EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cascais, primul popas, direct la masă „în grădină” — restaurantul Jardim dos Frangos
Din Sintra, aveam în plan să luăm autobuzul şi să mergem la Cascais, frumoasa staţiune de pe coasta Atlanticului, unde să ne petrecem cealaltă jumătate de zi şi de acolo să ne întoarcem pe seară cu trenul în Lisabona.
Astfel că după vizita la Palácio Nacional de Sintra (vezi impresii), ne îndreptăm spre gară, de unde ne informaserăm că pentru deplasare trebuie să ne urcăm în autobuzul 417. Doar că acesta nu pleca chiar imediat, ci mai aveam vreun sfert de oră până la ora stabilită (13,40), numai bun de folosit pentru o refrişare cu ceva potrivit pentru o vreme neaşteptat de caldă pentru a treia decadă a lunii octombrie.
Am cumpărat biletele de la şoferul autobuzului, cu cash: 4,30 €/ persoană. Distanţa care desparte Sintra de Cascais, de circa 18 km, autobuzul a străbătut-o în 35 de minute, date fiind şi cele câteva staţii la ieşire şi intrare în localităţi, deşi preponderent drumul este pe autostradă.
Cum era trecut de orele 14,00 şi foamea ne dădea târcoale de ceva timp, ne-am dat seama că nu putem colinda prin Cascais cu burţile goale, aşa că ne-am propus ca primul obiectiv să fie un local în care să ne refacem forţele. Zis şi făcut, de cum a oprit autobuzul la capăt de linie, în autogară, am mai făcut câţiva paşi către centrul istoric şi ne-a ieşit în cale un local cu terasă care părea exact ce căutam: călcat de clienţi, şic, cu stil, pe numele său Jardim dos Frangos. Localul este destul de mare şi specializat, aşa cum îi sugerează numele, în preparate de pui. Jardim dos Frangos, în traducere mot-á-mot, înseamnă “grădina de pui” . Dar, din câte am observat, s-a axat pe bucătărie portugheză, în general, şi are ceva vechime în domeniu, lăudându-se că funcţionează din 1974.
Adresă: Alameda dos Combatentes da Grande Guerra 68, Cascais 2750-326 Portugal
Tel: +351 21 486 1717
Website: https://www.jardimdosfrangos.com sau https://www.tripadvisor. pt/Restaurant_Review-g189154-d1163453-Reviews-Jardim_dos_Frangos-Cascais_Lisbon_District_Central_Portugal. html
Ne oprim puţin, studiem un panou care ne spunea că putem alege mâncarea zilei care era stufat de iepure la cuptor cu friganele şi cartofi, că şi apare de îndată un chelner ce ne invită la masă cu zâmbetul pe buze, atitudine foarte politicoasă de altfel.
Ne învoim fiindcă miresmele erau demenţiale iar noi rupţi de foame şi nedispuşi să pierdem prea mult timp în căutarea unui nu ştiu ce minunat local. Convinşi că nu puteam greşi prea tare cu decizia, ne aşezăm la terasă la o masă şi cerem totuşi şi meniul, soţul meu vrând să-l consulte în eventualitatea că-i va face cu ochiul ceva anume şi nu s-a înşelat. Mi-a plăcut că meniul era disponibil în patru limbi: portugheză, spaniolă, franceză şi engleză. L-a răsfoit şi a pus ochii pe alt preparat: pataniscas de bacalhau (chiftele de bacalhau) cu garnitură de orez şi fasole şi supa zilei.
Cu supa zilei am fost şi eu de acord imediat, incluzând-o şi în comanda mea, în schimb eu rămas la părerea că trebuie să iau stufatul de iepure măcar din curiozitate, deoarece nu-mi mai aminteam exact gustul acestui tip de carne în ultimii treizeci de ani, deşi parcă îl mai încercasem cândva. În plus, dacă-i vorba de mâncarea zilei, din experienţă am remarcat că de regulă aceasta iese gustoasă, bucătarii ştiind exact cum s-o prepare, iar cantitatea mare este un factor favorabil în astfel de situaţii.
De băut, soţul meu s-a orientat la o sticlă de vin alb la jumătate de litru, iar eu am luat o cafea şi o sticlă de apă plată.
Supa zilei (3 €/porţia) era una cremă de legume, dar foarte bună la gust, de genul celei pe care o întâlniserăm şi în Lisabona şi care ne plăcuse mult.
Stufatul de iepure (8 €) a fost delicios şi chiar m-a dat pe spate, acesta fiind şi principalul motiv pentru care am scris acest articol, din acel moment am început să reconsider carnea de iepure şi s-o caut prin supermarketurile de la noi. Inutil să mai spun că feelingul nu m-a înşelat şi am ales ceva gustos, bine gătit şi deloc scump.
Nici celălalt fel de mâncare, acele pataniscas de bacalhau (chiftele de bacalhau) (9,5 €) nu a dezamăgit, soţul meu declarându-se de la primă vizită în Lisabona, fan al acestui tip de peşte, gătit sub orice formă. Mai neobişnuită mi s-a părut garnitura de orez cu fasole boabe, în compania căreia cele trei bucăţi de peşte mărunţit cu legume mergeau de minune.
Vinul alb sec, Conde Villar, s-a dovedit excelent cu ambele preparate, însă eu doar l-am gustat, şi deloc scump: 5,50 €/sticla de 0,5 l. În schimb, am savurat cafeaua (1,10 €) care mi-a plăcut în mod deosebit în Portugalia, în general găsind-o aici destul de ieftină şi puternic aromată. Asta înseamnă să ai Brazilia, fostă colonie portugheză, ca principal furnizor de cafea!
Per total, nota de plată s-a dovedit foarte prietenoasă (31 €) şi am achitat-o cu numerar, mulţumind pentru serviciul ireproşabil şi chelnerului căruia i-am lăsat conform, uzanţelor nescrise, în plus zece procente.
În concluzie, recomand celor ce ajung în Cascais să se oprească la masă în acest superb orăşel, fie la acest local, fie la altul, fiindcă acestea abundă pe toate străduţele, pentru mâncărurile bune şi deloc scumpe, pentru atmosferă şi servicii alese.
 
Vă rog, ataşaţi următorul videoclip: youtube
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
La intrare în centrul istoric al oraşului
Trimis de irinad in 27.04.22 18:18:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@irinad: Excelentă alegere, atât ca local cât și ca meniu. Și ce prețuri prietenoase!
@Carmen Ion: Mulţumesc frumos, Carmen! Am avut noroc să găsim la ţanc un local bun cu mâncare bună şi destul de accesibil ca preţuri. A fost exact ce ne trebuia ca să purcedem cu foamea potolită la explorarea oraşului.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Să știi că v-a ieșit în cale norocul... preparatele arată foarte bine, te cred pe cuvânt că erau foarte bune, iar prețurile foarte prietenoase! Ce mai, chiar că ați avut noroc! Un loc grozav pentru refacerea puterilor, nițel de odihnă și avânt pentru mai departe!
Mi-a plăcut, locul din jur este frumos, umbros, probabil că era cald și era binevenit. Iar de voi ajunge pe acolo, sigur vom încerca iepurele, nouă ne place mult!
Nu-mi rămâne decât să văd ce ați făcut la Cascais, până atunci spor la scris!
O zi frumoasă, deși plouă rău... te pup cu drag!
@maryka: Cu scuzele de rigoare pentru acest răspuns întârziat, îţi spun cu mâna pe inima că am fost foarte plăcut surprinşi de tot: primire, serviciu, mâncare bună, aşa încât am fost îndreptăţiţi să ne facem o primă impresie că în Cascais se mănâncă bine. Apoi, în trecere prin diverse părţi ale oraşului, am tras cu ochiul şi am văzut pe la mese bucate care arătau bine şi turişti mulţumiţi. Cât despre carnea de iepure, îi uitasem gustul fiindcă doar în copilărie îmi amintesc că mai mâncasem, şi acela era de casă, nu vânat. Mi-a prins bine să-mi amintesc, mi-a plăcut mult. Dacă vă place şi vouă, mai adaug un punct în care gusturile noastre coincid.
În Cascais ne-am petrecut frumos toată după-amiaza, abia pe seară ne-am urcat în tren spre Lisabona. A fost cam obositor, dar osteneala a meritat. Urmează şi povestirea...
Mulţumesc mult pentru ecou, vizită, vorbe frumoase! Te îmbrăţişez cu drag!
Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 [Duke Pub Restaurant] Duke Pub Restaurant — scris în 03.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Somos um regalo - Provavelmente o melhor franguinho do mundo — scris în 16.03.17 de Artana din BUCURESTI - RECOMANDĂ