GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dacă te afli la Praga şi te răzbeşte foamea, nu trebuie să-ţi faci griji! În zona turistică vei găsi atâtea terase şi restaurante, pizzerii şi cafenele încât alegerea nu-ţi va fi uşoară. Dacă doreşti ceva simplu, de luat în şerveţel şi de consumat privind pe la vitrine… se poate şi aşa! Sunt chioşcuri care oferă hot-dog şi cârnaţi fierţi sau fripţi, cu muştar sau fără, dar astea sunt pentru aceia care vor să-şi potolească foamea şi doar atât.
Când vii la Praga, parcă e păcat să nu încerci jambonul de Praga la el acasă. Pe ăsta nu poţi să-l mănânci din mers. Opreşte-te în Piaţa Primăriei, lângă Turnul cu ceas, acolo unde se frig jamboanele! Priveşte-le! Ascultă cum sfârâie grăsimea picurată pe jăratec şi lasă-te sedus de miresme! Acolo ard lemne adevărate, nu gaze sau cărbuni, iar carnea se frige încet, să se pătrundă bine.
Nu sunt o mare mâncăcioasă, iar în circuite, în timpul zilei, mai ales în vreme de vară, prefer ceva uşor şi numai atunci când îmi e foame cu adevărat. De astă dată, la Praga, după turul de oraş, după ce am admirat statuile de pe Podul Carol şi am urmărit jocul figurinelor din turn la ora exactă, am rămas în Piaţa Primăriei pentru masă şi pentru program de voie.
Aveam o oră şi jumătate la dispoziţie. Una dintre prietenele mele de călătorie a spus dintr-odată: "Plecăm de aici şi nu gustăm faimosul jambon de Praga? L-aţi auzit cum sfârâie la fript? L-aţi văzut? Haideţi să-l mai vedem o dată!" Şi am dat din nou roată pieţei zăbovind în faţa focurilor cu jamboane. Porţiile sunt mari, poate prea mari pentru o singură persoană, dar în doi (sau în două) sunt mai uşor de devorat aşa încât am decis să comandăm şi noi. Se poate plăti şi în euro, fapt benefic pentru noi cei care - fiind doar în trecere prin Cehia - nu aveam coroane. Cu cartofi, salată de varză, o bere şi o cola, porţia noastră de jambon a costat 24 de euro. Pentru că sunt la capitolul preţuri, specific faptul că o cola costă 2,5 euro/pet de 500 ml, o bere 2 euro/pahar de plastic de 500 ml, iar o îngheţată 1,5 euro. Se mai găseau şi cârnăciori fripţi, dar nu am reţinut cât costau.
În spatele chioşcurilor, la umbră, sunt mese şi scaune, dar - în zi cu mare aflux turistic - trebuie să fii norocos pentru a prinde locuri libere. Mai rapizi şi mai orientaţi decât noi, câţiva colegi de grup erau deja instalaţi, aşa încât ne-am lipit şi noi la masa lor. Trebuie să spun că pe alee continuau să vină turişti flămânzi, cu farfuria cu jambon într-o mână şi cu paharul cu bere în cealaltă, iar faptul că locurile erau ocupate în totalitate nu constituia o problemă. O bordură înaltă sau chiar caldarâmul sunt la fel de bune pentru cel cu adevărat răzbit de foame, iar jambonul de Praga are acelaşi gust indiferent de condiţiile de servire.
În curtea interioară există şi toalete la care accesul se face cu o fisă de 0,5 euro. Fisa trebuie introdusă într-un aparat, un fel de "Sesam, deschide-te!" al turnicheţilor aflaţi la intrare, dar dacă nu te descurci sau nu ai moneda potrivită, se găseşte cineva să te ajute.
Mi-am lăsat tovarăşii de călătorie să-şi savureze berea în tihnă şi - pentru că se apropia ora 13 - am alergat din nou la turn. Cu o oră înainte admirasem jocul figurinelor şi ascultasem clopotele fără să înţeleg mare lucru din ceea ce se întâmplă acolo, sus. De fapt, când eşti lângă turn pentru prima oară, nu prea ştii la ce să te aştepţi. Cu 2-3 minute înainte de ora exactă, toată lumea turistică din piaţă se precipită spre turn cu aparatele foto pregătite şi cu privirea îndreptată în sus. Este atâta forfotă... Cuprinşi de emoţie, toţi aşteaptă nimic altceva decât ora exactă.
Turnul cu ceas al Primăriei, a fost construit în anul 1388. I se spune "Turnul cu ceas", dar de fapt are mai multe ceasuri, de diverse feluri şi cu diverse roluri. Un ceas obişnuit este montat sus, aproape de acoperiş şi un altul, tot obişnuit, pe lateral, ceva mai jos. Cele mai interesante sunt ceasul astronomic (al cărui mecanism complicat - de neînţeles pentru mine - indică poziţia Lunii şi a Soarelui) şi cel de dedesubt, cu semnele zodiacale. Patru figurine, două în stânga şi două în dreapta, întruchipează pe cei patru mari duşmani ai omului - conform normelor acelor vremuri: trufia, lăcomia, turcul (duşmanul creştinilor) şi moartea (simbolizată de un schelet).
La ora fixă, scheletul sună din clopoţel şi cheamă apostolii care apar la cele două ferestre care se deschid deasupra. Un cocoş aurit aflat mai sus, între cele două ferestre, anunţă noua oră, după care încep să bată clopotele. Trufia se admiră în oglindă, Lăcomia ţine într-o mână o pungă cu bani în timp ce cu cealaltă cerşeşte, iar turcul dă din cap.
Preţ de câteva secunde, cam asta se petrece la Turnul cu ceas al Primăriei. Este un spectacol scurt, dar prezintă o mare atracţie pentru turişti.
Ce mai fac turiştii în Piaţa Primătiei în afară de a urmări figurinele din turn şi de a mânca jambon? Se plimbă, explorează străduţele lăturalnice, se odihnesc pe bănci, pe borduri sau pe unde mai găsesc loc, privesc vitrinele, cumpără suvenituri sau ascultă muzica unei trupe ambulante costumată fantezist, admiră faţadele unor clădiri istorice, se plimbă cu caleaşca sau pur şi simplu privesc alţi oameni.
Nu ştiu cum este Piaţa Primăriei din Praga în alt anotimp decât vara. Eu am văzut-o întotdeauna vara, dar cred că acolo e frumos oricând.
Trimis de iulianic in 27.09.14 19:52:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesant review si un eventual mini-ghid pentru Praga.
Cu placere - superbonus!
Am fost, am admirat si eu turnul cu ceas insa nu am stiut atat de multe amanunte despre figurine.
Frumos si bine structurat, ca toate rw scrise pana acum, o reamintire a locurilor pe unde am umblat si eu candva.
Felicitari
@roth - Mulţumesc pentru felicitări!
De multe ori nici eu nu ştiu prea multe despre obiectivul pe care urmează să-l vizitez. Cu ce ne mai spune ghidul, cu ce mai întreb sau mai citesc ulterior, informaţia se adună.
Despre Turnul cu ceas din Praga, ghida ne-a povestit în amănunt, dar, privind prima oară jocul figurinelor, n-am prins care este rolul fiecăreia. Pentru că am rămas mai mult în piaţă şi am asistat la repetarea scenelor la ora următoare, pot spune că am înţeles mai bine.
@All - Am citit undeva că cehii sunt cei mai mari consumatori de bere, Cehia fiind considerată ţara berii brune (Budvar, Pilsner Urquell, Krusovice). În centrul oraşului Praga sunt cele mai vechi berării existente şi funcţionale încă din Evul Mediu.
Nu sunt o băutoare, totuşi aş fi vrut să văd cum arată o berărie veche de atâtea sute de ani, mai ales că vreo două sunt foarte aproape de piaţa în care ne-am petrecut timpul liber. Mai trebuie să spun că în ciuda faptului că Cehia este ţara berii brune, la terasa unde ne-am consumat noi jambonul, am văzut că se consuma numai bere blondă.
Totodată am aflat că Cehia este una dintre ţările cel mai puţin preocupate de religie, un sondaj din 2005 relevând că doar 19% din populaţie şi-a declarat apartenenţa religioasă. Să ne mai mire ceva când în Cehia curge atâta bere?
Frumos, interesant si convingator rewiev, ca de obicei. Am retinut sfaturile si opiniile, inclusiv locurile asa frumos descrise. A intrat pe lista mea de vacante, multumesc.
@calatorul50 - Mulţumesc! Dacă eşti călător, iar Praga şi-a făcut deja loc pe lista ta de opţiuni, sunt sigură că într-o bună zi vei ajunge acolo. Cât despre jambonul de Praga... rămâne o alegere de moment. Îţi doresc numai călătorii frumoase, oriunde şi oricând!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm, bem în Praga?, PRAGA" (deja existentă pe sait)
@iulianic: Multumesc pentru raspuns si urare, cam asa ma gandesc si eu ca o sa fie. VAcante frumoase in continuare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 2 berării cu ștaif în Praga — scris în 15.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 4 mâncătorii faine în Praga — scris în 05.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Trei restaurante pragheze - jacuzzi culinar pe gâtlej — scris în 16.01.23 de Alina53 din GALATI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Džungle: Un bar minimalist cu suflet — scris în 01.07.23 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cărnuri, sosuri groase/grase, găluște... Noroc cu berea! — scris în 31.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 [U Rodinneho Krbu Praga] Recomandare: U Rodinneho Krbu Praga - să mancati bine! — scris în 23.09.19 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 [Pivovar a restaurace U Fleků] U Fleku, berarie, restaurant — scris în 24.08.18 de onesti60 din ONEşTI [BC] - RECOMANDĂ