ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sankt Petersburg - Palatul Yusupov de pe raul Moika

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vacanta noastra in Rusia se apropie de final, insa ultimul palat vizitat ar trebui sa fie o destinație obligatorie pentru turiștii care au la dispozitie mai mult de 5 zile pentru Sankt Petersburg. Acesta este unul dintre cele 57 de palate ale dinastiei Yusupov, cu aproape treizeci de sali cu un interior ametitor, cel mai bun mobilier din diferite epoci, care oglindesc viata burgheziei rusesti pre-revolutionare. Cinci generatii succesive ale dinastiei princiare Yusupov au detinut mosia si Palatul, din 1830 pana in 1919 si multe momente glorioase din istoria Rusiei si Sankt Petersburgului sunt asociate cu resedinta familiei Yusupov de pe raul Moika. Cladirea este faimoasa pentru legenda uciderii calugarului Rasputin. Conform autobiografiei cu iz fantastic ce apartine Printului Felix Yusupov, Rasputin a fost ucis pe data de 16 decembrie 1916. Atras in capcana, Rasputin a fost otravit cu cianura si impuscat de mai multe ori, insa de fiecare data a supravietuit. Intrigat si speriat de cele vazute, printul l-a lovit in repetate randuri cu un obiect din metal iar apoi i-a aruncat cadavrul in raul Neva. Rasputin a fost descoperit cateva zile mai tarziu, insa in mod surprinzator, medicii legisti au declarat ca a murit datorita hipotermiei.

După Revolutia din octombrie 1917, toate proprietatile private au fost confiscate, palatul lui Yusupov avand aceeasi soarta. In 1919 a fost nationalizat si transformat intr-un muzeu dedicat vietii nobilimii, o expozitie fiind dedicata obiectelor de arta din colectia personala a printului Yusupov si a familiei sale. In 1925, muzeul a fost inchis, toate valorile si obiectele de arta au fost transferate si o parte din exponatele unice nu au mai fost gasite. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, cladirea a fost grav avariata de raidul avioanelor inamice si a fost distrusa partial. Imediat dupa razboi, a inceput restaurarea, in prezent fiind deschis vizitatorilor, care pot vedea si o expozitie dedicata uciderii lui Grigory Rasputin.

Este bine de stiut faptul ca pentru vizitatorii individuali sau grupuri mici, accesul in Palat se face prin strada Dekabristov 21, de unde se achizitioneaza si biletele. Grupurile organizate sau invitatii la Teatrul din interiorul palatului au acces prin 94 Moika River Embankment, pe aici fiind si iesirea. Este deschis zilnic intre orele 11 si 18, pretul unui bilet fiind 700 ruble.

Turul turistic incepe cu Scara magnifica din marmura, comandata si fabricata in Franta, cu ferestre triple inalte si sculpturi din marmura ale maestrilor italieni ai secolului al XVIII-lea. Sculpturile includ doua statui ale lui Bacchus, zeul vinului si 4 statui reprezentand continentele Asia, Africa, America si Europa. Bolta decorata din abundenta cu stuc, include monograma printului N. B. Yusupov Jr. In mijlocul tavanului atarna un urias candelabru electric din bronz, fabricat in Europa de vest.

Dormitorul printesei, a fost initial creat ca o camera de stat. In timpul balurilor si receptiilor, oaspetii puteau admira decorul camerei, precum si picturile, sculpturile din bronz si alte opere de arta care erau mandria proprietarului palatului. La sfarsitul secolului al XIX-lea, moda pentru dormitoarele ceremoniale a fost inlocuita cu dorinta de confidentialitate si izolare, iar dormitorul a preluat caracteristicile unui spatiu de locuit confortabil. Peretii sunt impodobiti cu o tesatura de matase tip damasc, suportul de deasupra baldachinului a fost restaurat conform imaginilor istorice. S-a pastrat semineul din onix, deasupra caruia sunt un fel de rafturi din lemn, pictate in aceeasi culoare ca semineul, cu detalii aurite. O usa mica, aflata in stanga semineului, duce la o scara interioara care leaga dormitorul de camerele de locuit de la parter.

Rotonda mare este un exemplu perfect de interior realizat in stilul clasicism tarziu. In timpul reconstructiei ulterioare, aspectul sau s-a pastrat neschimbat. Sala, construita pe o baza in forma de cerc, are peretii captusiti cu marmura artificiala si decorati cu figuri ale harurilor. Semineul alb din marmura italiana era in armonie cu lampile de podea din portelan Sevres si cu sculpturile din portelan de pe dulapurile din lac negru.

Camera albastra este decorata rafinat in combinații de alb, auriu si nuante reci de albastru inchis. Tonul principal este dictat de panouri autentice de damasc de matase albastru inchis cu detalii aurii sub forma de flori si frunze stilizate. Pictura de pe plafon prezinta figuri de cupide, imagini cu flori si instrumente muzicale si medalioane cu alegorii ale anotimpurilor. Camera, construita in perioada 1830, a fost pastrata aproape neschimbata.

Camera rosie este una dintre cele mai elegante camere din palat. Panourile din matase rosie, brodate cu un model auriu, sunt fixate in rame aurite. In timpul secolului al XIX-lea, camera a fost cunoscuta sub numele de sala imperiala si conform traditiei acelor vremuri, exista intotdeauna un portret al impăratului in aceasta camera. Acum, un portret al printesei Zinaida Yusupova, prima gazda a palatului, atarna, la loc de cinste”. Plafonul este decorat cu teme din Iliada lui Homer. Exista un candelabru mare aurit, decorat cu figura lui Apollo. Modelul candelabrului, se reflecta” in modelul rozetei parchetului realizat din opt tipuri de lemn tropical valoros. Setul unic de mobilier din 28 de piese a fost creat special pentru aceasta camera.

In camera verde, simplitatea formelor, eleganta designului decorativ si gama de culori, limitata la tonuri de verde pal, corespund clasicismului rusesc. Semineul, realizat din malachit Ural, in tehnica mozaicului rusesc, este o pata de culoare, care aminteste de anumite modificari care au fost facute in 1860. Candelabrul, incununat cu figura zeitei Diana, imbogateste decorul camerelor. Mobilierul, din mesteacan karelian, este decorat cu detalii din bronz aurit si lemn negru.

Simplitatea rafinata a unei sali de dans elegante, contrasteaza cu splendoarea unei sali de banchet cu coloane albe corintice.

Holul italian a fost denumit astfel datorita motivelor inspirate din Italia, folosite in arhitectura si designul sau decorativ, in tema clasica romana a plafonului pitoresc. Una din usi, decorata cu un arc triumfal roman, duce la loja printului din, teatrul de acasa” al familiei Yusupov.

,,Home theatre”, un teatru in miniatura, proiectat la sfarsitul secolului al XIX-lea, in stil rococo, uimeste vizitatorii prin somptuozitatea sa. O serie de elemente creeaza un cadru festiv de lux: stucatura complicata acoperita cu un strat auriu abundent, panourile cu imagini luminoase si tapiterie din catifea rosie. Acest teatru a fost creat pentru ultima gazda a palatului, stralucita Zinaida Yusupova. Monograma ei poate fi vazuta in medalioane in loja printului si scena. S-a pastrat mobilierul original al teatrului.

Insasi printesa Yusupova a participat deseori la spectacole de amatori. Potrivit contemporanilor ei, a avut un talent artistic impresionant. Istoria teatrului continua, aici avand loc spectacole de balet si muzica.

Holul Antonio Vigi, denumit dupa numele artistului italian care a pictat plafonul acestuia. Designul salii prezinta stiluri care pot fi identificate in diverse epoci. Candelabrele confectionate in Europa sunt in stil baroc, coloanele sunt corintice, iar parchetul incrustat cu o rozeta cu model geometric, aminteste de clasicism. Designul corniselor de desupra usilor este o reminiscenta a Renasterii.

Sala de mese din stejar, este denumita astfel datorita utilizarii din abundenta a stejarului natural pentru decor, acoperit cu motive ornamentale luxoase. Masa mare a fost realizata in Venetia. Motivele stemei familiei Yusupov au fost utilizate pe scara larga in decorul camerei. Unele dintre elementele sale, o semiluna inconjurata de stele, un cerb galopand, un barbat in tinuta de tatar, sunt amplasate pe console sub tavan. Deasupra ferestrei din centrul camerei se afla o stema a familiei completa, in care detaliile traditionale, care semnifica originea familiei, Orientul Mijlociu, sunt imbogatite cu detaliile stemei din vechea familie Sumarokov, anume patru trandafiri intersectati de pumnale.

Cam atat am reusit noi sa vizitam in Sankt Petersburg, destul de mult si totusi insuficient, avand in vedere ca este cunoscut ca un oras al palatelor, fondat de tarul Petru cel Mare ca o "fereastra catre Europa", fiind timp de 215 ani, capitala Imperiului Rus.


[fb]
---
Trimis de geani anto in 07.03.20 10:53:44
Validat / Publicat: 07.03.20 12:26:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.

VIZUALIZĂRI: 1501 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 ,,Home theatre”, cu o serie de elemente ce creeaza un cadru festiv de lux: stucatura complicata acoperita cu un strat auriu abundent, panourile cu imagini luminoase si tapiterie din catifea rosie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[07.03.20 13:04:07]
»

@geani anto:

Te citesc și urmăresc cu plăcere, pentru că în octombrie voi merge 7 zile la St. Petersburg. Sper să îmi sortez din impresiile tale ce voi vedea acolo, material am suficient.

Am vizitat St. Petersburg în martie 1990, doamne câți ani au trecut, dar sunt unele lucruri ce nu se pot uita...

Opulență la greu și rafinament... Frumoase și edificatoare și pozele!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gettyy
[07.03.20 13:13:52]
»

@geani anto: Frumos scris, frumoase poze! Felicitări!

geani antoAUTOR REVIEW
[07.03.20 13:31:32]
»

@mprofeanu: Sper sa fie de folos.

webmaster13
[08.03.20 08:08:48]
»

Fondul sonor propus se poate şterge sau se poate schimba!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
geani anto, gettyy, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în zona St. Petersburg (ex Leningrad) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070963144302368 sec
    ecranul dvs: 1 x 1