GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Palatul Menshikov din Sankt Petersburg
Dupa ce am vizitat Marele palat Menshikov din Oranienbaum, ne-am intors in Sankt Petersburg pentru a vedea si resedinta printului Menshikov. Situat pe insula Vasilievski, cea mai apropiata statie de metrou este Vasileostrovskaya si poate fi vizitat intre orele 10.30-18.00, cu exceptia zilei de luni, pretul biletului fiind 300 ruble.
Fundatia palatului a fost turnata in 1710, in 1711 a fost deschis, dar a continuat sa fie modificat si extins pana in 1727, cand printul si familia sa au fost exilati in Siberia, iar palatul a fost confiscat.
Aceasta cladire a fost prima din piatra, construita in Sankt Petersburg, in stilul numit petrine baroque, o combinatie a barocului occidental cu caracteristicile arhitecturii traditionale ruse.
In 1731, palatul a gazduit Primul Corp al Cadetilor, cel mai prestigios liceu din Rusia, iar incepand cu 1967 au inceput lucrarile de restaurare a palatului, acesta devenind parte din colectia Hermitage.
Am vizitat palatul curioasa, insa mi s-a parut ciudat sa descopar camerele, inclusiv dormitoarele placate cu faianta olandeza, total neprietenoasa pentru temperaturile din Sankt Petersburg, dar care la vremea aceea era atat de scumpa incat se folosea doar pentru expozitii.
Interioarele palatului erau decorate cu aur, argint, marmura, tipuri scumpe de lemn, tablouri si sculpturi antice si moderne, oglinzi venetiene mari, candelabre de cristal si tapet de matase chinezeasca.
Prima incapere in care am pasit ne-a dezvaluit o macheta din lemn a Palatului
Menshikov, realizata pentru a marca 25 de ani de la deschiderea muzeului, in 1981. Este realizata la o scara de 1:125 si reda imaginea palatului in toata grandoarea lui din 1725.
In bucatarie, asezate in vatra cuptorului sau pe rafturi sunt cele mai importante ustensile de bucătărie, vasele din cupru de diferite dimensiuni, care rezistau la flacara, cu interiorul acoperit cu staniu, pentru a preveni oxidarea. Acestea au aparut abia in 1720, iar Menshikov a angajat mesteri renumiti in a lucra cuprul.
Pardoseala din marmura si granit a fost recreata in conformitate cu podelele similare din prima treime a secolului al XVIII-lea. In perioada cand palatul era principalul loc de primire a oaspetilor, existau 7 bucatarii unde se preparau mancarurile. Mancarea era servita in camerele ceremoniale de la etajul superior, unde aveau loc receptii si banchete. In 1726, printul a cheltuit suma uriasa de 3735 de ruble pentru a impresiona vizitatorii straini cu excelenta calitate a mancarii pregatite de bucatari rusi si straini.
Urmatoarea incapere era dedicata marinarilor si instrumentelor folosite de acestia, cu un decor foarte simplu: pereti albi, podea din scanduri de pin, ferestre mici cu geamuri caracteristice epocii petrine si obloane grele. Cele 4 ferestre ofereau o vedere larga asupra apei, permitand marinarilor sa urmareasca apropierea navelor. In perioada lui Petru I, inainte ca raului Neva sa i se dea terasele de granit si podurile, singura cale de a trece peste rau sau de a calatori spre Peterhof si Oranienbaum era pe apa.
Intr-un colt al camerei se afla o icoana a patronului marinarilor, pe masa grea de stejar se afla o busola, pastrata intr-o cutie de lemn, iar pe perete se afla un cadran Davis. O expozitie contine articole de imbracaminte din garderoba lui Petru I, care reflecta gusturile personale ale tarului si modul sau de viata si include cateva articole extrem de confortabile si practice purtate de oamenii obisnuiti pe strazi. Hainele lui Menshikov nu au supravietuit, insa printul se imbraca mult mai luxos decat tarul.
Camera cea mare (cu tapiserii), se crede ca a fost una dintre primele camere oficiale ale palatului. Intr-un colt este pastrat un fragment unic din plafonul initial din caramida si cherestea. Plafoanele plate caracteristice arhitecturii vest-europene, au aparut in Rusia doar in perioada lui Petru cel Mare: arhitectura rusa traditionala folosea tavane boltite. Atarnate pe pereti sunt cinci tapiserii. Natura impozanta si ceremoniala a camerei este data de cele doua dulapuri imense de nuc sculptate care erau folosite pentru depozitarea hainelor si lenjeriei, veselei si cartilor. O pereche de busturi din marmura stau deasupra dulapurilor reprezentandu-i pe Nero si profesorul sau, filozoful Seneca, care au fost apoi vazuti ca intruchiparea raului si a binelui.
„Piciorul Colosului”, un picior imens cu degete din onix, este o piesa italiana din secolul al 17-lea, una dintre acele rare ciudatenii indragite de colectionari.
Camera garzilor, care pastreaza forma traditionala rusa, este dedicata reformelor militare in care Menshikov-erou al razboiului din nord, organizator al regimentelor de dragoni si primul presedinte al colegiului militar, a jucat un rol activ. Menshikov era singura persoana din Rusia cu dreptul de a-si stabili si mentine propriul regiment. Pe pereti se gaăsesc trofee militare, cu arme rusesti si occidentale europene. Pe masa ofiterului de serviciu sunt toate ustensilele necesare - calimara, stilouri cu pene de gasca, sfesnic si cutie de hartie. A fost recreata o soba cu faianta in locatia sa initiala.
In Anticamera (camera secretarului), sapte din cele opt medalioane de stuc de pe plafon au supravietuit, cu reprezentari ale zeitelor fertilitatii si dreptatii. Sculpturile de pe biroul de nuc sunt ale unor personaje din mitologia clasica-Neptun, zeul marii, Heracles si razboinici. Pe birou se afla o calimara din cupru cu cerneala si o copie a unui plan gravat al Sankt Petersburgului.
Camera de studiu dintre anticamera si camerele Varvarei, are peretii si tavanul decorati cu placi de portelan originale pictate. Aceasta camera reflecta ocupatia principala a lui Menshikov, care a fost printre cei responsabili pentru infiintarea flotei ruse si a fost el insusi contraamiral si vice-amiral. Tablourile de pe pereti au picturi cu teme navale.
Pe masa din centrul camerei este un vapor din argint, un instrument folosit in masurari astronomice si un glob unic din argint care apartinea lui Petru cel Mare. Globul este un model atat al pamantului, cat si al universului, sfera pamantului goala se deschide pentru a dezvalui universul, sistemul planetar si stelele. Biroul din nuc decorat cu placi din fildes gravate si aurite, cu picioare inalte, tipice secolului al XVII-lea, cu numeroase sertare (unele dintre ele ascunse) pentru documente, bani si alte lucruri de valoare. Pe birou sunt un sfesnic si o calimara din smalt rusesc si o harta gravata a marii Baltice.
In aceasta zona se afla si camerele Varvarei Mihailovna, sora sotiei printului Alexander Mensikov, care a ajutat la cresterea nepotilor ei si a fost prietena si consiliera printului. Dupa arestarea acestuia, ea a facut eforturi pentru a-l elibera, platindu-si loialitatea cu exilul la manastire, unde a murit in 1730.
Apartamentele Varvarei sunt alcatuite din dormitor si camera de studiu. Camera are peretii acoperiti cu faianta adusa din Olanda, o soba mare, obiecte de mobilier deosebite.
O monograma compusa din literele W si A asezate sub o coroana a nobilimii apare in ornamentul din stuc de pe tavan, dovada ca apartamentele apartineau cumnatei printului, Varvara Mikhaylovna Arsenyeva. Placile de pe soba au fost realizate la Sankt Petersburg iar imaginile de pe acestea prezinta pasari fabuloase, figuri alegorice din operele lui Ovidiu, flori si case.
Alaturi de soba se afla un pat din nuc sculptat, acoperit cu o husa brodata turceasca si un scaun de copii tapitat cu piele. Pe peretele din spatele patului se afla o tapiterie franceza, ,,Vara”, din seria, Anotimpuri”, iar pe podea se afla un incalzitor de picioare din alama. Cufarul venetian cu catifea care a apartinut Varvarei este acoperit cu o carpeta turceasca. Pe masa este o trusa de toaleta pentru femeile aristocrate alcatuita din 30 piese din aur si argint. Dormitorul lui Alexandru Menshikov abunda in picturi, a avut cel putin 140 in colectia sa, printre care portrete ale lui Petru I si ale membrilor familiei tarului, monarhi straini, porterte ale familiei Menshikov, picturi care glorifica victoriile Rusiei in razboiul cu nordul, si subiecte mitologice, alegorii.
In dormitor, patul nu s-a pastrat, iar langa fereastra era un dulap din nuc cu insertii din diferite tipuri de lemn, pe care statea un ulcior de spalat si un bol din cupru cu smalt colorat.
Intre ferestre este o masa mica acoperita cu un covor turcesc pe care se afla un dulap spaniol acoperit cu piele stantata si aurita. Cabinetul detine medalii, colectiile numismatice fiind populare in epoca petrina, insusi Petru I avand o astfel de colectie. Colectia proprie a lui Menshikov a fost doar partial reconstituita, dar include medalii comemorative.
In Salonul din lemn de nuc, creat prin utilizarea din abundenta a nucului natural, Menshikov si-a petrecut mare parte din timp, odihnindu-se, jucand sah, primind diplomati straini, desi negocierile purtate aici erau adesea foarte relaxate. Este stilizat ca o cabina de capitan, Neva fiind vizibila de la ferestre. Printre cei care si-au petrecut timpul aici s-au numarat: Petru cel Mare, sotia sa Ecaterina I si alti membri ai familiei imperiale.
Pictura decorativa a tavanului este executata pe panza intr-o gama eleganta de tonuri de corai-rosu si verde-masliniu, reprezentand ghirlande de flori impletite, pene, chipuri de femei si figuri pe jumatate de pasare/jumatate umane. Panza acopera straturile anterioare de pictura, primul dintre acestea fiind executat in 1711-1712, al doilea in 1715-1716. Intr-un colt al tavanului se pastreaza un fragment din cel de-al doilea strat. In centrul salonului se afla un portret al tanarului Petru I in perioada 1697-1698. Pe o masa mica este asezat un sah de argint aurit realizat la Nürnberg. La dreapta, langa perete este un ceas intr-o carcasa din nuc, cu un mecanism unic, care se invarte la jumatate de ora.
Sala mare, camera in care printul a organizat receptii si banchete este neobisnuit de lunga, larga si inalta. Au fost intreprinse lucrari pentru restructurarea camerei in 1740, atunci cand cladirea a fost ocupata de Corpul cadetilor. A fost extinsa si a devenit biserica corpului de cadeti, care insa nu a supravietuit. Astazi, sala aminteste de originile sale, in conformitate cu rolul ei din vremea lui Menshikov.
Camerele Dariei Menshikova, sotia lui Alexandru Menshikov, debuteaza cu Anticamera, ai carei pereti sunt acoperiti cu tesaturi si care este in proces de restaurare. O oglinda cu rama din lemn de nuc sculptat este flancata de portretele celor doua fete ale cuplului, Maria si Alexandra. Contemporanii lui Menshikov notau abundenta argintului din casa si aceasta camera era potrivita pentru a afisa o colectie cu obiecte din argint. O nota deosebita este data de farfuriile de deasupra usilor care duc in sala mare, care potrivit legendei fac parte din darul oferit de ambasadorul Suediei, lui Petru I in ajunul razboiului de nord. Una din farfurii o reprezinta pe Minerva, zeita razboiului, cu portretul in relief al imparatului pe margini. O alta o reprezinta pe Minerva si pe Marte inconjurati de simboluri ale anotimpurilor. In aceasta camera mai exista si o colectie unica de platouri din portelan chinezesc vopsit in culoarea predominanta verde, lucrate de o familie renumita, cunoscuta sub numele de, familia verde”. In China, aceste portelanuri erau lucrate in cinci culori, pe langa verde, rosu, mov, albastru si galben.
Urmatoarea incapere din apartamentele Dariei, este Sala de mese numita in analogie cu anticamera localizata intr-o pozitie similara in apartamentele printului. In partea de sus, peretii sunt acoperiti cu paneluri dintr-o matase chinezeasca foarte rara pictata folosind culori obtinute natural din plante si minerale, montate in rame de stejar. Subiectele acestor picturi sunt inspirate din literatura chineza, in cazul de fata, o poveste de dragoste ce relateaza aventurile unui student si o frumoasa fata.
In partea de jos, peretii sunt acoperiti cu paneluri din placi aurii pictate din tulpini de trandafiri.
Scaunele si cele doua mese sunt lucrate in Olanda si sunt impodobite cu ornamente cu flori si plante create folosind lemn de mar si alte varietati. O mica sculptura a unei negrese este confectionata din porfir la care sculptorul a adaugat marmura neagra si colorata. Sobele din aceasta camera si din dormitor sunt recreate pe locul sobelor anterioare, aspectul lor fiind bazat pe modele contemporane.
Amplasarea dormitorului Dariei Menshikov corespunde cu cea a dormitorului sotului ei din partea de est. Interiorul sau a fost creat prin analogie cu camera respectiva. Ca si in sala de mese, peretii sunt tapetati cu matase chinezeasca pictata cu subiecte din literatura clasica chineza. Partea inferioara a peretilor are panouri colorate in verde si corai si detalii aurite. Soba are placi de faianta Delft in stil oriental, impodobite cu pasari in gradina.
Concluzia mea personala este ca palatul nu impresioneaza chiar atat de mult precum citisem, insa, intr-adevar, spre deosebire de Petru I, care a preferat sa traiasca o viata modesta, Menshikov a fost pasionat de lux, palatul sau prezentand cele mai bogate colectii de arta ale vremii, care au inclus picturi, sculpturi si colectii de monede. Cladirea palatului era cea mai mare si magnifica, fiind folosita pentru a gazdui diverse receptii diplomatice, locul preferat al tarului Petru cel Mare.
In topul preferintelor mele, palatul Menshikov nu ocupa un loc fruntas, insa, daca nu l-as fi vizitat as fi plecat din Sankt Petersburg cu acest regret, cu atat mai mult cu cat timpul petrecut in oras mi-a permis vizitarea celor mai importante obiective.
Trimis de geani anto in 08.12.19 18:21:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Sankt Petersburg - Palatul Yusupov de pe raul Moika — scris în 07.03.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Marele palat Gatchina — scris în 12.01.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Catedrala Sfantul Isaac si fortareata Petru si Pavel, simboluri ale ,,capitalei de nord a Rusiei” — scris în 22.12.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Palatul chinezesc din Oranienbaum — scris în 29.11.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Marele palat Menshikov din Oranienbaum (Lomonosov) — scris în 10.11.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Palatul de vara al Ecaterinei si „cea de-a opta minune a lumii” — scris în 20.10.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Palatul Pavlovsk — scris în 15.10.19 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ