ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 7 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Sankt Petersburg - un vis implinit (8)

TIPĂREȘTE URM de aici

In cea de a sasea zi din vacanta, petrecuta in Sankt Petersburg, aveam in program cateva obiective ce n-am fi vrut sa le ratam. Incepem ziua cu vizitarea unor statii de metrou. Spun vizitare pentru ca statiile de metrou sunt dintre obiectivele „must see” din Sankt Petersburg.

Pe langa faptul ca reprezinta un mijloc de transport la indemana fiecaruia, ieftin si comod, metroul este si o atractie turistica. Dat in folosinta in 15 noiembrie 1955, este unul dintre cele mai elegante si frumoase metrouri din lume. Cu o lungime totala de peste 113 km, reteaua de metrou are 5 magistrale si peste 60 de statii. Datorita terenului mlastinos pe care a fost construit orasul tunelurile sunt la mare adancime si statia Admiralteyskaya se afla la o adancime de 86 de metri. Cu o arhitectura deosebita, elegante, unele chiar opulente, statiile arata precum interiorul unor palate. Coloane din sticla sau granit, vitralii, mozaicuri, statui sau basoreliefuri sunt obisnuite in unele statii. La toate acestea se adauga o curatenie desavarsita, nu vei vedea pereti mazgaliti, gunoaie aruncate si nu am vazut nici cersetori sau persoane fara adapost. Poate au curatat zona in vederea Campionatului Mondial de Fotbal sau poate asa e la ei.

Pretul unui bilet este de aproximativ 50 de ruble (nu mai stiu daca depasea 40 de ruble si am pus acoperitor) si poti circula oricat si pe orice linie. Noi am urcat in statia Frunzeskaya (statia apropiata de cazarea noastra), pe linia 2 si am trecut apoi pe linia 1 pentru a vedea statiile propuse.

Cea mai frumoasa si eleganta este statia Avtovo. Cu 30 de coloane din marmura si 6 coloane din sticla frumos lucrate, cu candelabre ce atarna din tavanul decorat, cu moazicuri inspirate din Blocada Leningradului si statui din bronz ai impresia ca ai patruns intr-un palat din vremea tarilor.

Ne plimbam cateva minute admirand tot ce e in jurul nostru si urcam din nou in tren pentru a ajunge la o alta statie, Kirvonskiy Zavod. Aceasta nu este la fel ca Avtovo, dar si aici sunt coloane din granit colorat si basoreiefuri ce oglindesc realizarile din industria sovietica, iar in capatul statiei se afla un bust a lui Lenin. Ne indreptam spre o alta statie, Puskinskaya, unde se afla o frumoasa statuie a lui Puskin. Peste tot aceiasi curatenie exemplara.

Desi mai sunt si alte statii ce merita a fi vazute noi ne-am hotarat ca ajung doar 3 caci mai aveam si altceva in program.

Urmatorul obiectiv era Submarinul C189. Acesta a fost lansat in 1956 si a servit in marina rusa timp de 35 de ani. Cu o lungime de 76 de metri si o autonomie de 45 de zile, submarinul s-a scufundat in Golful Kronstadt de unde a fost recuperat si transformat in muzeu de un magnat rus. In prezent se afla pe Neva in dreptul Insulei Vasilievski, aproape de Institutul Roerich. Accesul pe punte se face de pe Insula Vasilievski.

Dupa ce platim biletul mai asteptam putin inainte de a patrunde in maruntaiele submarinului, pentru a iesi grupul aflat deja in vizita. Grupul nostru era format din noi trei si o familie chino-americana cu doi baietei simpatici. Dupa ce s-a eliberat spatiul, suntem poftiti si intampinati de ghidul nostru, un fost ofiter pe submarin care ne plimba printre motoare, instalatii, spatii de cazare sau de preparare a hranei, explicandu-ne la fiecare pas ce a fost acolo si cum e sa traiesti intr-un spatiu atat de mic vreo 60 de barbati si in care mai iesea si fum de la motoare. Trecem prin hublouri in alte incaperi, ne indeamna sa privim prin giroscop si vedem strada si biserica sf. Andrei, apoi se ofera sa ne faca fotografii la fiecare familie. Cand ne intreaba de unde suntem, americanilor le povesteste ca a stat si el cateva luni in State, iar despre Romania stie ca avem vinuri bune. Tot stie cineva un lucru bun si despre noi!

Se incheie turul si iesim sa respiram aer curat. Ne intoarcem pe malul celalalt al Nevei si rezervam un tur cu vaporasul. Platim cate 850 de ruble /persoana si timp de o ora si 40 de minute am trecut pe Neva, apoi pe raul Fontanka, cnalul Griboedova si ne intoarcem pe raul Moyka si din nou Neva. Vaporasul a trecut pe un traseu care sa permita turistilor sa vada si de pe apa unele dintre cele mai frumoase cladiri.

Drumul a inceput de langa Amiralitate, a trecut spre malul opus spre Kunstakamera (statie si aici) apoi trecem prin fata Palatului de Iarna, Fortareata Petru si Pavel, Palatul de Marmura (construit in vremea Ecaterinei a II a pentru Grigori Orlov, unul dintre preferatii imparatesei. Gurile rele spuneau ca era unul dintre amantii acesteia. Orlov nu mai apuca sa se bucure de aceasta bijutirie arhitectuarala pentru ca moare cu putin inainte de a fi terminat palatul). Intram apoi pe raul Fontaka pe langa Gradina de Vara, intalnim imediat pe partea dreapta Castelul Mihailovski (in care Imparatul Pavel, fiul Ecaterinei cea Mare a fost asasinat), apoi Muzeul Faberge pe partea dreapta si Palatul Beloselsky-Belozersky pe partea stanga. In apropierea celor doua palate trecem si de Podul Anichkov, unul dintre cele mai frumoase poduri din Sankt Petersburg si ne continuam drumul intorcand mereu capul stanga –dreapta pentru a nu rata nimic. Urmeaza podul Lomonosov, cu pavilioane si lanturi, este un pod mobil si este foarte bine conservat. Dupa pod, avem pe dreapta Teatrul Dramatic, apoi biserica Sf. Treime, biserica Sf. Nicolae protectorul marinarilor, Teatrul Marinski. Imediat dupa teatru trecem pe langa insula artificiala Noua Olanda, numita asa de Petru cel Mare in amintirea calatoriei facuta in Tarile de Jos si intram pe raul Moyka ce ne va duce spre punctul de finis. Pana a ajunge la finalul calatoriei mai vedem Paltul Yusupov, locul unde a fost omorat Rasputin, apoi Paltul Mariinskiy pe dreapta si Catedrala Sf. Isaac pe stanga. Vom mai trece pe langa Palatul Stroganov si intram din nou pe Neva pentru a incheia frumoasa noastra plimbare.

A fost foarte bine ca am lasat la final aceasta plimbare care ne-a ajutata sa ne fixam cateva detalii despre unele obiective vazute de pe uscat.

Pentru ziua plecarii, cea de a 7a, aveam inplan sa vedem Lavra Alexander Nevski, despre care am sa va spun cate ceva tot acum.

Manastirea se afla la capatul estic al Nevsky Prospekt si se presupune ca aici s-ar fi dat batalia pe Neva impotriva suedezilor si unde Alexander Nevsky a iesit victorios. Ulterior s-a demonstrat ca batalia a avut loc la vreo 20 de km distanta, dar ramane povestea.

Construita pe vremea lui Petru cel Mare, mai intai o biserica de lemn (Buna Vestire), data de 5 aprilie 1713 este data de infiintare a Lavrei ce va fi inchinata lui Alexander Nevsky, devenit sfant al bisericii ruse. Cu toate astea, moastele lui Alexander Nevsky, raman in oraselul Vladimir pana in 1724, cand Petru I decreteaza aducerea acestora in noua capitala a Rusiei.

Ulterior, imparateasa Elisabeta comanda construirea unui altar din argint pentru a daposti ramasitele pamantesti ale sfantului, iar in 1797, Pavel I a dat manastirii rangul cel mai inalt si numele de Lavra Alexander Nevsky a Duhului Sfant.

In compelxul monastic exista in prezent mai multe biserici, dar am intrat doar unde se afla sarcofagul cu ramasitele lui Alexander Nevsky si la care rusii se inchinau. Fotografiatul interzis, dar pana m-am dumerit am facut 2 poze. In curte, copacii inalti nu prea ne-au permis sa fotografiem biserica, dar am mai prins cate ceva din cladirile ce inconjoara biserica.

In aceiasi curte, imediat dupa poarta, se afla cimitirul Tikhvin, unde compozitori, pictori si scriitori celebri isi dorm somnul de veci. Am gasit mormintele lui Ceaikovski, Rubenstein, Riminski-Kosarkov, Dostoievski, Krilov. Pe partea cealalta a aleiei se afla cel mai vechi cimitir din oras, cimitirul sf. Lazar, unde isi gasesc odihna oameni de stiinta (Lomonosov), arhitecti (Carlo Rossi)

Pentru a vizita cele doua cimitire se plateste bilet de intrare la un ghiseu aflat la intrarea in unul dintre cimitire. Aceste cimitire reprezinta un adevarat muzeu de pietre funerare si daca tot ajungi sa vezi Lavra merita sa dai cateva sute de ruble si pentru a vedea locul de odihna a unor celebritati.

Vacanta noastra se termina si a venit vremea sa ne indreptam spre hotel pentru a ne recupera bagajul ramas in camera speciala de bagaje si a porni spre aeroport. Si la intors facem escala in Varsovia, dar de data asta mai putin.

Ar trebui sa inchei cu o concluzie, dar nu cred ca pot spune decat ca a fost o noua experienta, ca am vazut locuri minunate, ca am inteles poate mai bine anumite evenimente istorice trecand prin locurile unde acestea s-au petrecut si ca e bine ca a venit timpul pentru a vizita Sankt Petersburg!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 21.07.18 16:22:01
Validat / Publicat: 21.07.18 18:56:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUSIA.

VIZUALIZĂRI: 2447 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In statia Avtovo, printre coloane
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

mishu
[21.07.18 19:03:05]
»

@DOINITA: Start vot No comment, superb, de abia așteptam sa văd și metroul. Zilele trecute când deschideam calculatorul îmi părea ca imagine de fundal una din statiile de metru.

Felicitări, votat cu mare drag.

DOINITAAUTOR REVIEW
[21.07.18 19:05:42]
»

@mishu: Fără comentarii, dar un multumesc șoptit tot spun!

irinad
[21.07.18 19:31:57]
»

@DOINITA: Foarte frumos tot serialul tău şi, în general, tot periplul vostru rusesc! Impresionant! Felicitări!

DOINITAAUTOR REVIEW
[21.07.18 19:38:15]
»

@irinad: Multumesc frumos!

Carmen Ion
[21.07.18 21:22:10]
»

@DOINITA: Încă o dată felicitări pentru întreg serialul!

DOINITAAUTOR REVIEW
[21.07.18 22:22:22]
»

@Carmen Ion: Multumesc mult!

Michi
[21.07.18 23:53:55]
»

M-ai plimbat prin Sankt Petersburg aşa cum n-am reuşit noi în cele două excursii, cea din 1984 şi cea din 2009, ambele tururi organizate, cu program fix, niciun milimetru la stânga sau dreapta deci... n-am vizitat metroul. Excursiile organizate au avantaje în privinţa comodităţii dar şi dezavantaje cu itinerariul. În general am mers de capul nostru unde stăteam în acelaş loc dar în Rusia fiind vorba de mai multe oraşe şi ţinând seama şi de vârstă, am ales o agenţie. Îmi pare rău că n-am văzut staţiile din Skt Peterburg pentru că puteam face comparaţie cu staţiile din Moscova de care am fost fascinată.

elviramvio
[22.07.18 00:17:25]
»

@DOINITA:

Am mai spus, frumoasă vacanţă, a meritat din plin şi efortul şi banii.

DOINITAAUTOR REVIEW
[22.07.18 08:57:25]
»

@elviramvio: Multumesc, asa a fost! Nu am stat decat pt. masa si pt. somn si tot am văzut putin fata de ce oferă orașul si împrejurimile.

mihaelavoicu
[22.07.18 13:02:47]
»

A fost fantastic periplul tău prin Sankt Petersburg! A meritat, cu vârf și îndesat.

Când am fost în 1980, aveam stația de metrou, rețin, chiar în incinta hotelului, în holul de intrare. Cred că era pusă strategic! Am mers atunci mult cu metroul, dar să mă omori, dacă mai știu ceva! Și mai e un lucru, e posibil ca multe din ele să fi fost reorganizate și aranjate după evenimentele istorice din anii 90. Deși, cele din Moscova, la fel sunt, una și una, dar, parcă nu chiar așa elegante.

Mulțumesc, mi-ai trezit amintiri frumoase, am urmărit cu multă atenție tot traseul tău și am votat cu multă plăcere.

DOINITAAUTOR REVIEW
[22.07.18 20:08:04]
»

@mihaelavoicu: Multumesc frumos pentru rabdarea de a citi randurile mele si pentru cuvintele frumoase adresate!

Si mie imi face placere sa citesc impresiile din locuri pe care le-am vazut candva si sa retraiesc momentele petrecute in acele locuri. Cu siguranta, daca ai reveni in acele locuri, ti-ai aminti multe chiar daca s-au si schimbat unele locuri.

Nu am mai auzit de o statie de metrou in holul unui hotel... doar la rusi a fost posibil! Cred ca acum nu mai e asa ceva...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, elviramvio, irinad, Michi, mihaelavoicu, mishu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în zona St. Petersburg (ex Leningrad) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.81825089454651 sec
    ecranul dvs: 1 x 1