ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.07.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 14 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Senso-ji , cel mai vechi templu din Tokyo

TIPĂREȘTE URM de aici

Templul budist Senso-ji este cel mai vechi din Tokyo, situat în Asakusa, cartier istoric, iar povestea acestuia a inceput in anul 628, cand doi frati plecati la pescuit pe raul Sumida, au prins in plasa o statuie a zeitei Kannon Boddhisatva, zeita indurarii, protectoare a credinciosilor in timpul vietii si calauza sufletelor spre tinutul pur al lui Amida.   

Au adus statuia in sat, iar seful acestuia, considerand-o un semn de bun augur, s-a dedicat budismului, devenind preot si transformandu-si casa in templu.   

In anul 645, un renumit preot budist a venit in regiune si a construit o sala pentru a adaposti statuia. Avand o revelatie in urma unui vis, a decis sa ascunda statuia, insa a ramas din acel moment fara vedere.

Un alt preot budist a vizitat Senso-ji la mijlocul secolului al IX-lea si a creat o statuie identica cu cea care a fost ascunsa, astfel incat aceasta sa poata fi privita si venerata.

In perioada Kamakura (1185-1333), shogunii au dovedit un mare devotament fata de Senso-ji, importanta templului crescand in timp.  

Templul are intrarea libera pe tot parcursul zilei, insa Sala principala este deschisa doar intre 6:00 si 17:00. Avand hotelul in preajma templului, am avut ocazia de a-l vizita atat ziua, cand este extrem de aglomerat, cat si seara, cand atmosfera este perfecta pentru plimbare, sala principala, pagoda, portile importante, fiind iluminate de la apusul soarelui pana la ora 23:00.  

Cea mai importanta si aglomerata poarta de intrare in templu este Poarta Kaminarimon, inalta de aproape 12 metri, construita initial de un comandant militar in anul 942. Statuile Zeului vantului si a Zeului tunetului au fost asezate pentru a pazi templul de dezastrele naturale. Poarta a ars intr-un incendiu masiv in decembrie 1865, iar 95 de ani mai tarziu a fost reconstruita. Impresionant este felinarul de hartie, imens, agatat de Poarta Kaminarimon, ce a devenit simbolul Asakusei. Pictat in tonuri vii de rosu si negru pentru a sugera fulgerele si norii de furtuna, cantareste aproximativ 700 de kilograme, are aproape 4 metri inaltime si 3,3 metri in diametru. Felinarul original a fost realizat in 1971, iar la fiecare zece ani se schimba cu unul nou.

Trecand pe sub poarta, se deschide celebra strada pietonala Nakamise, aglomerata, de unde se pot cumpara suveniruri, yukata, evantaie, gustari locale traditionale si ofrande de dus la templu. Ajungem la urmatoarea poarta, Hozomon, poarta cu etaj, pazita de doi monstri fiorosi, care are trei felinare mari, cel din centru, din hartie rosie avand 400 kg, cu un diametru de 2,7 metri. Celelalte doua felinare din cupru, cantaresc, fiecare, cate o tona. Pe cealalta parte a portii este agatata o pereche de sandale traditionale japoneze, O-Waraji, din paie de orez impletite, imense, ce cantaresc 400 kg si au 4,5 m lungime.

Pagoda superba cu cinci etaje (a doua pagoda ca inaltime din Japonia), a fost reconstruita in anul 1973, cu ajutorul donatiilor credinciosilor din intreaga lume, dupa ce a fost distrusa in raidurile din 1945, ca marea parte a complexului. Aceasta nu se viziteaza, adapostind cenusa lui Budha, oferita de templul regal din Sri Lanka, la ultimul nivel. Noua pagoda a fost amplasata in alta locatie, pe fosta locatie a acesteia, existand un monument.

Am ajuns in zona cea mai aglomerata, Sala principala a templului Sensoji, in fata careia se afla Jokoro, un bol mare in care arde tamaie, inspirata de vizitatori inainte de a intra in templu, deoarece se spune ca fumul are un efect vindecator.

Te purifici spalandu-ti mainile si clatind gura cu apa din bazinul aflat in dreapta si urci treptele pentru a intra in templu. Kannondo, sala principala de culoare rosie, cu picturi pe tavan, nu se viziteaza in zona de rugaciuni, dar se poate vedea de la distanta, sanctuarul interior fiind acoperit cu rogojini tatami, unde se afla, intr-un mic altar, cea mai importanta statuie din templu, Bodhisattva Kannon.

Zona in care se fac rugaciunile are tavanul impodobit cu picturi frumoase reprezentand scene din paradisul budist.

Despre biletelele norocoase (sau nu), Omikuji, o sa vorbesc in urmatoarea prezentare.

Pe partea stanga a complexului se afla Yogodo, un alt templu ce gazduiste un grup de Buddha care urmeaza invataturile lui Bodhisattva Kannon. In centrul sanctuarului interior se afla statuia lui Bodhisattva Kannon, langa care sunt asezati alti 12 Buddha, care protejeaza cele 12 animale din zodiacul chinezesc.  

Pe alee exista statui a doi Buddha, inalte de aproape 2,5 metri si o mica gradina in stil japonez, cu apa curgatoare, iaz cu pesti, cascada, podet, felinare, roci, altare, in miniatura.  

O alta sala, in partea stanga este Rokkakudo, construita din lemn, in forma hexagonala, care a fost construita in 1618, fiind cea mai veche arhitectura din Senso-ji. Este valoroasa, deoarece structurile hexagonale sunt rare in Tokyo. Initial a fost situata la 21 metri spre est, dar a fost mutata in locatia actuala in anul 1994, urmare a reamenajarii.

In partea dreapta a templului Senso-ji se gaseste Altarul Asakusa, construit in perioada Edo, in 1649, pentru a-i cinsti pe cei doi frati si seful satului, datorita carora a luat nastere templul Senso-ji.  

In timp ce Senso-ji este un templu budist, Asakusa este un altar sintoist, in care vizitatorii vin pentru a se ruga pentru fericirea familiilor lor, pentru protectie impotriva accidentelor, noroc in afaceri, sanatate si succes la invatatura. Acesta a supravietuit raidurilor aeriene din 1945.  

O pereche de caini komainu pazesc calea catre altar, tinand departe spiritele rele. Acesti komainu se gasesc adesea la sanctuarele sintoiste, unul avand gura deschisa, iar celalalt, inchisa, cum se pronunta prima, respectiv, ultima litera a alfabetului, simbolizand inceputul si sfarsitul tuturor lucrurilor.

Sala de cult a altarului este frumos decorata cu creaturi fabuloase precum dragoni, kirin si phoenix, animale sacre ce reprezinta fericirea si pacea.

Am iesit din complexul templului, pentru a ne continua traseul, pe Poarta Niten-mon, construita initial in 1618 pentru a proteja Altarul Tosho-gu si care a fost intrarea initiala in templul Senso-ji. Actuala poarta a fost construita in 1649, ca Poarta de Est a Senso-ji si a fost restaurata in 2010, la starea initiala, dupa renovari repetate de-a lungul a sute de ani.  

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 13.07.24 14:24:35
Validat / Publicat: 14.07.24 08:42:56

VIZUALIZĂRI: 305 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Ajungem la urmatoarea poarta, Hozomon, poarta cu etaj, pazita de doi monstri fiorosi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Tokyo:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049401044845581 sec
    ecranul dvs: 1 x 1