ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Pitesti
    ÎNSCRIS: 30.12.13
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    AUG-2014
    DURATA: 15 zile
    familie cu copii
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CAZARE [camere etc]:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    93.75%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 10 MIN

    Turcia si altfel

    Ilustrație video-muzicală
    Cafe Anatolia Kolay mi


    TIPĂREȘTE

    Un circuit prin Turcia - cu auto personal.

    A fost prima oara cand am vizitat Turcia.

    Perioada august 2014- zone principale vizitate: Istambul / Cappadocia- valea Ihlara /Marmaris-Dalyan

    Plecat noi linistiti din Ro si fara o problema pe transit BG. Trecut fara probleme granita in Turcia si cum am intrat surpriza… niste sosele de ziceai ca te duci spre vest nu spre est. Cumparat de la granita HGS-platit 15 euro desi se putea lua si de la orice benzinarie Shell sau oficiu PTT in 7 zile de la intrare…cu doar 30 lire (1 euro= 2,89 lire) - incarcare minima HGS = 30 lire=» ne-am grabit un pic…ca sa fim correcti!!!

    Si intram in Istambul unde…nici-o surpriza circulatie ca la nebuni (stiam, dar parca te sufocai…multiple benzi pe sens pasaje de pe care ieseau masini pe tot atatea benzi ca directia pe care mergeai…ultimul bulevard-cam prin dreptul bazarului de mirodenii se strangeau oglinzile ca sa treci…) Cazarea fiind in zona Sultanahmet – (buricul-buricului turistic din Istambul) - ajuns pe niste strazi cu sens unic (oricum aveau latimea unei masini - deci sens invers nici sa vrei… si care, am aflat mai tarziu, se blocau intre 23 si 5 dimineata pe anumite tronsoane cu cilindrii hidraulici ce se iveau din sol. Desi nu folosesc abuziv GPS-ul de data asta Marcel ne-a scos din impas. Cazat masina definitiv intr-o parcare chiar langa un parc din fata moscheii Albastre- vorba vine parcare – s-a lasat cheia de la masina si se tot permutau masinile prin parcare functie de cine pleca …mai repede…prêt parcare 3 zile dupa negocieri…140 lire…cazare la H. Atlantis – fara parcare. Hotel ok daca nu esti superpretentios…Micul dejun usor dar cu servire pe terasa (jumatate deschisa/juma inchisa - pt tp mai rau…). Vazut prin zona tot /negociat prin Bazar diverse produse-SFAT - indiferent cat puteti obtine voi la negocieri pretul correct este ½ din primul pret strigat de comerciant…deci mai bine Nu cumparati din aceste zone super vizitate…Pana si sucul de la presa este cel putin dublu la pret. Frumoasa croaziera pe Bosfor seara - nu trebuie ratata.

    Un pont - am vazut asa numitele Biserici de pe acoperis (in zona imediata dupa trecere podul Galata spre turnul cu acelasi nume) biserici ortodoxe…situate in cladiri de locuinte cu cupolele pe acoperis… interesant… (pozitie aproape de chei nu urcati spre turn…). Super transport in comun cu tramvaiul - aer conditionat - curat/civilizat ce mai…

    Plecat dupa 3 nopti - cu traversare podul peste Bosfor, catre Goreme – Cappadocia cu transit prin Ankara…Super sosele …autostrazi de 3 benzi pe sens…tunel la Bolu impresionant…

    Cazare in Goreme la hotel Turist - recomand - atat cazarea cat si mancarea Ok - am avut HB! Nu mai vorbesc ca in fiecare dimineata aveam spectacol gratuit cu baloane ce decolau s-au aterizau chiar pe langa hotel. Ca bonus in doua seri am vazut 2 nunti …Ca ciudatenie buchetele de flori de la nunta semanau cu coroanele noastre de la inmormintari. In rest cumint i- in 3-4 ore terminau cu nunta…bineinteles pe mese bauturi tari ca: suc si apa de mai multe feluri…

    Vizitat tot prin zona (muzeul in aer liber Goreme - la 300 m de hotel, muzeul in aer liber Zelve, manastiri de la inceputul crestinismului, orasele ca Urgup, Ulcisar- ce portocale am cumparat de la un turc cu fes din targ de la Urgup - atentie este o singura zi pe saptamana-sambata… si vizitat toate vaile - rosie/roz/porumbeilor/Pancarlik

    …Rulat in off-road pe niste vai unde raul aferent insufletea imediat vegetatia…vizitat orasele subterane la Derinkuyu si Ozkonak

    Superzona turistica- chiar oameni din cele 4 zari (Venezuela/Malaezia/Australia/State…). Gasti de italieni cu motocicletele, unii mergeau pana la Nemrut-Van-Ararat…

    Juniorul nostru a efectuat si o tura cu balonul (100 euro) - marea majoritate cereau 150 euro - firmele mai mari in general…dar daca e sa cauti un pret mai mic se gaseste…Tura a constat in preluare de la hotel pe la 4,30 a. m. /mic dejun la firma/participare la ridicare balon (asistare la manevrele de umplere cu aer cald/zborul propriu-zis de 1 h /sampania de dupa/acordare medalie sau diploma dupa caz/transfer inapoi la hotel.

    Dupa 4 zile de colindat printr-un peisaj aproape ireal, plecat spre Konya unde aveam o noapte de transit catre Marmaris.

    Pana la Konya am vizitat valea Ihlara cu celebra biserica din Belisirma. Foarte relaxanta plimbarea prin vale. Socant cata vegetatie era in vale fata de zona arida din jur. Foarte frumoase formatiunile stancoase de culoare rosu inchis si negru. Nenumarate adaposturi sapate in pereti si biserici de la inceputul crestinismului. Noi am fost acolo in jurul orei 9.00 cand inca nu sosisera autocarele cu multimile…ne-am intalnit cu ei la intoarcere cand ieseam din Vale…Atentie ca sunt multe scari de urcat si coborat daca se intra dinspre localitatea Ihlara. Pentru cine doreste doar pe plat recomandam intrare cu masina la indicatorul Belisirma (intre Ihlara si Selime). Este acces auto pana la nivelul de jos al vaii si de acolo se poate parcurge valea in sens invers catre intrarea dinspre Ihlara. Tot aici gasiti si cateva taverne, unele amenajate cu mese in foisoare suspendate pe picioare direct in albia raului.

    Din lipsa de timp n-am mai mers la Ziga la apele termale dar in schimb am oprit prêt de o cafea si o vizita usoara la cel mai mare caravanserai din Turcia - Sultan Han - aflat bineintelles pe drumul matasii (imediat dupa Aksaray- sunt indicatoare si-i fr aproape de soseaua principala spre Konya).

    Apoi direct Konya unde am avut ocazia sa vedem o moschee aparte- Mevlana - ridicata in cinstea unui mare mistic al musulmanilor Mevlana si de unde provin si dervisii cu dansul lor numit Sema…

    Aici sunt ingropati unii din cei mai mari conducatori ai turcilor printre care l-am regasit si pe Sinan–pasha (cel caruia i-a scos doi dinti actorul nostru Amza Pelea in batalia de la Calugareni) - :).

    Colindat apoi prin oras (zona veche) – o interesanta cascada pe scari in parcul central al orasului. Cazare la hotel Ani & Sems. Ok hotelul dar engleza la pamant la receptie doi pustani…serviabili de altfel. Parcare direct in fata hotelului iar vis-à-vis un parculet.

    Plecat dis de dimineata (cam ora 3.00) pentru ca aveam o zi lunga atat ca distanta cat si ca obiective in drum spre Marmaris. Deci despre mancarea de la hotelul din Konya nu pot sa va spun mare lucru pentru ca noi seara am mancat in oras. Cam cu 70 lire am mancat in 3 persoane super ok- s-au comadat cotlet de berbec si o lipie lunga cam la 1 metru plina cu carne de vita (plus ceai-ul afferent/salate/iaurt/farfuria nelipsita plina cu patrunjel verde…).

    Sa reluam – plecat spre Marmaris (evitati drumul direct spre Isparta - este prin munti si este mult mai greu) Cel mai bun- ca tempo (drum expres si unele zone de autostrada) prin Aksehir-Cay-Dinar-Denizli.

    Vizitat o pestera la Kaklik inainte de Pamukkale (este indicator pe fond maro din soseaua principala) -surprinzator de frumoasa. Un rau subteran a format aceasta pestera iar depunerile de calcar sunt ca o miniatura a Pamukkale-ului. Pe drumul secundar ce ducea spre pestera am vazut niste vita de vie cu struguri albi si negri cam la 1 kg un ciorchine…Pentru cine doreste o baie in apa sulfuroasa au amenajat langa pestera si piscine cu tot ce trebuie (sezlonguri/cabine de schimb/magazin cu ceva racoritoare).

    De la Kaklik direct la Pamukkale - lejer (inca) – era cam ora 10.00. Delectat cu tot ceea ce insemna Hierapolis si baile pe care marea majoritate a conationalilor care au venit pe litoralul turcesc le-au vizitat (deci nu extind). La fel ca la Ihllara la iesire déjà era un furnicar de oameni care venisera In miezul zilei (déjà cred ca erau 35-38 grade la umbra…).

    Plecat intins spre Marmaris si ratat obiectiv Afrodisia cu stadionul si templul Afroditei…cu parere de rau alta data.

    Si am ajuns si la Egee Marmaris - Icmeler mai précis.

    Pe aici am stat vreo 6 nopti si am facut plaja in fiecare zi in alt golfulet din zona peninsulei Bozburun (Amos - Ciftlik - Kumlubuk - si unul fr intim inainte de Selimiye) toate cu dotari complete.

    O zi deosebita a fost vizita la Dalyan (cam 100 km spre sud-est). Am executat plaja si snorkeling-ul aferent la celebra plaja Iztuzu (acolo unde se putea face plaja pentru ca o mare parte este rezervatie - cuiburi de oua ale testoaselor careta-careta) - plaja si intrarea in apa cam ca la noi la Mamaia (mai putin groapa de dupa geamanduri de la Mamaia). Marcel ne-a scos din drumul principal la dus si-am parcurs ultimii km-trii pe langa minilivezi de portocali, rodii, lamai, smochini toate aflate pe langa sate traditionale. Frumos si in localitate dar cam trafic de barci dinspre zona minideltei si lagunelor de cuibarire a testoaselor si spre mormintele antice sapate in stanca…

    Toata zona este asa cum am spus o minidelta formata de raul Dalyan la varsare in Egee. Un punct din care se poate vedea totul ca-n palma este la capatul unui drum care porneste destul de aproape de accesul spre plaja Iztuzu (un indicator spre o terasa - 5 km si undeva pana la aceasta terasa se vede spre dreapta un drum off-road – de aici se mai fac cam 3-4 Km pana in varf de unde avem o panorama extraordinara asupra zonei). Atentie drumul off se poate face doar cu auto 4x4 - noi avand masina nationala dotata cu asa ceva ne-am incumetat cu ceva frica la taierea anvelopelor de catre pietrele ascutite de pe traseu.

    La intoarcere pe drum am observant fr multe tarabe cu portocale la vanzare (saci la 10 kg) si altele – lamai/smochine. Cumparat si noi ceva portocale…ca nu puteam abtine de la asa ceva…

    Despre hotelul din Icmeler - Mirage World ce sa va spun. All inclus la 4 stele cu englezi/germani si francezi la greu ce lancezeau pe marginea piscinelor de dimineata pana seara (era chiar o intreaga sa-i vezi cum ocupau dis de dimineata sezlongurile de la piscine cu prosoape, desi peste tot erau anunturi cu interdictia de a ocupa inainte de ora 8.00 ceva in zona piscinelor). Masa si bauturile ok, cazare foarte buna. Hotelul are si o mini parcare in spate cumva…de vreo 10 locuri, Suficiente pt ca marea majoritate a turistilor vin cu autocarul de la aeroport…

    Apa la plaja din Icmeler era mai rau ca la noi dupa o furtuna-plina de nisip si inchisa la culoare.

    Intoarcerea spre casa a fost cu tranzit la Canakkale.

    Pe drumul de intoarcere-plecati din Icmeler pe la 5.00 am oprit-vizitat cetatea de la Milet, Priene (aici am vizitat si un magazit cu obiecte/statuete executate din onix intr-un atelier chiar in spatele magazinului. Fiind va dati seama cam ce preturi. Am negociat totusi si am cumparat o candela (ca un bol) care se vede fr frumos pe exterior atunci cand pui o sursa de lumina in interior…

    La final l-am vizitat pe insusi Efes – extraordinar ce istorie- ce cladiri – impresionante si acum …si englezi care culegeau de zor rodii dintr-un pom din zona monumentului ridicat in cinstea lui Traian.

    Pe seara am ajuns la hotel Anzac din Canakkale. Cazare si masa OK. Au chiar si parcare si este la o aruncatura de bat de ferry. Daca faceti rezervare este bine pana va preia masina cei de la hotel sa parcati chiar langa accesul catre ferry si de acolo imediat pe jos pe langa turnul cu ceas sa-i contactati. Altfel hotelul fiind in centrul vechi riscati sa intrati pe stradute inguste unde nu ai unde sa opresti sau sa parchezi. Noi pana sa identificam si sa-i contactam pe cei de la hotel am ajuns intr-o parcare asemanatoare cu ceea ce patisem in Istambul (masini permutate permanent si parcate cu oglinzile stranse…). Am stat acolo cam 10 min si cand am plecat spre parcarea hotelului ne-am trezit ca ni se cer 4 lire pt parcare (bineinteles ca nu intelegeau engleza…dar vazand ca sunt asa de badarani ne-am facut si noi ca nu intelegem ce vor si am fortat cumva plecarea…).

    A doua zi dupa trecerea cu ferry am laut directia Kırklareli si neinspirati am parcurrs drumul litoralului bulgaresc. Sosele inguste si nesemnalizate pe curbe periculoase, fara marcaje delimitare benzi/sensuri-execrabil. La trecerea din Turcia in Bulgaristan :) (cum aveau inscriptionat turcii pe pancarte) am trecut printr-un filtru sanitar = 3 euro. Altfel nu ieseai din vama…

    Drumul prin Bulgaristan a fost anost, singura pata de culoare fiind zona Burgas si apoi oprirea la Balcic pentru vizita la castelul unde gasea inspiratie Carmen Silva.

    Ca niciodata la intrarea in tara am constatat diferenta de calitate a drumurilor fata de Bulgaristan. Super un drum lat cu doua benzi pe sens de la Mangalia…cu marcaje si semen rutiere corespunzatoare.

    Considerente si observatii generale: Turcia o tara in plina dezvoltare cu infrastructura peste multe tari din UE (tarile de fata se includ :)) in toate locallitatile prin care am trecut am observat foarte multe cladiri / cartiere noi sau ridicate/renovate de curand. Turcii serviabili dar intotdeauna cu cutiuta de bacsisi (tip) la vedere…Cine se ofera se te ajute cu ceva incearca imediat dupa sa-ti vanda cate ceva…

    O foarte buna retea de benzinarii Shell si BP.

    Urmele trecerii romanilor prin marele bazar se simt si acum. Cum te aud vorbind limba Ro cum aproape ca te obliga sa cumperi o geaca de piele :). Per ansamblu un circuit pe care nu-l v-om uita curand…


    [fb]
    ---
    Trimis de Motanul* in 31.08.14 22:58:54
    Validat / Publicat: 01.09.14 08:08:37
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

    VIZUALIZĂRI: 2703 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Motanul*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Fanariot
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 29 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [01.09.14 08:07:46]
    »

    Deosebit, aparte review-ul

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turcia, altfel" (deja existentă pe sait)

    -

    În măsura timpului pe care-l găseşti - şi, desigur, a disponibilităţii - ar fi utile şi reviews-uri distincte (fie ele "minirev", eventual") despre locuriel de cazare

    Floria
    [01.09.14 08:19:14]
    »

    Frumoasa calatoria prin Turcia... La intoarcerea spre casa ati vizitat Castelul Reginei Maria din Balcic nu al Reginei Elisabeta, asa cum se intelege din text!

    Vacante frumoase va doresc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster13
    [01.09.14 10:55:02]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    dianabzs
    [01.09.14 16:58:05]
    »

    excelent, de mare utilitate practica! o adevarata sursa de inspiratie. multumesc!

    nickro
    [01.09.14 17:40:17]
    »

    Frumoasa vacanta ati avut! Langa Hotel Turist erau intrarile in Vaile Zemi si Gorkundere, ca si biserica El Nazar.

    Motanul*AUTOR REVIEW
    [02.09.14 07:44:09]
    »

    @Floria: Corect! Aveti dreptate deplina. : -)

    homejade*
    [12.10.14 20:09:21]
    »

    @Motanul: superbe pozele

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dianabzs, Floria, homejade*, Motanul*, nickro
    Alte impresii din această RUBRICĂTurcia, altfel:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039282083511353 sec
    ecranul dvs: 1 x 1