ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 4 MIN

Concertul Regal de la Sala Radio, un regal de muzică bună

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De două zile mă tooot gândesc cum să scriu acest articol. De ce? simplu: pentru că un simplu eveniment la care am participat vineri seara a fost în fapt mult mai mult decât atât - purtând în sine marca mai multor niveluri de celebrare. A fost în primul rând o celebrare a Casei Regale a României; nu atât prin prezența la concert a Altețelor Lor Regale Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Maria și a altor câțiva invitați de marcă, ci prin simplul fapt că acum se împlinesc fix 150 de ani de la instaurarea Casei Regale a României în țara noastră. Pentru cei care nu au avut parte de lecția asta în manualul de istorie, reamintesc faptul că la data de 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credință în fața Parlamentului și a fost proclamat domnitor al României. Tot pe 10 mai, dar în 1877, senatul a votat proclamația de independență a țării față de imperiul otoman, iar pe 10 mai 1881, Carol I de Hohenzollern–Sigmaringen este încoronat Rege al României.

Regalitate răsturnată apoi cu forța de niște „emanați” și tratată de către aceștia în ultima jumătate de veac astfel încât să nu mai poată fi restaurată. Prea curând sau vreodată - pentru noi, cei din generația mea sau mai mari, oricum prea târziu.

Așa... să revin. Dar tot cu o „diversiune”: aici trebuie să vin și cu câteva detalii din lumea filmului - anume cu menționarea unui regizor român emigrat, Radu Mihăileanu, și cu unul dintre filmele sale cu un mare succes de public și anume „Concertul” (2009).

Subiectul, în câteva cuvinte este relativ simplu: Andrei Filipov, fost dirijor al orchestrei renumitului Teatru Balșoi din Moscova, un rus evreu înlăturat din funcție pe vremea lui Brejnev și ajuns om de serviciu, interceptează un fax trimis de Théâtre du Chatelet din Paris. Se hotărăște să-și reunească prietenii, foști muzicieni, și să se substituie veritabilei orchestre a teatrului Balșoi pentru o reprezentație excepțională la Paris. (ro.wikipedia.org/wiki/Concertul_(film)) Dar ăsta e doar rezumatul rezumatului - în fapt e tot cam ca povestea mea - un tort cu multe straturi, cu dragoste, trădare, lichelism, șmecherie, umor, politică, totul amestecat cu grijă și în proporții bine alese și pus pe muzica lui Ceaikovski. Concertul care cu acordurile sale însoțește acest film ca o coloană vertebrală este cel de Piotr Ilici Ceaikovski: Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35; iar după ce am văzut și revăzut acel film de câteva ori, mi-a rămas în suflet...

Și iată că în programul evenimentului de vineri seară, a fost una dintre piese. Mai exact, a doua - între imnul regal al lui Eduard Hübsch (ascultat de întreaga asistență în picioare și salutat la final cu îndelungi aplauze și strigăte de „BRAVO!”) și Simfonia nr. 4 în la major, op. 90 - “Italiana” de Felix Mendelssohn.

Și merită aici menționat și faptul că solistul Gabriel Croitoru a interpretat acest concert cu vioara Guarnieri, cunoscută și sub numele de "Catedrala", care a aparținut lui George Enescu, un favorit al Reginei Elisabeta a României (al cărei pseudonim literar era Carmen Sylva).

La pupitrul dirijoral a fost dirijorul Orchestrei Naționale Radio, Nicolae Moldoveanu. Cu un simplu bețigaș, a ținut în frâu vreo 70 de muzicieni cântând la viori, viole, contrabas, flaut, oboi, corn, trompetă, percuție (sper că n-am uitat niciunul) în perfectă armonie.

Atât el, cât și orchestra și solistul violonist au fost îndelung aplaudați și rechemați la rampă.

Cu multă generozitate și cu bucurie, violonistul Gabriel Croitoru ne-a oferit și un bis cu câteva pasaje din Concertul lui Ceaikovski.

Mi-e greu să descriu în cuvinte ce am simțit acolo; poate unii veți reuși, ascultând fondul muzical propus.

La final - flori, aplauze, bucurie. Mi-am adunat sufletul de pe jos și am pornit încet, per pedes, să admir Festivalul Internațional al Luminilor. Dar despre asta, în curând.

Nu ocoliți Sala Radio - e o sală de concerte minunată, cu o acustică foarte bună și mai ales cu prețuri mai mult decât accesibile. Aici e mereu ceva de ascultat; dacă iubiți muzica, priviți programul și nu ezitați să luați bilete, chiar și dacă sunteți prin București numai în vizită!

Pe curând,

===

PS evident, aș dori ca fond muzical chiar... П. И. Чайковский - Концерт для скрипки с оркестром ре мажор, соч. 35. :)


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 08.05.16 19:16:39
Validat / Publicat: 08.05.16 20:00:28

VIZUALIZĂRI: 1475 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Concert Regal la Sala Radio 2016 - ne revedem la anu'!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2046 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.05.16 19:47:04]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[08.05.16 22:26:01]
»

@Dragos -

Un punct (atat am voie) pentru sufletul tau!

Radu Tudoran
[10.05.16 11:03:06]
»

Un singur vot, da' mare de tot, de la alt admirator al filmului "Concertul".

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[10.05.16 11:56:05]
»

Vă mulțumesc frumos pentru aprecieri.

Și mai vin cu o citare din saitul Casei Regale, cu ocazia zilei de 10 mai:

Casa Majestății Sale vă invită astăzi, la ora 17.00, la tradiționala Garden Party și la Concertul Regal de la Castelul Peleș.

Intrarea este liberă pentru toată lumea. Publicul va avea acces pe peluza din fața castelului. (...)

Programul zilei

Accesul pe peluza din fața castelului este permis începând cu ora 16.00.

Drumul de la intrarea pe domeniu până la castel se va face pe jos pentru toți participanții. Intrarea mașinilor pe domeniu este interzisă.

Între ora 17.00 și ora 18.00, Orchestra Reprezentativă a Armatei va susține un concert cu muzică de pe toate meridianele lumii.

La ora 18.00, Familia Regală va ieși pe balconul castelului (vedeți fotografia de dedesubt), pentru a saluta participanții la sărbătoare. Trei avioane ale Iacărilor Acrobați vor survola parcul regal.

La ora 18.30 va începe Concertul de Gală. Muzicienii vor evolua pe o scenă așezată în aer liber, pe terasa castelului. Imaginile vor fi preluate pe două mari ecrane, vizibile pentru toți cei aflați pe peluză.

Concertul va fi susținut de orchestra lărgită a Cameratei Regale, având ca invitați pe dirijorul Tiberiu Soare, violonistul Remus Azoiței și tenorul Teodor Ilincăi.

Repertoriul va cuprinde piese din creația compozitorilor români George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu, precum și lucrări de Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Ernesto de Curtis și Eduardo di Capua.

Regret enorm că nu pot participa, sper din tot sufletul să mă pot uita măcar pe TVR1 la transmisiunea în direct.

La mulți ani, România!

La mulți ani M. S. Regelui Mihai!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Radu Tudoran
Alte articole din această RUBRICĂTonomat AFA:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040115118026733 sec
    ecranul dvs: 1 x 1