ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.04.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Ateneu, cu Orchestra Română de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Printr-o conjunctura favorabila, am avut ocazia sa vizitez pentru prima data aceasta locatie de o importanta culturala (si nu numai) colosala.

Am procurat bilete din timp, la un pret foarte bun (au costat aproximativ 60 lei, 3 bilete), cu locuri undeva in mijlocul salii (randul 12).

LOCATIE

Ateneul se afla pe Strada Benjamin Franklin 1-3, București 030167. Daca veniti cu masina trebuie sa stiti ca aveti la dispozitie o parcare in Piata Revolutiei (Piata George Enescu daca nu ma insel). ! Se poate achita fie prin SMS (1,13 euro 1 ora/ 2,56 euro 2 ore/ 5,41 euro 3 ore - TVA inclus) fie la angajatii primariei pe care ii gasiti in zona, unde avem alt tarif, deci va costa 5 lei prima ora, 5 lei a doua ora si apoi de la a treia ora costul este de 10 lei

Mai puteti parca si la parcarea din jurul Salii Palatului. Daca veniti cu transportul in comun aveti la dispozitie mai multe mijloace de transport in comun dar asta depinde si din ce zona veniti.

Pe baza informatiilor pe care le-am citit pe diverse site-uri voi incerca sa le redau cu "cuvintele mele". Va rog sa ma scuzati daca gresesc cu ceva, nu asta este intentia mea.

ISTORIC / EXTERIORUL CLADIRII

Ridicat pe fosta Gradina Episcopala, pe terenul ce apartinea familiei Vacarestilor, amplasamentul a fost initial criticat ca fiind totusi prea departe de centrul orasului si oarecum neacesibil, mai ales in grele ierni de atunci. O parte semnificativa din banii necesari constructiei au fost adunati printr-o colecta publica, prin celebra zicala Dati un leu pentru Ateneu.

Ce este defapt acest loc? Pai... este o sala de concerte de o importanta nationala (sau chiar internationala), realizata intr-un stil neoclasic combinat cu eclectic. Construita intre anii 1886-1888, folosind planurile celebrului arhitect de origine franceza Albert Galleron. Tot aici este gazduit in prezent si sediul Filarmonicii George Enescu. Referitor tot la anul 1888, acest an este inscriptionat deasupra scenei, marcand astfel anul finalizarii lucrarilor.

Stau si ma gandesc, au reusit sa construiasca aceasta cladire in doar 2 ani, mi se pare incredibil! In zilele noastre nu reusim sa construim nici macar un amarat de lot de autostrada... Totusi este o autostrada... in mare parte pui asfalt pe un camp, si totusi nu ne iese dar oamenii aia, acum peste 130 de ani cand nu erau atatea utilaje, atatea cunostinte, atatea si atatea, au reusit totusi sa construiasca acest loc minunat. Mie mi se pare foarte tare. Serios.

George Enescu preia initiativa strangerii de fonduri necesare pentru construirea celebrei orgi ce o regasim in spatele scenei. Orga a fost construita de celebra firba Walcker & Ludwigsburg si este inagurata undeva in 1939 printr-un concert sustinut de Franz Schutz, la acea vreme director al Universitatii de muzica din Viena.

Dupa revolutie (1994) si pana in 2004, cladirea este supusa unor consolidari notabile, restaurata si modernizata vremurilor respective, pastrand totusi farmecul de odinioara. Se redeschide un an mai tarziu (2005) cu ocazia editiei a 17-a a Festivalului International George Enescu.

Partea frontala a cladirii este decorata in stil neoclasic, ateneul avand aspectul unui templu ionic cu 6 coloane frontale si 2 laterale. Cupola circulara dominanta are incastrate numele unor mari personalitati. Timotei Cipariu, Ion Heliade, Dimitrie Cantemir, Miron Costin, Gheorghe Sincai.

Fatada construita in stil peristil are latimea de aproape 50 de metri sub acesta fiind 5 medalioane in mozaic ce reprezinta 5 mari domnitori romani: Matei Basarab, Vasiel Lupu, Carol 1 al Romaniei, Alexandru cel Bun si Neagoe Basarab.

INTERIORUL

Fiind prima data in acest loc, am ramas placut surprins de detaliile cu care este decorat interiorul. Observ aceeasi atentie meticuloasa precum cea de la Palatul Parlamentului, fiecare centimetru fiind atent pozitionat in locul sau. Cum am intrat in cladire am dat in holul principal, care este imens, iar de aici pleaca 4 scari decorate cu marmura, scari ce duc in sala Ateneului. Sala de concerte are un diametru de aproape 30 de metri si o inaltime de 16 metri. Capacitatea salii este de 600 de locuri + 52 loje insumand undeva la aproape 800 de locuri.

Recunosc ca prima data am ramas uimit, ma asteptam ca sala sa fie mult mai mare, insa este destul de mica, lucru care nu este neaparat rau. Se creaza o atmosfera intima, in felul acesta chiar si spectatorii din spatele salii, raman totusi conectati cu orchestra.

Observam aici celebra fresca pictata de Costin Petrescu (1872-1954) unde ne sunt prezentate 25 de scene pe o suprafata de 75 de metri lungime pe 3 metri latime. Un tablou lung care ne prezinta istorita zbuciumata a poporului roman, incepand de la razboaiele dacice pana la faurirea Romaniei Mari dar si momentul incoronarii de la Alba Iulia.

Cadrele prezentante sunt:

Împăratul Traian intră în Dacia

Legionarii romani colonizează Dacia

Formarea poporului daco-roman

Straja romană

Invazia barbarilor

Începuturile poporului român

Statornicirea

Descălecarea

Statul militar

Statul administrativ — împărțirea dregătoriilor

Cruciada românească

Ștefan cel Mare

Epoca de pace și credință

Mihai Viteazul

Începuturile culturii românești

Horia, Cloșca și Crișan

1821 — Revolta lui Tudor Vladimirescu

Anul 1848 în Transilvania

Anul 1848 în Principate

Al. I. Cuza

Anul 1859 — Unirea Principatelor

Carol I — Războiul de Independență

Războiul întregirii naționale 1916-1918

Ferdinand I Întregitorul

Epoca de consolidare

CONCERTUL

Asadar am venit aici pentru un concert sustinut de Orchestra Romana de Tinere. Solistii au fost

-Valentin Serban

-Roxana Oprea

-Rafael Butaru

-Radu Dunca

Orchestra a sustinut :

-concert în re minor pentru două viori şi orchestră, BWV 1043 (Johann Sebastian Bach)

-concert în la minor pentru două viori şi orchestră, RV 522 (Antonio Vivaldi)

-concert în si minor pentru patru viori și orchestră, RV 580 (Antonio Vivaldi)

Tot concertul a fost supervizat de ilustrul dirijor CRISTIAN MANDEAL, nascut in 1946 la Rupea. Desi are 75 de ani este de o tenacitate extraordinara. Printre functiile importante pe care le-a ocupat, putem enumera:

Director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania;

Dirijor oaspete Principal al Orchestrei Halle din Manchester, Anglia;

Dirijor-Oaspete Principal al Filarmonicii din Copenhaga, Danemarca - începand din luna august 2007

Director artistic al Orchestrei Simfonice de Nord (Northern Symphony Orchestra) din Haifa (Israel) pana in vara lui 2002;

Dirijor rezident al Orchestrei Haydn din Bolzano si Trento (Italia) pana in iarna anului 2003;

Director artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu - edițiile 2001-2003.

Am avut onoarea ca acesta sa ne vorbeasca pret de 15-20 de minute. Multe vorbe intelepte, referitoare evident la istoria muzicii pe care dansul o dirija, facand referire inclusiv la impactul ei asupra timpurilor moderne. Ce am retinut si mi s-a parut foarte important. Chiar daca muzica aceasta are sute de ani, ea este in continuare de actualitate. De ce? Nimeni nu reuseste sa dea un raspuns exact. Dar mai mult ca sigur se datoreaza unicitatii si liniaritatii acesteia. Desi vremurile se schimba, oamenii raman aceiasi, iar sunetul corzilor de vioara este unic, patrunzator si poate strapunge chiar si cel mai insensibil individ.

Ce nu mi-a placut a fost sonorizarea. Doamna care prezenta spectacolul nu se auzea foarte clar iar in sala functionau doar 2 boxe aflate chiar in marginea scenei. Acustica era foarte buna dar parca se simtea nevoia unui mic ajutor, de exemplu cu cat erai mai in spatele salii, deja sunetul se pierdea. Ar fi bine sa fie montate mai multe difuzoare, intr-un sistem surround care sa redea intr-o claritate maxima, prestatia celor aflati pe scena.

Chiar daca tangentele mele cu muzica clasica nu sunt cele mai favorabile, nu pot sa nu admit ca este ceva unic, deosebit iar munca tinerilor ce compun Orchestra se vede din plin! Nici nu imi pot imagina cate ore de repetitie sunt necesare pentru a ajunge la asemenea performante. Pentru acest fapt si nu numai, au toata admiratia si consideratia mea.

-

@Admin, te rog pune video-ul acesta sus. Multumesc https://www.youtube.com/watch?v=KvtmXbYL6i8&ab_channel=TVR


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 16.04.22 20:22:08
Validat / Publicat: 16.04.22 21:29:14

VIZUALIZĂRI: 373 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Ateneul Roman
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 24 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.04.22 21:28:30]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterX
[16.04.22 21:31:17]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Tonomat AFA, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune cu regim de votare +/-1PMA

[Rubrica inițială: Ateneul Român / Palatul Ateneului]

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[16.04.22 21:38:54]
»

Nu sunt de acord cu incadrarea in categoria +/- 1 categoria OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC TEMPORAR ori RESTRÂNS. Incerc sa readuc la viata locatii de mult uitate pe aici si drept "multumire" nu primesc nici macar punctele de apreciere. Incerc sa vin cu informatii complete, corecte si mai ales, DE ACTUALITATE dar sunt faultat fara motiv...

Pacat, chiar imi place aceasta comunitate si vrea sa fac parte din ea intr-un mod cat mai activ dar nu cu astfel de faulturi.

Cum sa fie ATENEUL ROMAN, OFF TOPIC ??? PE BUNE ?? Asta da dovada de cat de importanta este cultura pentru noi.... daca era o bodega, primeam categoria normala de puncte, dar la Ateneu... e off topic.

Culmea, recenziile de aici

https://amfostacolo.ro/hotel9.php?d=ateneul-roman-palatul-ateneului--bucuresti&id=25050

Au toate punctaj normal, doar recenzia mea intra pe OFF TOPIC. Interesant...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
mishu
[16.04.22 21:52:53]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Si mie imi place aceasta cladire nespus de mult, si la interior si la exterior si consider ca este o adevarata valoare. Cat despre

Stau si ma gandesc, au reusit sa construiasca aceasta cladire in doar 2 ani, mi se pare incredibil! In zilele noastre nu reusim sa construim nici macar un amarat de lot de autostrada...

no comment, daca s-ar dori, s-ar face multe, insa este vorba despre "Nu-mi pasa! "

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
MarinaCoPHONE
[16.04.22 22:03:13]
»

@⭐ValentinB_88⭐: eu cred că e posibil ca Webmaster să fi citit pe diagonală articolul și să aibă impresia că e vorba despre altceva și nu despre un local de cultură. Sunt sigură că dacă insiști se va rezolva problema.

Sincer și pe mine titlul m-a indus în eroare. Mă așteptam să găsesc un articol filozofic despre diversitatea articolelor în raport cu voturile, vizualizările, etc.

Silly me! ????????????????

Felicitări pentru articolul foarte detaliat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Admin
[17.04.22 08:44:05]
»

Cu mai mult timp în urmă, am stabilit că „reviews” -urile despre concerte și alte evenimente muzicale se publică la Tonomat. (Așa s-a procedat cu TOATE alte asemenea reviews-uri, nu doar cu cel de mai sus)

În stabilirea rubricii în care se publică un review, se evaluează, ca de obicei, SUBIECTUL ales de autor

Review-ul de mai sus, e adevărat, nu este doar despre concertul la care autorul a participat acolo - ci descrie și Ateneul.

Însă cu un asemenea titlu, subiectul nu putea fi considerat decât ca având ca subiect un concert la Ateneu — astfel că s-a decis publicarea în rubrica în care se scrie despre evenimente muzicale.

-

Dacă autorul dorește, poate scrie un alt review, axat exclusiv pe descrierea Ateneului - care se va publica, garantat, în rubrica Ateneului.

Admin
[17.04.22 09:14:27]
»

Mai pe scurt - nu e vorba despre nicio discriminare (negativă) — cum se plânge, repetat, autorul.

Consultați lista impresiilor din rubrica curentă - amfostacolo.ro/hotel9.php ... dunate&id=13958 - și veți observa că toate reviews-urile despre evenimente muzicale au fost publicate aici, chiar dacă conțineau (unele) și impresii despre locul evenimentului

Ba dimpotrivă — discriminare (pozitivă) ar fi fost să tratăm acest articol altfel decât am tratat toate celelalte articole de aici!

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[17.04.22 09:51:12]
»

"Cu mai mult timp în urmă, am stabilit ... "

Cine "am" stabilit? Dvs nu? Ca oricum nu tineti cont de absolut nici o parere. La recomandari m-ati pus la colt imediat cum mi-am "permis" sa va aduc niste imbunatatiri, desi era topic special pentru asta. Mi-am dat seama de inversunarea si incapatanarea dvs inca din discutia de "sait" (care apropo se scrie SITE) vs Forum. Am preluat si eu cuvantul "sait" ca sa fiu cumva in asentimentul dvs. Mi-a fost clar ca nu vreti nici un fel de om care sa isi permita sa intervina asupra muncii dvs desi de multe ori gresiti. Primul pas este sa recunoasteti dar cum sunteti mai berbec ca mine (care chiar m-am nascut in aceasta zodie) e greu sa va dati pe brazda.

Articoul de sus este intr-adevar un mix intre descrierea cladirii (am simtit nevoia sa o fac data fiind importanta ei) dar si a concertului la care am participat. Mai nou mutati recenziile dintr-o parte in alta doar pe baza TITLULUI? Scrie asta undeva in regulamentul care mi se tot arunca in ochi? Nici macar nu ati citit articolul. Daca o faceati vedeati ca am tratat mai multe repere, creand astfel nu articol complet cu informatii complete.

Cutia de carton in care mi-ati aruncat articolul este doar o scuza menita sa justifice discriminarea produsa. Cel mai "recent" articol de acolo, este din 2019! Sa inteleg ca din 2019 si pana in prezent adica in 3 ani nu a mai fost nimeni de pe AFA la nici un concert?

"Review-ul de mai sus, e adevărat, nu este doar despre concertul la care autorul a participat acolo - ci descrie și Ateneul. "

Intrebarea pertinenta ar fi urmatoarea. Recunoasteti ca recenzia era pe 2 "fronturi". Aveati de ales intre a lasa recenzia in rubrica in care era deja, cea de Ateneu, sau de a o muta la "Off Topic". De ce nu a fost lasat pe rubrica cu punctaj normal? Adica din 2 de ce s-a ales fix categoria de off topic? Asa este politically correct?

Nu este prima data cand mi se arunca tot felul de fragmente din regulament pentru a justifica anumite "decizii administrative".

Cea mai recenta a fost cea cu mutarea articolului despre Muzeul Simturilor, tot asa pe OFF TOPIC desi locatia este PERMANENTA si deschisa de Luni-Duminica, mi-ati aruncat in ochi justificarea ca "e in mall". Asa si? In mall exista si institutii publice, pasapoarte, sedii de primarii, centre de vaccinare. Mallu nu "ie" asa de naspa... ar trebui sa mai mergeti pe acolo, ati ramane surprins de ce gasiti.

Acum 1 an la fel mi-a fost mutata recenzia cu clubul de Stand Up la Off topic pe motiv ca "nu este o locatie deschisa permanent". Pe aia am inteles-o, am inteles cumva logica din spate dar cu Muzeul Simturilor ce ati avut?

Cu Recenzia despre Muzeul Tehnic la fel... nu o incadrati in Mini Ghid pentru ca "are prea multe detalii tehnice". Dumnezeule....

Ar fi multe de zis dar din respect pentru inteligenta mea, dar si pentru varsta dvs, ma opresc aici. Cat timp judecatorul suprem a dat decizia finala, ea nu se mai schimba in veci.

Drum bun si cale batuta AFA! Eu nu doresc sa mai fac parte dintr-o comunitate care de multe ori nu face nimic altceva decat sa puna bete in roate unor oameni care vor sa isi aduca aportul prin contributia lor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Dragoș_MDPHONE
[17.04.22 10:49:30]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Sa inteleg ca din 2019 si pana in prezent adica in 3 ani nu a mai fost nimeni de pe AFA la nici un concert?

Sau poate... au fost și nu au avut / timp / dispoziție etc. să scrie? Sau poate... pandemie? Săli de concerte, spectacole, teatru etc. închise?

M-ai întrebat (prin m. p.) din ce motiv ți-am votat negativ ecoul inițial din acest șir. Simplu: dacă tu privești acest sait (site) ca pe o competiție, atunci nu ai nicio treabă să comentezi deciziile arbitrilor. Atât de simplu. Și chiar de o faci, nu cred că tonul și atitudinea sunt cele adecvate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
MarinaCo, mishu, nightwish, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte articole din această RUBRICĂTonomat AFA:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067596912384033 sec
    ecranul dvs: 1 x 1