ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2025
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Putere, ritualuri si simbolism in Templul Cerului (Temple of heaven)

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa oboseala acumulata pe traseul Marelui zid chinezesc, a urmat o zi dedicata unor obiective aflate in Beijing, incepand cu Templul Cerului (Temple of Heaven). Situat in centrul Beijingului, la sud de Piata Tienanmen si de Orasul Interzis, se poate vizita intrand pe oricare dintre cele 4 porti (est, vest, nord si sud). Noi am intrat prin poarta estica, platind 34 CNY pentru pachetul care include si intrarea in Sala Rugaciunilor pentru Recolte Bogate (Hall of prayer for good harvests),  Bolta imperiala a cerului (Imperial vault of heaven) si Altarul Circular (Circular mound altar), aflate in partea de sud.

Templul Cerului este cel mai bine pastrat edificiu religios si cel mai mare, din perioada antichitatii chineze. A fost locul unde imparatii dinastiilor Ming si Qing adresau rugaciuni cerului. Locul este inconjurat de un zid de caramida, care in partea sudica are forma patrata, simbolizand Pamantul, iar portiunea nordica are forma semirotunda, simbolizand cerul, conform conceptiei antice din China potrivit careia „Cerul este rotund si Pamantul este patrat” .  

Intrand prin poarta de est, primele cladiri anexa intalnite sunt cele in care se depozitau ofrandele si se sacrificau animalele oferite ca jertfa, Curtea Bucatariei Divine.

Long Corridor, coridorul din lemn cu o lungime de 350 metri, prin care se intra la anexe, in ajunul ceremoniei de sacrificiu, se ilumina cu felinare, toate ofrandele, inclusiv jad, matase, cereale si fructe fiind transportate la altare de-a lungul acestuia.  

In timpul domniei imparatului Ming Jiajing, 7 pietre gigantice au fost amplasate in sud-estul Marii Sali a Sacrificiului. Acestea sunt pietre cu motive montane gravate pe ele, simbolizand cele 7 varfuri ale Muntilor Taishan. Dupa ce manciurienii au urcat pe tron in centrul Chinei, pentru a arata ca si aceasta este una dintre nationalitatile Chinei, imparatul Qianlong a emis un edict pentru amplasarea unei alte pietre in directia nord-est, ceea ce insemna ca natiunea chineza este o familie mare si tara este unificata.

Mergand de-a lungul Coridorului Lung ajungem la poarta de intrare in Templul Cerului, care cuprinde 3 mari complexe religioase: Sala Rugaciunilor pentru Recolte Bogate (Hall of prayer for good harvests),  Bolta imperiala a cerului (Imperial vault of heaven) si Altarul Circular (Circular mound altar).

Cea mai spectaculoasa constructie, Sala Rugaciunilor pentru Recolte Bogate, este o cladire circulara, de 36 metri in diametru si 38 de metri inaltime, construita pe trei nivele concentrice, din lemn, la imbinarea careia nu s-au folosit cuie, conform traditiei chinezesti. Sala Rugaciunilor pentru Recolte Bogate este asezata pe o platforma uriasa rotunda, cu o inaltime de 6 metri, pe 3 etaje, fiecare inconjurat de balustrade sculptate din marmura alba.  

Arhitectii perioadei au realizat o conceptie ingenioasa, dand dovada de creativitate. Desi la constructiile imperiale se foloseau tigle galbene, culoare ce simbolizeaza puterea imperiala, la Templul Cerului aproape toate acoperisurile constructiilor au culoarea albastra, culoarea cerului. Aici, imparatii veneau in fiecare vara sa se roage pentru recolte bogate in acel an, realizarea edificiului avand o bogata simbolistica agrara.  

In interiorul salii nu exista grinda, ci 28 de coloane si 36 de bucati de capriori patrati interconectati. Coloanele mari au semnificatii simbolice diferite: cele 4 de-a lungul cercului interior reprezinta cele 4 anotimpuri, cele 12 de-a lungul cercului din mijloc reprezinta cele 12 luni, iar cele 12 de-a lungul cercului exterior reprezinta 12 Shichen (o unitate de cronometrare chineza antica egaland 2 ore). Tavanul si coloanele sunt decorate cu picturi fine, colorate.  

Aceasta cladire a fost construita in 1420, dar a avut un sfarsit tragic intr-un incendiu. Ceea ce vedem in prezent este reconstructia din 1889.  

Coborand treptele de marmura, am ajuns la Sala Imperiala a Cerului (Hall of Imperial Zenith), care era „Depozitul Ceresc” unde erau pastrate tableta „Dumnezeului Cerului” si tabletele stramosilor imparatului. Cu o zi inainte de ceremonie, imparatul venea personal pentru a arde betisoare parfumate si a efectua saluturile divine pentru transfer, apoi oficialii curtii imperiale transferau tabletele care urmau sa fie expuse si venerate in timpul ceremoniei tinute in Sala Rugaciunilor pentru Recolte Bogate. Sala a fost construita pentru prima data in 1420, cu acoperisul patrat si stresini in 4 directii, acoperite cu tigle albastre glazurate, iar placa salii poarta o inscriptie scrisa de mana imparatului Jiajing din dinastia Ming.

Ne-am indreptat spre sud, catre Bolta Imperiala a Cerului, mergand pe podul Danbi, ce face legatura intre partea de nord si cea de sud. Capatul de sud al Podului este mai jos decat capatul de nord. Imparatii credeau ca pot merge in rai pe acest pod, numindu-l Calea Sacra. Calea Sacra avea 3 trasee, cea centrala era Drumul Imperial folosit exclusiv de imparat, pe o parte era drumul printilor, iar pe cealalta parte era drumul pentru inaltii oficiali.

Bolta Imperiala a Cerului seamana cu Sala Rugaciunilor pentru Recolte Bogate, insa este mai mica in inaltime. Este un pavilion rotund din lemn, cu un acoperis de tigla albastra incoronata cu o sfera aurita, asezat pe o platforma de marmura alba, inalta de 2 metri. Daca te uiti de departe, bolta este ca o umbrela albastra cu cap auriu. Are un tavan casetat cu un design verde albastrui, cu un dragon incolacit in centru, care se joaca cu o perla si alti 360 de dragoni mici in jur. A fost folosita pentru a adaposti tabletele Zeului Cerului si ale stramosilor imparatului dupa ceremoniile de venerare a cerului.

Intreaga structura este sustinuta de 16 stalpi, dintre care 8 sunt stalpi care sprijina stresinile, iar alti 8 sunt seturi de console aurite care sustin tavanul. In fata pavilionului exista o scara cu 2 dragoni sculptati elaborat, care se joaca cu o minge, cel din dreapta urca si cel din stanga coboara.

Bolta Imperiala a Cerului este inconjurata de un zid circular plat si neted, acoperit cu tigle albastre vitrate, inalt de 3,27 metri si lung de 193,2 metri. Este cea mai interesanta parte a complexului, cunoscuta sub numele de Zidul Ecoului. Construit din caramizi netede si solide, zidul permite soaptei sa se auda clar. Daca 2 persoane stau langa peretele din spatele Salii Anexei de Est, respectiv Salii Anexei de Vest si vorbesc cu fata spre zid, isi pot auzi clar vocea.  

Ne-am indreptat spre ultimul obiectiv, Altarul Circular, intrand prin Poarta Zhaoheng (poarta de sud). Exista 2 ziduri, cel interior, circular, simbolizand cerul si cel exterior, patrat, simbolizand pamantul.  

Zidurile exterioare si interioare din jurul Altarului Circular sunt strapunse de 8 grupuri de porti, realizate din marmura alba, fiecare grup avand cate 3 porti cu forma similara cu cea a arcadelor monumentale (in total 24 porti Lingxing).  

La sud-vest de Altarul Circular se afla un stalp cu o inaltime de 29 de metri, care a fost folosit pentru a atarna un felinar cilindric tesut din bambus. Are parghie si scripete pentru ridicarea si coborarea felinarului. Au fost 3 stalpi, dar ceilalti doi au fost distrusi.  

Altarul Circular era locul unde se tinea ceremonia de venerare a cerului la solstitiul de iarna in fiecare an, fiind cunoscut sub numele de Terasa Venerarii Cerului. Terasa rotunda a fost initial acoperita cu dale vitrate de un albastru intens, care au fost ulterior inlocuite cu dale de piatra de un verde deschis, inconjurate de o balustrada de marmura alba. Treptele fiecarui etaj principal, dalele fiecarui nivel si balustrada sunt 9 sau multipli de 9, simbolizand cele 9 straturi ale cerului. In China antica, numerele impare erau numite numere pozitive, iar numerele pare se numeau numere negative. 9 este cel mai mare numar pozitiv, astfel ca 9 a fost folosit pentru a arata autoritatea imperiala.

In coltul de sud-est al Altarului Circular este o soba uriasa, rotunda si verde, din caramida. Inainte de ceremonia de inchinare, un vitel spalat si ras era pus pe soba si ars cu crengute de pin si stuf. Dupa ceremonie, toate ofrandele, pancartele ceremoniale si sulurile de matase erau puse in interiorul sobei pentru a fi arse. Anticii credeau ca fumul care arde ar putea urca in cer.  

In centrul Altarului Circular se afla Piatra Inimii Raiului, o piatra rotunda care este ridicata fata de celelalte pietre. Daca stai pe ea si strigi sau bati, vocea ta va deveni deosebit de rezonanta si sonora. In cele mai vechi timpuri, la Ceremonia de Inchinare a Cerului, ofiterul care efectua ritualul statea pe piatra pentru a citi, iar sunetul zguduitor parea ca ajunge la cer. Piatra centrala este inconjurata de 9 pietre in primul inel, 18 in al doilea si pana la 81, in inelul 9, simbolizand cele 9 ceruri.  

In partea de vest se afla Palace of Abstinence, locul in care, in perioada dinastiilor Ming si Qing, imparatul mergea cu 3 zile inainte de ceremonia oficiala a ritualului sacrificarii de la templu, traind simplu, evitand distractia si intrigile de la curte, tinand o dieta vegetariana simpla, fara vin. In continuarea palatului se gaseste Divine Music Administration, cunoscuta drept cea mai inalta academie de muzica rituala a dinastiilor Ming si Qing.  Timpul a trecut destul de repede si pentru ca trebuia sa ajungem si la alte obiective in aceasta zi, nu am vizitat partea de vest a ansamblului. Am iesit prin poarta de sud, pastrand imaginea caracteristicilor arhitecturale, ideile filosofice, traditionale chineze, cosmogonia si ritualurile de sacrificare.  

 

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
  • Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună

[fb]
---
Trimis de geani anto in 14.07.25 19:28:25
Validat / Publicat: 14.07.25 20:29:53

VIZUALIZĂRI: 32 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P31 In centrul Altarului Circular se afla Piatra Inimii Raiului, o piatra rotunda care este ridicata fata de celelalte pietre. Daca stai pe ea si strigi sau bati, vocea ta va deveni deosebit de rezonanta si sonora. In cele mai vechi timpuri, la Ceremonia de Inchinare a Cerului, ofiterul care efectua ritualul statea pe piatra pentru a citi, iar sunetul zguduitor parea ca ajunge la cer. Piatra centrala este inconjurata de 9 pietre in primul inel, 18 in al doilea si pana la 81, in inelul 9, simbolizand cele 9 ceruri.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂTemple of Heaven (Templul Cerului):

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.044142007827759 sec
    ecranul dvs: 1 x 1