ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Timisoara
    ÎNSCRIS: 08.07.08
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    MAR-2013
    DURATA: 1 zile
    team-building
    1 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Patru noduri la batistă

    Ilustrație video-muzicală
    Binbir gece - Kirac - chitara - 1001 nopti


    TIPĂREȘTE

    Tocmai intrasem pe pagina web a Turkish Airlines pentru a-mi face check-in, când atenția mi-a fost atrasă de o imagine care în urmă cu două săptămâni nu era acolo, sau n-o observasem: touristanbul. Dau un click și ce să vezi: pentru pasagerii care fac o escală mai mare de 6 ore în Istanbul, TAV-ul oferă gratuit un tur de oraș cu ghid și masă inclusă. Singura condiție este ca ambele zboruri să fie cu Turkish Airlines. Programul turului (în weekend) cuprinde: Coloana Șerpuită, Palatul Dolmabahce, Masa de prânz, Hipodromul, Obeliscul lui Theodosius, Basilica Cisternă (sau Palatul Scufundat), Moscheea Albastră, Fântâna Germană, Palatul Topkapi. Mai mult decât perfect pentru escala mea, care era de șapte ore și ceva. Dar... avionul ateriza la 12:05 iar Turul de oraș nr. 2 era între 12:00-18:00. La înregistrare scria foarte clar că înscrierile se fac numai la aeroport, cu jumătate de oră înainte de plecare. Asta e, poate cu altă ocazie.

    Totuși nici ideea de a mă învârti prin aeroport atâtea ore nu-mi surâdea deloc. Așa că imediat după ce am aterizat, deși vremea mohorâtă și ploioasă nu era prea încurajatoare, am luat din aeroport un taxi până la Bazarul Arasta, în imediata vecinătate a Moscheei Albastre. Am negociat 80 de lire dus-întors. Din câte am citit pe alte site-uri, unii au negociat mai bine iar alții... 60 de euro dus-întors (?!). Însă eram pe fugă și n-am stat prea mult ca să socializez cu reprezentantul firmei. Cred că ne-am fi înțeles noi și mai jos de 80 lire. De un real folos, pe lângă un set de impresii AFA tipărite, mi-au fost un app pe telefon, un ghid TOP 10, și harta zonei Sultanahmet pe care am primit-o de la firma de taxi.

    Nu am să repet informațiile despre obiectivele turistice din împrejurimile maidanului (adică pieței) Sultanahmet, deoarece sunt prezentate pe larg cu atâta amabilitate de către membrii AFA și mai ales în cadrul Mini Ghidului. Ce vreau în schimb să subliniez, sunt câteva lucruri inedite care mi-au captat atenția.

    Magazinul de suveniruri Topkapi După ce am trecut val-vârtej prin tot ce este de vizitat în zona Sultanahmet, am poposit pentru câteva minute în magazinul de suveniruri al Palatului Topkapi. N-am stat la cafea, deși nasul se încăpățâna să-mi dea semnale că ar fi cazul, și după o scurtă plimbare prin magazin m-am hotărât să iau un minunat album-carte despre viața în harem (50 lire). Dintr-un motiv sau altul, turcii nu și-au propus să facă prea mulți bani de pe urma popularității serialului “Suleyman Magnificul”, lipsind cu desăvârșire suveniruri de profil. Vezi spre comparație impresiile pe care le-am scris în AFA/Muzeele Londrei, despre cum se vinde brandul “Harry Potter”. Mai pe la toate colțurile din magazin se auzea “Suleyman” și “Hurrem”, însă marfă yok! Palatul l-am vizitat la foc automat și cum la vizitarea haremului era o coadă lungă cât o zi de post, am scos batista din buzunar și am făcut legământ (adică am înnodat un colț) că vara asta voi reveni împreună cu familia ca să-l vizitez pe îndelete.

    Magazinul de hărți și gravuri Chiar la intrarea pe strada Divan Yolu dinspre Palatul Scufundat, pe partea stângă, am descoperit un magazin de hărți vechi. M-am oprit pentru câteva minute ca să admir hărți otomane vechi de sute de ani, adevărate opere de artă. Unde mai pui că prețul unei copii foarte bine realizată începea de la 20 lire iar unele despre care se lăudau că ar fi originale ajungeau în jurul a 500 lire. Mi-au rămas ochii și la câteva desene și picturi vechi, evident copii, dar aici trebuie timp de vizitat pe îndelete și de negociat. Mi-am făcut încă un nod la batistă pentru următoarea vizită în Istanbul și am grăbit pasul.

    Magazinul de caligrafie otomană Continuându-mi drumul în sus pe firul liniei de tramvai spre Marele Bazar și mai apoi Moscheea Suleymaniye, după mormântul sultanului Mahmut al II-lea și chiar înainte de Turnul (sau Coloana) lui Constantin, atenția mi-a fost atrasă de o vitrină de pe partea dreaptă. Este vorba despre un magazin de caligrafie otomană, sau turco-otomană, sau arabă, sau cine mai știe cum îi zice că m-a făcut de cap vânzătorul. Aici îți poți comanda o placă (sunt diferite dimensiuni, culori și materiale) pe care să-ți fie scris numele întreg sau doar prenumele, în caligrafie turco-otomană. Categoric că așa ceva mi-ar sta foarte bine pe perete în birou, alături de o hartă otomană veche. Nu am avut timp de așteptat, așa că i-am dedicat cel de al treilea nod la batistă pentru următoarea vizită în Istanbul.

    Restaurantul Rami Se află în imediata vecinătate a Moscheei Albastre, vis-a-vis de intrarea principală în Bazarul Arasta. Este foarte micuț, cu numai cinci mese, iar de la una din cele două mese de la fereastră am admirat moscheea și bazarul în timpul prânzului. Restaurantul este amenajat în stil otoman (cu veselă din argint?!) și are un bogat meniu a-la-carte. Însă ce îl diferențiază față de altele din zonă sunt cele patru variante de meniul zilei la preț fix de 21 lire. La plecare am aflat că de fapt sunt mese la fiecare etaj al clădirii, de unde se vede mult mai bine moscheea. Mâncarea a fost banală, formată dintr-un aperitiv rece și o vânătă umplută cu garnitură de piure la cuptor. Pe lângă meniul fix am mai comandat o bere Efes (13 lire), la care au mai adăugat ei ciubucul standard de 15% și uite așa am lăsat 40 lire. Cam mult, însă într-un așa numit cityrun, ai de ales: banii sau timpul. La ieșirea din restaurant am scos batista din buzunar, dar cum afară începuse iar să plouă am băgat-o la loc. Poate colegii de la AFA îmi vor recomanda ceva mai bun pentru vizita următoare.

    Magazinul Victoria’s Secret Mai aveam 15 minute până să sosească taxiul care să mă ducă înapoi la aeroport, așa că am intrat repede în Bazarul Arasta pentru câteva eșarfe pe care le aveam pe lista de shopping primită de acasă. Patru bucăți la 40 lire în total, negociate la sânge. Sau cel puțin așa îmi place mie să cred. Mașina a venit la timp și o dată ajuns la aeroport, am făcut rapid toate formalitățile de check-in. Când am ajuns în zona de shopping am observat că se pregătea inaugurarea celui mai mare magazin din aeroport. Era vorba despre Victoria’s Secret, așa că fetelor economisiți ban pe ban că nu-i de glumă. Prin urmare, a trebuit să tai de pe listă parfumurile VS pe care trebuia să le iau de la standul lor din duty-free (care a fost desființat) și am înnodat și ultimul colț de la batistă.

    În concluzie, ce vă recomand este ca pe viitor dacă vă gândiți la un cityrun în Istanbul, fie vă luați mai multe batiste la voi, fie renunțați la idee.

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de mauricius* in 14.05.13 14:42:54
    Validat / Publicat: 14.05.13 16:46:54
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4332 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mauricius*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Poarta de intrare la Palatul Topkapi
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [14.05.13 16:45:34]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [14.05.13 18:21:24]
    »

    @webmaster: Mulțumesc. Având în vedere vremea urâtă care m-a însoțit în această călătorie, doresc dacă se poate această ilustrație sonoră, doar audio, este Kirac - Binbir Gece: youtube

    --

    [by webmaster]: atașat ilustrația muzicală propusă.

    gettutza
    [15.05.13 01:57:36]
    »

    @mauricius: N-am știut că dacă îți faci un nod la batistă și îți propui ceva acel lucru se va realiza. Eu nu prea port batistă, cred că acesta este motivul pentru care nu prea realizez ce-mi propun .

    Dacă așa stau lucrurile hai să-ți mai sugerez cateva noduri în cazul în care o să mai mergi la Istanbul.

    Urcă în turnul Galata pentru o priveliște minunată asupra Cornului de Aur, a Bosforului și a întregului oraș.

    Mergi la un concert în Basilica Cisternă, acustica este deosebită, la fel și atmosfera, sau dacă nu ai suficient timp viziteaz-o doar.

    Mergi în oricare zi, în afară de luni, între orele 15-16, la Muzeul Militar din Istanbul, acolo unde și-a făcut studiile militare și Ataturk, pentru o demonstrație de muzică militară cu orchestra Mehter. Bine, muzică e mult spus, că e mai mult un tămbălău, dar spectacolul merită.

    Fă o croazieră pe Bosfor și vizitează palatul Dolmabahce.

    Hai, că ți-am mai făcut cateva noduri .

    Numai bine!

    sanis*
    [15.05.13 10:26:18]
    »

    Bazarul Arasta (a Cavalerilor) avea, mai acum citiva ani, o tersa cu mincare foarte buna si ieftina, in regim de fast food (gratare si pastry). Dupa masa/pe seara aveau un dervish rotitor. S-or fi gindit sa foloseasca spatiul pt tarabe? Pacat, ca era un bun loc de popas "activ".

    Pt cine cunoaste Istanbulul, folosirea metroului M1/tramvaiului T1 este mult mai buna decit taxiul. Ajungi mai repede si mult mai usor in Centru. Cu conditia sa nu mergi roata cu el, pe la Otogar pina in Aksaray, ci sa te dai jos la Zeitinburnu (a 6-a statie de la Havalani), treci pasarela si iei T1.

    Daca mai vrei "noduri": cind iesi din Topkapi, o iei la dreapta pe straduta Sogukcesme (de vazut casele otomane) si apoi, la stinga, chiar pe linga zidul Sf Sofia. Acolo este un magazin cu instrumente traditionle. Pe colt este o terasa ("Sarnici") unde poti bea ceai (si minca gozleme, cele mai bune in Istanbul!) pe divane, stind "turceste", rezemat de perne (daca nu ploua, desigur). Mai spre strada Alemdar Ca (pe ddne circula T1) este o alee care duce intr-o curte interioara, se numeste Cafer Aga, unde se poate bea in liniste o cafea buna si cumpara/vedea artizanat, caligrafie araba, harti... Banuiesc ca, in timp ce bei o cafea, cineva poate sa iti caligrafieze numele in otomana-arabica

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [15.05.13 10:59:18]
    »

    @gettutza: Mulțumesc foarte mult pentru recomandări.

    Am omis să spun că am mai vizitat Istanbulul și cu alte ocazii. Primele vizite au fost prin anii 92/93 când s-a trezit neguțătorul din mine. Însă atunci eram mai mult preocupat de atelierele cu hainele din petice de piele și mai puțin de maiestuozitatea acestui oraș. Ulterior, când mi-a venit mintea la cap, am vizitat orașul cu alți ochi.

    Nu știam de concertele din Basilică și abia aștept să mai aflu despre astfel de obiective/evenimente. Recunosc că sunt foarte multe impresii pe AFA și încă nu am apucat să le citesc pe toate.

    Cât despre "hărmălaia" de la Muzeul Militar cred că știu la ce te referi, deoarece am locuit câteva luni în vecinătatea școlii militare din Ankara (vezi impresiile). Cred că și fanii serialului "Suleyman Magnificul" sunt familiarizați cu aceasta, deoarece muzica genericului este de fapt o reorchestrare a Imnului Armatei Imperiale Otomane.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mauricius*AUTOR REVIEW
    [15.05.13 11:10:43]
    »

    @sanis: Ai dreptate. Mi-a făcut cu ochiul terasa (încă mai există), însă datorită vremii "câinești" m-am refugiat în primul restaurant pe care l-am văzut cu ochii, pe deplin conștient că intru într-o capcană pentru turiști.

    Excelente recomandări, mă duc să mai iau batiste , mai ales că sunt mare amator de gozleme.

    "Casa mea de vacanță" este Delphin Palace DeLuxe Collection din Lara, unde gozlemele sunt absolut delicioase.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    sanis*
    [16.05.13 12:38:52]
    »

    @mauricius: cele mai "gozleme" Gozleme se pot minca pe plaza Istuzu din Dalyan. Au acolo un tzest pe care doua-trei turcoaice le frig sub ochii tai si le umplu dupa cum arati cu degetul... Yummy!

    Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
    [16.05.13 12:52:59]
    »

    @sanis: cam acelasi lucru se intampla in fiecare resort de Doamne ajuta din Antalya.

    Mama mia ce bune erau, mai ales alea cu branza si cu un pahar de ayran rece.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mauricius*AUTOR REVIEW
    [16.05.13 18:28:26]
    »

    @Andox: Adevăr grăiești. Dar nici alea cu spanac nu-s de lepădat.

    webmaster70
    [15.05.15 15:54:41]
    »

    Mutat în rubrica "Shopping la Istanbul, ISTANBUL" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    gettutza, mauricius*, sanis*
    Alte impresii din această RUBRICĂShopping la Istanbul:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047975063323975 sec
    ecranul dvs: 1 x 1