GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Auschwitz-Birkenau – pentru că avem datoria să știm!
Intru rar pe AFA în ultima vreme, din ce în ce mai rar. Și asta nu din lipsă de timp... Așa cum se întâmplă de obicei atunci când viața ți se schimbă, ți se schimbă și prioritățile. Ceea ce la un moment dat era pentru mine în top, a căzut multe poziții, și cade pe zi ce trece. Totuși, ca tribut a ceea ce AFA a însemnat pentru mine, ca semn de mulțumire pentru tot ce a reprezentat acest site, mă simt datoare cu un review “educativ”, aș spune...
Deși pasiunea pentru călătorii nu mi s-a diminuat, ba dimpotrivă, deși am fost prin multe locuri vara aceasta practicând pe alocuri un turism diferit față de cel practicat până acum, nu am scris și probabil că nici nu voi scrie. De ce? E mai puțin important. Prietenii știu...
Și totuși... Review-ul cu numărul 60 este despre un loc în care nu am crezut că voi ajunge prea curând. Dar am ajuns. Ceea ce dovedește încă o dată că în viață “dacă vrei, poți”... aproape orice, aș adăuga eu.
Există locuri pe lumea asta care au o încărcătură fantastică. Există locuri care îți pot schimba definitiv viața, percepția... în bine, sau în rău. Locuri reale... locuri virtuale.
Auschwitz – Birkenau este un loc real... înfiorător de real. Nu ajungi însă să-i percepi pe de-a-ntregul existența decât în momentul în care îi treci poarta. Și, indiferent de aglomerație și de căldură, simți... Ce? Nu știu exact. Fiori, revoltă, chiar teamă uneori... Am văzut cu toții filme, am citit cărți. Nu, nimic nu te pregătește pentru ce te așteaptă dincolo de inscripția Arbeit Macht Frei... Și timp de aproape 4 ore ești bombardat atât vizual cât și auditiv cu frânturi din ceea ce a fost poate cel mai cumplit genocid de care rasa umană a putut fi în stare. Eu una așa consider...
S-a scris pe AFA despre acest loc. Am citit recenzii pline de informații. Sunt încă actuale, aș spune. Nu am să scriu doar tehnic, acest loc pur și simplu nu-l pot prezenta astfel. Din păcate însă nu cred că voi reuși nici să transmit senzațiile trăite acolo. AmFostAcolo... Voi încerca să vă spun ce ați putea trăi dincolo de porțile acelea. Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă se simte sau nu în stare de o asemenea vizită.
“Eu nu intru în lagăr. Stau la mașină și adun pietricele două ore cât vedeți voi ce aveți de văzut... ”, a decretat unul din colegii de excursie. Și am ajuns în parcare. Era ora 15.00 într-o zi călduroasă de sfârșit de august. Nu erau pietricele, așa că am intrat toți patru...
Parcarea la Auschwitz se plătește. 13 zloți ne-a costat pentru tot restul zilei, ceea ce înseamnă vreo 13-14 lei.
Eram hotărâți, pentru a nu pierde informații, să ne alăturăm unui grup cu ghid. Și bine am făcut. Biletele se găsesc în partea dreaptă cum te uiți la celebra inscripție de deasupra porții, la ceea ce pare a fi un chioșc de Informații. În realitate, de aici se cumpără biletele de intrare pentru grupurile ghidate. 45 de zloți de persoană ne-a costat, dar merita cu mult mai mult. Deși în general sunt adepta tururilor individuale, aici nu aș recomanda așa ceva. Ghizii de la Auschwitz sunt cu adevărat profesioniști și merită cu siguranță cei aproape 10 euro cât costă turul.
Odată biletele cumpărate, pe ele este inscripționată ora de intrare și limba în care de va desfășura ghidajul. “English – 15.30” scria pe ale noastre. La 15.15 ne-am prezentat la control bagaje. Exact ca la aeroport, ești verificat de metale și ești rugat să deschizi geanta pentru control. Apoi ți se dau căști și un receptor. La 15.30, eram strânși mai mulți în curte și vedem apropiindu-se de noi un nene mic de statură, îndesat, cu o șapcă albă și cu un zâmbet în colțul gurii: “English group for 15.30!”, am auzit. “Aoleu, ce față are! Hait să vezi că habar n-are!”, am gândit privindu-l cu îndoială.
După ce ne-a îndrumat cum să setăm receptorul ca să-i putem auzi explicațiile, a început cu date tehnice, cu cifre, cu statistici. Pe măsură ce vorbea, vocea caldă, pe alocuri ironică atunci când venea vorba de “necunoscute”, ne-au captat în întregime atenția. Nu, nu am să repet cifre, statistici arhi-cunoscute. Am să spun doar: aproximativ 2 milioane. Acesta este numărul cel mai probabil de oameni uciși la Auschwitz. Dintre aceștia 90% au fost evrei. Pe parcursul review-ului am să dau cifre numai acolo unde șocul a fost mare.
Auschwitz I este un complex de blocuri din cărămidă, denumite “barăci”. În sine, construcțiile nu mi s-au părut chiar barăci, ci mai degrabă blocuri mici. Barăci pot fi denumite cele de la Birkenau, dar aici, la Auschwitz I, totul are o față mult mai “umană”.
Prima oprire a fost la Block 4. Aici este o expoziție permanentă cu fotografii făcute de ofițerii SS, fotografii care nu au apucat să fie distruse. Sunt arhi-cunoscute cele care prezintă debarcarea deținuților, procesul de selecție, condițiile inumane de locuit precum și cele în care este surprinsă arderea cadavrelor în câmp deschis. Harta cu ghetourile de unde erau trimiși deținuții la Auschwitz este prezentă și ea tot aici.
Pentru cei care nu erau considerați apți de muncă, drumul era unul scurt. De pe platforma de tren unde avea loc selecția, erau asigurați că merg să se spele și erau astfel duși direct în camerele de gazare. În camerele de gazare erau instalate în tavan capete de duș false. Acolo, erau înghesuiți cam 2000 de oameni într-o încăpere de aproximativ 200 de metri pătrați. Ușa se încuia în urma lor și gazul Ziklon-B era aruncat înăuntru. Cadavrele erau apoi “golite” de proteze, de dinți de aur și le era tăiat părul. Apoi erau duse la crematoriu și arse. Actele le erau apoi distruse.
Tot aici erau hărți din satelit ale celor două lagăre. În fiecare din cele două locuri exista câte o zonă denumită “Canada”. Acolo se efectua sortarea bunurilor prizonierilor. Cine ajungea să lucreze acolo era privilegiat, deoarece avea acces la fel de fel de obiecte care puteau fi cu ușurință ascunse și sustrase. La Auschwitz aproape orice era de vânzare. Cu ajutorul obiectelor se putea cumpăra un loc mai bun în baracă, o mâncare mai altfel, ore de odihnă, etc. E lesne de înțeles de ce astfel de locuri purtau denumirea de “Canada”. Reprezentau tărâmul mult-visat...
După vizita în Block 4, au urmat alte câteva asemenea block-uri... 11,24, etc. Celule în care dormeau deținuții pe jos, în condiții greu de imaginat. Am văzut însă și celulele deținuților “privilegiați”. Printre aceștia se numărau și cei care lucrau în crematorii. Periodic, privilegiații erau schimbați, iar cei “ieșiți din tură” erau omorâți.
O încăpere în care nu am avut voie să facem fotografii a fost cea care adăpostea un munte de păr uman luat de la cadavrele care urmau a fi incinerate. “Din respect pentru cei decedați... ”, ne-a rugat ghidul. Și nu am văzut pe nimeni să “fure” vreo poză. Tot el ne spunea că există o controversă în ceea ce privește aceste rămășițe. Sunt mulți cei care susțin că nu trebuie expuse, ci că ar trebui îngropate. Pe de altă parte, sunt alții care susțin că trebuie să rămână ca mărturie a atrocităților comise. Deocamdată... au câștig de cauză cei din cea de-a doua tabără.
În drumul dintre două barăci, ghidul ne oprea pentru a ne mai povesti câte ceva. Era cald, aglomerație, eram ultimul grup din ziua respectivă, și cu toate acestea atenția lui la detalii era la cote maxime. Într-o astfel de pauză ne-a povestit că toți ofițerii SS erau oameni obișnuiți în viața de zi cu zi... medici, ingineri, meseriași, etc. Nimic din activitățile zilnice nu trăda atrocitățile de care aceștia erau în stare. De asemenea, ei aveau “libertatea de a alege”. Puteau oricând să plece din lagăr... dar... singura opțiune a lor era frontul. E lesne de înțeles că practic nu aveau nicio “libertate”. Cu toate astea, nu există nicio scuză, nicio explicație pentru crimele comise.
Impresionant este și coridorul cu fotografiile deținuților. La început se ținea evidență strictă a celor intrați în lagăr. Toți aveau dosare și erau fotografiați. Ulterior însă s-a renunțat la fotografiere, deoarece aceasta a devenit mult prea costisitoare atunci când numărul celor intrați în lagăr a început să crească pe zi ce trecea. Expresiile din fotografiile rămase sunt însă bulversante. Bărbați, femei, copii... toți având principala “vină” de a nu aparține rasei “pure”. Toți și-au găsit sfârșitul în interiorul lagărului... Trei date erau prezente pe fiecare fotografie: data nașterii, data intrării în lagăr și data morții. Media supraviețuirii era undeva la 5-6 luni.
La Auschwitz I se mai poate vedea Zidul Execuțiilor. Acesta nu este însă cel original, ci este refăcut ulterior, originalul a fost distrus cu câteva zile înainte de eliberare. Un alt loc în care ne-am oprit pentru a-l vizita, și care este impresionant, a fost clădirea unde erau ținuți prizonierii înainte de executarea sentinței.
Tot la Auschwitz I, în cadrul expozițiilor permanente, există obiecte care au aparținut celor deportați, canistrele de Ziklon-B... etc.
Încăperile-toalete și cele de dușuri, iarăși pot fi vizitate. Pe drumul dintre barăci există și locul unde aveau loc execuțiile publice prin spânzurare, execuții ale prizonierilor recalcitranți. E înfiorător să vezi la tot pasul atâtea mărturii ale cruzimii de care omenirea poate da dovadă.
Vizita la Auschwitz I se termină cu crematoriul. Camera de gazare se continuă cu cea de incinerare. În cea de gazare se văd urme de unghii pe pereți, iar deasupra capetelor lumina soarelui intră prin găurile pe unde, acum nu foarte mult timp, intrau recipientele de Ziklon-B. Camera de incinerare, cu cuptoare mari era de multe ori insuficientă. Numărul cadavrelor depășea uneori capacitatea maximă a acesteia. Deși nici crematoriul nu este cel original, el a fost refăcut cu toate materialele recuperate. Apăsarea pe care o simți este de nedescris. Când te gândești la cei care au fost capabili de asemenea crime, spui “monștri”. Apoi îți dai seama că nu, nu este suficient. Nu există cuvânt care să poată cuprinde ceva atât de îngrozitor.
“Pauză 15 minute!”, ne anunță ghidul, după o oră și jumătate de tur. “Ne vedem în parcare la 17.15 pentru a merge la Birkenau!”. Am lăsat căștile și receptoarele și am ieșit. După o țigară necesară, ne-am urcat în autobuzul pe care scria “Birkenau”. În nici 10 minute eram la poarta celui de-al doilea lagăr. Aici urma să simțim cu adevărat ceea ce Holocaustul a însemnat...
Dacă la Auschwitz I, indiferent ce se întâmpla în spatele porților și ușilor, totul arată cât de cât “normal”, la Birkenau lucrurile se schimbă. Acolo, întregul câmp plin de barăci (în adevăratul sens al cuvântului) parcă geme, parcă plânge...
Un soare arzător și o căldură copleșitoare ne-au întâmpinat. Nimic să țină umbră. Prin praful de pe caldarâm ghidul ne conduce spre spatele lagărului. Nu mai avem căști și receptoare, așa că trebuie să ținem aproape de el. Se oprește însă din loc în loc, ne așteaptă și apoi începe explicațiile.
Prima oprire a fost pe platforma de debarcare, acolo unde se făcea selecția preliminară. Un vagon de tren încă este acolo. Pozele expuse la Auschwitz I arătau exact acest loc. Aici, ofițerul SS decidea cine trăiește și cine moare cu un simplu gest al mâinii.
Ajunși aici, ghidul ne-a povestit cum se desfășurau lucrurile la venirea transportului de prizonieri. Aceștia erau coborâți din tren și ce vedeau în primă fază era un peisaj normal al unui lagăr de muncă. Ba mai mult, exista o orchestră care cânta în timp ce deținuții munceau. Nimic nu trăda ceea ce se întâmpla cu adevărat câteva sute de metri mai încolo.
Tot ghidul spunea că toată această organizare era regizată de ofițeri SS care lucrau în turism, oameni care știau “cum se vinde”, cum se păcălește omul. Pentru că nu știau ce-i așteaptă, pentru că totul arăta uman, deținuții nu opuneau rezistență. În felul acesta, și prin desele mutări între Auschwitz I și Birkenau, reușeau 300 de oameni să țină sub control sute de mii de alte ființe umane.
În spatele lagărului, aproape de pădure, se află Memorialul construit pe locul unde se afla odată unul din cele trei crematorii. Ruinele celorlalte două pot fi văzute în stânga și în dreapta acestuia. Și aici există o controversă. Sunt unii care susțin că ar trebui reconstruite, alții care spun că trebuie lăsate așa, în forma lor originală. Deocamdată sunt lăsate așa cum au fost ele distruse la eliberare. Se observă însă cu ușurință camera de pregătire. E ca un culoar lung și destul de lat. Apoi urmează camera de gazare și apoi cea de incinerare... la fel ca și la Auschwitz I, doar că la o scară mai mare. Aici, la Birkenau, deseori cuptoarele erau pline, așa că multe cadavre erau arse afară, în aer liber. Asta nu era o problemă pentru SS.
Problema majoră o constituia cenușa care rămânea. Și aici am să vin cu cifre... De la 1000 de cadavre rezultau aproximativ 3 tone de cenușă. Pentru a scăpa de ea, aceasta era împrăștiată pe câmpul din jurul lagărului. Auzind acestea te cutremuri cu adevărat. Pe atunci toată zona era pustie, acum însă au apărut case și oamenii locuiesc acolo. De fapt, întreaga zonă este plină de cenușa victimelor. Din această cauză probabil dă și senzația că plânge. Câtă suferință și câtă energie negativă a adunat acel loc, nimeni nu poate cuantifica. “Toți cei care vin aici calcă pe rămășițe umane, într-un fel sau altul... ”, ne-a spus ghidul spre final. Și da, dacă stai bine să te gândești, așa este.
La finalul vizitei ne-am oprit pentru a vizita o baracă. Aici, la Birkenau, există o problemă. Nu totul este în formă atât de bună, nu totul este păstrat la fel de bine ca la Auschwitz I. Birkenau este construit pe un teren mlăștinos, iar solul de dedesubt începe să se scufunde. Din această cauză multe barăci se prăbușesc sub propria greutate. Există lucrări de consolidare, de întreținere, dar și dispute politice despre cum ar fi mai bine să se procedeze: să se lase așa, sau să se reconstruiască... Să revenim însă la vizită...
Dacă la Auschwitz I condițiile de locuit mi s-au părut îngrozitoare, aici au depășit cu mult răul de dincolo. Nici măcar animalele nu pot fi ținute în astfel de locuri. Pozele vorbesc de la sine aici. Este de neimaginat că oamenii pot face asta altor oameni. De fapt, ceea ce s-a întâmplat la Auschwitz-Birkenau te face să îți fie rușine că ești om, pentru că omul a fost capabil de așa ceva...
La Birkenau sunt două tipuri de barăci: unele din cărămidă și unele din lemn. Cele din lemn arată ca niște grajduri. “Au fost proiectate inițial ca grajduri și au fost aduse și montate aici pentru a adăposti oameni. Ele la origine au fost însă construite pentru a adăposti cai.”... Hmmm... Cristi știeeee!!!
Paradoxal, în grajduri erau condiții de locuit superioare celor din barăcile de cărămidă. Aici stăteau prizonierii privilegiați de la Birkenau. Și aceștia erau schimbați periodic, exact ca și cei de la Auschwitz I.
Inițial lagărul s-a numit Auschwitz II, dar denumirea i-a fost schimbată în “Birkenau” de nemți și i se trage de la copacii prezenți acolo: mesteceni. Denumirea acestui arbore în poloneză este brzozowy, iar în germană birke. De aici Birkenau – un fel de... La mesteceni.
Nu am să vă mai povestesc de gardul de sârmă prin care trecea curent electric pe atunci și în care și-au găsit sfârșitul sute de deținuți. Nu o să vă spun nici despre siluetele sinistre ale turnurilor de pază.
Soarele începuse să coboare bine de tot la sfârșitul vizitei. Ghidul și-a încheiat turul în aplauzele noastre și ne-a invitat să mai petrecem câtva timp pe cont propriu în interiorul porților de la Birkenau.
Am mai zăbovit puțin pentru a vizita barăcile de lemn și pentru a cerceta gardul de sârmă. Între timp locul a devenit aproape pustiu. Era aproape ora 20.00 și soarele își arunca ultimele raze deasupra lagărului. În lumina amurgului șinele de tren au început să strălucească și întregul loc arăta ca dintr-o altă dimensiune. Din păcate însă nu despre altă dimensiune vorbim, ci despre a noastră. Din păcate totul s-a întâmplat aici.
La final nu știu încă dacă să recomand sau nu această destinație. Dacă eu m-aș întoarce? “Nu, nu m-aș întoarce!” aș fi tentată să răspund. Am văzut ce era de văzut. Apoi, la o privire mai profundă, cred că m-aș întoarce... doar la Birkenau... doar pe înserat... și doar atunci când mi se pare că viața mea e grea și urâtă. Acel loc are, după părerea mea, puterea de a te face să conștientizezi ce contează cu adevărat în viață. Are puterea de a-ți arăta că, indiferent cât îți este de greu, nu ai dreptul să te plângi. Există și au existat pe lume oameni cu adevărat nenorociți.
Acestea fiind spuse, vă recomand vizitarea Memorialului Auschwitz-Birkenau! Măcar ca tribut celor care și-au găsit sfârșitul în interiorul porților lui, măcar pentru conștientizare, măcar pentru faptul că suntem oameni și avem datoria să știm!
Trimis de ariciu in 02.09.16 10:08:24
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ariciu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 50.02732400 N, 19.20057200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Deși poate părea ciudat, deși ar putea fi considerată lipsă de respect o melodie germană la un review despre Auschwitz, vă asigur că nu e.
Aș vrea ca ilustrație muzicală youtube. Mulțumesc! O zi bună!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@ariciu: Un articol cutremurator si impresionant. Greu sa-ti gasesti cuvintele sa scrii un ecou si sunt convinsa ca pentru tine a fost si mai greu.
Am citit si rascitit (cand eram adolescenta) cartea "Am fost medic la Auschwitz" si pe masura ce citeam articolul tau retraiam ceea ce la acea vreme mi-a insuflat ca si amintiri acea carte.
Am citit carti si am vazut filme cu aceasta tema, inca nu te poti obisnui ca asa s-au intamplat lucrurile.
Te felicit pentru taria de care ai dat dovada scriind acest articol care de fapt te-a facut sa retraiesti acele clipe inca o data.
Nu stiu daca as merge acolo si daca as face-o ar fi in semn de respect pentru toti acei oameni.
PS- Am vizualizat si pozele insa nu am putut sa le votez, nu am avut acea tarie.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@ariciu:
Heiii! Se pare că ne-am plimbat în același timp, cam prin aceleași locuri.
Am făcut și noi un circuit prin Polonia, despre care nu am apucat să scriu, în vara asta, la mijlocul lui august, dar circuitul nu a inclus Auschwitz, pe care îl vizitasem deja în 2011 și despre care am și scris un review.
Mă bucur că ți-ai mai adus aminte de AFA și, chiar dacă ai revenit cu un articol pe o temă sumbră și cutremurătoare, eu salut revenirea și sper că vei mai da și alte semne de viață...
E bine că ți-ai sărbătorit al 60-lea review pw AFA, dar eu le aștept și pe celelalte... uite, eu deja l-am sărbătorit pe cel de-al 300-lea...
Poate ne povestești chiar ceva mai mult despre Polonia, poate facem schimb de impresii, poate-poate...
@ariciu: Felicitari pentru acest articol.
O senzatie precum o descri tu am trait cand am vizitat Memorialul Comunismului de la Sighetul Marmatiei (sunt sigur ca senzatia de al Auschwitz este mult mai intensa).
Cum zice si colega @mishu am vazut o multime de filme despre acest lagar, dar la fata locului totul este altfel.
Te felicit si poate te razgandesti si ne scrii mai multe despre excursile vostre din vara acesta.
Toate cele bune.
Felicitări atât pentru rewiev cât și pentru inițiativă, sunt lucruri ce trebuiesc amintite mereu și mereu, pentru a nu fi uitate.
L-am vizitat însoțind o echipă de volei-fete, prin 1984. Le știam pe fete, glumețe, vesele, pline de viață. Am mai nimerit și o zi mohorâtă, de toamnă târzie, așa că ni s-a cam zbârlit părul pe cap! Iar fetele... la sfârșit, cu ochii plini de lacrimi, parcă îmbătrâniseră toate!
Bine spunea Zaharia Stancu : "Să nu uiți, Darie! "
Încă o dată, felicitări!
@mishu: Și eu am crezut că știu ce mă așteaptă. În realitate, ceea ce simți odată trecut de porțile lagărului, depășește cu mult ce ai încercat să-ți imaginezi înainte.
Mulțumesc pentru apreciere. Trebuie să recunosc însă că nu a fost un efort prea mare. Mi-am dorit să scriu despre acest loc, la fel de mult cum mi-am dorit să ajung acolo.
@Costi: Heeeiii!! Long time, no see!
Am fost în Polonia doar în mini-circuit, din păcate. Daaaar... am ajuns pe urmele tale la Wroclaw (nu puteam rata Capitala Culturală Europeană pe 2016) și am găsit o grămadă de pitici! Recunosc, bisericile gotice ne-au atras mai puțin, însă am vânat pitici la greu.
Apoi am dat o tură și pe la Zakopane să vedem trambulina de sărituri. Superbă stațiune! Ne-a prins grindina pe-acolo... aventuri-aventuri.
"Revenirea"... e un fel de a spune. Poate prea mult...
Despre Polonia am spus tot ce aveam de spus... public, pentru ochii curioși!
Cealaltă parte a Poloniei, cu drag o discut cu prietenii, pentru că da, a fost poate cea mai plăcută surpriză a vieții mele "turistice" și sunt atâtea de povestit despre ea.
Te îmbrățișez cu drag, ca de obicei!
@zlatna: Mulțumesc!
Același tip de senzații le-am mai trăit și eu înainte la Muzeul Terorii de la Budapesta. Dar da, ai identificat corect. Totul la Auschwitz este mult mai intens și la o altă scară.
Voi mai scrie cu siguranță, atunci când, vorba lui @Alex Macedo, voi avea ceva de spus!
Mulțumesc încă o dată pentru vizită și ecou. Să ne citim cu bine!
Am fost acolo în toamna anului trecut, pe un frig crunt, într-o zi cu ceata pana la pământ care ne-a înghețat atât la propriu cât și la figurat. Dacă despre Cracovia mi-am dorit sa scriu aici, despre lagăre nu am putut. Oricum nu eram în stare sa mai spun în ce bloc am văzut poze, în ce loc am văzut parul uman, as fi scris doar despre sentimente și senzații. Este foarte bine ca ați reușit să scrieți despre acest loc, este singurul lucru pe care îl mai putem face în memoria lor pentru ca, din păcate, se uita și se minimalizează atrocitatea. Sa va mai spun ca un grup de turiști nordici își făceau selfie pe calea ferata cu gura pana la urechi?!!
@ariciu: Cutremurător articol! Felicitări pentru curajul de a vizita astfel de locuri dar, mai ales, si pentru faptul ca ai ales să scrii despre asta la un ceas cât de cât aniversar! Vorba aia: mi s-a cam făcut pielea de... arici citind asta! L. E. Aștept cu nerăbdare articolul 69 ????
am citit pina la momentul cu reglatul castilor. scriu ecou ca sa ii ramina in mail. hmm... am o stare prea buna ca sa ma ia fiorii astazi, dar promit sa il citesc pe tot cit de curind.
@puiutea: Mulțumesc pentru apreciere.
Nu e de mirare ca "fetele au îmbătrânit". Locul acela are puterea de a face asta, chiar dacă, din fericire, doar temporar.
@monaca: În urma acestui ecou am rasfoit din nou pozele. Avem şi noi fotografii făcute cu noi, atât la Auschwitz, cât şi la Birkenau. Am vrut într-un fel să avem peste ani dovada că AmFostAcolo. În niciuna însă nu avem "gura până la urechi", ba chiar nici zâmbete nu am reuşit să identific.
Eu cred că acest loc nu se vizitează pentru plăcere. Cei care îi trec porțile caută în primul rând să înțeleagă mai bine, şi, de ce nu, să facă ceva pentru conştiința lor de oameni.
Mulțumesc pentru vizită. Da, şi eu consider că astfel de lucruri trebuie povestite.
@DaRKruCS: Măi... de două zile mă tooot chinui să-ți dau un răspuns, dar zău că nu găsesc ceva pe măsura... P. S. -ului!
Aşa că îți spun doar "Mulțumesc! " şi pe 69 îl comentăm la telefon...
---
@adri-nico: Ai terminat de citit?
@ariciu:
Din pacate fiinta inteligenta care se zice ca este omul, uita repede sau se face ca uita si astfel de fapte se repeta de-a lungul istoriei, nu numai a celei trecute dar si a celei prezente si in mod sigur in viitor.
Desi am planificata o excursie in Polonia, acolo nu voi putea intra, emotional mi-ar fi imposibil.
De ceva ani imi este imposibil sa mai urmaresc si filmele despre aceste orori create de dezaxatii timpurilor.
@elviramvio: Aşa este. Din păcate, istoria se repetă.
Indiferent dacă vei intra sau nu la Auschwitz (eu recomand din tot sufletul s-o faci), Polonia merită cu certitudine, nu doar o mini-vizită, aşa cum am făcut noi. Vacanță frumosă!
@ariciu: nu, ca bagam comment. azi ma duc acasa din concediu si lecturez cu atentie. asta nu e review de aruncat un ochi. o sa comentez ca sa stii.
Draga mea intepacioasa, NU stiam mai nimic despre Lagarele terorii, nimic mai mult decit ce am vazut prin vreo citeva secvente de film sau citeva marturii cutremuratoare ale vreunui supravietuitor in vreo emisiune documentar.
Cind mai aveam putin sa termin, intreb pe sot :Unde este "aushvitzul" asta? /in Polonia. de ce? vrei sa mergem? nu ti=am zis ca la anu' chiar vroiam sa facem o excursie in Polonia? / nu mai tin minte ce ai programat tu! Da, vreau sa ma duci acolo!
Am fost la Memorialul Durerii si cred ca am oftat inca o luna dupa vizita. Nu stiu aici daca voi rezista, dar daca ajung, am sa incerc sa vizitez.
Merge sa zic "Felicitari pentru articol! "? Ai reusit sa transmiti fiorii.
Ma intreb cum suportau mirosul de cadavre arse. Se simte ceva de genul asta in aer?
@adri-nico: Hey, ai reușit să citești!
Mergi cu încredere, merită! Nu-ți face griji, nu miroase a nimic. Nici nu prea are cum după atâta vreme...
Mulțu' de apreciere! Asta am și intenționat... să transmit emoții.
@ariciu: impresionant, dar nu l-am putut citi acum pana la sfarsit. Promit ca revin.
M-am emotionat foarte tare!
Vreau sa ajung si eu, in august, in Cracovia. Un must see este Auschwitz...
Nici nu stiu ce sa mai scriu...
Articolul este excelent!
@ams: Mă bucur că ai trecut pe aici și îți doresc să ajungi în august la Auschwitz... ăăăă... în vizită vreau să zic...
Dacă faci un circuit mai complex prin Polonia, îmi permit să-ți dau un sfat: nu rata Wroclaw! Mie mi-a plăcut aproape la fel de mult ca Praga.
Vacanțe frumoase în 2017!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Memorial și Muzeu Auschwitz-Birkenau — scris în 20.04.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 O zi la Auschwitz-Birkenau — scris în 01.10.20 de pete_si_elenik din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 ''Sa nu uiti Darie, sa nu uiti!'' — scris în 06.10.18 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Auschwitz – Birkenau. Sau locul construit special pentru a sterge din istorie o intreaga generatie — scris în 31.10.17 de crysttine din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 De neiertat — scris în 14.04.17 de mlucian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Arbeit macht frei sau niciodata asa! — scris în 15.02.17 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- May.2016 Auschwitz.. si atat — scris în 24.06.18 de RAlexandra din BUCUREşTI - RECOMANDĂ