ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.01.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Mannheim Germania
    ÎNSCRIS: 23.10.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JAN-2010
    DURATA: 3 nopți
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CAZARE [camere etc]:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Viaţă si moarte pe Nil

    TIPĂREȘTE

    Ron Wagner - Isis Enthroned

    continuarea excursiei Marsa Alam - Assuan

    Da, este adevarat, dacă mă asez cand se lasă seara, pe terasa hotelului, pentru a-mi lua “ceaiul de la ora cinci” impreună cu o farfurie plină de baclava dulce ca mierea si privesc apusul de soare peste Nil si peste desertul Sahara, mă pot transpune foarte usor pe vremea cand Agatha Christie scria pe terasa Hotelului “Old Cataract”, aflat la doar citiva metri depărtare de mine, romanul ei “Moarte pe Nil “. Si apropo: Moarte pe Nil – o si pot intelege, de ce cand esti in acest oras ai ganduri de ucidere. Dacă mă plansesem că pe străzile din Marsa Alam nu fusesera destui taximetristi aici in Assuan este exact invers. Nu poti pune piciorul pe malul Nilului să nu te inconjoare o grămadă de “binevoitori” care trag de tine in toate directiile pană te inebunesc: taxi? calesh? felucca? ...

    Hotelul Piramisa Isis Island este o oază de liniste si recreere. De aceasta il pot recomanda cu mare placere. Este adevărat că timpurile sale bune sunt de mult trecute si intre timp mobiliarul vechi scarzaie, covorul este plin de pete si baia este rămasă nerenovată de multi ani. Dar credeti-mă! nu există nimic mai plăcut decat de a ajunge dupa o zi de hărtuiala, praf si călduri inăbusitoare pe insula aceasta unde nu se afla decat acest hotel si nici un localnic nu te poate deranja. In jurul meu o gradină mare cu boscheti de hibiscus in floare, palmieri si pomi plini de portocale si doua piscine imense care te imbie sa iei o baie in apa lor răcoroasă. Dacă nu as fi aici sa vizitez orasul si descoperirile archeologige, as rămane cu placere cele 3 zile doar pe aceasta insulă si m-as relaxa. Dar a doua zi dimineata pornim din nou la drum să vizităm templul Philae. O barca cu motor face naveta neintrerupt zi si noapte intre hotel si malul Nilului.

    Templul Philae denumit si templul zeitei Isis se afla la circa 8 km la sud de oras si este si el reconstruit pe o insulă in mijlocul Nilului. Intrarea la templu costa 50 de lire egiptene pe persoana (am observat ca toate intrarile la temple costa 30 sau 50 de lire egiptene) doar că traversarea pană pe insulă nu este inclusă. Deci după ce treci de ghiseul unde se vand biletele pentru templu te afli incă pe malul Nilului si trebuie să te targuiesti cu nubienii care au monopolul pentru traversarea Nilului cu felucca. Aici plătesti cum ti-e norocul – noi am plătit inca 50 de lire pentru noi doi pe un drum dus-intors. Am aflat pe urmă că grupurile mari platesc 20 pe persoana, dar asa noi am fost singuri in barca si am putut face o plimbare romantica pe Nil. Traversarea dureaza intre 15 si 20 de minute pentru a ajunge la cel mai frumos amplasat templu al Egiptului.

    Legenda spune că insula Philae este locul unde Isis a găsit inima sotului ei Osiris, după ce Seth, fratele său l-a omorat, la taiat in bucăti si a ascuns resturile sale in intreaga tară. In cele din urmă, Isis a regăsit toate părţile trupului lui Osiris si l-a reinviat. Dar Osiris nu a mai vrut să rămană in aceasta lume şi a optat pentru lumea cealaltă, devenind astfel zeul si judecătorul lumii de după moarte. Isis era insărcinată şi a dat naştere pe urmă la Horus (templul sau se afla in Edfu) si a rămas in istorie ca zeita fertilitătii, a dragostei şi a dătătorii de viată.

    Sunt din nou impresionată de maiestatea templului, de mărimea coloanelor si perfectiunea gravurilor in piatră si vizita intreagă a zonei archeologice ne ia cel putin o oră sau chiar două. O posibilitate pe care o ai doar cand nu esti cu grupul ghidat. La intoarcere in oras cu taxiul oprim pentru a arunca o privire “obeliscului neterminat” care se află la intrarea in oras.

    Dupa aceea perindam pe malul Nilului numit “cornish”si intrăm printr-o poartă veche in inima orasului.

    Mi-e imi place sa mă targuiesc. Si de cand ne aflăm aici in Assuan am si cu cine. Plimbandu-ne printre bazaruri ajungem la un momentdat la capatul zonei de textile, de aici incolo incepe piata de fructe si legume. Dintr-o brutarie din apropiere mă atrage un miros plăcut de paine proaspăt coaptă. Mă apropii si intreb: How much is one bread? Two pounds, raspunde el in timp ce eu dau din cap in semn că nu sunt de acord. One pound each, mai incearcă el incă odată …crezi tu, mă gandesc eu, I take 2 for one pound, it´s OK?

    Vanzătorul zambeste, ia banul si imi intinde impachetate intr-o pungă 2 painite. A doua zi mă duc direct la aceeasi brutărie dar vanzătorul de ieri nu mai este in magazin. Un bătranel care nu scoate o iota pe engleza dă din umeri. Nu mă mai fentezi tu, mă gandesc eu, de data asta cunosc preturile si ii intind exact 50 de piastri (jumătate de lira) arătand in acelasi timp spre mormanul de painite. El ia banii scoate o pungă si impacheteaza cinci!!! painite. Cred ca asta mi-a fost o lectie pentru toata viata – nu ma voi mai lăuda niciodata că stiu să mă targuiesc!

    Pentru a vizita Insula Elephantine si Insula Kitchener care este o imensa grădina botanică, situate si ele in mijlocul Nilului am luat a doua zi una dintre nenumăratele bărci denumite “felucca” si am navigat toata dupămasa printre zecile de insulite si cataracte ale Nilului. Inainte de apusul soarelui trecem Nilul pe partea opusă cu orasul si mai facem o vizita Mausoleului lui Aga Khan.

    A treia zi plecăm dimineata devreme inapoi spre mare... sentimentul de regret că părăsim acest oras se amestecă cu sentimentul de nerăbdare…un drum lung dar plin de peripetii si impresii noi ne asteapta…pe drum ne vom oprii in Kom Ombo si apoi in Edfu pentru a vizita Templul lui Horus – un templu care a ramas aproape intact…

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de Pami* in 22.01.10 16:45:42
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 1976 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pami*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Hotelul Old Cataract - aflat momentan in renovare
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5000 PMA (din 8 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest review

    3 ecouri scrise, până acum

    Cristian_h*
    [29.01.10 23:03:56]
    »

    Pami , propun si aici acelasi autor :

    http://www.trilulilu.ro/aymelek_itkal86/cf12ce353846c7

    cu multumiri pentru captivanta lectura

    webmasterXY*
    [30.01.10 10:01:43]
    »

    Un apus de soare peste Nil si o coloana sonora pe masura! Multumim Cristian pentru alegerea ta!

    Pami*AUTOR REVIEW
    [30.01.10 12:47:58]
    »

    Cristian, eu iti multumesc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Cristian_h*, Pami*

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04028582572937 sec
    ecranul dvs: 1 x 1