GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pobiti Kamâni - Padurea de piatra
Ce să facem până la ora 15.30 cand intram la spectacolul de la delfinariu? Gata: Pobiti Kamâni. Încerc să setez GPS-ul pentru …... nu vrea să recunoască. Și atunci conform review ul de pe AFA introduc Ezerovo. Din Varna GPS-ul ne scoate pe drumul de Sofia. Drum drept, mers regulamentar. La un moment dat GPS spune faceti dreapta și intrăm pe un drum de țară ”minunat” pe care ne-am chinuit vreo 3 km. Urmează o intersecție - incotro s-o luam? Hai să facem iar dreapta. Începe și ploaia. Mergem și văd un portar la o fermă. Cobor și cer un help. Îi arăt harta printată de pe Google Map cu The Stone Forest, Pobiti Kamani zic eu. Și cand se dumireste ce vreau îmi face semn că ne, ne, ne, nazad, adica am greșit drumul, că trebuie să mă întorc la drumul principal.
În final, ce să mă mai lungesc. Ne întoarcem iar … dacă mai mergem un pic pe drumul de Sofia găseam indicator de Pobiti Kamani 3 km. The Stone Forest este pe partea stanga a drumului dinspre Varna.
Ajungem. O parcare mare, gratuita, cu 3 mașini de Bulgaria și o mașină de România. Intrarea se face printr-o potecuță prin padure (aici găsești și o toaletă in drum), indicator pentru casă.
Pretul de intrare este de 3 leva pt adulti si 2 leva pt copii.
Domnul care ne-a vandut biletele a încercat să-mi spună câteva cuvinte despre acest loc, specificând că poate pentru unii reprezintă doar un morman de pietre, dar pentru altii vibratiile simtite reprezinta o incarcare cu energie pozitiva.
Așa cum v-am spus începuse ploaia. Dacă până la intrare aveam asfaltul/pământul sub picioare, acum ne-am trezit în nisip (obligatoriu să aveți la voi o incaltaminte usoara din care sa nu fiti nevoiti sa va scoateti permanent nisipul) pentru ca zona cunoscută sub numele de Pobiti Kamani acoperă o zonă de deșert care măsoară șapte kilometri pătrați, cu formațiunile cele mai notabile grupate într-un spațiu de un kilometru. Pietrele sunt cilindri goi grupați în grupuri, unele fiind crapate orizontal, mulți ajungând la cinci, șase, chiar șapte metri înălțime. În lățime variază de la o treime de metru la trei metri. Ele sunt formate din gresii calcaroase, care contin multe fosile - scoici, melci [***]
Cat vezi cu ochii nisip si pietre. Am pornit să căutam indiciile (unele pietre au o tăbliță ca indicator):
tronul de unde ne-am imaginat ca am fi regi si toate pietrele din jurul nostru ar fi supusii, am gasit ciuperca, inima care trebuie privita de jos dintr-un anumit unghi, arcul norocului (prin care a reusit sa treaca doar copilul), fantana, soldatul, cercul dorintelor, falusul … si trebuie sa-ti pui mintea la contributie.
Marea majoritate dintre pietre sunt in picioare, altele culcate, altele unele peste altele (si te intrebi cum de stau inca). Si printre ele iarba si flori - multe soiuri de plante - unele specii foarte rare, pe cale de dispariție și protejate, păsări, numeroase fosile neobișnuite, inclusiv midii pietrificați, melci giganți.
Tot timpul am avut impresia ca suntem undeva pe fundul marii (unii cercetatori sugerează formarea mecanică a structurilor prin procese de eroziune sub acțiunea aerului și a apei, alterarea sau infiltrarea apelor subterane, altii ca pilonii de piatra sunt rămășițele unor recife de corali, izvoare de gaz fosilizate, concentrațiile de substanțe nutritive din alge sau lemn pietrificat). Ai avea tendinta sa crezi ca locul este facut de mana omului.
La plecare, am observat si pe partea dreapta (cum te indrepti catre Varna) alte formatiuni calcaroase.
Incercati sa ajungeti aici intr-o zi mai putin calduroasa, cu incaltaminte adecvata si cu chef de plimbat si va veti incarca cu multa energie. Nu veti simti cum trece timpul. Zona este acum un sit care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Singurele formațiuni similare cunoscute sunt în Shark Bay și Parcul Național Nambung, Australia. Deci, intre Bulgaria si Australia ce alegeti?
Trimis de fredutza in 03.07.17 13:55:04
- A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 43.22847200 N, 27.70595400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Un obiectiv cu adevărat inedit. Mulțumim că ni l-ați adus în atenție.
Felicitări!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2023 Merită — scris în 21.04.23 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Pobiti Kamani, Pădurea de Piatră din Bulgaria — scris în 21.01.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Pobiti Kamani, una dintre minunile Bulgariei — scris în 06.05.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- May.2016 Incarcati-va cu energie pozitiva, vizitand un loc incantator — scris în 05.05.16 de Griegut din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 POBITI KAMANI - Pădurea de piatră — scris în 05.07.14 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ