GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plajele din zona Orosei - Coasta de est a Sardiniei
Pe coasta de est a Sardiniei sunt foarte multe plaje atractive, dar oriunde ați fi cazați nu veți reuși să le vedeți pe toate din 2 motive - pentru că sunt foarte multe și pentru că distanțele sunt mari (coasta estică are peste 300 km pe șosea). Poate că nu pare mult o distanță de, să zicem, 50-60 km, dar acest drum va fi parcurs în 75-90 minute sau mai mult, deoarece drumurile sunt virajate, cu o singură bandă pe sens iar în sezon sunt destul de aglomerate.
Având cazarea (despre care am scris aici) în apropierea unei zone deosebite, Golfo di Orosei, ne-am axat pe plajele situate la maxim o oră de mers de Orosei. Toate aceste plaje sunt localizate în provincia Nuoro. Dacă alegeți să stați mai multe zile (de exemplu 10 zile), cel mai bine ar fi să vă alegeți 2 sau 3 cazări și să încercați să vedeți ce se poate în acele zone.
Cele mai frumoase și spectaculoase plaje (obligatoriu de văzut când ajungeți pe aici) au fost cele văzute în excursia pe mare (descrisă în episodul anterior), iar pe celelalte le voi prezenta în acest articol - este vorba doar despre cele văzute de noi și care cred că merită vizitate. Principalul drum pe care veți merge este SS 125 (Strada Statale Orientale Sarda) – drum care traversează de la nord la sus toată coasta estică.
Spiaggia di Ziu Martine - situată la vreo 45 minute / 33 km de Orosei este o plajă sălbatică, neamenajată, la care se poate ajunge cu mașina pe drumul SP26 dinspre Cala Gonone către Cala Fuili. De fapt în această zonă sunt mai multe asemenea plaje la care se coboară pe scările amenajate din loc în loc. Se parchează pe marginea drumului (veți vedea multe mașini de-a lungul acestui drum) și coborâți 2 minute pe traseele amenajate. Plajele sunt cu un amestec între nisip și pietriș, dar veți fi înconjurați de multe pietre vulcanice, unele foarte mari.
Marea este extrem de clară, cu mai multe nuanțe de albastru, fapt ce o face potrivită pentru amatorii de snorkeling. În apă sunt multe zone cu pietre, astfel că ar fi foarte bine să aveți pantofii speciali de baie. Funcție de locul ales puteți fi singuri, sau cu foarte puțină lume pe lângă voi. O umbrelă ar fi utilă pentru a vă putea proteja de razele soarelui. Sus pe marginea drumului există un mic bar, unde vă puteți potoli setea sau foamea – o bere costă 3 sau 3,5 euro, iar o apă la 0,5 l este 1,5 euro.
Spiaggia di Berchida - se află la vreo 22 km / 30 min de Orosei iar de la ieșirea de pe drumul SS125 se mai parcurg vreo 3 km pe un drum neasfaltat, dar bunicel. La capătul acestui drum vă așteaptă o parcare generoasă, dar și o taxă de 2 euro/oră. Plaja este largă, cu nisip fin și este suficient de lungă (vreo 800 m) ca să nu vă simțiți înghesuiți. În apă este de asemenea nisip, iar intrarea în apă este lină, deci potrivită pentru familiile cu copii. În apropiere aveți un bar și o terasă, de unde vă puteți lua apă, bere, sucuri și câteva gustări. Info utile aici - sardegnaturismo.it/en/explore/berchida.
Oasi di Biderosa - este la o distanță de vreo 15 km/25 minute de Orosei și este o zonă protejată, în care zilnic pot intra maxim 140 de mașini și 30 de motociclete. De aceea este bine să veniți dimineața sau să vă faceți rezervare. Taxa de intrare este de 12 euro/mașină, 6 euro/motocicletă și 1 euro/persoană. Drumurile sunt de pământ, amestecat cu nisip și uneori pietriș, iar viteza este limitată la 20 km/oră.
În lunile de sezon (iunie-septembrie) zona se deschide la ora 8 și se închide la ora 20, practic puteți sta aici toată ziua. Rezervația este de fapt o mare pădure de pini, cu 2 lacuri, dar și 5 plaje (numerotate, cu indicatoare către fiecare), dar și căteva puncte de observație (înșirate de-a lungul traseului) de unde se pot vedea speciile de păsări prezente aici. Există și un traseu intitulat Panorama Monte Urcatu - de sus aveți o priveliște frumoasă de ansamblu a rezervației (voi atașa poze). Toate plajele au parcare, cele mai multe locuri fiind la cea cu nr. 5, restul sunt destul de mici. Ca și recomandare - să vă opriți dimineața la plajele 1,2 sau 3, apoi să mergeți la cea cu nr. 5.
Noi am văzut toate plajele, dar am stat la 2 (cel mai mult) și 5, acestea fiind și cele care ne-au plăcut cel mai mult. Unele dintre aceste plaje au și zone cu pini, deci puteți sta și la umbră. Toate plajele au nisip alb, foarte fin, iar intrarea în apă este lină. Apa este extrem de limpede, dacă stați pe loc veți fi înconjurați de mici peștișori. La plaja cu nr. 3 sunt două baruri de unde puteți lua minipizza, focaccia, sucuri, bere și apă. Distanțele între aceste plaje nu sunt mari, doar între 3 și 4 este ceva mai mult de mers. După-amiază, când s-a mai răcorit, am urcat pe traseul menționat mai sus – traseu care se parcurge în circa 20-25 minute. Cel mai apropiat punct de plecare este de la parcarea nr. 2 – se poate pleca și din alte puncte, dar traseul va fi mai lung. Alte amănunte - oasibiderosa.it
Spiaggia San Giovanni - se află în apropierea portului La Caletta la vreo 45-50 minute (35 km) de Orosei. Este o plajă cu nisip fin, are o lungime de vreo 2 km, dar și o lățime suficientă (vreo 60-70 m) astfel că nu va fi aglomerație. Pe plajă din loc în loc veți vedea ieșind din nisip niște crini albi. Această plajă are o lizieră de pini, unde vă puteți adăposti de razele soarelui, dacă acestea sunt prea intense. Intrarea în apă este destul de lină, iar în apă este nisip. În apropiere aveți două localuri unde puteți servi masa sau doar o cafea – La Tartaruga și La Foce – la primul dintre ele am servit și noi un cappuccino.
De pe această plajă, din partea mai apropiată de cele două localuri avem o priveliște frumoasă către satul Posada și Castello della Fava. Noi am stat mai mult la umbra pinilor pentru că deși era 10 septembrie, soarele era arzător (cel puțin pentru gustul nostru). După vreo 3 ore petrecute aici, cerul a început să se întunece și am prins un fenomen pe care îl văzusem doar la televizor – două mici tornade formate în largul mării pe care am reușit să le fotografiez. După vreo 10 de minute a început să bată vântul și pe plajă, iar după alte câteva minute a început să plouă. Ne-am strâns catrafusele și am plecat la mașină.
[b}Spiaggia di Su Tiriarzu este situată în stânga plajei San Giovanni - cele două sunt despărțite de un pod și un mic pârâu care se varsă în mare. Su Tiriarzu are o lungime și lățime suficientă ca să nu stați înghesuiți, dar nu există acea lizieră protectoare de pini, vântul este mai alert, valurile mai mari, deci sunt întrunite condițiile pentru a fi căutată de amatorii de wind surfing și kitesurfing. Aici plaja este și cu nisip, dar și cu mici pietricele, iar intrarea în apă nu mai este așa lină. Ploaia a fost de scurtă durată, astfel că am revenit după prânz pe această plajă, am mai stat puțin la soare apoi ne-am plimbat până în apropierea amatorilor de kitesurfing pe care i-am admirat.
Spiaggia Osalla este plaja situată în apropierea locului din care ne-am îmbarcat pentru excursia în care am văzut cele mai spectaculoase și frumoase plaje din Sardinia. De fapt plaja începe din dreptul localității Orosei și pe o lungime de vreo 7 km are diferite nume – Spiaggia Su Petrosu, Spiaggia Su Barone și Spiaggia di Marina di Orosei. În spatele acestor plaje este un iaz, (dar care curge agale spre mare) Stagno Petrosu si toate aceste plaje sunt protejate de o lizieră de pini. Noi am stat pe Osalla vreo 2 ore - aceasta este cu nisip, iar intrarea în apă (unde este tot nisip) nu este prea lină (la 15 m de mal apa trece de 2 m).
Acestea au fost plajele văzute de noi – coasta de est oferă multe alte plaje frumoase mai spre nord, in zona localităților Olbia și San Teodoro (La Cinta, Cala Brandinchi, Lu Impostu etc). Le vom vedea și noi la următoarea vacanță în Sardinia.
 
Detalii despre multe plaje din Sardinia aveți în cele două linkuri de mai jos
sardegnaturismo.it/en/act ... ties/beach-life
sardinianbeaches.com/beac ... nia/east/orosei
Trimis de BOGDAN DSN in 19.02.20 16:44:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@BOGDAN DSN: Felicitări! Foarte frumoase plajele și pe partea estică a insulei.
Fotografiile sunt minunate, culoarea apei in multiplele ei nuanțe, pinii, păsările flamingo, totul este de văzut și de bucurat privirea și sufletul.
L-am trecut la favorite, sper să folosesc informațiile în curând. Mulțumim!
Călătorii plăcute!
Numai bine!
@Dana2008: Cred că abia aștepți ziua plecării - ai și de ce! Unde vei avea cazare?
Chiar am văzut niște locuri minunate, iar toate cele enumerate de tine au contribuit la reușita vacanței. Am avut noroc și de o vreme excelentă (cu excepția unei scurte ploi de maxim 30 de minute).
Și eu sper să îți fie de folos aceste informații.
Toate cele bune!
@BOGDAN DSN: O destinatie unde sa simti ca traiesti. Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Ne-am simțit foarte bine pe aici și sper să revenim să vedem și alte zone din insulă. Mulțumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Cele mai spectaculoase plaje din Sardinia — scris în 15.02.20 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Minunatele plaje ale Sardiniei — scris în 15.07.19 de Roxelly din OTOPENI [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Plajele vizitate de mine in Sardinia — scris în 18.07.13 de chucky31* din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ