ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.02.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2008
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 2 COPII

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Un loc fascinant in inima pamantului...

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Am avut sansa, placerea si incantarea maxima sa vizitez acest colt de lume subterana, de doua ori, in vara lui 2006 si 2008. De fiecare data m-a fascinat magia acestei pesteri. Stiu ca este cea mai renumita pestera din Europa avand vreo 20 km lungime. Partea dedicata incantarii turistilor are doar 5 km lungime.

    Cand ajungi la Pestera Postojna, esti cuprins imediat de o stare de nerabdare, impletita cu o curiozitate imensa, ce te fac sa doresti cat mai repede sa-ti iei biletul de intrare, care costa 17 euro (atat cel putin a fost in 2008) si sa te urci in trenuletul ce te va conduce o parte (aprox. 2km) prin cotloanele nestiute, nebanuite de nimeni, care te surprind si uimesc la fiecare pas; incepe explorarea pesterii Postojna. Trenuletul are un drum de exceptie, intortocheat si coboara alene in adancurile intunecate, dar luminate electric destul de bine de reflectoare ce pun in evidenta un spectaculos traseu si tot ce te inconjoara. Trenuletul te duce pe niste “carari” subterane foarte inguste si joase, ghidul chiar te atentioneaza sa nu te ridici de pe scaun sau pt. cine este mai inalt, este indrumat sa bage capul intre umeri sau, cum se spune, “la cutie”. De ce? ! Pentru ca tavanul acelor culoare largi cat sa cuprinda sinele si trenul, este in multe locuri foarte jos, cu micute dar foarte ascutite stalactite, existand chiar pericolul de a te zgaria la teasta (in cel mai fericit caz…). Chiar si mie (si numai) mi-a venit de mai multe ori sa las capul mai jos pe unele portiuni ce ai impresia ca te “decapiteaza” pe loc…

    Peisajul de o parte si de alta a trenului este de-a dreptul spectaculos; incep sa apara comorile ascunse din pamantul sloven, formatiuni de piatra cu forme si marimi care mai de care mai ciudate sau mai frumoase, de diferite culori, mai albicioase sau mai maronii, galbene sau chiar verzui, mate sau stralucitoare, majoritatea fiind catalogate (de mine, bineinteles) drept opere unice de arta a Naturii ascunse in maruntaiele lumii, o lume pe cat de rece ca temperatura ambientala, pe atat de fierbinte la dorinta de a se expune si de a fi vazute. Mandre si tantose forme… Ochii nu mai contenesc sa priveasca incercand sa cuprinda fiecare perete, fiecare forma de turturi, de stalactite si stalagmite, bijuterii, minunatii care practic te coplesesc in frumusetea si unicitatea lor. Cred ca nicio forma nu este la fel cu alta, toate sunt unicate intr-un alt loc unic de pe Pamant. Si atunci pornesc intr-un joc de lumini dar si de sunet, prin exclamatiile de uimire ale turistilor, blitz-urile aparatelor foto ce nu mai contenesc sa-si faca datoria, practic se “incing” in mainile iscusite ale celor ce sunt acolo, incercand sa nu uite niciun coltisor nepozat. Extazul poate sa inceapa…dar si frigul incepe sa ne patrunda usor-usor printre hainele ceva mai groase pe care ar trebui negresit sa le avem pe noi… Deci, atentie! imbracati-va corespunzator pt ca este frig acolo jos, intr-acel loc subteran fascinant.

    Dar drumul cu trenuletul se termina si luam pestera la picior. Mare grija pentru ca sunt multe portiuni alunecoase, datorita micilor scurgeri de ape ce patrund sau sunt deja la ele acasa. Deci, beware!!! Drumul pe jos incepe dintr-o sala imensa, plina cu sculpturi din piatra de forme atat de speciale ca sa si incerci sa cauti o alta la fel, nu vei reusi… De aici se formeaza grupurile cu ghizii lor, in diferite limbi, fie engleza, franceza sau chiar italiana. Grupul nostru s-a “lipit” de ghidul englez care si-a inceput explicatiile in periplul ce avea sa faca de fapt, toti banii, toata distractia. La un moment dat, se trec niste podete ce despart mai multe dintre salile mari, galeriile pesterii ce poarta denumiri luate dupa felul “constructiilor” de piatra aparute; apare o stalagmita mare, foarte frumoasa, care datorita stralucirii sale poarta numele de "Diamantul pesterii". Sunt multi astfel de “strajeri” pietrificati, de altfel suntem incercutiti de acesti “soldati” mai piperniciti sau mai zvelti, mai indesati sau mai subtiratici, de nuante de la galben pana la rosu, atat cu capul in sus, cat si cu el in jos, stalactite si stalagmite ce stau deopotriva de milenii si pazesc acest tinut tainic si misterios. De-a lungul peretilor s-au format “onduleuri” din piatra, de cum s-a scurs apa iar calcarul s-a asternut linistit, fara nicio graba, formand un invelis ca o patura in falduri de culori si forme ca intr-un palat de clestar. Stiti, nu, cum este un palat de clestar? ! Doar ati citit in povesti…Ei, dar nu ati vazut “pe viu”. Atunci o vizita la pestera Postojna va va potoli curiozitatea…

    La un moment dat, lumea se aduna intr-un loc cam in centrul unei sali din pestera. Ce sa fie oare acolo?? Dupa cateva coate usoare si opinteli, reusim sa vedem: un fel de acvariu maricel, cu nisip pe fundul sau si la prima vedere zici ca-i gol. Dar daca ai putina rabdare, vei vedea ceva ce nicaieri nu vei mai vedea: o fiinta ciudata cum n-ai mai vazut niciodata. Un animalut din vremuri preistorice, un fel de salamandra, cu o piele cam transparenta si de culoarea pielii umane si se numeste Proteus Anguinus. Acesta traieste in apa, are un fel de branhii si nu vede, avand ochii atrofiati. S-ar zice ca este singura vietuitoare ce traieste acolo, in adancurile pamantului si poate ajunge si la varsta de peste 100 de ani. Bravo lui, fericitul…sa traiesti singurel in acel intuneric gros ce se lasa dupa plecarea ultimului val de turisti. Saracutul de el…ce viata “oarba”!...

    O alta sala deosebit de frumoasa si spectaculoasa este si sala spaghetelor, niste stalactite lungi si foarte subtiri, delicate, de zici ca acum stau sa se franga sub povara plafonului greoi al pietrelor de stanca. Dar nu este asa, acele firicele pietrificate sunt rezistente, ele parcurg vieti terestre nenumarate si in drumul existentelor lor indelungate, adauga altele si altele, astfel ca noi, cei de azi sa le vedem si sa ne uimeasca prin multitudinea, finetea si maiestria lor.

    Dar treptat, treptat, minunatiile pesterii expuse pentru dezvaluirea in fata turistilor, se cam termina, dar nu inainte de a ajunge intr-o sala imensa, larga, cu tavanul foarte sus, ca o sala mare de bal cu multe bolte. Si chiar este asa; este sala de opera, cu o acustica de exceptie, unde chiar se tin concerte. Ma gandeam si atunci si parca deja se scurgeau din urechi si pana in strafundul sufletului meu, acele acorduri de muzica dumnezeieasca, cu acele ecouri care se intrepatrund si fac un spectacol de un farmec si unicitate absolute. Chiar am uitat sa mentionez ca pestera are locuri in care ecoul se aude si de 6 ori. Va dati seama? ! Si eu, printre altii, am facut o proba, dar mi-a fost jena sa tip din toti plamanii sa ma aud de 6 ori; m-am multumit doar cu ecoul de 3 ori. Restul poate alta data…

    In exteriorul pesterii, la intrare este un parc foarte verde, plin de vegetatie bogata, un adevarat umbrar natural, datator de aer curat, de oxigen aproape pur, binefacator. Cand am fost noi, in 2008, erau sculptate din tufe verzi, diferite modele de animale care mai de care mai frumoase si reusite. Este si un podet ce traverseaza raul Plivka, ce patrunde de milenii si in subteran, scormonind intunericul pamantului si daruind lumii acest loc unic si spectaculos de frumos, numit Pestera Postojna.

    Tot in afara pesterii, este si un restaurant unde se poate servi o masa calda sau sandwisuri, se poate bea o cafea sau alte bauturi, sucuri, etc; este si un magazin cu suveniruri, unele chiar de exceptie, facute chiar din piatra din pestera; mai sunt si tricouri, unele haioase, cu acel animal, Proteus, acesta fiind o emblema cu care se mandresc slovenii; mai gasiti si carti, DVD-uri si alte reviste sau magneti cu pestera.

    Va recomand cu toata caldura si chiar va rog sa mergeti la Postojna pentru o vizita la pestera. Nu veti avea niciun moment de plictiseala, va garantez. Si v-am scris toate acestea, pentru ca si eu, precum multi altii, AmFostAcolo!!!


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 15.02.10 15:47:39
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4348 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Trenuletul ce ne duce in adancurile unei lumi fascinante, la pestera Postojna
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5200 PMA (din 8 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [15.02.10 16:06:59]
    »

    Web, rog, daca se poate, atasarea clipului:

    http://www.youtube.com/watch?v=5XduJxhQ_E4&feature=response_watch

    Multumesc frumos.

    webmasterXY*
    [15.02.10 16:26:13]
    »

    done!

    trandafir 1970*
    [15.02.10 23:24:23]
    »

    Este, intr-adevar, o minunatie a naturii, aceasta pestera. Am vazut un referat facut in power point cu pestera si am ramas toti colegii cu gura cascata!

    Nu stiu daca ai vizitat si parcul Plivice. Colega mea a fost asta vara intr-un sejur in Croatia si a vizitat si parcul, plus o excursie optionala la Venetia.

    Tu ai fost in excursie organizata? ... (cat a. m. r. zici ca a ramas, ca nu mai am rabdare!!! )

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [15.02.10 23:46:08]
    »

    Am vizitat si Parcul Plitvice. Am scris si un review, daca te intereseaza (Calator pe meleaguri de basm)...sa vezi poze cu acel peisaj de exceptie. Zau, de nu este Pamantul acesta si raiul si iadul...Sper sa cunoastem cat mai mult din colturile de rai, ca tare "perfecte" mai sunt...de peste tot; de la noi, de la greci, de la turci, austrieci, sloveni, croati, etc...peste tot suntem "inconjurati" de "bucati" adevarate de rai, uneori chiar sub nasul nostru...

    AMR= marti, miercuri, joi...iar vineri...hai cu noi!!! (n-am gasit o alta rima acu' in miez de noapte)

    Apropos, noapte buna, dragi AmFostAcolo!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    trandafir 1970*
    [15.02.10 23:48:10]
    »

    Multumesc la fel(intra pe forum am lasat mesaj for you)

    ...ca altfel mi se ofilesc petalele...

    biancuta
    [02.03.10 10:47:51]
    »

    Citind descrierea ta, am "vazut' pestera prin ochii tai si mi s-a parut foarte interesanta, in mod cert o pestera care merita vizitata. Fiindca mi-ai trezit curiozitatea, iti dau un vot.

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [02.03.10 11:55:36]
    »

    Multumesc, biancuta. Dar sa stii ca nu se compara nicio descriere cu ce reuseste ochiul si mintea sa cuprinda, cand vede asemenea frumuseti. Daca vei avea drum prin preajma, nu te lasa si mergi de viziteaza pestera Postojna. Merita pe deplin. Vacante de vis!!!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, ileanaxperta*, trandafir 1970*
    Alte impresii din această RUBRICĂPeştera Postojna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066900014877319 sec
    ecranul dvs: 1 x 1