ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Postojnska Jama

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Postojnska Jama nu este o peșteră, este un fenomen. Carstic.

Am citit ce-au scris alții care au fost acolo, unii extrem de documentat, alții, mai la liber. Recunosc, din această categorie fac parte și eu, așa ca, vă rog să n-aveți cine știe ce așteptări de la acest review!

Cum poți să ajungi la Postojnska Jama? În felurite feluri : nervos, bucuros, cu autobuzul, cu mașina, dacă ești vreun mahăr - cu elicopterul. Partea bună a acestei peșteri este că, indiferent de felul tău de-a fi, vei pleca impresionat de ceea ce vezi.

Eu am ajuns la această locație cumva ușor : cu mașina, pe care o conduceam eu, fiind a mea. Cei care erau cu mine nu ar fi vrut să viziteze peștera, pe motiv că fuseseră și-n anul precedent. Normal că am ținut cont de părerea lor și am făcut exact cum au vrut ei, numai că invers! Nu, nu sunt cu filet pe stânga, dar m-am gândit că nu știu câtă răbdare are Doamne-Doamne cu mine să mă mai lase să vin pe-acolo, să văd, altădată, locul.

Complexul carstic Postojnska Jama este unul din cele mai bengoase din lume, din Europa fiind ăl mai mare : măsoară 20,570 m și este format pe râul Pivka. De ce și cum, asta numai Dumnezeu și geologii o pot spune, eu nefiind geolog, iar ca să mă cred Dumnezeu, nu, nu-s atât de diliu!

Peștera a fost descoperită, scrie-n cărți, prin secolul 17, de niște oameni care n-aveau altceva mai bun de făcut decât să studieze fenomenele carstice, fie la ei! La 1818 peștera era pregătită să fie vizitată, pe o lungime de 300 de m, de primul împărat al Austro-Ungariei, Francis I, când, a fost descoperită o nouă aripă de către Luca Cec, un localnic curios, cel ce avea să fie primul ghid în această peșteră. Tot de remarcat este faptul că, din 1872 în peșteră au fost montate linii de cale ferată pe care circulă un tren de mină, pe un traseu care, astăzi, măsoară 5 km și este circular.

Trebuie de știut că peștera a fost iluminată electric la 1884, cu lămpi de acetilenă

Pe durata celui de-al doilea război mondial, germanii au folosit peștera ca depozit de carburant pentru avioanele lor din zonă iar partizanii sloveni au reușit să distrugă acest depozit. Se spune că focul izbucnit a ars timp de șapte zile și că a distrus parte din sistemul carstic, cel din Peștera Neagră. Așa o fi, eu nu contrazic!

Peștera Postojnska este una cu un biosistem deosebit de variat : specii aparte de gândaci, greieri, păienjeni, creveți, miriapozi etc.

Cel mai renumit “locuitor” al peșterii este ”olmul” sau “peștele – om ” (Proteus anguinus). Ăsta de ziceam de el, peștele -om, este orb și respiră prin branhii externe. Poate sa trăiască, dacă e lăsat, până la 100 de ani si trăiește numai în apele carstice ale Carstului Dinaric, unde se hrăneste cu microorganisme, așa zice ghidul. Este ciudat, că are o piele asemănătoare cu cea a omului, de unde și numele, sunt sigur că v-ați prins! .

Orice vizită în peșteră începe cu cumpărarea biletului. Atenție, în funcție de anotimp sunt niște ore de vizitare de care se ține ca de altceva!

Am plătit 20 de euro pentru vizita în sine, ceea ce nu e chiar un capăt de țară.

Eu, de felul meu, sunt extrem de curios, toată viața am vrut să știu un'se duce foamea după ce mănânci și, cum vine Moș Crăciun dacă n-ai coș de fum, așa că am vrut să văd cum se intră în peșteră?

Simplu, cu trenul de mină, de prin 1964 acesta fiind electric. Un tur prin peșteră durează vreo 2 ore jumate și, vă asigur, slovenii sunt șmecheri, nu te poți rătăci prin peșteră ca să tragi de timp! Au turnat asfalt, au montat lumini, ce mai, e frumos!

Când te-ai urcat în tren, ți se fac fotografii, ca să dovedești ca ți-au lucit ochii prin peștera respectivă, fotografii pe care le poți lua la ieșire, dar, numai după ce cotizezi, ce credeați?

Ce poți să vezi în peșteră? Poi, prima chestie e Muntele Mare (Calvary), a cărui diferență de nivel, față de intrarea în peșteră este de cca 40 de m și s-a format urmare a unei surpări a tavanului galeriei. Nu mă-ntrebați de ce și cum, eu am terminat ”Dreptul”, nu ”Geologia”, dar, un munte care se formează prin surpare e ceva curios, cred eu.

În general, Postojnska Jama este recunoscută pentru stalagmitele, stalactitele și tot felul de chestii carstice, puse în valoare de iluminatul artificial. Pentru că nimeni nu-ți spune că n-ai voie, se fac poze, la greu. Așa am procedat și eu, dar, norocul molodoveanului, m-a lăsat blitz-ul și mi-au ieșit niște mortăciuni de poze, de nu vezi ni'ca! Mă rog, o să le postez și voi o să ghiciți ce-am vrutără eu să pozez, facem și un concurs, vreți? Cine câștigă, îmi plătește un sejur la Postojnska Jama cu all inclusive.

Postojska Jama are trei galerii, Peșterile fumoase, cunoscute și ca : Sala Albă, Sala Roșie și Sala Spaghetti, funcție de minereul de fier sau cine mai știe ce chimie trece prin pereții ăia. Mai sunt, de remarcat, Podul rusesc, care, ar fi fost săpat de prizonierii ruși din primul război mondial și, o mare stalactită, Diamantul.

Sala de Concerte este cea mai mare sală din Peștera Postojnska, are o înălțime de aproximativ 40 de metri și poate adăposti până la 10.000 de persoane. Aici există un ecou foarte puternic, care durează aproape 6 secunde, timp destul de lung, dacă ar fi să-ți ții răsuflarea. Sala acopera o suprafata de 3000 m².

Ce ar mai fi de zis? Se vând pachete, la intrarea în peșteră: se poate vizita și un castel, din apropiere, un vivarium sau expoziția de fluturi, care după cum are bani la el și ce vrea să vază. Eu n-am mai vrut să văz nimic, dar, voi, firi luminate, o să alegeți ceva din toate aceste oferte.

Mai declar, pe propria răspundere, mă și jur, să mă vedeți inginer! că n-am văzut, în peșteră, nici un pește-om, alb ori negru și nici vreo altă gânganie, dar asta poate și ca urmare a faptului că n-am o vedere noctambulă deosebit de dezvoltată. Dar, chiar și-așa, dacă aș putea, m-aș întoarce la Postojnska Jama, că mie mi-a plăcut!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 14.10.14 23:26:19
Validat / Publicat: 15.10.14 01:45:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVENIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3975 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Complexul comercial Postojnska Jama
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.10.14 01:45:14]
»

Articolul a fost selectat ca (un altfel de) MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

abancor
[15.10.14 07:19:42]
»

Cu scuzele de rigoare pentru intervenția mea prozaică, inginerească, la această bucată literară, aș vrea să corectez un amănunt: Postojna nu e cea mai mare peșteră din Europa, nici măcar din Slovenia. Cea mai mare din Europa are galerii de vreo 12 ori mai lungi decît Postojna, măsurînd 236 km, și e în Ucraina. Prin Elveția, Austria sau Spania mai găsim peșteri în jurul a 100 km. Și la noi în țară avem peșteri mai mari: Vîntului are 42 km, Humpleu 36 km.

Postojna e celebră din alte motive, circumscrise în principal ideii de premieră: e printre primele peșteri explorate temeinic, e prima peșteră din lume unde s-a făcut turism organizat, a dat lumii simbolul biospeologiei, este în continuare un model de „industrie turistică”. Și e și frumoasă.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[15.10.14 07:41:55]
»

@abancor: Hopaaa, webmaster, uite adevăratul minighid!

iulianic
[15.10.14 09:48:15]
»

@căpcă1 - Fiind ferm şi vizitând Peştera Postojna, ai procedat bine. Este de o frumuseţe greu de imaginat. Eu am vizitat-o prima oară în 2010 la întoarcerea dintr-un circuit în Italia, iar a doua oară în anul următor şi asta numai pentru a o convinge pe sora mea care părea nehotărâtă să viziteze peştera şi să vadă ceea ce încă nu mai văzuse.

Cât despre Proteus şi "gândaci, greieri, păienjeni, creveți, miriapozi", spui că n-ai văzut cu ochii tăi. Cum ai fi putut vedea? Aceste gângănii ale întunericului nu stau în calea atâtor hoarde de turişti care se perindă pe acolo. Se ascund şi ele, iar când se termină programul de vizitare, când se sting luminile şi se reinstaurează liniştea, atunci încep să fojgăie. Ai vrea să fii acolo, singur, în întuneric…, să le vezi?

Despre Proteus, celebra vietate din peşteră pe care noi am văzut-o într-un fel de acvariu instalat în peşteră, ni s-a spus că stă acolo pentru noi, turiştii, numai două luni după care - pentru protejarea speciei - este eliberat în mediul lui natural şi alte exemplare îi iau locul.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[15.10.14 09:53:00]
»

@iulianic: ei, îți dai seama că nu mă aștepam să văd vreun animăluț din alea. Iar despre "peștele om" îl expun, în vivarium numai ăla alb, cel negru nesuportând lumina. Hm, o fi discriminare? ????

alinaro
[15.10.14 10:27:14]
»

@căpcă1 - Buna dimineata. Io-te ca prinsei sb. Eu, citind randurile tale, m-am dus cu gandul la pestera din Nerja (Málaga), pe care am vazut-o in august. Bineinteles ca si pozele mele au aceeasi calitate ca ale tale.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[15.10.14 10:35:12]
»

@alinaro: Da, eu, în apărarea mea, aduc faptul că am scăpat aparatul pe jos, de mirarea frumuseții de-o vedeam, zic eu, de căscat ar fi adevărul!

Costi
[15.10.14 10:55:01]
»

@căpcă1 -

Inginer, sigur nu ești

Asta pentru că spui așa:

Trebuie de știut că peștera a fost iluminată electric la 1884, cu lămpi de acetilenă

Or, un inginer știe că una e iluminatul electric, alta e iluminatul cu lămpi cu acetilenă, care este un gaz rezultat din amestecul carbidului (carbură de calciu) cu apă.

Lămpile cu acetilenă se folosesc (încă) în minerit, dar și de către speologi, utilizarea acestora reducându-se totuși din ce în ce mai mult, odată cu perfecționarea soluțiilor de iluminat electric.

Cât despre iluminatul electric al peșterii Postoina, putem citi chiar pe saitul oficial al acesteia, unde scrie că peștera, descoperită în 1818, a fost iluminată electric prima dată în 1883, cu ocazia vizitei împăratului Franz Joseph. Anul următor, peștera a primit un sistem de iluminat electric permanent, care folosea 12 lămpi cu arc electric (becul cu incandescență fiind la acea dată abia în perioada de pionierat, a fost folosit mai târziu).

În prezent, iluminarea peșterii se face cu becuri cu halogen.

webmaster13
[15.10.14 11:08:25]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[15.10.14 11:15:38]
»

@webmaster13: Nu am preferințe, este OK!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[15.10.14 11:17:39]
»

@Costi: Corect, ai mare dreptate, dar ia și tu esența postării, nu mă judeca atât de tehnic!

Costi
[15.10.14 11:22:59]
»

@căpcă1 -

Să știi că așa am făcut...

Doar am tras concluzia că nu ești ”pe partea tehnică”

Asta nu e însă nicidecum o chestie de criticat, avem nevoie și de visători...

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[15.10.14 15:06:08]
»

@webmaster - Mulțumesc!

Zoazore
[15.10.14 19:13:13]
»

@căpcă1 - Bravo, nene! Jos palaria! Ce calitate a pozelor? Asa se vede-n pestera! Cine nu crede, sa mearga sa se convinga!

Sa te mai judec tehic? Neah! Abia putui sa-nchid gura sa nu intre musca! Superb!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[15.10.14 20:02:35]
»

@Zoazore: multumesc, așa sunt eu, talentat, nici nu fac eforturi ca să scriu

Zoazore
[16.10.14 15:25:58]
»

@căpcă1 - Asa, zau! Frumos, dashtept si modest!

astept continuarea calatoriilor!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[16.10.14 21:12:25]
»

@Zoazore: ha, cine spune, ăla este! Ia pune mâna și mai plimbă-ne și 'tăluță pi noi, da? Că cetii reviewurile de la scrisăși și văz că le combați! P. S. 'Aide, bre, fii bărbată, Zoe! P. S. 2 Tot în ceață-s, ești bărbat sau nu vrei să ne spui?!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, alinaro, iulianic, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPeştera Postojna:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.3706080913544 sec
    ecranul dvs: 1 x 1