ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 4 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 45 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 7 MIN

O pensiune tiroleză de vis

TIPĂREȘTE URM de aici

În continuarea circuitului pe care l-am prezentat aici, am plecat de la Muskátli Panzió, îndreptându-ne spre destinația principală a circuitului, Gästehaus Foidl, din mica localitate Waidring, de la extrema estică a Tirolului.

Inițial, inspirat de un review al lui liviu49, despre Lofer, am căutat o cazare chiar în această localitate, dar am găsit ceva mai convenabil la 10 km, în Waidring. Aparent, Pensiunea Foidl părea să fie situată mai la marginea localității. Ajunși la fața locului, am constatat că așa și era, dar poziția este totuși una foarte bună, mai ales că distanțele în localitate sunt mici.

Am ajuns la pensiune după prânz, dar, deși pensiunea era deschisă, nu părea să fie nimeni. Am așteptat câteva minute, după care am pus mâna pe telefon și am sunat. A răspuns Frau Monika, patroana pensiunii. Cum mi-a spus de la bun început că nu vorbește engleza, am dat-o pe nemțește, atât cât mă descurc, cu amintirile din anii de liceu. Mi-a spus că vine repede și că lăsase instrucțiuni pentru noi la sora ei. Într-adevăr, după câteva minute, aceasta și-a făcut apariția, dar nu a mai fost necesar, pentru că, foarte repede, a apărut și Frau Monika. Ne-au fost prezentate camerele, celelalte facilități ale pensiunii, ni s-au sugerat câteva lucruri privind petrecerea timpului, după care am fost lăsați „de capul nostru”.

Pensiunea Foidl este construită, ca de altfel toate celelalte case/pensiuni din sat, după tipicul caselor tiroleze, iar în timpul verii este o adevărată feerie de culori, mai ales de la florile care împodobesc toate aceste case.

Cum spuneam, pensiunea este chiar la marginea satului, dar să nu vă închipuiți că e dificil de ajuns, nu, drumul este asfaltat până la pensiune. În apropiere curge un pârâu, Loferbach (în traducere, pârâul Lofer), a cărui albie este amenajată, inclusiv cu un dig de protecție, pentru situația când, la topirea zăpezilor, apele se umflă și riscă să dea pe-afară. Râul izvorăște din apropiere, din lacul Pillersee, situat la sud de Waidring, la vreo 5 km și se varsă în Saalach, chiar în localitatea Lofer.

Peste râu este și o pădurice, iar ceva mai departe se ridică spre nord, ai putea zice vertical, pereții muntelui Steinplatte.

De fapt, oriunde îți arunci privirile, acestea se opresc, invariabil, pe creste de munți, pentru că Waidring este situat într-o mică depresiune, înconjurată de munți înalți.

Pensiunea dispune de câteva locuri de parcare și de un spațiu de recreere, cu o masă și scaune, șezlonguri și chiar un loc de joacă pentru copii și loc de BBQ, întreaga zonă fiind literalmente înecată de verdeață și flori.

La parter se găsește bucătăria și sala de mese, unde se servește micul dejun. Deși bucătăria, utilată complet, este la dispoziția oaspeților, noi nu am folosit-o. Sala de mese este formată din două părți. Prima, la intrare, este dotată cu un frigider și o vitrină frigorifică, unde oaspeții pensiunii își pot depozita alimente și băuturi. De asemenea, tot acolo este un dulap cu pahare și diferite sticle de vin, din care doritorii se pot servi, contra-cost, totul mergând pe încredere: există acolo un carnet, unde fiecare scrie ce a consumat.

Partea a doua este sala de mese propriu-zisă, în mijlocul căreia este masa pe care se pun alimentele servite stil bufet, iar pe margini câteva mese. Pereții și tavanul sunt placate cu scândură și pe pereți sunt atârnate goblenuri înrămate și tot felul de vase țărănești din ceramică. Tot aici se găsește și o sobă în stil rustic, dar care nu știu dacă are doar un rol decorativ, sau chiar este folosită în timpul iernii.

Dacă suntem la bucătărie, trebuie să precizez că, în prețul plătit, am avut micul dejun inclus. Acesta consta din două părți: una alcătuită din alimentele disponibile sub formă de bufet suedez (brânzeturi, iaurturi, cereale, dulcețuri, unt, miere, iaurt) și alta servită de gazdă, pe farfurii, constând tot din mezeluri, și brânzeturi și legume, alături de cafea, sau ceai, la alegere.

Din holul de la intrare urcă o scară spre cele două etaje, unde se află camerele. Noi am avut camera la ultimul etaj, la acel nivel fiind situate cinci camere.

Camera în care am stat era destul de mare, cu un pat dublu, larg, cu saltele și lenjerie de calitate. În cameră se mai afla un șifonier, o măsuță cu două scaune și un televizor LCD, cu ecran mare, suspendat pe peretele din fața patului. Camera dispune și de balcon (ca de altfel toate camerele de la pensiune), nu foarte mare, dar suficient, în care se găseau o masă și două scaune. Din balcon, indiferent pe ce parte se află camera, se deschide o perspectivă foarte frumoasă, peisajul fiind „de vis”.

Baia camerei era cam îngustă, dar dotată cu strictul necesar. Și aici, trebuie să remarc calitatea materialelor folosite la construcție, ceea ce în Austria nu este nicidecum ceva deosebit, intră în standarde.

De altfel, practic totul „intra în standarde”. Nu am văzut nimic nefuncțional, totul era în bună stare, semn că, pe de o parte, oaspeții pensiunii nu-și bat joc de locul unde poposesc, dar și că proprietarii se îngrijesc permanent ca lucrurile să se prezinte în condiții bune.

Trebuie să mai precizez că amabilitatea gazdei, fără a fi exagerată, sau plină de efuziuni sentimentale (nici nu ne-am aștepta la așa ceva pe meleaguri germano-austriece), a fost impecabilă. Tot timpul cu zâmbetul pe buze, Frau Monika ne întreba pe unde am fost, cum ne simțim și ne-a sugerat pe unde să mergem. Sugestiile nu erau doar simple păreri personale, pentru că le-am comparat cu cele primite la centrul de informare turistică (da, satul avea și așa ceva) și erau conforme cu acestea.

Singurul lucru „imperfect” a fost internetul. Deși modalitățile de conectare erau simple, nu am reușit să mă conectez decât prin telefon, nu și pe tabletă, deși acest lucru nu mi s-a mai întâmplat. E drept, nu am stat prea mult să-mi bat capul cu asta, pentru că nici nu am avut prea mult timp pentru așa ceva.

La televizor erau multe canale, evident nemțești, sau austriece, dar erau și unele franțuzești și italiene, acest lucru arătându-ne din ce zone vin în marea majoritate, oaspeții pensiunii. Exista și un program local, cu multe informații turistice, imagini „în direct”, de la camere plasate în aceste zone și, evident, cu multă muzică tradițională populară tiroleză, care, trebuie să recunosc, îmi place foarte mult.

Să mai adaug că în apropierea pensiunii se găsește un supermarket Spar, cu prețuri foarte rezonabile, precum și un bazin de înot acoperit, unde nu am intrat, dar am văzut că era destul de frecventat.

În concluzie, ne-am simțit excelent la Pensiunea Foidl, în mijlocul naturii, cu aer curat, peisaje formidabile, dar și multă civilizație.

Dacă vă place așa ceva, mergeți cu încredere în această minunată zonă. Dar dacă vreți să mergeți la pensiunea Foidl și dacă nu vă descurcați cât de cât în germană, deși veți fi întâmpinați exact așa cum v-ați dori, să nu aveți pretenția ca gazda să converseze cu voi în engleză (așa cum am mai văzut astfel de pretenții pe ici, pe acolo, pe acest sait). Până și inscripționările pe containerele de colectare selectivă a deșeurilor erau doar în germană. :)) Gândiți-vă că și la pensiunile românești, gazdele nu vorbesc, de regulă, limbi străine.

P. S. Fotografiile nu sunt, neapărat cele mai sugestive, asta din cauză că o bună parte din fotografiile făcute acolo le-am pierdut la transferul de pe cardul aparatului foto. Pentru a vă face o imagine mai clară, puteți să vedeți și fotografiile de pe saitul oficial al pensiunii (și acesta e doar în germană), care reproduc întocmai ce puteți găsi acolo.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Costi in 08.01.16 18:57:04
Validat / Publicat: 09.01.16 08:10:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2465 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Pensiunea Foidl, văzută dinspre est. Așa arată spatele pensiunii...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 45.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    14 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [09.01.16 08:10:25]
    »

    Mutat în rubrica "Pension Foidl [Waidring], WAIDRING" (nou-creată pe sait)

    -

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    CostiAUTOR REVIEW
    [09.01.16 09:35:00]
    »

    @webmasterX -

    Da, acolo e.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mprofeanu
    [09.01.16 11:01:29]
    »

    @Costi - Ce zonă superbă, cu poze pe măsură! De reținut locația, reviewul fiind trecut la favorit!

    Să fiu puțin cârcotașă la început de an, pot să întreb oare pădurile noastre vor mai arăta în timp ca pădurile lor ce apar în poze sau le protejează pe ale lor, în timp ce pe ale noastre le distrug? Au experiență și tradiție de dinaine de 1945 când au exploatat la greu în zona Covasna, ce cunosc eu!

    Dan&Ema
    [09.01.16 11:25:15]
    »

    Superb! De altfel pensiunile din Austria sunt tari! Iar aceasta este si de vis!

    Iar pozele vorbesc

    CostiAUTOR REVIEW
    [09.01.16 14:14:25]
    »

    @mprofeanu -

    Austriecii își protejează pădurile, prin legi stricte, dar și prin aplicarea lor. Cei care operează la noi, o fac pentru că... merge!

    Dacă nu ar exista cozile de topor, nu s-ar putea face nimic, dar tăierea pădurilor României se face în primul rând de către români, cu complicitatea (măcar prin inacțiune) a autorităților.

    Și atunci, dacă noi nu ne protejăm interesele, de ce ar face-o o firmă străină, care, evident, acționează pe baza principiilor economiei de piață, cel mai important dintre acestea fiind maximizarea profitului!

    CostiAUTOR REVIEW
    [09.01.16 14:17:41]
    »

    @Dan&Ema -

    Pozele sunt, din păcate, mult mai puține decât făcusem, dar, așa cum am spus, o mare parte din ele le-am pierdut dintr-un rateu al conexiunii USB.

    Din fericire, doar cele de aici au fost afectate, celelalte, făcute în circuit, au scăpat cu bine.

    Dan&Ema
    [09.01.16 14:38:14]
    »

    @Costi:

    Pierdera pozelor e un semn ca trebuie sa revii. In aceeasi situatie sunt si eu la Zugspitze.

    CostiAUTOR REVIEW
    [09.01.16 14:41:01]
    »

    @Dan&Ema -

    Da, categoric e o zonă în care merită să revii!

    liviu49
    [10.01.16 11:47:18]
    »

    @Costi Ma bucur ca am folosit si eu la ceva! .

    Trebuie sa recunosc ca am citit cu multa placere impresiile despre Waidring, un sat vecin, pe drumul spre Innsbruck, cu Lofer unde am petrecut un concediu de vis. Si nu exagerez deloc! Zona este deosebita, in special pentru iubitorii de munte si frumusete pastrata si respectata.

    Uitandu-ma la poze am retrait privelistile vazute de mine la Lofer, mai ca ne-am uitat amandoi la aceiasi munti, dar din directii diferite, am admirat aceasi apa cristalina a Loferbach-ului, care strabate ambele sate.

    Asemanarile le-am descoperit si in alte poze, cum ar fi PH 09, cu pajistea de o curatenie "scandaloasa", asa cum sunt toate locurile vazute in zona, balconul din PH 22, aproape identic cu cel de la pensiune Sonneck sau magazinul Spar din poza 34, asemanator cu magazinul din Lofer de unde ne faceam cumparaturile pentru masa.

    Sper sa nu va suparati pe mine, dar mie mi s-a parut mai frumoasa pensiunea unde am fost cazati in Lofer, respectiv Sonneck. Dar eu nu ma supar daca dvs veti avea o alta parere si ma bucur ca v-am inspirat, prin randurile mele, sa petreceti un concediu de vis, mai ales ca facem parte din aceasi generatie si mi-ar place sa cred ca ideile despre natura sunt, daca nu identice, foarte asemanatoare.

    Excursii cat mai frumoase!

    CostiAUTOR REVIEW
    [10.01.16 11:57:51]
    »

    @liviu49 -

    Mulțumesc și pe această cale, pentru sugestia de vacanță, pe care mi-ai dat-o, așa cum spuneam și în review-ul de început al acestei serii!

    Nu pot spune dacă pensiunea din Lofer (pe unde m-am plimbat în colo și-ncoace) este mai frumoasă, sau nu, față de cea la care am stat eu, oricum e o chestiune subiectivă și, pe de altă parte, cel puțin din exterior, toate pensiunile tiroleze seamănă între ele.

    În Lofer am remarcat însă câteva construcții vechi, inclusiv una în care poposise Mozart. De asemenea, multe clădiri din Lofer au picturi foarte frumoase pe pereții exteriori.

    Oricum, Tirolul este o zonă în care, oricât de des ai merge, nu ai cum să te plictisești!

    Călătorii frumoase, indiferent de destinație!

    liviu49
    [10.01.16 12:44:35]
    »

    @mprofeanu - Eu chiar imi propun sa fiu carcotas, dar nu putin, pentru padurile pe care le distrugem cu buna stiinta. Treaba cu despadurirea Romaniei de catre austrieci am invatat-o din clasa a patra, la geografie, cand invatatoarea mea ne- a aratat niste poze facute in muntii Vrancei, Buzaului, in zona Covasnei, inainte si dupa defrisarile austriecilor in aceasta zona.

    Ulterior in clasa a saptea, iar apoi in liceul in clasa a unsprezecea, aceste lucruri ni s-au repetat, dar noi am zis ca sunt nostalgiile unor profesori batrani dupa natura. La vremea aceea nu prea am inteles cum este cu padurea si mai ales fara padure.

    In 1968, in vara, am cunoscut doi cabanieri, trecuti de varsta pensionarii, care ne-au repetat si intarit cele afirmate de profesorii si parintii si bunicii nostri si ne-au mai adus cu picioarele pe pamant si ne-au insuflat dragostea lor pentru natura, dar mai ales pentru padure. Desele plimbari pe munte, unde am avut ocazia sa constat cum e muntele cu paduri si cu paduri defrisate m-au convins definitiv ca cel mai mare dusman al naturii, ca si al omului, de fapt, este omul. Austriecii, ca si americanii, au inteles ca pot dezvolta industria forestiera exploatand padurile altora si pastrandu-le pe ale lor. Daca imi aduc aminte, sper sa nu ma insel, in muntii Vrancei, in zona Tisitei, austriecii au construit o cale ferata pentru a putea exploata (defrisa) padurile din zona. La fel stiu ca au facut si prin Covasna si prin Bucovina. Dar cred ca nu ar fi reusit daca nu ar fi avut concursul localnicilor si al proprietarilor de paduri.

    Si vad ca, desi stim pataniile de acum 70-80 de ani nu ne-am invatat minte si vrem sa distrugem si ce a mai ramas din paduri. Din pacate s-ar putea sa reuseasca, dar cand ne vom da seama de greseala va fi prea tarziu. De aceea am sustinut si voi sustine cat ma mai tin gura si scrisul pentru a cere sa lasam urmasilor cel putin natura pe care am primit-o de la inaintasii nostri.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    liviu49
    [10.01.16 12:58:34]
    »

    @Costi - Citind aceste randuri, ma bate gandul sa deschid o afacere care in mod sigur va avea mare succes si care nu cred ca va da faliment, cel putin douazeci de ani de acum incolo. Ma gandesc sa fabric topoare. Da! topoare.

    Rationamentul este simplu. La cate cozi de topor se gasesc in Romania la ora actuala este o mare criza de topoare. Si cozi de topor vad ca apar intr-un ritm care depaseste cu mult topoarele care exista. Deci afacerea este de viitor si prefigureaza si un profit pe masura.

    As putea infiinta in fiecare judet o filiala, s-ar putea crea multe locuri de munca, bugetul ar beneficia de taxe garantate multi ani. Ma gandesc totodata ca s-ar putea largi afacerea cu fabricarea de cozi de topor, pentru ca si pentru asa ceva cred ca este clientela suficienta, mai ales ca durata de folosire a cozilor de topor este si ea limitata, mai crapa, se mai rupe, se mai usuca si iese din topor, etc.

    Si ma gandesc ca as putea beneficia si de niste fonduri europene nerambursabile.

    Oricum de maine ma apuc de treaba cu infiintarea firmei, pentru ca mi-e teama sa nu imi fure (plagieze) cineva ideea.

    CostiAUTOR REVIEW
    [10.01.16 14:30:51]
    »

    @liviu49 -

    Mă bag și eu.

    mishu
    [22.01.16 22:59:43]
    »

    Ce pot spune decat ca nu am cuvinte, o locatie minunata, peisaje de vis. De invidiat cei care ajung acolo si chiar si mai de invidiat cei care locuiesc acolo. Votat cu mare placere.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, liviu49, mishu, mprofeanu

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0816810131073 sec
    ecranul dvs: 1 x 1