ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.02.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 6 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Podul Artelor, Paris

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Paris, orașul cu cea mai mare aglomerație din Europa, cu numărul cel mai mare de studenți din UE și un număr record de turiști, este cel mai vizitat în orice anotimp, atât pentru obiectivele sale arhicunoscute, dar și pentru viața extravagandă, datorită căreia i s-a dus vestea încă de multă vreme, drept ”oraș al îndrăgostiților”.

Sena, frământată de sute de ambarcațiuni și care îl separă în două jumătăți inegale, este un râu fermecător, mai ales la orele se seară când apusul îi colorează valurile, într-un peisaj de-a dreptul romantic.

Pond des Arts, ce leagă malurile Senei între Institut de France, inclus în Palais des Beaux Arts și aripa de sud-est a Muzee du Louvre, este amplasat exact în punctul unde apele Senei dau un adevărat spectacol la asfințit. Să fi pornit oare de aici, dintr-un impuls de sinceritate și dorință de longevitate a dragostei, obiceiul de a lega un lacăt de grilajul podului, de a-și înscrie numele pe el și apoi cheia să fie aruncată în valuri?

Am văzut Pont des Arts în iunie 2012 și m-am mirat de multitudinea lacătelor. Și nu erau foarte multe. Le-am fotografiat și se pot vedea în pozele atașate. Prima oară văzusem cu doi ani în urmă câteva lacăte pe Ponte S. Angelo din Roma și chiar nu știam ce-i cu ele.

Orașul Paris, prin însăși excentricitatea lui, nu putea decât să exceleze și în acest domeniu.

Din toate podurile pariziene, peste 37 la număr, din care, în jur de 22, numai în larga zonă centrală a orașului, fiecare cu grația, eleganța, farmecul și stilul său arhitectonic, nu putea decât pe bietul Pont des Arts să pice sarcina de a suporta greutatea imensă a acestor lacăte înghesuite, legate și ferecate untul de altul, de toate mărimile, formele, culorile, mărcile și modelele, încât structura metalică din anii 1801-1804, ce-i drept reconstruită și refăcută prin 1884, să cedeze în final.

Obiceiul de a lega lacăte, la Paris a început prin 2010, dacă nu mai devreme. În vizita mea din anul următor, iulie 2013, grilajele podului erau așa de încărcate, încât cu greu cred, că se mai putea lega măcar un lacăt. Nu de multă vreme am aflat că în anul următor, adică 2014, o parte din grilaj a cedat. S-au întocmit atunci studii care au concluzionat că unul din factorii distructivi a fost și rugina transmisă structurii metalice a podului de la diversele materiale metalice ale lacătelor.

Primăria orașului Paris a luat decizia de a demonta bucată cu bucată ambele balustrade ale podului și de a proteja cu geam, balustradele nou înlocuite. Nu știu cât de viabilă a fost metoda, dar oricum lacăte au început să apară prin alte puncte de interes turistic, chiar și în parte de sus a Turnului Eiffel.

Primăria Parisului s-a procopsit cu 65 tone lacăte, pentru care în ianuarie 2017 a fost deschisă o licitație, cu prețuri rezonabile, tocmai pentru a scăpa de ele, iar fondurile strânse au fost date Asociațiilor Umanitare ce ajută refugiații din Europa.

Problema dragostei încuiată în lacăte, nu cred că va fi rezolvată vreodată. Îndrăgostiții își au dreptul lor de a-și manifesta sentimentele, primăria își are datoria de a întreține Pont des Arts.

Am scris reviewul de ziua îndrăgostiților. Țin să subliniez, că adevărata zi a îndrăgostiților nu este asta, cea importată, ci ziua de 24 februarie, de Dragobete, căreia i-am dedicat anul trecut un review, într-u slava și frumosul datinii românești. Îl puteți vedea aici. Mulțumesc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 15.02.19 15:00:04
Validat / Publicat: 15.02.19 17:33:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: în Paris
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2733 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Institut de France, Paris, în fața căruia se află Pont des Arts
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.02.19 17:32:22]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Paris - locuri 'musai de văzut', PARIS" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[15.02.19 19:21:21]
»

@webmasterX: Rog. Parisul merită o cântare: https://www.youtube.com/watch?v=0fYr5vh3wXI

Mulțumesc!

webmasterX
[15.02.19 19:24:22]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[15.02.19 19:37:38]
»

@webmasterX: Merci și numai de bine să auzim!

doinafil
[17.02.19 19:53:27]
»

@mihaelavoicu:

Am fost acolo și eu, în 2013, și nu mi-au plăcut lacătele!

Problema dragostei încuiată în lacăte, nu cred că va fi rezolvată vreodată. Îndrăgostiții își au dreptul lor de a-și manifesta sentimentele, primăria își are datoria de a întreține Pont des Arts.

Dragostea încuiată în lacăte, cum spui tu, mi se pare ceva forțat! Cei care apelează la astfel de „metode” mi se par - cel puțin - naivi! Cum s-o încui?! Dacă e să plece, ea pleacă chiar dacă e ferecată și cu 10 lacăte, dacă e să rămână, nu-i trebuie niciunul, nici măcar jurăminte!

Tinerilor care vor spune, poate, că nu-i înțeleg, că sunt prea în vârstă, le răspund că am fost și eu tânără și că nu trebuie să apelezi la artificii de genul lacătelor agățate pe poduri sau aiurea, ca să nu-ți „fugă” iubirea!

Ca dovadă că am dreptate este că lacătele din povestea ta au fost scoase la licitație, n-au rămas acolo unde au fost puse, pentru aducere aminte!

Între dreptul tinerilor la „iubirea ferecată” și datoria Primăriei Parisului de-a întreține Pont des Arts, eu sunt de partea Primăriei!

Felicitări pentru articol, am citit și votat cu drag!

krisstinna
[17.02.19 20:11:05]
»

@doinafil: Și eu sunt in vârstă , gândesc la fel ca și tine!

Ba mai mult, consider încătușate dorințele, visele, iubirea

Am întâlnit destule locuri cu “ iubiri încuiate”, mă minunam cum pot crede unii că poți “baricada” dragostea intr-un fier încuiat. Parcă ar fi o vrajă

Dragostea nu are nevoie de lacăte și vrăji, când există e bine să te bucuri de ea ca de aer, nu e nevoie de hârtii semnate, de lacăte încuiate și vrăji rostite, părerea mea.

Eu aș interzice lacătele pe poduri, îngreunează aiurea construcția

doinafil
[17.02.19 21:02:48]
»

@krisstinna:

Nu, drăguța mea! Tu nu ești în vârstă! Chiar dacă nu ești, îmi pare bine că gândești ca noi!

Și eu aș interzice lacătele, nu numai de pe poduri, ci de oriunde ar face mai mult rău decât bine!

Iubirile se păstrează în suflet, acolo este regatul lor!

Îți mulțumesc pentru ecou și...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂParis - locuri 'musai de văzut':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072535991668701 sec
    ecranul dvs: 1 x 1