ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Parcul Național Lacurile Plitvice – un obiectiv turistic imposibil de povestit

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultimul obiectiv vizat în vacanța noastră din Croația a fost Parcul Național Lacurile Plitvice. Pentru asta am rezervat în drumul către casă, 2 nopți la Grabovac, la 11 km de parc, astfel încât am avut la dispoziție o zi întreagă, pe care am dedicat-o atracției numărul unu a Croației. Că este o destinație de top a Europei și că odată ce l-ai vizitat n-o să-ți găsești cuvintele ca să transmiți ce ai văzut, a cam scris toată lumea. Dar mi-ar părea foarte rău de poze și am considerat că pentru ele merită să zic și eu câteva cuvinte.

Parcul Național Lacurile Plitvice (Nacionalni Park Plitvička Jezera) este cel mai mare parc din Croația și face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1979. Este compus din 16 lacuri de suprafețe și adâncimi diferite, care din cauza diferenței de altitudine se varsă unul într-altul. De fapt, parcul este un canion în care apa a săpat de-a lungul multor mii de ani.

Toată zona din jurul parcului este deosebit de frumoasă și merită să stai chiar mai multe zile pentru că ai ce face. Referitor doar la parc, gazda noastră din Grabovac, care avea pe unul din holuri o hartă mare a parcului, ne-a ținut o lecție ca la școală, ne-a vorbit de toate variantele de vizitare pe care le aveam, ne-a spus cum să ajungem cu mașina și ne-a răspuns la toate întrebările.

Și gazda ne-a spus, dar citisem și pe net, că este bine de ajuns cât mai de dimineață, chiar când se deschide parcul, pentru că după aceea vin autocarele și devine foarte aglomerat. Dar cel mai probabil toată lumea gândește la fel pentru că am ajuns de dimineață, dar mie nu mi s-a părut a fi deloc liber la ora aceea.

Din cele două intrări ale parcului am ales intrarea nr. 1 pentru că era cea mai accesibilă pentru noi, venind de la Grabovac și de acolo începea și traseul pe care ni-l alesesem.

Am studiat încă de acasă cele 8 trasee predefinite pe care le poți face prin parc în funcție de preferințe și putințe și noi am ales Traseul circular C, de 8 km, estimat la 4-5 ore. Numai că noi am făcut 7 ore pe el, pentru că ne-am oprit de n ori pentru peisaje, din când în când ne-am așezat pe băncile amenajate din loc în loc și ne-am abătut din traseu la câte o peșteră sau ne-am afundat în pădure, după care reveneam. Mai lung decât traseul C este doar traseul K, care are 18 km, ceea ce era cam mult pentru unii dintre noi (am fost un grup de 8 persoane). Comparabil este traseul H, iar toate celelalte sunt mai scurte și durează de la 2 până la 6 ore.

Nu are rost să fac o înșiruire a celor 8 trasee, distanțe sau timpi, pentru că le găsiți descrise foarte bine pe site-ul parcului np-plitvicka-jezera.hr, disponibil în cinci limbi. Găsiți acolo informații complete despre trasee, prețuri, cazare și tot ce ține de Parcul Național Plitvice.

Dar infrastructura turistică în parc este extraordinar de bine pusă la punct, iar la intrare cât și pe traseu există hărți și indicatoare foarte dese, astfel încât îți poți face chiar propriul traseu. Indiferent cum faci, toate te scot mai devreme sau mai târziu la una din cele 4 stații intermediare din cadrul parcului, de unde se poate combina cu bărcuța sau cu trenulețul care scoate turiștii la cele două intrări ale parcului. Vaporașul traversează lacul Kozjak în aprox 15 minute, iar trenulețul bus te scoate din nou la balcoanele și la imaginea superbă de la intrare.

Așadar, noi am intrat pe la intrarea nr. 1 și primul lucru după care ne-am uitat a fost parcarea. Există o parcare amenajată, cu bariere, dar din cauza aglomerației ea s-a întins până în pădure, în locuri neamenajate, printre pomi. Noi acolo am găsit loc dis-de-dimineață și a costat tot 7 kuna/oră, ca și în parcarea amenajată. După ce vizitezi parcul și plătești, ai la dispoziție o jumătate de oră ca să ieși din parc.

Coada la casă a fost destul de lungă dar a mers repede pentru că erau mai multe ghișee unde se vindeau bilete. Nu cred că am stat mai mult de 20-25 de minute la coadă. La începutul lui iunie programul era 7-21, dar la ora 20 era ultima intrare. Tot în această perioadă intrarea a costat 150 kuna/persoană/zi, 250 kuna/persoană/2 zile, iar copiii și studenții aveau reduceri destul de mari, pentru ei intrarea fiind 100 de kuna pe zi.

Imediat după ce am intrat în parc am dat de prima panoramă asupra canionului, o platformă special amenajată, de unde am avut o priveliște superbă. Apoi s-a rupt filmul. Nu știu când/cum a trecut timpul! Culorile apei de la albastru la verde, turcoaz, smarald, apa atât de limpede în care vedeam peștii de toate mărimile și culorile, toată vegetația din apă, dar și cascadele, ne-au zăpăcit complet. Traseul nostru a fost circular, după cum am spus, și a inclus zona lacurilor inferioare și superioare, cele mai frumoase cascade pe care le-am văzut în viața mea, Veliki Prštavac și Mali Prštavac, peșteri, podețe de lemn, pădure și peisaje de vis.

Aș vrea să mai menționez că încă de la intrare sunt panouri informative cu ce nu ai voie să faci prin parc. De la a nu arunca ceva pe jos până la a nu pune mâna pe absolut nimic. Și cred că toată lumea este disciplinată pentru că nu am văzut absolut nimic aruncat pe jos și nici pe cineva făcând ceva nelalocul lui, cu toate că eram pe traseu mii de oameni.

La data vizitei noastre vremea a fost superbă. A fost soare toată ziua și am avut o vreme numai bună pentru plimbarea noastră. La 16,30 când ieșeam și eram aproape de casele de bilete, s-a iscat din senin o ploaie cu piatră și a fost imposibil să mai înaintăm. Băieții noștri apucaseră să plece la liziera pădurii unde ne erau mașinile, iar noi, fetele, am zis că îi așteptăm după bariere. Ploaia nu a durat mai mult de 10-15 minute, dar a fost de o intensitate cum rar, sau deloc, am mai vazut. Întrucât nu aveam ce să facem decât să așteptăm să treacă, ne-am băgat capul la ghiozdan și am primit cu bucurie masajul pe care l-au făcut pietrele care cădeau din cer pe spinarea noastră. Am ajuns acasă uzi fleașcă, nici un locușor n-a rămas neatins de apă. Iar pelerinele noastre pe care le luasem special pentru Plitvice zăceau în portbagajele mașinilor. Dar ne-am amuzat și ne-am distrat. Nu am avut timp să ne supărăm pentru că seara și vacanța noastră în Croația, s-a încheiat într-un loc foarte drăguț.

Cum această atracție de top a Europei este d. p. m. d. v despre văzut și nu despre povestit, vă invit să o puneți pe listă și sper ca pozele să facă mai mult decât au făcut cuvintele.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Aurici in 01.11.18 22:30:21
Validat / Publicat: 01.11.18 23:46:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 5796 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Parcul Național Lacurile Plitvice.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55100 PMA (din 59 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

krisstinna
[02.11.18 07:33:08]
»

@Aurici: Bine ai subliniat in titlu, mie mi-a fost imposibil de povestit, sunt multe articole pe site și sunt foarte bune.

Pentru mine, Plitvice a fost primul și cel mai important “muzeu” din Croatia și așa va rămâne.

Noi am avut noroc, era o zi semi-înnorată dar nu a plouat, am ajuns acolo la ora 8 dimi și nu era deloc aglomerat.

Ce frumos ai surprins rățușca, e adorabilă!

Yolanda
[02.11.18 09:17:15]
»

@Aurici: într-adevar cuvintele sunt de prisos. Pozele au reusit sa surprinda frumusetea incredibila a acestor locuri. Pesteri, lacuri cu ape verzi, turcoaz, cascade multiple si vegetatie bogata, toate astea la un loc creeaza o oaza pe care omul trebuie sa o protejeze, sa aiba respect fata de natura si sa ia cu el în gândurile lui doar ce e mai frumos... un loc de vis ce merita sa fie vizitat! Multumim pentru fotografiile reusite.

AuriciAUTOR REVIEW
[02.11.18 10:39:51]
»

krisstinna, Yolanda: Fetelor, mulțumesc pentru vizită și pentru cuvintele voastre.

Așa este! Sunt multe și bune articolele de pe saitul nostru, dar cum am spus mi-ar fi părut rău și de pozele mele, așa că am considerat că nu strică să mai aduc și eu în atenție parcul ăsta extraordinar de frumos.

Vă pup, week-end plăcut

tata123 🔱
[02.11.18 18:52:25]
»

@Aurici: Un loc fabulos, un adevărat magnet pentru turiști - dacă în 1979 când parcul a fost inclus în patrimoniul Unesco numărul vizitatorilor se cifra în jurul a 500.000 de persoane, în 2017 s-a ajuns la 1,72 milioane, cu un maxim de 17.000 de intrări în august 2017. Se discută chiar despre supraaglomerarea obiectivului natural și consecințele turismului de masă (balcanicaucaso.org/eng/Ar ... n-danger-185734).

E greu de descris în cuvinte această vizită, imaginile rămân întipărite în mintea fiecăruia, nici fotografiile nu reușesc de multe ori să redea frumusețea parcului natural croat. Nuanțe nenumărate, căderi de apă mai mici ori mai mari, stânci, vegetație, animale, punți de lemn, trepte săpate în piatră, vaporașe, trenulețe, indicatoare - o simbioză perfectă între Natură și Om.

Mulțumim pentru relatare și mai ales pentru fotografii (ar fi fost într-adevăr păcat să nu le postezi).

elviramvio
[02.11.18 22:37:27]
»

@Aurici:

Un loc superb unde mi-ar place să ajung toamna când paleta coloristică e diversă.

Zoazore
[03.11.18 14:44:31]
»

@Aurici: Si uite-asa, in afara de bogatia si minunea peisajului, Parcul asta v-a recompensat si cu-n masaj! Binevenit, ca v-at mai relaxat! Si hidromasaj bonus! A fost vara, deci n-at fi avut de marait!

Parca-i desprins din vis peisajul asta! Atatea culori, forme, sunete...

Are dreptate @elviramvio, e de vazut si toamna!

AuriciAUTOR REVIEW
[03.11.18 22:47:53]
»

@tata123: Cred că și autoritățile au început să se îngrijoreze. Chiar am remarcat mai multe panouri informative cu reguli foarte stricte. Practic ai voie doar să mergi pe potecile amenajate și să privești. Nu atingi nimic, nu ai voie să te apropii de apă... doar privit. Și mi se pare absolut justificat. Este un colț de rai acolo, ar fi păcat să nu rămână așa, astfel încât să ne bucurăm de el mult timp de aici înainte.

Oricum am apreciat că turiștii sunt civilizați și chiar nu mi-a atras atenția nimic, dar absolut nimic nelalocul lui.

Mulțumesc pentru vizită și completări, seară bună!

@elviramvio: Daaaa, probabil că este superb și toamna. Cine știe... vreodată...

Te pup, numai bine.

@Zoazore: Să știi că n-am mârâit deloc și cum spuneam, chiar ne-am amuzat. Păi ce mai era de făcut? Am dat într-un râsu-plânsu, băieții erau în mașini, pelerinele în portbagaje și noi cu masajul. Chiar ne-am distrat, ne-am adus aminte de copilărie. Oricum mie îmi place ploaia, nu mă încurcă cu nimic. Doar să nu fie rece.

mishu
[04.11.18 21:38:21]
»

@Aurici: Acest parc il stiu din diverse povesti de cel putin 11 ani si intotdeauna mi s-a parut spectaculos, nu stiu insa cand am sa ajung sa il vad. Pozele puse de tine insa sunt spectaculoase, felicitar, votat cu mare drag.

AuriciAUTOR REVIEW
[05.11.18 15:46:51]
»

@mishu:

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, elviramvio, mishu, tata123 🔱, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Naţional 'Plitvicka Jezera' (Lacurile Plitvice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07197904586792 sec
    ecranul dvs: 1 x 1