GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Calator pe meleaguri de basm...
Ce poate fi mai relaxant, mai binecuvantat si mai frumos pentru un turist-calator decat o drumetie pe niste meleaguri de basm... cand piciorul calca pe podele de lemn pe tot drumul, inconjurat de munti si vai, brazdate de cascade siroind mai timid sau in trombe, care se rostogolesc jucause si zgomotoase in lacuri de o inegalabila minunatie si frumusete de culori care se schimba dupa anotimpuri... Da, da, pt cine a fost aici si le-a vazut, stie ca toate acestea exista cu adevarat si le-a privit cu ochii, inima si mintea deschise. Acest meleag de basm este in Croatia, o tara superba, plina de locuri unice, frumoase, minunate... si se numeste Parcul National Plitvice sau Rezervatia Naturala Plitvice sau Lacurile Plitvice... tot aia e! Am avut norocul si binecuvantarea Creatorului sa vizitez impreuna cu copiii mei aceste meleaguri de basm. Acum, privind pozele mi-am adus aminte de senzatia pe care mi-a lasat-o inca de la intrarea in parc... M-am documentat cat de cat si vreau sa impartasesc din cele traite si citite de mine si celor interesati de acest loc.
Daca litoralul dalmat a devenit deja o constanta in agenda multor europeni pasionati de calatorii, Parcul Natural Plitvice, situat intre Zadar si Zagreb, se afirma, din ce in ce mai mult, drept una dintre marile atractii turistice ale Balcanilor. Iar daca va intrebati de ce peste un million de oameni vin aici in fiecare an, din toate colturile lumii, va invit la un tur virtual al unuia dintre cele mai spectaculoase si mai salbatice locuri din Europa.
Parcul Plitvice a captat atentia naturalistilor inca de acum cateva sute de ani, cand au inceput primele studii asupra habitatului. In 1949, Parlamentul Republicii Croatia a declarat parcul Plitvice rezervatie naturala protejata. In urmatorii 48 de ani, anumite solutii si adaugiri au fost operate, ultima schimbare avand loc in 1997, cand largirea bazinului parcului pana la 266 kilometri patrati a fost legalizata. Parcul reprezinta un sistem carstic format din 16 lacuri, care au drept numitor comun raul Plitvice. Acestea se impart in doua parti, in functie de pozitia lor geografica. Astfel, au devenit cunoscute sub numele de Lacurile de sus si Lacurile de jos. Dintre acestea, se distinge lacul Kozjak, care este cel mai intins, fiind in acelasi timp si navigabil.
Parcul este imens, de cca 800 km, iar lacurile sunt incantatoare si racoroase vara, inghetate si linistite, iarna. Galbene si ruginii, toamna, verzi si proaspete primavara. In orice perioada a anului este un privilegiu sa fii in mijlocul acestor lacuri si al acestui taram de basm... Natura, in toata maretia ei, isi priveste chipul in apele de o claritate ireala, in culori verzi, turcoaz, in functie de anotimp, de cantitatea de minerale sau de organisme din apa si unghiul de lumina solara. Aici traiesc fericiti si linistiti mai multe specii de pesti, in special pastravi. Padurile muntilor de o extraordinara si inca neatinsa frumusete, cu grote si pesteri, sunt “cotropite” de fagi, molizi, brazi si copaci in amestec de vegetatie alpina si mediteraniana. Aici isi au habitatul ursul brun, lupul, vulpea si multe specii de pasari.
Zona este “condimentata” cu zeci de cascade spectaculoase, unele de formatie recenta. Accesul catre ele este facilitat de mici podete din lemn, a caror arhitectura simpla se integreaza peisajului aparent salbatic. Raul Plitvice are o lungime de 4 kilometri si este parte integrata a rezervatiei, apele sale dand nastere celei mai mari cascade din zona, care are o inaltime de 76 metri.
Senzatia care te coplesteste odata ce pasesti aici este ca ai ajuns intr-un paradis terestru. Putini dintre vizitatori ar putea sa-si imagineze ca in acelasi loc, in urma cu numai cativa ani, se desfasura, ceea ce am putea numi iadul pe pamant. In martie 1991, rezervatia a fost scena primei confruntari armate in cadrul Razboiului Croat de Independenta. Pe langa conflictele care au avut loc aici, soldate cu victime umane, inclusiv copii, terenul a fost in mare parte minat. Zona a fost recucerita de catre armata croata in luna august a anului 1995, in urma unei operatiuni militare, numita "Furtuna", care a dus la incheierea razboiului croat.
In urma conflictului, U.N.E.S.C.O. a trecut rezervatia pe lista Patrimoniului Mondial in Pericol. Datorita importantei parcului, guvernul croat a depus eforturi deosebite pentru a demina complet terenul, ceea ce a facut ca in 1998 obiectivul sa fie scos de pe lista locurilor cu grad de pericol ridicat. Chiar daca parcul a fost in totalitate deminat, imprejurimile nu sunt complet sigure, anumite trasee nefiind inca practicabile. Cu toate acestea, “Perla Croatiei continentale” a fost adaugata pe lista Mostenirii Naturale Mondiale de catre UNESCO.
Parcul Plitvice a intrat in a doua runda a competitiei pt. cele 7 noi minuni ale naturii. Campania a inceput in 2007 si se va incheia in 2011, dupa incheierea voturilor cand un juriu de experti va desemna finalistii. Croatia are 8 parcuri nationale, Plitvice fiind cel mai frumos, popular si vizitat. Intrarea in parc este de 110 kune, un pret destul de piperat, insa biletul este valabil pentru 4-5 ore, timp in care veti putea admira, fotografia sau explora. Ca sa faceti economie de timp, dar in acelasi timp sa vizitati o parte cat mai mare a parcului, puteti opta pentru o calatorie cu trenul sau cu vaporasul. La intrarea in parc puteti procura o harta cu punctele de atractie, care se va dovedi foarte utila in goana dupa frumuseti
Plitvice este o lume intr-o perpetua schimbare si tocmai din acest motiv este atat de unic si de fascinant... Va doresc, dragi turisti, ca macar odata sa ii treceti pragul, sa-l patrundeti si sa-l “gustati” din plin. Cu siguranta nu veti regreta...
Trimis de ileanaxperta* in 13.08.09 22:46:53
- A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.90515670 N, 15.61197510 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
M-ai lasat fara grai cu aceasta minunata povestire... Multumesc!
Foarte frumos articolul si laudabila intentia dumneavoastra de a ne aduce in atentie acest obiectiv turistic, dar cred ca nu numai eu gandesc asa, adica chiar daca nu iese asa de bine ar trebui sa folositi propria dumneavoastra descriere... stiti la ce ma refer!
Stimate Cristian_h, intentia mea a fost intr-adevar sa scriu cat mai multe despre Parcul Plitvice. Am citit despre acesta, am "procesat" informatiile, nu am copy-paste, cum poate crezi, iar cea mai mare parte din articol sunt chiar impresiile si parerile mele (mai putin cele stiintifice si cele cu razboiul). Daca nu ai vizitat inca acest "meleag de basm", te sfatuiesc sa o faci si vei scrie si tu multe, f. multe despre Parcul Plitvice. Vacante reusite
Si mie mi-a placut la max. Tine-o tot asa. Poze super meseriase. Sper sa ajung si eu acolo si sa postez apoi impresiile mele.
Iti doresc din toata inima sa ajungi la Plitvice, nu o sa-ti para rau deloc. De-abia astept sa scrii si tu despre acest "meleag de basm"...
Te rog, stimate WB sa atasezi melodia asta
http://www.trilulilu.ro/ratkomladic/ef9017e128d734
(Alen Slavica i Oliver Dragojevic)
la acest review. Sper sa fi facut o alegere buna la ora asta. Multumesc frumos si o noapte buna.
pentru sufletul meu - este! (mi-e drag tot ce-i sarbesc, din momentul cand am sosit in Timisoara, acu' 27 de ani). Dar cel mai important e sa-ti rezoneze tie, autorului, sa-ti readuca-n minte trairile din acea calatorie - consider ca astfel reusesti sa ne transmiti si noua, cat mai fidel, nu doar descrieri de locuri, ci si starile sufletesti pe care le-ai trait acolo. Din acest motiv am sugerat sa alegeti aceste ilustratii muzicale si ma bucur foarte mult pentru fiecare alegere pe care mi-o transmiteti.
Acum, dimineata ascultand melodia asta, imi starneste amintiri cu mult mai mult decat fiind calatoare pe aceste meleaguri de vis...este superba, ma unge pe suflet. Nu stiu sarbeste, dar "imi vine manusa" pe inima mea...Mi-ar placea s-o cant (la chitara) si chiar voi incerca sa-i iau cuvintele chiar daca nu stiu o boaba din limba asta care, cu acest cantec, cel putin, m-a cucerit. Stii cumva sarbeste? Scuza-ma ca ecoul este "sarit" de pe linia lui normala. Promit sa ma "cumintesc". O zi la fel de perfecta ca si aceasta (in)cantare!!!
nu pot spune c-am stiut vreodata cu adevarat sarbeste, dar intr-o vreme intelegeam cam 6-7 cuvinte din zece, din "vorbirea uzuala". Intre timp, am mai imbatranit , de intalnit nu ma mai intalnesc asa de des cu vorbitori ai acestei limbi, asa ca... Doar cand ajung in concediu, prin zona fostei YU, se mai intampla sa-mi vina-n minte, buluc, cate-un manunchi de cuvinte...
melodia se traduce cam asa "aceeasi mare care ne purifica (curata, spala)"
Dupa ce am citit review-ul tau si discutia care l-a continuat, am vrut sa vad ce au spus si ceilalti care au mai ajuns prin zona. Si acum chiar cred ca locurile sunt atat de frumoase, incat ramai fara grai... pentru ca multi din cei care au incercat sa le descrie (banuiesc ca de asta au "scris" review-ul) nu si-au mai gasit cuvintele. Altfel nu imi explic materialele de cateva randuri din capitolul dedicat acestui parc national. Tocmai de aceea (sau macar de aceea) cred ca materialul tau, "inspirat" sau nu, este binevenit...
Draga lizuk, iti multumesc pt. apreciere...Iti doresc sa fii si tu calatoare pe aceste meleaguri de basm. Sunt convinsa ca vei realiza un review "de vis" pt. ca peisajul iti va dicta practic ce sa scrii. Materialul meu este "inspirat" precum am mentionat de la inceputul sau si anume ca m-am documentat inainte de a-l scrie, cu date exacte stiintifice (ani, supraf. parcului, cele cu razboiul). Cred ca intelegi f.b. ca acestea nu aveam de unde sa le stiu, decat daca le citeam de undeva, nu? Dar restul, bag mana in foc, (glumesc intelegi, nu? ) dar fara sa ma ard) ca este "insiprat" numai din vizita mea in acest loc de vis...real. Numai bine si o seara linistita.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 In tot raul e si un bine (Lacurile Plitvice si incantatorul sat Rastoke) — scris în 08.06.23 de turistGh din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Cel mai frumos parc natural din Croația — scris în 04.12.21 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai – Parcul Național „Plitvička jezera” — scris în 20.10.21 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Excursie de o zi în paradisul verde de la Plitvička Jezera — scris în 30.08.21 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Un loc ce merită văzut cel putin o dată în viaţă — scris în 18.06.19 de sorindezmi din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2019 Plitvićka Jezera, reguli noi — scris în 09.05.19 de elviramvio din JUD. ILFOV
- Sep.2018 Pentru o excursie reușită... adaugă apă! — scris în 24.09.18 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ