ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2012
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Castelul Drottningholm - Castelul din povestea suedeză

    TIPĂREȘTE URM de aici

    (CIRCUIT TARILE NORDICE)

    Mi-amintesc ca acea zi a fost tare urata. Chiar daca zilele precedente soarele isi aratase chipul luminos si calduros iesit din tiparul vremii pentru aceasta zona din nordul Europei, iata ca in a doua zi Stockholm ne-a intampinat dis de dimineata cu nori grosi, care-si scuturau mustatile pline de picaturi de ploaie. Of! si azi aveam in plan alte plimbari prin oras, cea mai importanta fiind vizitarea primariei si apoi aveam de facut o excursie la Castelul Drottningholm. Excursia a fost optionala dar, bineinteles, a mers tot grupul si a costat 25 euro/persoana.

    Daca plimbareala noastra prin capitala suedeza s-a desfasurat prin ploaia lenesa alternand cu pauze scurte, iata ca atunci cand a trebuit sa ne imbarcam pe vaporas s-a starnit o torentiala de mama focului. Deh! se stie cum sunt “vremurile” ce acopera pamantul scandinav. Majoritatea vaporaselor erau acoperite, se subintelege de ce…Turistii trebuie sa aiba confort in interiorul micului vapor, pentru a se bucura de croaziera ce se parcurge in aprox. 30 de minute pana la castel. Acolo aveam noi o alta intalnire cu istoria dar mai ales cu frumusetile interioarelor si a gradinilor castelului.

    Deci iata-ne ca purcedem la drum, plecand de la docul din fata Primariei. Plutim alene pe valurile linistite ale Lacului Malaren in vaporasul ce poarta chiar numele destinatiei: Drottningholm. La bord poti sa te delectezi cu niste prajiturele delicioase sau biscuiti uriasi din ciocolata, asezati ordonat pe platouri dar si cu bauturi, precum cafele si sucuri de mai multe feluri, pe care ti le ofera barul contra cost. Privim pe ferestrele ude de ploaie si reusim sa distingem alte zone ale Stockholm-ului. Frumoase cartiere, cu cladiri insirate parca la dunga, pe malurile bogat inverzite. Apoi vaporasul lasa in urma marea civilizatie urbana si patrunde tot mai adanc in misterele naturale pe apa ale cartierelor marginase din capitala suedeza. Pe drum ni se arata cateva insulite salbatice care si-au scos din apa rece capul smotocit de atata verdeata. Ma gandesc eu: ce minunat ar fi sa ai o casuta acolo, sa fi inconjurat doar de ape si copacii verzi, departe de lumea dezlantuita a metropolei suedeze…La un moment dat, vad pe malul unei insulite, un caiac, semn ca acolo este si cineva care se bucura chiar si pe ploaie de linistea si binefacerile naturii. Ce super trebuie sa fie! …Mmmm! Ma adancesc tot mai mult intr-o dulce visare…Iar fiica-mea isi pune linistita capul pe masa…Ea e mai vrednica la... Sforrr…sforrrr… :)

    Apoi, vaporul iese intr-un spatiu mai larg. Pare singuratic pe intinderea apei. Dar dupa putin timp, de pe o alta insula apare alura frumoasa a castelului. O constructie eleganta, formata din 3 corpuri mari: cel principal, pe care vad fluturand in vantul umed si rece, steagul Suediei, este flancat pe ambele parti de alte 2 corpuri identice, terminate cu 2 cupole. Acoperisurile sunt zugravite in verde iar peretii exteriori sunt “luminati” de un galben-deschis. Castelul imi apare ca o pata de culoare stralucitoare, asternuta pe griul natural al acelei zile inorate si ploioase. Cam deprimanta vremea asta. Ei…Deodata ma trezesc din amorteala si devin mai optimista si dornica de a patrunde in lumea unui alt castel foarte important al Suediei. Ii dau un ghiont usor fetei mele, semn ca am ajuns la castel.

    Odata coborati din vaporas, avem 4 ore la dispozitie de a vizita castelul si gradinile cu imprejurimile sale. Urcam cateva trepte si la casa de bilete aflam ca biletul pentru vizitarea castelului costa 100 SEK pentru adult si 50 SEK pentru copii si studenti. Ce fericire pe capul meu! Fac o mica economie…azi mi-e norocos buzunarul! :) Parasim lumea de afara si iata-ne intrate intr-o alta: o lume a elegantei, a opulentei, a unei istorii seculare dar si contemporane, a unei frumuseti cu mult rafinament.

    Castelul Drottningholm este asezat pe o insula, numita foarte sugestiv Insula Reginei, deoarece prima resedinta regala a fost ridicata pe acest loc la sfarsitul secolului 16 pentru regina Ecaterina Jagellon ca resedinta regala de vara. Ulterior, sub domnia reginei Hedviga Eleonora, castelul a fost recladit in anii 1662 dupa un mare incendiu ce l-a mistuit aproape in totalitate. Corpul principal al castelului a fost ridicat de catre arhitectul Nicodemus Tessin cel Batran, de data aceasta, care si-a terminat lucrarea dupa cativa ani. Corpurile laterale au fost adaugate ulterior, cu turnuletele rotunde terminate cu cupolele verzi pe care le vedem astazi. De-a lungul secolelor, interiorul castelului a fost decorat la inceput intr-un stil baroc somptuos si foarte incarcat, ca mai apoi stilul sa devina unul din ce in ce mai rafinat, “furand” modele si tendinte atat franceze cat si engleze.

    La castelul Drottningholm s-au perindat multi regi si regine, care si-au pus amprenta originala si care au tot adaugat stil si farmec acestui loc devenit astazi un important obiectiv turistic al Suediei. Astfel, regina Lovisa Ulrika, mama regelui Gustav al III-lea, a renuntat la stilul baroc si a introdus in decor elemente rococo. Etajul al doilea a fost construit de Carl Harleman undeva pe la mijlocul sec. 18. Tot sub domnia reginei Lovisa Ulrika, pe domeniul intins al castelului a fost construit un teatru. Acesta reprezinta un exemplu unic de teatru european din sec. 18 care si-a pastrat aspectul original pana in zilele noastre. Este cel mai vechi teatru din lume care inca functioneaza. Teatrul impreuna cu castelul si gradinile imense care se afla in spatele castelului, sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO.

    Castelului i s-a adaugat Pavilionul Chinezesc. Aflat in inima gradinilor, acesta este unul dintre cele mai bine pastrate constructii in stil rococo imbinate perfect cu elemente de arta chinezeasca. Pavilionul prezinta un amestec incantator si exotic de obiecte orientale chinezesti, cu portelanuri, picturi si tot felul de alte obiecte care erau atunci in mare voga. Dupa o lunga si ultima restaurare ce a tinut din 1989 pana in 1996, astazi vedem forma originala a Pavilionului Chinezesc. Interiorul pavilionului este unul dintre cele mai spectaculoase si inedite din Suedia.

    In ultimele 4 secole intregul domeniu a suferit multe modificari, completari si lucrari mari de renovare. Din anul 1981 Palatul Drottningholm este din nou resedinta oficiala a casei regale din Suedia si reprezinta una dintre cele mai grozave constructii in stil baroc. Palatul este pazit de garda suedeza, la fel ca si Castelul Regal din Stockholm. Si aici are loc schimbarea garzii regale la anumite ore. Am reusit sa surprind cateva cadre cu acest "ritual" regal.

    Nu voi descrie interioarele fastuoase ale castelului sau pavilionului chinezesc, lasandu-va voua placerea de a descoperi in Castelul Drottningholm frumusetea si istoria secolelor care au trecut peste aceste locuri si sa aflati singuri adevarata poveste suedeza. Cum era si de asteptat, bineinteles ca nu a fost permisa fotografierea dar…ca intotdeauna acesta imi este pacatul primordial, ca turista: incerc sa fac poze oriunde si oricum, pentru simplul motiv ca doresc sa cuprind cat mai multe amintiri si prin vizualizarea pozelor din vacantele mele de vis. Sper ca acolo, undeva, sus, sa fiu iertata… :)

    Dupa ce ne-am imbatat cu frumusetea interioarelor de exceptie ale castelului, ne-am racorit pornind la o plimbare prin gradini. Sunt imense, nu am avut timp suficient pentru a le strabate in intregime pana sus pe colina. Parcul cu gradinile sale imbratiseaza stiluri diferite. Intregul domeniu era inconjurat de verdele verii: iarba, gardurile vii create in modele felurite sunt intrerupte de aleile cu pietris marunt, cu arbusti si aranjamente florale multicolore aranjate la “dunga”. In mijlocul parcului, am intalnit un grup statuar deosebit de frumos, cu o fantana arteziana. M-an intors cu fata la castel si in fata ochilor mi s-a infatisat in toata splendoarea sa intregul domeniu cu palat cu tot. Patrunzand mai mult in gradina am dat de o alta fantana arteziana. Iar undeva pe margini am intalnit un iaz. Toate acestea formeaza Gradina Franceza de inspiratie baroca realizata dupa modelul gradinilor de la Versailles. Am avut norocul sa vedem si cum se schimba garda la palat. Am surprins-o in cateva poze. Gradina ce inconjoara Pavilionul Chinezesc este de inspiratie engleza si reflecta noile preferinte ale casei regale pentru un peisaj cat mai natural, mai pitoresc si mai plin de viata. Totul a fost pur si simplu minunat la Castelul Drottningholm si am uitat pentru cateva clipe de frigul de afara si de ploaia care si-a reinceput jocul sacaitor, scaldand din plin domeniul dar si pe noi…

    Pe o latura a castelului, undeva in spate am gasit Centrul de Informare Turistica unde se pot gasi informatii utile pentru vizitarea intregului domeniu, ca si harti pe care le poti lua de la ghiseele specializate. De asemenea poti bea si o cafea sau servi ceva de mancare la micul restaurant. Magazinul de Suveniruri Regale se afla in aceeasi incinta cu Centrul de Informare. Acolo se gasesc multe suveniruri de calitate, in primul rand pentru dotatii cu foarte multe coroane suedeze. Toate obiectele sunt extrem de scumpe dar daca tii mortis sa ai o amintire regala originala de la palat, atunci fi sigur ca merita efortul financiar.

    Vizita noastra la Castelul Drottningholm s-a terminat. Zgribuliti, cu ploaia in ropote dusmanoase, asteptam inghesuiti intr-un magazin de langa doc venirea vaporasului pentru a ne readuce la Stockholm. De acolo vom pleca mai departe cu autocarul. Pana la noapte avem timp sa ajungem la Oslo. De-abia asteptam. Ei, dar asta e o alta poveste…

    In final dau orientativ, preturile de intrare pentru data cand am efectuat noi vizita. Se poate ca si astazi sa fie la fel sau cu foarte mici modificari:

    Vizitarea castelului: 100 SEK adulti/50 copii si studenti. Turul cel mare cu vizitarea castelului, teatrului si a pavilionului chinezesc: 215 SEK adulti, 75 copii, studenti. Pentru acest tur trebuie rezervata o zi intreaga, pentru a avea timpul necesar de a vizita si gradinile. Sunt si tururi in grupuri separate, cu ghizi vorbitori de lb. suedeza si engleza dar numai la anumite ore.

    Intrarea pe domeniu este: vara incepand cu orele 10.30-16.30 iar iarna este deschis doar in week-end de la 12.00-15.00. Inchis de Craciun si Anul Nou.

    Si vaporasele au un program bine stabilit in asa fel incat sa se poata ajunge in timp util atat la venire cat si la plecare. Am aflat ca la palat se poate ajunge si cu metroul si apoi cu un autobuz si foarte putin cu vaporul. Dar va garantez ca nu se compara cu bucuria de a calatori de la inceput intr-o croaziera pe apele si canalele naturale din imprejurimile Stockholm-ului. Va rog, credeti-ma pe cuvant! :)

    Va multumesc pentru ca m-ati citit si sper ca impresiile mele sa va fie cat mai de folos.

    Vacante de vis oriunde si oricand!

    (Articol scris si publicat initial pe blogul personal de calatorii)


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 26.01.15 12:59:41
    Validat / Publicat: 26.01.15 17:05:56
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5328 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P27 Vedere generala asupra gradinilor de la castelul Drottningholm
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    msnd
    [26.01.15 19:14:50]
    »

    Încă odată capăt convingerea că fiecare agenție de turism, respectiv fiecare ghid, are propria concepție despre obiectivele vizitate. În excursia noastră ni s-a prezentat următoarea variantă:

    Începuturile construirii palatului datează de pe la 1580. Distrus de un incendiu în 1661, este reconstruit, începând cu anul următor, de arhitectul Nicodemus Tessin cel Bătrân. Reconstrucția este finalizată după moartea acestuia în 1681 de către fiul lui, Nicodemus Tessin cel Tânăr. Se vede foarte clar diferența de finisaje, mobilier și decorațiuni între cei doi arhitecți la nivelul 2 față de nivelul 1. Este și în prezent reședință regală, ca urmare, accesul vizitatorilor este permis numai într-o aripă a palatului.

    Oricum, așa cum am spus și anterior, Castelul Drottningholm nu m-a impresionat foarte tare. Nici chiar plimbarea cu vaporașul, care la întoarcere a fost într-o aglomerație de nedescris. Ar fi fost de dorit, în concepția mea, o vizită la palatul regal din Stockholm, despre posibilitatea căreia, ghidul nostru habar n-avea.

    Trebuie însă să vă felicit pentru excursia făcută și pentru articol.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [26.01.15 20:41:19]
    »

    @msnd - Cele cateva date istorice le-am cumulat intr-un scurt rezumat si le-am adaptat cu propriile mele cuvinte, traduse de pe un pliant luat de la intrarea in palat. Il am si acum. Tot de acolo am scris si programul de vizitare si preturile. Noua ghidul nu ne-a povestit mai nimic despre palat, decat ca este resedinta de vara a familiei regale. Am scris si asta in review. In general, eu caut carti, pliante, foi sau fascicule din orice loc in care merg, fie palate, biserici, etc. Le consider cele mai sigure si complexe informatii... asa cred eu!

    In ceea ce priveste plimbarea cu vaporasul, eu ma topesc dupa croaziere. Le fac in orice oras care imi ofera aceasta forma de relaxare si cunoastere turistica a unui loc si de pe ape. Vaporul nostru a fost foarte degajat, neinghesuit, de am avut loc sa ne si intindem pe banci. Deci chestie de gust si de noroc... Noi am avut mare noroc de ploaie. Asta a fost! Pacat ca n-ati vizitat si Palatul Regal din Stockholm, merita cu prisosinta! Poate veti avea noroc la o vizita viitoare. Va multumesc pt. apreciere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster13
    [27.01.15 12:40:36]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    Larissa
    [27.01.15 22:37:04]
    »

    Felicitari, draga mea, ce frumos stii tu sa povestesti!

    webmaster26
    [28.07.17 17:07:57]
    »

    @ileanaxperta: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    ===

    Mutat în rubrica "Palatul Drottningholm [Drottningholm], STOCKHOLM" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ileanaxperta*, Larissa, msnd
    Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Drottningholm [Drottningholm]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064604997634888 sec
    ecranul dvs: 1 x 1