ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Esteticul castel Festetics

TIPĂREȘTE URM de aici

In orasul Keszthely exista un palat baroc de dimensiuni impresionante, care a apartinut familiei Festetics, ce gazduieste astazi, Muzeul Palatul Helikon.

Am parcat in zona centrala a orasului, tot aici fiind si palatul, pe strada Kastély. Muzeul Palatul Helikon este un complex format din cinci cladiri care gazduiesc sase expozitii permanente: Castelul Festetics cu biblioteca Helikon, Muzeul Calestilor, Casa Palmierilor cu parcul pasarilor (gradina botanica), Muzeul de vanatoare, Expozitia machetelor feroviare si Casa Amazon (expozitia calatoriile nobililor).

Biletele pot fi cumparate din mai multe locatii, situate in cladirile expozitiilor, noi am optat pentru centrul de vizitatori Casa Amazon, situat peste drum de locul unde parcasem masina. Exista mai multe tipuri de bilete combinate: Castel+1 expozitie (la alegere) - 3200 HUF, Castel+5 expozitii - 4900 HUF, Expoziția machetelor feroviare - 850 HUF. O parte dintre muzee sunt situate in curtea interioara a palatului, altele sunt in exteriorul acesteia. Noi am ales sa vizitam pe langa castel, calestile dar si machetele feroviare.

Am intrat in curtea palatului pe o poarta impresionanta, ajungand intr-un parc amenajat in stil englezesc, indreptandu-ne spre palatul care a apartinut familiei Festetics timp de 200 de ani, construit si extins continuu incepand cu mijlocul secolului al XVIII-lea.

Kristóf (Christopher) Festetics, intemeietorul castelului, a inceput constructia in 1745, continuand cu modificarea si largirea lui in 1792, forma finala fiind cea din 1880. In fata palatului se afla statuia lui György Festetics, nepotul lui Kristóf, care a construit aripa bibliotecii palatului, intre 1799-1801. Tot el a deschis in 1797 primul colegiu agricol din Europa. Urmatoarea reconstructie majora si extindere a avut loc intre 1883 si 1887, cand a fost construit si turnul, iar intreaga cladire a primit un nou acoperis. Castelul a capatat forma actuala, de potcoava, devenind al treilea cel mai mare palat al Ungariei.

Cladirea si mobilierul au ramas aproape intacte in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, datorita faptului ca biblioteca si unele camere in care au fost adunate cele mai valoroase piese de mobilier, au fost zidite.

Interioarele originale sau reconstruite fidel, din secolele XVIII- XIX, prezinta modul de viata aristocratic din aceasta perioada. Am vizitat 20 de camere din totalul de 101, precum si Biblioteca Helikon a castelului. Aripa deschisa publicului are amenajate diferite saloane dedicate reprezentantilor familiei Festetics, care au adus o mare contribuite la dezvoltarea regiunii si tarii.

Prima sala a expozitiei este cunoscuta sub numele de Christopher Room, in amintirea fondatorului palatului, al carui portret din lemn sculptat poate fi vazut pe unul dintre peretii camerei. El a contribuit la dezvoltarea orasului Keszthely prin aducerea unui chirurg, infiintarea unei farmacii si a unui spital in oras. Exista multe tablouri reprezentand cai, acesta fiind pasionat de cresterea diferitelor rase de cai maghiari.

Coridorul George face legatura intre apartamentele printului si ale printesei. Zidurile sale au fost initial decorate cu sase picturi in ulei, dintre care doar trei au ramas intacte in timpul celui de al doilea razboi mondial. Alte doua au fost repictate pe baza fotografiilor anterioare. Pe marginea semineului se afla vaze de portelan decorate cu trandafiri si papagali frumos colorati.

Am ajuns in zona uneia dintre cele opt scari ale palatului, cea mai frumoasa, Scara de stejar, transformata intr-o galerie de arta. Treptele si lambriurile din lemn au fost realizate din stejar slavon in perioada extinderii si remodelarii palatului. Tablourile reprezentand portrete de familie sunt instalate in lambriuri, creand o sala de portrete, unica in Ungaria. Ultimul tablou nu infatiseaza insa un membru al familiei, ci pe Antal Grassalkovich, constructorul Palatului Gödöllő. Lampa din alama aurita este opera pariziana, iar usa de pe palier se deschide spre capela familiei.

Urmeaza Salonul Verde, dedicat activitatilor favorite ale familie, cresterea cailor, aici fiind expuse doua tablouri mari, infatisand celebra herghelie pentru englezi pursange in Fenékpuszta si caii de rasa maghiara ai hergheliei, expusi in Viena. Pictura de deasupra fotoliului il reprezinta pe cel mai de succes cal al familiei Festetics, Patiance, cu Tassilo Festetics II, dresorul si jocheul acestuia.

Ceasul de pe marginea semineului, creat in Franta in a doua jumatate a secolul al XIX-lea, are decoratii din carapace de broasca testoasa si alama. Fotoliul baroc sculptat de langa semineu are tapiteria brodata cu modele orientale.

Urmatoarea incapere, amintind de Tassilo Festetics II, are lambriuri din stejar slavon in stil neo-renascentist, ramele semineului, tavanul din lemn si usile executate in timpul renovarilor palatului din perioada acestuia. In fata semineului se afla o statuie de marmura reprezentand cainele familiei, numit Erdmann. Pe peretele opus se afla un tablou al lui Tassilo Festetics II, cel mai ilustru membru al familiei, casatorit cu Ducesa scotiana Mary Hamilton. Haina de ceremonie maghiara purtata de Tassilo Festetics II in pictura, este expusa intr-o vitrina de sticla. Pe peretii din jur sunt picturi ale cailor celebri ai familiei, iar cel mai valoros trofeu, Premiul Regelui, castigat de Patiance in 1905, este expus sub portretul lui Tassilo.

In Salonul Rosu, centrul tavanului este decorat cu stema familiei Festetics. Blazonul familiilor Festetics si Hamilton sunt sculptate deasupra semineului. Tot aici se afla portretul Mariei Hamilton, dar si alte tablouri ale membrilor familiilor Festetics si Hamilton. Cea mai importanta piesa de mobilier din camera este biroul din fata ferestrei, confectionat in Paris la inceputul secolului al XVIII-lea. Cabinetul din spatele ei este din China si un alt cabinet chinezesc alb si lacuit cu aur a fost facut la Dresda.

Cea mai mare comoara a palatului este biblioteca, pe care a construit-o George Festetics, decorul acesteia fiind opera unui tamplar din Keszthely. Rafturile neo-clasice si galeria sunt din stejar slavon. Am avut senzatia ca sunt in castelul Hogwarts al lui pe Harry Potter. Exista doua structuri semicirculare care ascund, una o scara in spirala care duce la rafturile de la etaj si cealalta serveste drept cabinet pentru sectiunea muzica, adapostind partituri. In mijloc se afla bustul de marmura al lui George Festetics I, iar pe sevalet, exista planul original al celei mai mari nave cu vele de pe lacul Balaton, a carei constructie a fost comandata de el. Biblioteca detine una dintre cele mai valoroase piese, o partitura cu notele muzicale si autograful compozitorului Haydn. In prezent, numarul articolelor din biblioteca este mai mare de 80000, iar George Festetics I a impartit-o in 18 categorii tehnice, care se regasesc si astazi. Conectata la biblioteca mare este Mica biblioteca, amenajata in 1938, care contine carti de agricultura si sport. Portretul lui George Festetics III este suspendat deasupra semineului, iar haina de ceremonie maghiara a acestuia este expusa in vitrina de sticla.

Din biblioteca ne-am continuat plimbarea prin palat, iesind pe o usa secreta care arata ca un raft al bibliotecii.

Capela familiei a fost construita de George Festetics I, din marmura. In locasul din spatele altarului se gaseste o statuie din alabastru a Sfintei Sofia. Oratoriul alaturat capelei este locul unde familia asculta Sfanta liturghie. Masa, scaunele si banca de rugaciune au fost create la sfarsitul secolului al XIX-lea, in stil neogotic. Vitraliile oratoriului si ale capelei infatiseaza scene din viata lui Isus si Mariei.

Urmeaza cateva sali colorate diferit, una dintre ele in care am patruns este amenajata cu mobilier in stil rococo sau neo-rococo.

Salonul Maria Tereza, numit dupa regina Ungariei, al carei portret atarna pe perete, are mobilierul din vremea familiei regale: un cabinet cu inscriptii de fildes, o masa germana, un dulap de colt incrustat in stil neo baroc si o comoda maghiara.

Portretul primului fiu nascut al ei, care a fost Rege al Ungariei, Iosif al II-lea si portretul in marime naturala al uneia dintre fiicele reginei, viitoarea regina a Frantei, Maria Antoinetta, sotia regelui Ludovic al XVI-lea, imbraca peretii incaperii. Toate cele trei tablouri sunt opera unui artist austriac necunoscut.

Salonul Albastru introduce o alta generatie a familiei Festetics, László Festetics, care a sprijinit bibliotecile publice, acordand ajutor financiar Academiei Maghiare de Stiinte. In acelasi timp, pentru a sprijini cursele de cai, László a donat premii substantiale in bani. Portretul sau impreuna cu alte doua tablouri ce o infatiseaza pe sotia sa, Josephine Hohenzollern-Hechingen, sunt expuse aici.

O alta camera o comemoreaza pe sotia lui George Festetics III, contesa poloneza Maria Haugwitz, ultima locuitoare a palatului, care a parasit Ungaria, impreuna cu fiul ei, George al IV-lea, in anul 1944.

Salonul Alb este una dintre cele mai impunatoare camere ale palatului. Punctele sale principale sunt parchetul din stejar incrustat cu mahon si artar, dar si tavanul din stuc aurit, cu initialele prenumelor Mary si Tassilo, in cele patru colturi. Usa aurita, ramele ferestrelor si semineul alb cu oglinda venetiana de deasupra ei incadrata in alb si auriu, fac ca salonul sa iasa in evidenta fata de celelalte camere ale palatului.

Ultima incapere vizitata este sala care a functionat ca si camera festiva de mese in prima cladire a palatului construita de Christopher Festetics. O masa de sufragerie cu douasprezece locuri sta in mijlocul camerei, inconjurata de scaune rococo. Cele mai semnificative piese din vesela includ farfuriile si cupele de argint aurit, care au apartinut lui George Festetics I, completate de un serviciu de tacamuri de argint si un serviciu de cristal. Si aici, sunt expuse vazele Meissen din secolul al XVIII-lea decorate cu trandafiri si pasari.

Se poate urca in turn pe o scara in spirala, pentru o panorama asupra lacului Balaton.

Dupa ce am vizitat interiorul Palatului Festetics, am iesit in curtea din spatele acestuia, cautand Muzeul Calestilor, amenajat in cladirea vechilor grajduri. Mi-am dorit sa il vizitez pentru a-l compara cu Muzeul Calestilor din Lisabona. Am descoperit intr-o zona amenajata o colectie de circa 50 calesti frumoase, dar nu deosebite, noutatea a fost caleasca mortuara alba. Printre calesti si trasuri, am vazut si cateva masini, foarte bine restaurate si intretinute.

In alta incapere este amenajata o expozitie cu accesorii, printre care hamuri, sei, alte obiecte foloste in echitatie, precum si multe premii castigate de cai la diferite concursuri. Mi-au atras atentia si cateva calesti mai mici sau sanii destinate pentru transportul sau amuzamentul copiilor.

După ce am terminat de vizitat Muzeul Calestilor, am iesit prin spatele curtii pe o poarta, am traversat strada si am ajuns in fata cladirii ce gazduieste alte doua muzee ale acestui palat, Muzeul de Vanatoare si Muzeul Machetelor Feroviare.

Muzeul de Vanatoare se afla la parter si etaj, unde sunt expuse 140 trofee, piei și coarne ale animalelor vanate de pe 5 continente. Nu l-am vizitat, insa am avut acces la cateva exponate.

La un etaj mai sus, se afla expozitia de modele de trenuri, care este una dintre cele mai mari din Europa. Intr-o sala mare care ocupa suprafata intregului etaj se afla expuse machetele cailor ferate din Ungaria, Austria si Germania, din sec. XIX-XXI, cu miniaturi ale garilor celebre, ale podurilor sau tunelelor prin care trec vagoanele si locomotivele, dar si ale cladirilor reprezentative oraselor. Pentru ca spectacolul sa fie complet, la un moment dat, luminile din sala se sting si se aprind luminitele machetei, punand in valoare cladirile si liniile de tren. Am recunoscut orasul Sumeg, cu al lui castel, precum si orasul Keszthely, cu palatul baroc pe care tocmai l-am vizitat, Festetics. Ne-a placut foarte mult, fiind singura expozitie de acest gen pe care am vizitat-o pana acum.

Ca si concluzie, palatul cu toate muzeele amenajate in vecinatate, nu poate fi ratat daca te afli in zona, calatorind in diverse timpuri si locatii, petrecand cateva ore bune.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 29.10.22 08:52:56
Validat / Publicat: 29.10.22 09:29:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 662 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P58 Muzeul de Vanatoare, unde sunt expuse 140 trofee, piei și coarne ale animalelor vanate de pe 5 continente.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22100 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[29.10.22 09:45:12]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂPalatul / Castelul Festetics-Helikon:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065178155899048 sec
    ecranul dvs: 1 x 1