GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursie în Catania și Siracusa
![](/images/printer_off_32.png)
În timpul sejurului am făcut 2 excursii, la Castelmola şi la Catania+Siracuza. Prima am făcut-o cu autocarul Hop on Hop of, biletul costând 10 euro. Castelmola este un sat situat la o altitudine şi mai mare decât Taormina, seamănă mult cu aceasta dar este mai puţin frecventat de turişti. Majoritatea lor trec neapărat pe la Restaurantul Turrisi, unde am poposit şi noi înainte de a ne informa suficient. Nu vi-l recomand dacă sunteţi cu copiii pentru că localul este plin de simboluri falice, astfel că nici meniul, nici clanţa uşii de la baie şi nici robinetul de la chiuveta băii nu fac excepţie.
În excursia la Catania şi Siracuza am vizitat, în primul oraş, Catedrala (care a fost refăcută după cutremurul din anul 1639), în care se află mormântul compozitorului Vincenzo Bellini; Piaţa Catedralei – cu celebra Fântână a Elefantului – şi, desigur piaţa de peşte, care oferă un spectacol unic. Aici am avut ocazia să vedem fel de fel de peşti şi de moluşte, peşti spadă şi toni întregi, ghidul nostru arătându-ne cum putem deosebi un peşte proaspăt de unul pescuit cu câteva zile în urmă. Întrucât în aceeaşi piaţă – dar în arii speciale – se vând şi alte produse, nu mică ne-a fost mirarea să constatăm că la mare căutare era şi carnea de cal, care era mai scumpă decât cea de vită sau de porc.
Vizitarea Siracuzei a început, fireşte, cu Insula Ortigia pe care era situat, practic, oraşul antic. Aici se află ruinele Templului lui Apollo dar şi multe alte construcţii mult mai noi, din perioada Renaşterii şi a Barocului. Nu am să vi le descriu pentru că sunt mult mai bine prezentate în ghidul Sicilia pe care noi l-am găsit tradus în limba română chiar în Taormina.
Am continuat vizita cu Parcul arheologic, care este imens şi în care se află, între altele, vestita Ureche a lui Dioysos, Teatrul grecesc dar şi presupusul mormânt al lui Arhimede. Despre acest celebru învăţat grec se spune că ar fi construit un sistem de lentile cu ajutorul căruia incendia corăbiile romane în timpul asediului Siracuzei. Veridicitatea acestei informaţii este pusă astăzi sub semnul întrebării, însă este cunoscut că romanii au reuşit să cucerească oraşul iar la scurt timp a murit şi Arhimede, ucis de un soldat roman în afara luptei, în urma unui incident mărunt rămas încă neelucidat.
Excursia în Catania şi Siracuza ne-a convins că am făcut bine alegând Taormina pentru sejurul în Sicilia pentru că aceste două oraşe nu ne-au plăcut la fel de mult. Drumul ne-a dat însă posibilitatea să constatăm că în Sicilia se aplică, în materie de şofat, şi reguli ce au la bază bunul simţ, în sensul că prioritate nu are cel căruia regulamentul i-o conferă, ci cel ce urmează să facă o manevră dificilă într-o intersecţie sau într-o curbă periculoasă şi care ar avea mult de aşteptat dacă nu i s-ar ceda prioritatea. Tot astfel, în curbele în ac de păr autocarul trebuie să intre pe contrasens şi este suficient să claxoneze în prealabil pentru ca maşinile ce vin din sens contrar să se oprească înainte de a-l vedea. Iar când într-o seară am văzut un poliţist păzind o gură de canal surpată din mijlocul străzii şi care a doua zi era deja reparată, ne-am dat seama cum înţeleg sicilienii să se preocupe de siguranţa celor ce se deplasează cu autoturismul.
Sfârşitul de săptămână ne-a oferit ocazia să vedem nu mai puţin de 4 alaiuri de nunţi, ceea ce ni s-a părut destul de mult la un oraş cu numai 11.100 locuitori. Fiecare pereche de miri a ţinut să facă o şedinţă foto şi în Piaţa 9 Aprilie, miresele fiind în mod special fotografiate şi de turişti.
Stând la o pizza şi la un vin a la Mandorla (care este foarte tare, având 190) am putut asculta şi cântece tradiţionale siciliene interpretate de formaţii alcătuite din 3-5 persoane, îmbrăcate în costumele specifice zonei, care fac turul restaurantelor din centru, probabil în baza unei convenţii cu proprietarii restaurantelor.
La plecarea din Taormina eram deja melancolici iar sosirea în aeroportul de la Bacău ne-a readus imediat la realitatea românească, pretenţiile acestuia de a fi considerat drept unul internaţional întemeindu-se doar pe împrejurarea că asigură zboruri în afara ţării, în ciuda faptului că sălile de aşteptare sunt cu puţin mai mari decât sufrageria unui apartament mai răsărit, astfel că nu toţi călătorii pot sta jos.
Poate că tocmai de aceea merită să călătorim, nu numai pentru a vedea şi alte locuri, dar şi ce realizări au alţii şi cât ne desparte pe noi de performanţele lor. Din fiecare călătorie ar trebui să ne întoarcem schimbaţi în bine sub influenţa a ceea ce ne-a impresionat mai mult, eu, spre exemplu, hotărând să fiu mult mai calm şi înţelegător în trafic, dar şi mai relaxat în viaţa de zi cu zi.
Trimis de marimag in 14.09.16 21:10:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marimag); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@marimag: Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 25&ridAnt=73619
===
Mutat în rubrica "Excursii / activităţi opţionale în zona Taormina, TAORMINA" (nou-creată pe sait)
@marimag: Foarte placuta si continuarea, felicitari, votat cu placere.
@marimag: Felicitări, ați vizitat multe locuri interesante.
În anul 2009 studenți de la MIT și realizatori ai unei emisiuni tv cunoscute au experimentat puterea oglinzilor asupra unui vas de lemn - după străduințe stăruitoare au reușit obținerea un rezultat pozitiv - citiți aici despre experiment: mit.edu/2.009/www/experim ... rs.html#details.
Despre scrierile lui Arhimede și manuscrise medievale găsiți informații interesante aici: archimedespalimpsest.org/ ... story/index.php.
@marimag: Felicitări pentru vacanţa voastră în Taormina.
Am citit şi votat ambele articole cu descrierea vacanţei. Dacă la primul articol aţi ataşat câteva poze (insuficiente după părerea mea) la acest articol nu ne mai arătaţi si nouă locuri din excursiile voastre?
Ai povestit frumos vacanţa voastră.
Toate cele bune.
@marimag: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
foarte frumoasa excursia- deja Sicilia este in topul planurilor pentru vacanta urmatoare
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Savoca - pe urmele Nasului — scris în 18.11.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Isola Bella - „Perla Mediteranei” — scris în 09.12.23 de alinafulg din OţELU ROşU [CS] - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Bella Taormina — scris în 16.10.22 de ionraut din ARAD - RECOMANDĂ