ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2014
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Radauti
ÎNSCRIS: 24.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Lupte libere - categoria camile; sau Intalnirea Caravanelor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Duminica 23 Februarie 2014 – Bergama

Sfarsitul de saptamana care tocmai s-a incheiat, l-am petrecut in Turcia, cu ceva treaba si vizite pe la obiective, pe langa. Am zburat la Izmir joi seara, de unde am inchiriat o masina si am fost la Denizli – Pamukkale, Selcuk – Efes; Sirince, Kusadası; iar in ultima zi, Duminica, la Bergama.

Am sa povestesc si despre celelalte locuri vizitate, dar pana una alta, cat impresiile sunt inca “fresh, fresh, fresh” ca painea calda :), vreau sa va zic cate ceva despre o experienta interesanta pe care am avut-o in Bergama – luptele de camile.

Cautasem prin ghiduri si pe internet la sectiunile de “Festivals & Events”, ce se intampla prin Turcia in aceasta perioada de iarna si astfel am aflat si despre Luptele de Camile.

Cateva informatii interesante in engleza, gasiti si aici, la pagina Ministerului Culturii si Turismului.

Se pare ca aceasta traditie e veche de peste 2400 de ani si a inceput undeva prin Asia, ca o forma de “entertainment” a triburilor nomade turcesti. Camilele se lupta si-n salbaticie si practica a fost doar preluata si adaptata.

In lunile de iarna, incepand din noiembrie pana-n martie, camilele intra in perioada de imperechere si masculii se lupta pentru a intra in gratiile unei femele. In aceste luni, masculii sunt plini de testeron si umbla dupa fete si cafteala. :)

Se prea poate ca primele lupte sa fi fost incurajate de stapanii de caravane care se mandreau cu camilele din dotare, iar aceste lupte erau bune pentru a mai da drumul presiunii din masculi.

Cu timpul, aceste intreceri au evoluat intr-un sport si stapanii de caravane au inceput sa-si antreneze si sa creasca camile special pentru aceste lupte. Acest “sport” e raspandit in mai multe zone din Asia; dar cea mai mare pondere o are in Turcia, de-a lungul coastei Marii Egee, unde multe dintre aceste triburi nomade s-au stabilit.

Camilele folosite in luptele din Turcia, sunt o specie numita “Tulu” si sunt o rasa rezultata din imperecherea dintr-o camila obisnuita si-un dromader. De obicei sunt cu o singura cocoasa si mult mai inalte si mai puternice - cantarind undeva la 1000 de kg.

Majoritatea camilelor luptatoare sunt aduse din Afghanistan sau Iran.

In perioada otomanilor, luptele de camile au fost descurajate, deoarece erau privite ca obiceiuri nomade si rurale. Ele au cunoscut insa o revenire si se pare ca si turismul le ajuta. In aceasta zona a Turciei, aceste lupte sunt aproape la fel de populare ca fotbalul. Cei care participa la aceste festivaluri sunt majoritari oameni din zona rurala.

Cuvantul in turceste pentru luptele de camile e “Deve Güreşi”. “Deve”, inseamna camila iar Güreş e lupta. Exista o federatie a luptatorilor de camile si organizeaza lupte in diferite orase ale Turciei, in diferite zile. Progamul se schimba in fiecare an. Conteaza foarte mult cati bani baga primaria, cati camilari si spectatori pot sa stranga etc.

Unul dintre cel mai mari turnee e cel din orasul Selcuk, candva prin ianuarie, dar cel mai bine e de cautat calendarul luptelor. Cautati pe google, “deve güreş takvim” sau “deve güreş tarihleri” si ar trebui sa gasiti calendarul cu luptele din anul respectiv. De ex. calendarul pe 2014 aici: deveciler.com/v1/index.ph ... gueresi-takvimi.

Am aflat astfel, ca pe 23 Februarie 2014 - Duminica, avea sa fie un turneu in Bergama. In Bergama oricum ai ce vedea, chiar daca nu ar fi fost camilele si am facut astfel ca sa ajung acolo Duminica.

De multe ori turneele sunt anulate daca ploua, sau e vreme urata, sau daca organizatorii nu au reusit sa adune destui luptatori. Cele mai bune informatii le gasiti pe siteurile cu “deveciler”, dar nu prea au informatii in alta limba decat turca. Dar cred ca pot fi cititi cu google translate. Eu am gasit o lista a camilelor participante pe un astfel de forum al "devecilerilor" - si mi-am dat seama ca avea sa fie o treaba destul de serioasa si la Bergama.

Duminica dimineata am ajuns la Bergama si am vizitat obiectivele istorice. Am intrebat pe cineva pe strada, daca stie de luptele de camile si mi-a zis ca incep pe la 11:00, si mi-a explicat aproximativ, cum sa ajung acolo.

Ne-am facut treaba pe la obiective (am sa fac un alt review) si am pornit in cautarea arenei. Undeva in afara satului, pe o toloaca, am vazut ca din drumul principal, mai multi pietoni... se indepartau si am gasit si noi multimea. Am lasat masina parcata ceva mai departe si am pornit pe jos.

Am gasit si locul dezmatului. Au sapat cu buldozerele un fel de arena in buza unui deal si au inconjurat totul cu un gard de sarma. Pe langa gardul de sarma, mai multe tiruri si camioane parcate, care actionau ca un fel de tribune. Cred ca la ele, aveau acces doar prietenii soferului.

Plin pe langa gard, de indivizii care nu au vrut sa plateasca intrarea.

Incercand sa gasim intrarea in arena, dam si peste locul unde erau parcate camilele, in asteptare, sa le vina randul la bataie.

De obicei, sunt legate de picioarele din spate si de cap, dar nu ne-am apropiat foarte mult de ele, deoarece unele dintre ele, mai dau cu capul. Au botnite la gura si spume multe. Cand sunt excitati, masculii produc acele spume la gura.

Am gasit si intrarea in arena. Doar barbatii platesc – 10 TL; femeile au intrarea libera. :)) Se pare ca e aceeasi tehnica... ai femele, garantat le urmeaza si masculii. :)

Spectatorii sunt in cea mai mare parte barbati, dar sunt si foarte multe familii, femei, copii etc.

Am gasit un loc langa un parapet si am inceput sa urmarim intrecerea.

Pe un camion, sunt instalate mai multe boxe si tot acolo isi are locul si “cazgir-ul”, cel care vorbeste la microfon. Aceste dirijeaza spectacolul, anunta camilele care urmeaza sa lupte, spune poezii despre ele, face glume etc. si incearca sa faca atmosfera.

Cu o zi inainte de batalie, exista o parada a camilelor in sat si are loc o seara numita “Halı Gecesi” – Noaptea Covoarelor. Se intalnesc prietenii, se bea, se vand covoare etc. Fiecare proprietar de camila incearca sa-si imbrace cat mai frumos luptatorul. Au un fel de şa, cu diferite covoare si margele, pe care e scris numele camilei si cuvantul “Maşallah”. Maşallah, e un cuvant arabesc care inseamna sa te protejeze Allah; dar e folosit si-n sensul de admiratie. De ex. cand esti foarte impopotonat, sau ti-ai cumparat masina noua etc... ti se spune “MaşAllah”... in sensul de “Wow”... ce tare esti. :))

Camilele sunt numite, la placerea proprietarului si majoritatea au nume glumete. Sunt numite, dupa vedete de film, presedinti, sau chiar numele proprietarului. Cateve exemple: Columbo, Kara Murat (Murat cel Negru); Almanyalı (Germanul); Dozer (Buldozer), Cilgın Ozer (Ozer Nebunul) etc.

Camilele sunt impartite in patru categorii pentru lupte: “Ayak, Orta, Başaltı si Baş”, si are legatura cu stilul de lupta al camilei si cat sunt de mari. “Ayak” – picior. “Orta” – la mijloc; “Başaltı” – sub cap; “Baş” – cap.

De obicei camilele nu sunt lasate sa se lupte pentru mai mult de 10 minute si au funie in gura pentru a nu se musca. Proprietarii de camile nu au nici un interes sa-si raneasca “investitia”. O camila luptatoare poate costa si 20000 de dolari. Daca nici o camila nu castiga in 10 minute, se declara egalitate.

Cum se castiga? Sunt trei metode plus abandon:

1-Kaçırtarak

2-Bağırtarak

3-Yıkarak.

1-Kaçırtarak – Prin fuga. Daca una dintre camile fuge de lupta, pierde. Unii dintre “campioni” pot castiga o batalie doar prin prestanta.

2. Bağırtarak – Prin tipat. Daca o camila tipa, in timpul luptei, pierde.

3. Yıkarak – Daca o camila este impedicata si pica jos, pierde.

4. Proprietarul renunta, aruncand jos o sfoara.

Camilele incearca sa-si goneasca adversarul, impingandu-se, dar majoritatea incearca sa-i puna piedica, dupa care se aseaza pe invins.

Camilele au mai multe stiluri de lupta. Cateva tehnici folosite si terminologia:

”Bağ, Çengel, Çatal, Makas, Kol Atması, Muşat Çengel, Tam Bağ, Yarım Bağ, Düz Çengel, Tekçi, Kol Kaldırma. ”

“Bağ”. O camila Bağcı, e camila care incearca sa prinda capul adversarului, intre capul ei si piept si apoi sa o culce la pamant.

Çengel – piedica. Camilele trebuie sa lupte de aceeasi parte. Sunt camile stangace si camile dreptace. O camila incearca cu picoarele, sa-i puna piedica adversarei.

Mai sunt si alti termeni ca: Makas (Foarfeca), Çatal (Furculita) etc. toate avand de-a face cu tehnicile de lupta ale camilei.

Unele dintre aceste tehnici sunt periculoase – ca de ex. Çengel, deoarece camilele se pot rani, si de aceea multi crescatori nu au astfel de camile, sau nu vor sa lupte contra lor.

Interesul lor e sa castige, fara ca animalele sa se raneasca, de aceea nici nu sunt lasate sa se lupte mai mult de 10 minute. Un proprietar de camila luptatoare, castiga mult prestigiu in satul din care e.

Sunt asociatii pentru protectia animalelor, care vor sa interzica astfel de lupte deoarece le considera barbarice, dar “devecileri” spun ca sunt chestii de traditie, si ca e un sport al “gentlemanilor”.

Cum decurge o lupta?

Cel de la microfon, anunta luptatorii si camilele sunt aduse in ring si purtate de cateva ori roata. Pot sa fie mai multe camile in ring, in acelasi timp. Doua care se lupta, si altele care isi fac incalzirea. :)

Uneori pentru a le face sa se lupte, se mai aduce o femela printre masculi. La comanda, celui de la microfon, camilele sunt aduse una langa cealalta si ceilalti se retrag.

Exista si vreo trei arbitri si pe langa ei sunt niste echipe de voluntari, care ajuta la despartirea camilelor. Exista o echipa in rosu si una in albastru.

Cand se da comanda, ei trec la despartirea camilelor, tragand de niste funii pe care le arunca pe şau care camila o are in spate, sau legand camilele de picioare.

Aceste ajutoare stau pe vine, in timpul luptei, astfel ca spectatorii sa poata vedea meciul.

Ce se mai intampla prin tribune?

Spectatorii, o pun de un gratar, sau mananca seminte. Se incing adevarate picnicuri, cu rakı, bere si carnati de camila la gratar.

Muzica e asigurata de tigani turci (de obicei), care canta la zurna si davul – o toba si un fel de clarinet. Am vazut si unul cu o scripca... o pusesera de un potol la o margine de sant.

Atmosfera in general e de festival, balci... stransura... sau cum vreti sa-i spuneti.

Pe langa arena isi instaleaza tarabele si fel de fel de vanzatori ambulanti – si baieti cu fast-food.

Se pare ca si carnatii de camila sunt la mare cautare.

Am gustat si eu un sandvich cu carne de camila – in jumate de paine – 5 Tl. Carnea de camila e rosie si o amesteca si cu carne de vaca si pun si multe condimente. In paine mai pun salata. Un ayran – 1 Tl.

Printre spectatori se mai plimba tot felul de ambulanti cu fel de fel de pestemale, suveniruri, baloane, vata de zahar, cd-uri cu luptele campionilor etc.

Un dans specific zonei e dansul “zeybek”. Rromanii cu clarinetul si toba baga melodia iar camilarul sef, danseaza.

Am doua filmulete si am sa le incarc la youtube...

In concluzie. Recomand o astfel de experienta, daca sunteti in aceasta zona a Turciei in lunile de iarna. Te simti ca la o adunare de caravane de acum cateva sute de ani.

P. s. Am sa pun impresiile la “O zi la Pergam”, dar ele sunt valabile, pentru majoritatea oraselor din vestul Turciei. Trebuie doar sa gasiti calendarul si sa stiti unde si cand sa mergeti.


[fb]
---
Trimis de TraianS in 24.02.14 12:52:18
Validat / Publicat: 24.02.14 17:14:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3315 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Dupa ce am intrebat in centrul orasului Bergama, am mers undeva la periferie, pe o toloaca, unde fusese amenajata Arena.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

nickro
[24.02.14 17:43:14]
»

A truly turkish experience!

marocanu21
[24.02.14 18:19:33]
»

Excelent! O Turcie altfel decat all inclusive! Felicitari!

amero
[24.02.14 18:30:23]
»

super rew., interesant, culoare locala si poze pe masura. asa ceva am vazut in desert, in Tunisia, din pacate nu de asa amploare.

adryana
[24.02.14 19:19:49]
»

interesant si in acelasi timp ceva nou pentru cei ce merg in Turcia. Imi amintesc acum ca si eu am vazut un asemenea afis in Selcuk, aproape de intrarea la orasul antic Efes. Se anunta astfel ca intr-o anume perioada vor avea loc lupte cu camile. Te felicit pentru articol si astept continuarea, sa vad ce impresii ti-au lasat celelalte obiective.

mecut
[24.02.14 22:20:19]
»

Uimitor, nu mi-am imaginat asa ceva posibil.

Foarte frumos povestesti.

Ai fost si tu impresionat, nu-i asa?

DB-01-VIN
[25.02.14 08:43:31]
»

Un review f bun. Felicitari. Am acordat pc maxim pt. felul in care a afost scris si pentru subiect. O zi buna.

mihai.neagu*
[25.02.14 08:58:57]
»

Cuvintele sunt de prisos... Prezentarea este excelenta si daca nu o sa am ocazia sa vad un astfel de eveniment, nu pierd decat putin, restul l-am trait prin acest rew.

arru
[25.02.14 10:25:52]
»

Excelent! Singurul lucru care lipseste este un videoclip. Ar fi fost genial sa vedem efectiv tot ceea ce este zugravit in cuvinte Va multumim! Mai ales ca este atat de fresh Aproape ca o transmisiune live

le_maitre
[25.02.14 13:43:29]
»

@Traian San: Nu te mai laud pentru că ar trebui să stau la coadă şi n-am timp

TraianSAUTOR REVIEW
[25.02.14 14:59:32]
»

@Webmaster

Rog atasarea urmatorului clip: http://www.youtube.com/watch?v=R-mu2kiARiQ. Tocmai l-am terminat de uploadat si e din ziua cu pricina.

Mai am de incarcat unul, cu dansul zeybek, am sa dau link cand termin. Poate-i facem si aluia loc pe undeva. Mersi anticipat.

@nickro

Mersi. Ce ai rezolvat cu Cappadocia? Luat bilete? Tare ma tentase si pe mine zona aia... dar pana la urma a picat. Trebuie sa o fac in viitor. Uitasem sa-ti spun la ecoul cu tranzitul in aeroport - de cele 45 de minute cand se inchide check-inul; mai mult ca sigur ca le-ai scazut din timpul de transfer; ca eu oricum nu le socotisem.

@marocanu21

Da... o Turcie pe care si eu o gasesc "altfel". E Asia... de vina.

@amero

Otomanii au ajuns ei si prin nordul Africii. Multe lucruri, le-au preluat, dat mai departe, mixat si de pe acolo ceva... E interesant de facut legaturile.

@adryana

Din cate am citit, festivalul de la Selcuk, e printre cele mai mari. Se aduna undeva la 20000 de spectatori. Oricum acela e si festivalul la care merg si cei mai multi turisti. Ar fi interesant de aflat mai multe informatii.

Aici la Bergama, nu prea am vazut turisti. Doar localnici si camilari adunati de prin toate satele si orasele Anatoliei.

@mecut

Da. A fost o experienta deosebita. E o latura a culturii lor, pe care nu o stiam prea bine. Oricum sunt mari diferente de la regiune la regiune si de la oras la sat.

@DB-01-VIN

Multumesc.

@mihai. neagu

Cred ca aceste festivaluri ar avea mult mai mare succes la straini, daca ar fi in perioada de vara, cand Turcia e plina de turisti. Datorita faptului ca pica iarna, nr. turistilor e mai redus. nu te poti pune impotriva dorintelor camilelor. In general, sunt animale foarte docile... doar iarna au chef de bataie.

@arru

Mersi. Uite a venit si videoclipul... Vizionare placuta.

In caz ca se mai aud comentarii aiurea, va rog ignorati-le; nu am avut timp sa verific videourile.

@Le maitre... )

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[25.02.14 15:04:28]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

nickro
[25.02.14 15:35:06]
»

@TraianS:

Luat, efendi! 1-5 mai, Bucuresti-Kaysery, cu escale la Istanbul-Ataturk, cu TA (intre avioane am, la dus, 2 ore 20 min., la intors de 1 ora 55 min, cu tot check in, sper sa ma incadrez). Vom sta la Goreme si vom vizita vaile cu stanci nepamantane, valea Ilhara, manastiri in stanci, cu balonul, Uchisar, un lac vulcanic, poate prindem si-o camila de pozat etc. Nu gasesc o harta detailata a traseelor din zona, poate ma ajuti cu una in turca (Vaile din Goreme - Porumbeilor, Dragostei, Zemi, Trandafirilor etc.), .

Poate te mai intreb una alta despre traseul din aeroport.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianSAUTOR REVIEW
[26.02.14 10:23:39]
»

Am terminat de incarcat si Dansul Zeybek. Webmaster, daca se poate te rog incarca acest video in ecou: http://www.youtube.com/watch?v=0eEUskUNBTs

Dansatorul nu este unul profesionist, ci un participant la festival - probabil un proprietar de camila. E imbracat traditional si se vede ca e tare mandru. A dansat in celalalt colt al arenei, de aceea filmarea nu e chiar stralucita.

Dansul Zeybek, prezinta curajul, mandria, increderea in sine si onestitatea dansatorului. E un dans foarte raspandit prin aceasta regiune si are mai multe variatii. De asemenea costumele se schimba de la zona la zona. E un dans de barbati. De obicei danseaza unul, sau doi. Cand danseaza doi, e ca un duel.

--

Rezolvat - by Wm

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinaro
[26.02.14 11:27:07]
»

@TraianS: Ce tareee!!! Vreau si eu!! Asta-i esenta unei tari, festivaluri si evenimente de acest gen, asa te apropii de localnici si de cultura tarii respective. Mi-a placut mult, hai sa traiesti, poate ajung si eu intr-o buna zi sa vad lupte de camile.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, alinaro, amero, arru, DB-01-VIN, le_maitre, marocanu21, mecut, mihai.neagu*, nickro
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Pergam [Bergama]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055030107498169 sec
    ecranul dvs: 1 x 1