ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 7 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Castelul medieval Sümeg

TIPĂREȘTE URM de aici

Am pornit din Fertod (vezi impresii), indreptandu-ne spre urmatoarea locatie, Keszthely, situata pe malul lacului Balaton.

La un moment dat, dupa circa 100 de km, a aparut in fata noastra, cocotata pe un deal, o fortareata despre care nu stiam nimic. Ne-am uitat pe harta si am aflat ca e o cetate medievala, care poarta numele localitatii in care a fost construita, Sümeg. Cu cat ne apropiam de aceasta, am descoperit o cetate foarte bine conservata si ne-am decis repede sa facem escala pentru a o vizita.

Am urmat indicatoarele traseului spre cetate, insa am parcat intr-o piateta unde se afla o biserica catolica, dar si Palatul episcopal baroc. Nu am trecut mai departe pana nu am aflat cateva detalii despre acesta. Este pozitionat la poalele dealului, avand cetatea in fundal, construit in jurul anilor 1750 si a fost resedinta episcopilor din Veszprém pana in 1775. Renovat de curand, este deschis publicului, impresionand cu cea mai mare sala de bal din Ungaria. Nu l-am vizitat, insa m-am apropiat de poarta bogat sculptata si impodobita cu un balcon sustinut de doi„Atlas” .

Am pornit apoi catre cetate, insa nu pe jos ci cu masina, pana in zona cea mai apropiata de Dealul cetatii, la Capári Lovasiskola, o scoala de echitatie.

De aici am urcat pe jos pe un drum cu piatra cubica, ce ocoleste cetatea cu forma neregulata, pana la Tunul portii exterioare. Dupa ce am cumparat biletele care costa 1500 HUF/persoana, am mers pe langa zidurile exterioare ale cetatii pana la trapa care se ridica blocand astfel intrarea in Turnul portii interioare. Dincolo de acesta se afla curtea principala, in care, la momentul vizitei noastre se desfasura un concurs de tras cu arcul, dar si cu alte arme.

Castelul a fost construit la mijlocul sau sfarsitul secolului al XIII-lea de catre Béla al IV-lea al Ungariei, care a locuit aici in timpul invaziei mongole intre 1241 si 1242. Pe parcursul existentei sale, a fost extins de mai multe ori. In secolul al XV-lea, a fost fortificat si s-a construit al doilea turn. Mai tarziu, a fost oferit in dar de catre Stefan al V-lea al Ungariei, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Veszprém.

A servit ca fortareata in razboiul impotriva otomanilor și apoi a rebelilor tarani in lupta impotriva autoritatii habsburgice. Dupa aceasta rebeliune, Castelul Sümeg a fost incendiat si lasat in ruina.

Astazi, este restaurat in mare parte de catre familia Papp, care il administreaza, iar in salile interioare au fost amenajate expozitii permanente, de exemplu Camera de tortura, Atelierul fierarului, Sala artileriei, Sala munitiei, Capela, Camera castelanului.

De la inaltimea zidurilor se observa foarte bine curtea interioara si fatada renovata a Palatului episcopal.

Am petrecut aici o experienta placuta, fiind singurul castel medieval pe care l-am vizitat in Ungaria, foarte animat in special de copii, care pot participa aici la ateliere de lucru sau la activitati, concursuri intr-un decor medieval.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 21.10.22 19:23:40
Validat / Publicat: 22.10.22 08:11:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 428 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22000 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.10.22 08:11:31]
»

Mutat în rubrica "O zi în Sumeg, SUMEG" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Lacul Balaton]

webmaster
[22.10.22 08:36:17]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052130937576294 sec
    ecranul dvs: 1 x 1