ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2019
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Turism in zona Osmar

TIPĂREȘTE URM de aici

Si de asta data “ne salvara” tot vecinii bulgari, cu destinatii de weekend.

Pe la inceputul saptamanii ne-a venit dorul de duca, cum se zice, doream musai sa iesim pe undeva pe weekend.

Sincer nu aveam nicio idee, pe unde sa mai mergem. In tara nu prea se potrivea nimic cu ce doream noi, sa vizitam ceva nou, sa nu fie nici prea la altitudine, la sfarsitul lui martie fiind destul de multa zapada pe munte, sa putem merge cu masina proprie, sa nu fie nici prea aglomerat pentru a nu face o vesnicie pe drum.

Mi-am adus aminte ca aveam trecut pe undeva prin agenda un loc din Bulgaria pe unde inca nu ajunsesem. Este vorba de o zona de pe langa orasul Shumen, la Osmar.

Citisem ca in zona Osmar sunt cateva trasee de drumetie, pe colinele din jur, spre niste vestigii rupestre. Ceva similar cu obiectivele turistice din zona Muntilor Buzaului, de pe langa Alunis, Nucu, Bozioru.

Asa ca ne-am gandit ca avem ce face in acea zona. Am verificat rapid prognoza meteo pentru acel weekend si vazand ca se anunta vreme buna, fara ploaie, sau vant, am trecut la pasul urmator, sa cautam cazare pentru o noapte.

Aici ne-a ajutat din plin un alt “prieten de nadejde”, booking.com.

Am inceput sa caut o anume pensiune care era laudata pe un blog de calatorie, dar cand am verificat pe booking, nu prea m-a incantat nota acelei pensiuni. Drept urmare am extins cautarea prin imprejurimi. Asa am gasit o pensiune extrem de frumoasa, cu note foarte bune, avand media de 9,6, din aproape 200 de evaluari, chiar in satul Osmar.

O pensiune cu atat de mult bun gust realizata, intr-o casa veche, cu arhitectura specifica, renovata cu mare atentie, cu o curatenie exemplara, cu o curte larga si atat de bine ingrijita. Cu o faina taverna/traditionala situata la demisol/parter.

Toate bune, idee de plimbare aveam, cazare aveam, restaurant aveam. A mea consoarta primind tema cu ce creionasem eu, si rezervasem deja (am uitat sa va spun ca de multe ori, rezervam cate o iesire scurta de weekend, pe repede inainte, chiar in timpul acelei saptamani, fara a mai consulta si jumatatea, pentru ca functionam atat de bine sincronizat, incant suntem siguri ca ce alegem este clar si pe placul celuilalt.) Iar vacante chiar nu refuzam!

Asa ca s-a pus un pic pe treaba, printre picaturi, si a dezvoltat subiectul cautand si alte obiective turistice pe o zona ceva mai larga, sa avem de unde alege.

Si iata ca vineri seara deja veam o intreaga lista de posibile obiective de vizitat. Cat pentru vreo 3-4 zile.

Am plecat de acasa pe la 5,30 iar pe la 6,20 eram la Giurgiu in vama. Taxa de pod in valoare de 14 lei am platit-o rapid, nefiind nicio masina in fata noastra, iar la controlul documentelor am avut doar vreo 3 masini in fata noastra.

Ne-am indreptat apoi spre iesirea din Ruse spre Varna, oprind pentru 10 minute sa scoatem ceva banuti de la un bancomat, aflat la Kaufland, pentru a avea de cheltuiala prin zonele unde nu se poate plati cu cardul.

Pentru a scoate leva de la bancomat, dar si pentru platile cu cardul utilizam de mai bine de un an de zile cardul Revolut, in varianta standard.

Pare instrumentul de plata ideal pentru vacante in afara tarii. Beneficiezi de un curs de schimb foarte bun, poti scoate de la bancomat echivalentul a 800 lei/luna fara a comisioane de retragere de la bancomat. Poti bloca in aplicatie cardul cand nu il folosesti, eliminand riscul in cazul pierderii sau a clonarii lui. Poti asocia cardul in aplicatie cu pozitia GPS a telefonului pe care este instalata aplicatia, neputandu-se folosi cardul daca telefonul nu este in proximitatea cardului. Dar aici exista riscul sa nu ai semnal GPS, cum daca ai cardul blocat in aplicatie ai nevoie de acces la internet pentru a putea accesa aplicatia.

Noi suntem foarte multumiti de serviciile acestui instrument de plata. Nu are costuri de administrare lunare sau anuale, poti periodic beneficia si de taxe zero de livrare a cardului fizic la destinatar, la emitere.

Dupa ce am scos banutii necesari dar si dupa o foarte scurta vizita prin magazin pentru a lua ceva lichide dar si solide de rontait, ne-am urcat in masina si am dat bice mai departe.

Am mers pe varianta clasica si cea mai scurta Ruse-Razgrad.

Vigneta o achizitionasem cu 2 zile inainte online de pe site-ul dedicat achizitiei vignetei electronice: bgtoll.bg/ro. Site-ul are si meniu in limba romana, iar aplicatia poate fi descarcata si instalata pe telefoanele mobile.

Practic a fost prima achizitie de vigneta online, incepand cu anul 2019 Bulgaria oferind aceasta facilitate, renuntand la varianta de vigneta ce se lipeste in parbriz. Mai mult decat atat, s-au gandit si la turisti, oferind varianta de vigneta de weekend, valabila de vineri ora 12,00 pana duminica ora 24,00, costul acesteia fiind de 10 leva, fata de 15 leva cat costa cea valabila 7 zile.

Teoretic aveam 200km pana la Osmar, unde aveam rezervata cazarea pentru o noapte.

Din creionarea initiala a excursiei plus cele gasite de consoarta, am inceput sa facem planurile din mersul masinii, cum sa abordam si ce sa abordam.

Ne-am hotarat ca in loc sa facem o drumetie, doua, cum ajungem in zona Osmar, mai bine vizitam ceva obiective mai indepartate de localitate, pentru a mai reduce din distantele c ear fi trebuit sa le parcurgem daca intai ajungeam in Osmar. Asta pe de o parte, dar pe de alta parte nu prea ne imbia la drumetie norul de afara si temperatura de doar cateva grade cu plus.

Asa ca in momentul cand am ajuns in apropiere de Shumen, de unde mai aveam cam 30km pana la Osmar, am ales sa ne indreptam pe autostrada spre Varna, pentru a vizita primul obiectiv turistic din lista noastra.

Padurea de Piatra sau Pobiti Kamani in lb. bulgara, este un loc fascinant. Tot ziceam ca vom ajunge si noi pe aici, dar nu prea reuseam sa lipim acest obiectiv de vreo alta excursie.

Fiind la nici 20 km de Varna, pentru noi era cu atat mai dificil, nefiind iubitori de mare.

Dar iata ca am reusit sa vizitam si acest loc. Despre acest obiectiv turistic care este propus pentru a fi inclus in patrimoniul UNESCO inca din 2011, nu mai detaliez gasindu-se suficiente informatii pe net plus cateva articole faine pe AFA scrise de @irinad, @fredutza sau @buterfly.

Ce as putea spune si eu este ca aceste stanci, unele cazute, altele in picioare, ce se aseamana atat de tare cu niste trunchiuri de copaci, parca ar fi o padure care a stat in calea unei furtuni puternice care a rupt si rasturant copacii, apoi parca o vraja s-a abatut asupra locului si a impietrit totul.

Interesant este si faptul ca aceste pietre stau pe un strat gros de nisip foarte fin, prin care din loc in loc cresc tufe sau ierburi. Din cand in cand cate un mic animalut traverseaza in graba prin fata ta, sau se adaposteste la baza vreunei pietre. Sunt niste popandai micuti si draguti.

Noi venind dinspre Shumen, pe autostrada, am parasit autostrada pe iesirea spre localitatea Povelyanovo, parcurgand cam 68km pe autostrada.

De acolo pe un drum paralel cu autostrada ajungi dupa vreo 5km la acest obiectiv turistic, situate la marginea unei paduri, langa sosea.

Exista si o parcare amenajata langa sosea, unde poti lasa masina, nu stiu daca in siguranta sau nu.

Am ajuns pe la ora 10 cand in parcare era doar o singura masina, atunci deschizandu-se si casa de bilete.

Pret de vreo 45 minute ne-am plimbat printer aceste pietre, goale prin interior, ca niste tuburi, prin nispul atat de fin, admirand cum natura a mestesugit aceste forme.

De aici ne-am intors pe acelasi drum, apoi pe autostrada spre Shumen, vreo 21 km, pe care am parasit-o pe iesirea spre localitatea Provadia, in dorinta de a vizita Cetatea Ovech si frumoasa priveliste ce ti se deschide de acolo, de sus.

Pentru asta am mai mers inca 10 km pana am ajuns in localitatea Provadia, pe care am traversat-o urmand indicatoarele spre cetate.

Aproape de iesirea din localitate se vireaza la stanga pe un drum asfaltat ce merge spre localitatea Dobrina., dar se merge pe acest drum doar vreo 400 m, apoi se face un drum de pamant ce urca direct spre cetate, avand o panta destul de serioasa. Adica in vreo 450m urci cam 50m diferenta de nivel.

Problema nu ar fi panta, dar drumul este destul de denivelat pe alocuri, probabil ca urmare a sezonului de iarna ce a trecut, chiar sus langa cetate, fiind o serii de gropi ce te pun un pic la incercare daca ai o masina cu garda la sol mai micuta.

Se urca pe un sens, fiind si un mic loc de parcare amenajat sus, apoi se coboara pe un alt drum tot de pamant cu sens unic, ce te scoate cam in acelasi loc pe unde ai urcat din sosea.

Dupa achitarea taxei de acces, urci pe niste trepte sapate direct in stanca, intrand pe Poarta de Est a cetatii.

Ajuns sus te trezesti pe un platou destul de intins, avand in stanga Turnul si Poarta de Vest, pe unde este si a doua varianta de acces pentru turistii, doar pietonal.

Privelistea de sus asupra localitatii Provadia face toti banutii, impreuna cu zona podului suspendat de la intrarea principala in cetate.

Plimbarea pe platou, trecerea prin poarta principala de acces, ce era legata de drumul de acces printr-un pod mobil ce se ridica in caz de primejdie, sunt atractiile pricipale ale acestui obiectiv turistic.

Merita o plimbare pana aici, pe jos in cazul in care drumul de acces este mai rupt, sau cu masina daca drumul permite. Vei fi rasplatit din plin cu o minunanta priveliste.

Nu descriu cetatea in amanunt, a facut-o atat de bine @tata123, iar pe net se gasesc suficiente informatii. Eu doresc mai mult sa creez o lista cu obiectivele turistice ce se pot vizita in aceasta zona a Bulgariei. Consider ca este mai important pentru mine sa gasesc grupate posibilele obiective turistice ale unei regiuni, pentru care apoi sa dezvolt cautarea, in functie de cele ce prezinta interes.

Dupa vizitarea cetatii, ora fiind cam 13,30 am zis sa ne indreptam spre Madara pentru a vizita si emblematicul Calaret de la Madara, monument UNESCO inca din 1979.

Madara fiind in drumul nostru spre Osmar, se potrivea de minune.

De mai multi ani tot ziceam sa ajungem si pana la Madara, dar nu prea gaseam excursia potrivita pentru a cupla si aceasta vizita, tot zicand ca nu venim doar pentru aceasta vizita in zona.

Total gresita parerea noastra initiala. Merita alocata vreo jumatate de zi acestor locuri.

Ai pe unde te plimba si ai ce vedea.

Asa ca de la cetatea Ovech ne-am intors pe acelasi drum pana la autostrada, iar de acolo cam 50km, pan am coborat iarasi de pe autostrada, in dreptul localitatii Kaspicean. De acolo pe un drum secundar am parcurs inca vreo 5km pana in parcarea obiectivului, chair la intrarea in satul Madara.

Parcarea este gratuita, fiind de fapt vreo 3 zone unde se poate parca, Erau cam 15-20 masini imprastiate prin parcari la acea ora. Am achitat rapid taxa de acces, am primit cateva indicatii sumare de la persoana care ne-a incasat taxa. Informatiile au venit din proprie initiativa, fara sa solicitam noi.

De fapt aici ai o gramada de obiective de vizitat, functie de cat ai timp si chef.

Noi credeam initial ca doar acea sculptura in peretele stancos ce infatiseaza un calaret insotit de cainele sau vanand un leu regasim aici.

Studiind un pic mai mult despre acest loc am descoperit ca ai o multime de vazut si de facut.

Basorelieful Calaretului este adevarat atractia principala a locului, din punct de vedere al importantei istorice, dar daca ai ajuns aici e musai sa mai faci cateva lucruri.

In partea stanga poti ajunge intai la ruinele foarte bine pastrate ale unei vechi bai bulgaresti, apoi ramasitele unei manastiri medievale, apoi mergand pe o frumoasa potecuta larga, ca un tunel prin padure, ajungi la ruinele unui Sanctuar Pagan inchinat Zeului Tangra, zeul Cerului, unde se gaseste un bolovan mare din piatra loc al sacrificiilor. Se zice ca acest loc este plin de energii pozitive. O fi sau nu o fi, fiecare poate incerca pe propria-i piele.

Continuand pe poteca inca 10-15 minute se ajunge apoi la un alt mare pietroi singuratic inconjurat de vegetatie abundenta, botezat, se pare, chiar Singuraticul. Dupa alte vreo 10 minute de mers prin padure se ajunge la un micut canion, apoi pe albia secata a unui parau ajungi la Pestera Intunecata (пещера Тъмната дупка). Ajungi pana la urma si la pestera si cascada care erau trecute pe indicator inca de la inceputul traseului. Cascada Uscata (сухия водопад) si Pestera Дядодимовата. Nu stiu cum s-ar traduce numele pesterii. Cascada de fapt este doar urma pe stanca a caderii de apa, probabil aceasta avand apa doar dupa un sezon ploios, si la topirea zapezilor. Iar vara, la umbra copacilor, cred ca este o plimbare chiar placuta, relaxanta pana la acestea.

Un alt traseu, sau ”traseul regina” as zice, este cel ce incepe imediat dupa ruinele baii, mergand spre peretele stancos, trecand pe langa un izvor amenajat si urcand apoi pe niste trepte sapate in stanca ce te duc pana sus pe peretele stancos, deasupra Calaretului.

Ajungi efectiv pe un platou, de unde privelistea, ca si de la Cetatea Ovech, este superba. Sus pe platou, dupa nici 10minute de mers pe teren drept, ajungi la ruinele Cetatii Madara. Aceasta cetate a avut un rol foarte important in apararea Capitalei Pliska, a Primului Tarat Bulgar, aflata la cativa zeci de kilometric mai la nord.

Privelistea asupra stancilor din apropiere este foarte frumoasa, merita din plin o plimbare pana aici. Nu faci mai mult de 30 de minute de jos de la baza stancilor.

La coborare ne-am abatut bineinteles si pentru a admira in toata splendoarea sa, Calaretul de la Madara, chiar ne-am asezat pe o bancuta, cu ochii atintiti asupra sa. Nu prea am inteles rolul acelei platforme metalice urate, nici a cablurilor metalice ruginite atarnand din peretele stancos.

De aici se poate continua in pas de voie pe o alee larga, spre Pestera si Templul Nimfelor. Nu inainte de a te abate din drum vreo 10m pentru a vizita o grota, un vechi mormant. Langa pestera este si un mic altar cu foarte multe icoane si lumanari aprinse. Ce ne-a uimit ajungand in zona Templului care este de fapt un mic platou inconjurat de peretele stancos inalt, curbat ca un amfiteatru, unde se practicau diferite ritualuri, este acustica din zona lui. Sotia aflata undeva in zona centrala a lui, eu fiind deja la vreo 20-30 metri distanta, iar la egala distanta de noi 2 persoane care vorbeau intre ele, la un nivel sonor normal. Eu nu am auzit deloc discutia lor, in schimb sotia a auzit de parca erau chiar langa ea. Si nu adia vantul deloc. De acolo se ma poate face o scurta plimbare pe o poteca ce coboara usurel si serpuieste prin padure, spre Arborele Sequoia plantat de Tarul Boris al III-lea.

Este si un indicator spre un camping ce s-ar afla la cateva sute de metri, dar nu stiu starea lui actuala.

In plus, daca mai ai chef de vizitat, chiar la intrarea in satul Madara, te poti abate si vizita Villa Rustica, ruinele unei vechi locuinte romane.

Gasesti materiale de informare de cumparat, gasesti diferite suveniruri, nelipsitii magneti, gasesti si cateva magazine cu produse alimentare dar si o terasa restaurant, dar care nu parea in cea mai buna forma. Este si un mic muzeu care se poate vizita aici la Madara.

De la Madara am plecat direct spre locul nostru de cazare din Osmar, fiind deja ora 15,00, alegand un drum paralel cu autostrada, avand cam 35km pana la Osmar, ocolind Shumen, iar din localitatea Han Krum virand spre dreapta spre localitatea noastra.

Ajunsi in Osmar, cam in jurul orei 16,00 am dat de o localitate nu prea mare, satul parand destul de sarac, dar curatel, cu strazi largi si cu case mari cu etaj, in marea lor majoritate, vechi dar destul de bine intretinute.

Ce ne-a surprins a fost materialul din care erau executate. Majoritatea erau din chirpici, adica din acea caramida din lut amestecat cu paie, eventual si cu balega si uscate la soare. Dar casele construite din acest material erau cu etaJ! Se pare ca si denumirea de chirpici vine din turcescul: kerpiç.

Localitatea Osmar este la 1km distanta de localitatea Troitsa, care are cam 750 de locuitori aprox. 52% fiind etnici turci, iar Osmar avand doar vreo 300 locuitori, 5% fiind de etnie turca.

In centrul satului unde este o zona ma larguta, se gaseste si un market de unde poti cumpara ceva alimente si bauturi. In imediata apropiere este si pensiunea am fost cazati dar si o alta pensiune listata si ea pe booking.com

Tot aici gasesti si cateva panouri cu harti pe care sunt marcate traseele de drumetie spre obiectivele turistice din imprejurimi. Pare un sat atat de linistit!

Aici, in acest satuc, poti alege un mic sejur de relaxare, la tara, la cele 2-3 pensiuni din sat, dar poti avea si un sejur active, fie plimbandu-te cu bicicletele peste vai si dealuri, fie facand drumetii spre obiectivele turistice amintite, fie turism auto prin imprejurimi, avand destule de vazut pe o raza de maxim. 80 km.

Pe langa deja prezentatele si vizitate de noi se mai pot vizita:

[Pliska cu ruinele cetatii si ai bazilicii, fiind prima capitala a Taratului Bulgar, este la nici 40 km de Osmar.

Cetatea Veliki Preslav pe care am vizitata-o si noi a doua zi, care a devenit a doua capitala a Taratului Bulgar, dupa mutarea de la Pliska, aici ajungandu-se pe un drum bunicel, asfaltat cu cateva gropi pe ici pe colo, aflata la 13 km de Osmar.

Shumen si ruinele cetatii aflate pe un platou deasupra orasului, aflat la vreo 15 km distanta de Osmar.

Plus ca zona Osmar este o zona cu vita-de-vie si livezi, unde poti degusta un pelin rosu sau alb, dupa preferinte, foarte, foarte bun. Nu mai discutam despre rakia de prune sau de struguri, care este reprezentativa pentru Bulgaria.

Noi ne-am propus sa mai ajungem in aceasta zona a Bulgariei. Distanta de doar 200 km fata de Bucuresti, te imbie la o iesire de weekend.

Cred ca perioada optima este primavara sau toamna, tinand cont ca altitudinea este foarte joasa, in jur de 150 m, ajungand pana la vreo 350 m, deci vara este posibil sa fie foarte cald, ceva similar cu altitudinile din Dobrogea.

Vara este posibil ca drumul pana la Shumen sa fie destul de aglomerat, tot cu romanii dornici de litoral bulgaresc, acesta fiind traseul ce ajunge la Varna si Shumen.

Nu stiu, nefiind iubitor de litoral, fie el bulgaresc, romanesc sau de alta natie.

Oricum nu cred ca este mai aglomerat traseul decat cel spre Valea Prahovei, doar trecerea frontierei este posibil sa-ti necesite ceva timp si nervi.

Vacante Faine!


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 15.04.19 12:16:05
Validat / Publicat: 15.04.19 13:14:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1609 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Padurea de Piatra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD
[15.04.19 13:30:19]
»

@Testosu:

Pestera Дядодимовата. Nu stiu cum s-ar traduce numele pesterii.

S-ar traduce ceva cam așa: peștera lui Moș Dimov.

Poate ne spui ceva mai pe larg (în alt articol) și despre cazare.

Testosu'AUTOR REVIEW
[15.04.19 13:33:05]
»

@Dragos: Multumesc!!! Diado stiam ca ar insemna ceva batran, bunic, mos, dar nu reuseam continuarea ????

Incerc sa scriu si despre cazare, ca a fost o surpriza placuta.

webmaster
[15.04.19 13:52:43]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[15.04.19 15:29:54]
»

@Testosu: Frumoasă incursiune! În 2018 am vizitat și eu complexul de obiective de la Madara și Cetatea Ovech și mi-au plăcut foarte mult. Ascensiunea pe platourile de piatră e scurtă, dar intensă, priveliștile sunt minunate.

La Ovech am ales varianta de acces prin oraș, parcând autoturismul lângă restaurantul omonim și accesând cetatea pe o spectaculoasă scară metalică în spirală. În acest loc există chioșc de bilete, vitrină de suveniruri și toalete.

Zona este foarte ofertantă și, așa cum bine ai precizat, e aproape la o „aruncătură de băț” de București. Îmi doresc să revin pentru a mai vizita câteva din obiectivele pe care le-ai menționat.

Călătorii frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, Testosu', Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Shumen și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061859130859375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1