ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.01.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Turisti prin Selcuk - obiective turistice din oras - partea 1

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

(Marturisesc ca acest rw. reprezinta munca mea dinainte de plecarea in Turcia, cand am cautat obiectivele turistice si am stabilit de la inceput ce anume vom vizita, am cautat mici informatii despre fiecare loc, adresele respective si coordonatele GPS.

Tocmai de aceea am scris acest rw. pentru a veni in sprijinul vostru, toti cei care veti pasi pe urmele mele si veti fi si voi ,,turisti prin Selcuk ‘’.

Sper ca asa sa va fie mai usor sa vizitati aceste locuri pe care le-am vazut si eu si drept pentru care pot sa spun Am Fost Acolo.

Va doresc calatorii minunate!)

Cine va ajunge pentru prima data la Selcuk va descoperi un oras plin de viata, cu multe parcuri, verdeata, terase, cladiri vechi si noi, alei pline de farmec si frumusete dar si un oras incarcat de istorie. Selcuk este un mic orasel aflat aproape de Kusadasi, de care il despart doar de 20 km.

Ma gandeam in sinea mea de unde provine numele acestui orasel si asa am aflat ca numele sau original grecesc a fost Agios Theologos. In timpul Imperiului Otoman orasul a fost cunoscut sub numele de Ayasoluk (in limba turca inseamna ,,Respiratie Sfanta’’ si aici trebuie sa facem legatura cu mormantul Sf. Ioan-despre care veti citi mai jos- si cu acea pulbere parfumata si miraculoasa). Din anul 1914 turcii selgiucizi au schimbat numele orasului in Selcuk, denumire care este si in prezent.

Pana in anul 1954 Selcuk a fost o mica localitate din districtul Kusadasi si apoi 3 ani mai tarziu, in 1957 Selcuk a devenit district.

Orasul se afla la aprox. 80 km de Izmir (al treilea mare oras din Turcia si o adevarata metropola). Datorita distantei mici fata de Izmir, Selcuk face parte din provincia Izmir.

Daca veniti dinspre Izmir si vreti sa ajungeti la Kusadasi nu veti putea decat sa treceti prin acest oras si veti strabate bulevardele incadrate de palmieri, parcuri si multe flori.

Dar pana sa ajungeti la Selcuk veti remarca acele dealuri care inconjoara orasul, niste dealuri f. inalte si deosebite.

Selcuk este pozitionat in campia Anatoliei si este renumit pentru locurile sale istorice, pentru traditiile sale dar si pentru terenurile agricole din zona. Pe timp de vara aceste terenuri sunt irigate si astfel pietele turcilor abunda de legume si fructe de sezon. (Am putut vedea in pietele lor niste piersici f. mari, cum nu am mai vazut pana acum, erau si mari si f. aspectuoase si gustoase, dar nici pepenii, portocalele sau smochinele nu au fost mai prejos.)

Selcuk este orasul in care arta si traditia se pastreaza din generatie in generatie. Aici veti intalni magazine cu covoare lucrate manual, sunt diverse modele si culori, pe care le gasiti mai ales facand o plimbare prin zona veche a orasului, in cartierul vechi. Iar in Sirince, localitate situata f. aproape de Selcuk veti vedea femei pe strada care croseteaza, tricoteaza sau cos, iar toate acele obiecte pe care le veti vedea si le veti putea cumpara sunt de o finete si o arta deosebita.

Ce poti vedea la Selcuk si imprejurimi :

Selcuk si imprejurimile sale reprezinta o importanta destinatie turistica datorita locurilor incarcate de istorie pe care le poti vedea doar aici, nicaieri in alta parte a lumii: Apeductul Roman, Templul zeitei Artemis (care reprezinta una dintre cele 7 minuni ale lumii), Moscheea Isa Bey, Basilica si mormantul Sf. Ioan, Muzeul Efes. Nu in cele din urma o vizita macar la bazarul de aici, deschis doar sambata, va va multumi cu siguranta.

In Selcuk merita sa vii sa te cazezi si datorita obiectivelor turistice care se afla f. aproape de oras, la cativa km: orasul antic Efes, Casa si Biserica Fecioarei Maria, Grota celor 7 Adormiti, satul Sirince, zona Pamucak -aflata la doar 8 km de Selcuk.

Totodata Selcuk ramane punct de plecare spre multe alte destinatii aflate in imprejurimi: Cetatile Milet, Didim si Priene, care sunt situate pe drumul spre Bodrum si care se pot vedea intr-o singura zi. De la Selcuk se mai poate ajunge usor la Kusadasi, aceasta superba statiune pe care multi o iubim si care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Iar in ceea ce priveste cazarea in acest pitoresc oras, aflati ca pensiunile si hotelurile din Selcuk ofera camere curate si decente la un pret mai mult decat convenabil. Aici vi se pune la dispozitie strictul necesar pt. a putea petrece un concediu reusit. Multe hoteluri si pensiuni sunt situate in cartierul istoric, una dintre cele mai frumoase zone a orasului. In plus de asta in centrul orasului mai ales in serile de vara puteti asculta spectacole cu muzica folclorica traditionala sau puteti face o plimbare romantica pe aleile pline cu verdeata. Peste tot veti vedea terase umbroase care va imbie la macar o clipa de relaxare.

Daca va cazati in Selcuk puteti sa mergeti in apropiere sa faceti plaja si baie la mare, frumoasa mare Egee, asta deoarece mergand spre Kusadasi dupa 8 km veti ajunge la plaja Pamucak aflata in zona cu acelasi nume. Aici veti intalni o plaja frumoasa, lunga, lata, cu nisip fin. Pe aceasta plaja lunga (are 12 km) care este si una dintre cele mai lungi plaje din Kusadasi, sunt pozitionate cateva hoteluri dragute care ofera cazare si comfort de 5 *: Richmond Ephesus, Surmeli Efes, Aqua Fantasy si Ephesus Princess. Asa cum se observa, numele lor este legat de orasul antic Efes aflat la doar 4-5 km distanta de acestea.

Toata aceasta zona si plaja Pamucak se afla intr-un golf frumos marginit intr-o parte de dealuri inalte pline cu verdeata.

Mergand spre zona Pamucak veti trece pe langa orasul antic Efes (una dintre intrari, cea de langa aeroport) si pe langa aeroportul din Selcuk. La aeroport am vazut doar avioane din acelea usoare, de mici dimensiuni si am inteles ca aici puteti lua lectii de pilotaj si parasutism.

Tot de la Selcuk se poate ajunge relativ usor la Pamukkale (195 km) -un alt loc deosebit de frumos si care nu trebuie sa il ocoliti niciunul dintre voi. Langa Pamukkale mai exista cateva locuri interesante care si ele merita vazute: situl antic Aphrodisia, pestera Kaklik, statiunea cu apa termala Karahayit si orasul antic Laodicea.

Sunt niste locuri cu totul deosebite, unele sunt minuni ale lumii care se pot vedea doar aici, in aceasta zona a Turciei, nicaieri in alta parte a lumii!

Si fiindca aveam inca de acasa toate informatiile si coordonatele GPS ale acestor locuri, intr-o zi superba de sambata 1 sept. 2012 am pornit asadar spre Selcuk. (In urma cu doar 2 zile vizitasem Pamukkale si aveam amintiri inca vii din acel frumos loc). Deoarece nu vroiam nici sa alergam toata ziua, am mai lasat o zi pentru relaxare in care am stat la plaja, ne-am bucurat de valurile marii si de fiecare clipa si apoi sambata dimineata am pornit la plimbare spre Selcuk sa mai vedem cate ceva.

De la Kusadasi spre Selcuk pe o portiune drumul este tot pe malul marii si este o placere sa mergi pe acolo.

youtu.be/HFP44rreQOE

Obiective turistice din Selcuk :

Deoarece am vrut cumva sa ii impac pe fiecare, intai dimineata am mers glont la bazarul din Selcuk si in continuare am sa va prezint obiectivele turistice in ordinea in care le-am vazut noi.

1) vizita la bazarul din Selcuk :

Pentru cei care inca nu stiu, bazarul aici este deschis doar sambata si era unica noastra sansa ca sa ajungem acolo, in acea zi de sambata.

Bazarul se intinde mult in spatele pietei cu legume si fructe, piata aflata oarecum in centrul orasului.

Fiindca am fost si anul trecut si am cumparat destule lucruri frumoase si de calitate la preturi mai mult decat convenabile, ca sa nu va plictisesc prea tare pot sa va spun ca merita sa veniti aici. Am gasit iar blugi, tot la 10 E, pretul de anul trecut. Va spun ca nu s-au decolorat si materialul este din acela mai gros si rezistent. Deja ne cunostea acel vanzator simpatic si chiar am stabilit o noua revedere in anul urmator.

La bazar gasiti tot ce va doriti, dar mai intai inainte de a cumpara ceva trebuie mult sa va tocmiti la pret. Sa stiti ca turcilor le place sa negociati cu ei. Va dau un exemplu: facand cateva ture pe acolo prima data ne-am oprit la o taraba unde erau servicii de ceai din acelea turcesti din sticla. Pretul a ramas la 7,5 Lire, discutat de la 10 Lire. Vazut, placut, cumparat. Dupa vreo ora cand am ajuns iar la taraba respectiva si ne-am gandit si la x de acasa ca s-ar bucura si el de un asa cadou, am mai vrut sa cumparam un set. Acum turcul ni l-a lasat la 5 Lire, asadar cu 10 Lire am luat 2 seturi (prima data turcul cerea 10 Lire doar pe un singur set). Deci de la inceput trebuia sa ne tocmim mai mult la pret.

Si acum am cumparat destule lucruri: blugi, tricouri, pantaloni scurti, conversi -sunt toate culorile si marimile, nu gasiti nicaieri la noi asa culori si preturi bune, i-am luat cu 20 Lire perechea! si multe alte lucruri frumoase, asa ca nu ratati acest bazar. Aici langa bazar se afla si o moschee unde am auzit iar acea voce deosebita a muezinului.

youtu.be/Ft2TWOwGPgw

Multumiti si incantati de cele cumparate am pornit spre masina si am continuat plimbarea noastra cu urmatoarea oprire:

2) Apeductul Roman (Selcuk Roma su kemeri)

Coordonate GPS: N 37,950577 E 27,372099

Adresa: Namik Kemal Cd, 35920 Selcuk, Isa Bey Mh.

De la bazar se ajunge repede aici, acest frumos obiectiv turistic este chiar in centru si ca reper sa stiti ca pe acea strada se afla si Victoria Hotel.

Apeductul Roman se afla in Piata Independentei -un parc frumos cu multa verdeata- si a fost construit pentru a transporta apa in orasul antic Efes. In prezent din acest apeduct, construit cu multa vreme in urma de romani, se mai pot vedea doar cateva picioare de pod in varful carora berzele si-au facut cuib. Mie locul mi-a placut f. mult, mai mult chiar decat alte locuri vazute tot in acea zi.

In acel parc se afla o terasa unde poti sta cu picioarele pe iarba sa te relaxezi sau sa te racoresti cu ceva. Langa apeduct am vazut ca exista o linie de cale ferata cu o trecatoare peste ea si un monument inchinat Razboiului pentru Independenta Turciei (1919-1922). De aici provine si numele acelui parc. Monumentul din marmura alba a fost facut de catre sculptorul Mehmet Aksoy. Acest sculptor am aflat ca se numeste ,,Michelangelo anatolian’’.

Pe o cladire aflata destul de aproape de acel monument am vazut portretul f. mare al marelui Mustafa Kemal Ataturk, parintele turcilor, portret incadrat intre 2 steaguri mari turcesti.

Traversand parcul in partea cealalta am vazut multe terase unde turcii stateau linistiti la mese. Era multa liniste in jur si locul mi s-a parut deosebit. Daca ajungeti in Selcuk mergeti

si voi la apeduct, mie mi-a placut. De la acest frumos loc am plecat mai departe.

3) Templul zeitei Artemis (Artemis Tapinagi sau Artemision) :

Coordonate GPS: N 37,949466 E 27,3640388

Adresa: Artemis Tapinagi, 35920 Selcuk, Ataturk Mh.

La templu am ajuns relativ usor deoarece se afla spre iesirea din Selcuk, pe soseaua care merge la Efes si mai departe spre aeroportul din Selcuk. (intrarile la orasul antic Efes si aeroport sunt pe cealalta parte, pe stanga). Tot pe acea sosea se ajunge tot inainte spre zona Pamucak.

youtu.be/z6cqBMs9ZrA

La soseaua principala exista un indicator spre Artemis Tapinagi (Artemision) si se merge in dreapta pe un drum laturalnic pana ce am oprit intr-o parcare. Intrarea din soseaua principala spre Templu este inainte de intrarea la Efes, va spun ca sa stiti.

Din cate am aflat si eu pot sa va spun ca Templul zeitei Artemis, numit si ,,Templul Dianei’’ (Diana-zeita vanatorii) a fost un edificiu grec construit de catre imparatul Adrian cel Mare pentru zeita Artemis in anul 550 i. d. Hr. Asa cum am aflat si eu, constructia templului a durat 120 de ani. Cladirea a avut 127 coloane, a fost lata de 51 m si a avut lungimea de 105 m. In templu se afla statuia zeitei Artemis, care avea o inaltime de 2 m si era acoperita cu aur si argint.

Datorita numeroaselor cutremure din zona, templul a fost ridicat deasupra unei mlastini pentru a preveni vibratiile si deci distrugerea lui Pentru ridicarea templului s-a folosit in cea mai mare parte lemn de cedru si chiparos tratat impotriva putrezirii. Plafoanele, usile si toata acea structura de rezistenta au fost facute doar din lemn.

Temeliile le-au constituit blocurile mari de piatra iar acoperisul templului de forma triunghiulara se inalta la 18 m fiind sustinut de 127 coloane din marmura alba. Era imens, cat o cladire cu 6 etaje. Acest templu maret a fost o adevarata bijuterie in lumea antica.

Cu toate acestea in anul 356 i. d. Hr. acest templu ,,Cel mai frumos, cel mai mare, cel mai elegant de pe pamant’’ va arde intr-un incendiu pus la cale de catre Herostrate, dornic sa devina celebru prin ceva.

In urma incendiului templul este distrus in intregime dar statuia zeitei Artemis ramane intacta, lucru vazut ca o superstitie de catre greci. Se ia hotararea ca templul sa fie refacut si astfel ia nastere un nou templu asemanator cu primul, mai mare si construit complet din piatra.

Odata cu aparitia crestinismului insa templul este din nou distrus, astfel ca in zilele de azi au mai ramas doar cateva ruine din templul maret de altadata.

Totusi Efesul ramane in istorie ca avand aceasta bijuterie considerata una dintre cele 7 minuni ale lumii.

Daca doriti mai multe informatii despre acest loc puteti citi click aici

Iar ca sa va faceti o idee despre cat de mare a fost acest templu si cum arata el odata puteti vedea fotografii click aici

Din acest templu nu se mai vede azi aproape nimic. Locul este salbatic si total neingrijit si am avut o mare dezamagire sa constat cat de putin s-a pastrat din maretul templu de odinioara. Langa cateva ruine aflate pe un teren plin de balarii se afla doar un iaz cu apa murdara in care am vazut ca inoata nestingherite cateva mici testoase. Iar din tot templul a mai ramas in picioare doar o coloana, si aceea toata distrusa si care sta sa cada.

Aici intrarea este libera, doar parcarea se plateste.

Din acel loc, privind in zare se poate vedea Moscheea Isa Bey catre care ne-am indreptat in continuare.

4) Moscheea Isa Bey (Isabey Camii) :

Coordonate GPS: N 37,952209 E 27,365880

Adresa: St. Jean Cd., 35920 Selcuk, Ataturk Mh.

Moscheea Isa Bey, Basilica si mormantul Sf. Ioan precum si Cetatea Selcuk sunt una langa alta, situate pe dealul Ayasoluk pe care se urca usor de undeva aproape de centrul orasului.

Din soseaua care merge spre aeroport am revenit in centrul orasului si dupa ce am traversat sensul giratoriu (se urmareste directia Sirince) undeva prin partea stanga se urca pe dealul Ayasoluk.

Aceasta moschee a fost construita de catre emirul Isa Bey, al carui bust il puteti vedea jos aproape de intrare, langa tarabele cu souveniruri.

Mocheea Isa Bey este singura moschee din lume construita in stil baroc si reprezinta cea mai veche moschee turceasca prevazuta si cu o curte interioara. Ea este situata mai jos decat celelalte obiective si de aici cetatea Selcuk se vede frumos sus pe deal. La 100 m de moschee, urcand putin soseaua se ajunge la Basilica Sf. Ioan.

Din cate am aflat si eu, moscheea Isa Bey dateaza din anul 1735 1375, an in care a fost ridicata de catre arhitectul Ali Ibn el Dimiski în onoarea lui Isa Bey Aydinid - emir de Aydin. La constructia ei s-au folosit pietre si coloane provenite de la orasul antic Efes dar si de la Templul zeitei Artemis. Candva moscheea a avut 2 minarete, dar in urma cutremurelor din anii 1653 si 1668 una dintre minarete s-a prabusit. Cealalta minareta a fost si ea destul de distrusa dar totusi astazi se mai poate vedea chiar deasupra intrarii. In anul 1975 moscheea a fost deschisa publicului, ultima restaurare avand loc in anul 2005.

Daca doriti mai multe informatii puteti citi click aici

Ajunsi la moschee am lasat masina langa mai multe tarabe cu souveniruri. Va spun ca aici nu este parcare, poti lasa masina unde vrei si nu se plateste intrarea la moschee. Am vazut ca la acele tarabe preturile erau mari, acel servici de ceai cumparat din bazarul de la Selcuk cu 5 Lire aici era 25 Lire, de exemplu. Oricum gasiti lucruri frumoase, mi-au placut mult acele obiecte facute din onix-cosuri cu fructe, mojare, oua, vaze, ceasuri, cani, etc. In fata moscheii am vazut ca se poate servi si gozleme, racoritoare, etc.

Apoi am inceput sa urcam niste scari spre curtea interioara a moscheii. Deasupra intrarii marmura alba era sculptata si am putut vedea diverse modele geometrice deosebit de frumoase. Chiar deasupra intrarii se poate vedea ce a mai ramas dintr-un minaret. Ajunsi in curtea interioara am vazut diverse plante ornamentale si in mijlocul curtii era o arteziana alba. Aici langa arteziana am putut bea apa buna si rece.

Curtea moscheii era destul de mare si de-a lungul peretilor acelei curti am vazut diverse placi de marmura sculptate, destul de distruse dar si bucati de coloane care demult impejmuiau acea curte mare. Acoperisul moscheii are 2 cupole care se pot zari de departe.

Aici la moschee nu era lume multa, doar cativa turisti. Am intrat si in interiorul moscheii unde era pustiu. Interiorul f. spatios avea cateva candelabre, un covor mare rosu si cateva coloane sculptate din marmura. Interesant mi s-a parut un ceas electronic ce prezenta data, ora si temperatura.

Din acest loc am inceput sa urcam pe jos acea strada pietruita si destul de circulata si dupa vreo 100 m am ajuns la intrare la urmatorul obiectiv-Basilica si mormantul Sf. Ioan. Dar pana acolo pe drum ne-am intalnit cu o testoasa pe care fetele mele s-au grabit sa o ia in brate si sa se joace cu ea.

5) Basilica si mormantul Sf. Ioan (Sf. Jean Aniti)

Fiind aproape de Moscheea Isa Bey, coordonatele GPS sunt asemanatoare iar adresa este aceeasi. N: 37,952493 E 27,367426

Basilica Sf. Ioan a fost a doua ca marime in Imperiul Bizantin si o mare biserica in Efes. Se spune ca multe coloane si ziduri de la Templul zeitei Artemis au fost aduse aici pentru ridicarea acesteia. Ea a fost construita de catre imparatul Iustinian in secolul VI si privita de sus, basilica avea forma unei cruci, la fel ca si mormantul apostolului Ioan. Pe acoperisul ei erau candva 6 cupole f. mari. Daca ar putea fi reconstruita acum se spune ca ar fi a 7-a ca marime din intreaga lume.

Dintre toate obiectivele turistice vazute de mine, care fiecare are legenda sa, pe mine m-a impresionat f. mult legenda acestui loc, pe care am sa incerc sa v-o spun in continuare:

Legenda spune ca in aceste locuri a trait si apoi a murit Sf. Ioan -apostol, evanghelist (a scris a 4-a evanghelie a Noului Testament, a lui Ioan) si mare profet (autor al Apocalipsei).

Tot legenda spune ca aceasta constructie, mai exact cupola centrala a bisericii s-ar situa chiar deasupra acelui mormant. Apostolul Ioan s-a stins din viata la data de 26 septembrie, data care apare trecuta si in zilele de astazi in calendarul ortodox.

Dintre cei 12 Apostoli, acesta se spune ca a fost cel mai tanar si mai iubit de catre Isus.

Conform legendei, in fiecare an la data de 8 mai din mormantul marelui Apostol ar iesi mana sa sub forma unui praf parfumat cu proprietati vindecatoare. Cu acest praf miraculos credinciosii se spune ca se ungeau si astfel se vindecau de boli. De aceea si in trecut si in zilele de astazi la data de 8 mai se fac pelerinaje la acest sfant mormant. Se spune ca pana in anul 1914, datorita mirosului parfumat al acelui praf miraculos (mana Apostolului), orasul s-ar fi numit ,,Aya Soluk’’ (in limba turca inseamna ,,Respiratie Sfanta’’).

In ziua de 8 mai, in fiecare an, credinciosii spun ca simt acel miros parfumat al pulberii deasupra mormantului si acel parfum miraculos s-ar intinde si s-ar simti peste intreaga asezare.

Odata cu declinul Efesului s-au inmultit raidurile arabe si basilica Sf. Ioan s-a degradat. In anul 1330 ea a fost transformata in moschee ca apoi in anul 1402 ea a fost complet distrusa de catre armata mongola condusa de Tamerlan.

Biserica a fost jefuită, s-au luat materiale de constructii. In urma restaurarilor (s-au refacut partial fundatia si peretii din cărămidă si marmură) in zilele de astazi turistii au acum ocazia sa viziteze acest loc.

Ma bucur ca am ajuns si noi aici. De la moscheea Isa Bey drumul urca putin. Ne-am apropiat de intrare si am platit fiecare pretul de 8 Lire. Intrarea se face printr-o frumoasa poarta bizantina, numita Poarta Urmaririi, care avea si o bolta. Intrarea este ca si la metrou si apoi imediat am urcat cateva trepte din piatra. In partea dreapta chiar langa intrare trecerea era oprita deoarece se faceau sapaturi. Am pasit mai departe si undeva in partea stanga am ajuns la Atrium.

Aceasta zona se distinge prin acele coloane inalte si intrarea cu bolta. De aici de langa Atrium privelistea era f. frumoasa. Fiind mai sus fata de moscheea Isa Bey, se vedeau frumos cele 2 cupole de pe acoperisul acesteia. Langa Atrium am putut vedea o reprezentare in miniatura a zonei f. bine facuta. Din aceasta interesanta reprezentare se putea vedea ca la baza acelui deal pe care ne aflam noi acum, in antichitate se termina golful Efesului. Fostul port era chiar unde incepe acum pista aeroportului din Selcuk. In prezent plaja este la 8 km departare, spre vest in zona Pamucak.

De la Atrium am mers spre partea dreapta unde am vazut mica biserica facuta din lemn in care am inteles ca se afla 3 fresce destul de bine pastrate reprezentandu-i pe Isus, pe Sf. Ioan (in dreapta) si pe Sf. Timotei (in stanga).

Langa aceasta mica biserica se afla mormantul Sf. Ioan. Acesta este reprezentat de o placa alba din marmura in colturile careia sunt 4 coloane. Odata cu trecerea timpului este miraculos modul in care s-a pastrat acest mormant, ramas aproape intact, in comparatie cu ce se afla in jurul lui -ruinele bisericii frumoase de altadata.

Aproape de acest mormant am ajuns la o fantana din piatra, care acum era secata si legenda spune ca biserica avea izvoare sfintite cu apa tamaduitoare.

Tot aici in curtea bisericii am inteles ca s-ar afla si un baptiseriu. Acesta reprezenta o piscina mica in a carei apa sfintita copiii mici erau botezati. Acest baptiseriu ar avea forma unei chei din acelea vechi si 3 trepte de fiecare parte. Eu cu parere de rau nu l-am gasit.

Ne-am intors langa Atrium ca sa mai privim inca o data de aici de sus imprejurimile. Departe se vedea Efesul si Muntele Privighetorii pe unde se ajunge la Casa Fecioarei Maria. Si aproape de Basilica Sf. Ioan, urcand in continuare dealul Ayasoluk, chiar in varf se ajunge la Citadela Selcuk.

6) Citadela Selcuk (Castelul Ayasoluk sau Cetatea Selcuk) :

Pentru acest obiectiv sunt aceleasi coordonate GPS si adresa ca si pentru Basilica Sf. Ioan deoarece se afla una langa alta. Citadela Selcuk se afla chiar in varful dealului Ayasoluk si cele 15 turnuri ale acesteia se pot zari de departe. Constructia am aflat ca dateaza din epoca bizantina. In interiorul zidurilor groase ale cetatii se afla o biserica bizantina si o moschee. Am inteles ca aceasta constructie ar avea 1500 ani si datorita numeroaselor morminte descoperite acolo se presupune ca dealul a fost folosit drept necropola. Noi nu am mai urcat pana acolo dar puteti vedea imagini aici

youtu.be/kG0vMbjYCB4

Dar de la Basilica Sf. Ioan am putut vedea f. bine aceasta cetate pe ale carei ziduri erau arborate drapelele turcesti si chipul marelui Mustafa Ataturk.

Am ajuns iar in strada si am coborat incet spre Moscheea Isa Bey unde lasasem masina. De aici am pornit mai departe spre Casa Fecioarei Maria, un loc deosebit si fiindca urmeaza obiectivele turistice din apropierea orasului Selcuk, am sa incadrez acolo toate informatiile.

Pot sa va mai spun ca tot in Selcuk mai puteti vizita Muzeul Efes. Va dau si de aici adresa:

7) Muzeul Efes (Efes Muzesi) :

Coordonate GPS: N 37,9486111 E 27,3675000

Adresa: Ugur Mumcu Sevgi Yolu 26,35920 Selcuk, Ataturk Mh.

Muzeul Efes se afla aproape de centrul orasului in partea vestica langa sensul giratoriu. Exista indicator spre muzeu chiar la sosea. Din cate am aflat in salile de expozitii puteti vedea diferite artefacte din timpul sapaturilor la Efes, la Templul zeitei Artemis, Basilica Sf. Ioan: statuia din bronz a lui Eros cu delfinul, bucati de case din perioada romana, obiecte cosmetice, medicinale. Tot aici puteti vedea si artefacte care au fost recuperate din marile muzee ale lumii. Mai important mi se pare sa amintesc ca aici puteti vedea 2 statui ale zeitei Artemis, statuile lui Dionis si un cap al Afroditei. De la fantanile din Efes s-au pastrat capul lui Zeus si statuia fara cap a zeitei Afrodita.

Muzeul are si o curte in care puteti admira frontonul din templul lui Augustus si tot aici la muzeu mai puteti vedea sculpturi romane care au apartinut Templului lui Adrian. Pentru cei interesati intrarea la muzeu costa 8 Lire.

Pentru a vedea artefacte expuse la Muzeul Efes puteti intra click aici

Iar acum, daca ar fi sa mai revad inca o data toate aceste locuri, as alege o anumita ordine, asta deoarece stiu acum pozitia fiecarui obiectiv turistic. As merge asa: Apeductul Roman, moscheea Isa Bey, Basilica si mormantul Sf. Ioan, Cetatea Selcuk, Muzeul Efes, Templul zeitei Artemis. Bazarul il las separat, este doar sambata.

Si fiindca in continuare vreau sa va vorbesc despre obiectivele turistice din imprejurimile orasului Selcuk, am sa ma opresc aici.

Urmeaza in continuare sa aflati informatii despre Casa Fecioarei Maria, Grota celor 7 Adormiti si satul Sirince, toate in partea a doua.

Cu speranta ca v-am fost cat de cat de ajutor va doresc sa ajungeti la Selcuk si sa vizitati acest frumos oras. Sa aveti o vacanta minunata!

-Va continua-

Webmaster, te rog sa atasezi sus la rw. urmatorul videoclip, multumesc anticipat. Lectura si auditie placuta.

youtu.be/lL24gVDC-Cg

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adryana in 03.10.12 14:39:20
Validat / Publicat: 03.10.12 18:29:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5782 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 la plimbare prin Selcuk.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Admin
[03.10.12 18:19:27]
»

Articolul (impreuna cu probabila sa continuare) a fost selectat ca MaxiGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

adryanaAUTOR REVIEW
[03.10.12 19:41:12]
»

@admin-multumesc sincer pentru aprecieri, sper sa fiu de ajutor, asta m-ar bucura cel mai tare. Este un rw. in care am depus multa munca si este scris cu drag.

sanis*
[04.10.12 08:38:04]
»

@adryana: "acest frumos obiectiv turistic (Apeductul) este chiar in centru si ca reper sa stiti ca pe acea strada se afla si Victoria Hotel. "

Pe straduta respectiva erau hoteluri tip boutique pe toata lungimea ei, unul linga altul - mai ales pe partea dinspre oras. Em stat intr-unul din ele cinci nopti, dar nu mai stiu cum ii zice. Cu doar doua exceptii, ele nu sunt in reteaua @booking.com. Proprietarul avea un mod inedit de a cauta musterii: isi scotea o masuta si-un scaunel in fata hotelului: -) E drept, era sfirsitul lui mai si erau relativ putini turisti (inca). Am platit 30TL pe noapte pentru o dubla cu MD.

Camera era "de tranzit", cu tot cei trebuie - bazic. Si nici foarte mare. Stateam la et. 2 si urcam pe scarile tipice, abrupte. Dar aveam baie cu dus, pat mare dublu, dulap. Pe fereastra priveam direct la picioarele apeductului. Atunci, in mai, cuiburile erau pline cu pui, hraniti de berzele in zbor!

Micul dejun era pe terasa. De acolo, aveam vedere directa spre deal si cetatea de pe Ayasoluk, iar in partea opusa, deasupra orasului pina spre dealurile din jur. Mincarea "tipic turceasca". Nu pot spune ca in cele 5 dimineti am simtit ca prea se repeta. E drept, mai varia ba salamul, ba brinza. Si, desi la chisea, avea o dulceata excelenta! Cind ajung din nou, o sa caut sa vad cum ii zice la hotel. Am citeva poze cu el, dar nu mi-a trecut prin cap sa ii fotografiez si firma...

Pe straduta respectiva erau putine restaurante - parca o terasa sau doua. In schimb, pe stradutele paralele, cit si pe cele spre Centru, erau multe terase, gradini. Era mai ales unul pe colt, inconjurat cu gard alb si gradina interioara, cu muzica life si "bunaciuni" turcesti.

Din poze am vazut ca Piata (Independentei) este mult mai verde decit acum 4 ani. Si mai multi copaci decit imi amintesc eu. Or fi crescut... Acolo obisnuiam sa beau un ceai dupa-masa, cind reveneam de la plaja. Era o terasa, chiar linga fintina. Avea un difuzor si punea muzica turceasca. De atunci imi place muzica suffi.

Tot in Piata este Gara - acolo unde ai vazut linia. Este gara unde opreste trenul direct spre Aeroport si Izmir. Pt cine isi planifica o vijiiala in Izmir de-o zi, e probabil cea mai ieftina cale (si mai rapida). Trenurile sunt excelente si biletul este doar vreo 8TL de persoana un drum (pina la aeroport, 4)

Este cel mai facil mod de a ajunge in Selcuk/Kusadasi. Pentru "individuali", desigur. Totusi, trebuie combinat cu un stop de-o noapte (cel putin) in Istanbul, altfel, avionul din Bucuresti ajunge noaptea si trenul nu mai circula. Se poate totusi combina cu o noapte in Izmir - se poate lua ultimul tren in acea directie. Peste zi sunt mai multe trenuri in ambele directii.

Tot din Selcuk se poate lua trenul de Denizli (unde sunt milioane de dolmusuri spre Pammukale). Sunt tot vreo 4 trenuri pe zi, in ambele directii. Trenul face mai putin de 3 ore si costa foarte putin.

Putini turisti considera sa calatoreasca la Selcuk/Kusadasi cu trenul, desi e foarte comod si ieftin. Sunt doua trenuri pe zi din Istambul (si return) spre Izmir (Alsancak), cu ferry din Yenikapi (cam in dreptul statiei Aksaray) prin Bandirma, 6 ore fara ferry, 39.75TL un drum (cu ferry cu tot). Spre comparatie, un bilet de avion costa vreo 150 E (cu taxe) return (din Bucuresti) sau cca 100 TL (din S. Gakcen). Iar drumul cu autocarul e lung si obositor (pt mine, cel putin).

sanis*
[04.10.12 08:42:40]
»

@adryana: "un edificiu grec construit de catre imparatul Adrian cel Mare pentru zeita Artemis in anul 550 i. d. Hr. " Hadrian a fost Imparat dupa Traian, deci dupa 117 AD: -) Primul templu a fost ars chiar in anul nasterii lui Alexandru Macedon - care l-a reconstruit dupa 330 (nu stiu datele exacte). Hadrian a putut cel mult sa-l repare... (zona este seismica - pina la urma Templul a fost darimat de un cutremur)

sanis*
[04.10.12 08:52:41]
»

@adryana: "moscheea Isa Bey dateaza din anul 1735" Nici vorba! Le-ai incurcat: este din 1375. De aceea ai incurcat si stilul: este SELCUK, nu baroc. Stilul "baroc turcesc" se vede mai ales la Laleli Cami din Istanbul. Din perioada seldjuca, in zona (era in marginea imperiului lor, cu centrul la Konya) sunt doua moschei: Isabey si cea din Milet.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sanis*
[04.10.12 08:56:35]
»

@adryana: "nu se plateste intrarea la moschee". In Turcia, nu se plateste intrare la moschei - LA NICIO MOSCHEE! Se plateste la Aya Sofia si la Kariye (Chora) - dar sunt considerate muzeu. Trebuie totusi sa eviti orele de slujba religioasa.

adryanaAUTOR REVIEW
[04.10.12 09:44:43]
»

@sanis, te admir pentru ca stii istoria acestor locuri si asa cum spuneam, se vede ca te pasioneaza. Nu voi putea niciodata sa concurez cu tine la istorie, asta e clar. Fiecare dintre noi avem alte domenii in care afirmam. Acum am vazut, probabil datorita oboselii, am transcris gresit in rw. data de 1735 in loc de 1375, de cand dateaza Moscheea Isa Bey. Sunt om, imi cer scuze pt. eroare. Rw. nu a fost unul usor.

by webmaster: anul a fost corectat in text, cf sesizariii]

Sa stii ca in acest an am pasit pt. prima oara in viata mea intr-o moschee, asa ca nu aveam de unde sa stiu ca in moschei nu se plateste intrarea. De acum inainte voi sti atat eu cat si altii si este bine ca datorita tie am aflat si acest lucru. Am incercat cat am putut sa nu intru prea mult in istoria acelor locuri deoarece este un domeniu in care, recunosc, nu excelez asa ca tine si inca o data te admir si iti multumesc pt. interventie. Numai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sanis*
[04.10.12 09:52:50]
»

Imi cer scuze pt interventiile (ecourile) lungi postate la rw altor autori. As putea scrie din experienta proprie in propriul rw - dar in mare parte ar trebui sa repet cele spuse de altii. Asa, cred ca e mai bine sa completez cele spuse de altii, pentru o mai buna informare a celor interesati.

Cum am mai spus, Selcuk poate contitui o baza de vacanta. Acum sunt mai multe hoteluri cu piscina, la preturi rezonabile (deseori, mai mici decit in Kusadasi). Sunt mai putine hoteluri 5*, e drept - si se pare ca turistii romani le prefera pe acelea - cu all inclusive, desigur. Le pot gasi, totusi, in Pammucak (care e considerat "parte a Kusadasi").

Drumurile mele au fost (pina acum) individuale, nu sejururi. Asta pentru ca nu suport calatoria cu autocarul, nici masa "la bufet suedez" (MD hai, treaca mearga, dar restul...) Prefer sa-mi caut singur restaurantul unde sa servesc ce-mi place. Si, in general, imi place ceea ce gasesc in mici locante sau restaurante familiale, unde gasesc mincaruri produse "in casa". Mi se par mai autentice. Iarasi, prefer sa maninc cind vreau eu, sa nu stau la coada, sa nu respect vreun program...

De aceea, Selcuk este o alegere mai buna - dp meu de vedere - decit Kusadasi. Este mai putin aglomerat, mai ieftin, mai linistit. Are mai multe obiective istorice de vizitat. Kusadasi poate ramine o vizita de-o dupa-masa, cu dolmusul, daca chiar imi doresc. De aici se poate merge la cele 3 Cetati (Priene, Milet, Dydima), la Izmir (in care o zi e de-ajuns, oricit ar fi de mare!), Pammukale - fie cu autocarul, fie cu trenul. Plaja se poate face la piscina si mai ales la plaja Pammucak. Se poate merge cu dolmusul sau inchiria o bicicleta sau scuter. In plus, prezinta avantajul ca se poate vizita Cetatea Ephes in afara orelor cind sosesc grupurile din Kusadasi! E cumplit cind vin autocarele, pot fi si cite 50 de autocare pline cu vizitatori. Efectiv, nu poti fotografia nimic din cauza multimii!

Selcuk poate fi parte dintr-o excursie mai extinsa, de vreo 10-14 zile, care sa cuprinda atit zile de "odihna" lenesa cit si vizite interesante. Se poate face cu avionul sau cu trenul. De exemplu, dupa 3 zile de vizitat Istanbul, urmeaza o zi Izmir (daca se sta 2 zile, se poate vizita Bergama), apoi 4-5 zile Selcuk, 2-3 zile Pammukale, se poate baga 3 zile Antalya (cu autobuzul sunt vreo 3 ore), cu vizitarea Orasului Vechi Kaleici, Muzeul, Plaja din Port, vizita la Perge/Aspedos/Side, la sfirsit tren din Denizli Istambul (Pammukale Expresi) si iar 1-2 zile Isranbul.

Alte posibile vacante sunt: Dalyan/Fetiye, cu vizita de 1 zi la Marmaris), sau Antakya (Antiohia) - Keyseri, Cappadocia - Konya.

Aceasta combinatie de "odihna" - obiective turistic-istorice ma bucura mai mut decit o simpla vacanta de plaja la vreun resort. Daca in tinerete, un sejur de 3 saptamini de plaja la Costinesti imi era suficient, acum, dupa citeva zile de plaja, simt nevoia sa plec mai departe. Si am redescoperit placerea sa dorm in hosteluri, interactionind cu turisti din toata lumea. La resorturi nu poti da, in general, decit peste snobi egoisti care refuza comunicarea.

De ex, in Goreme am stat la un mic hotel (cu piscina - dar nu in circuitul @booking) tinut de o canadianca maritata cu un turc, care avea si camere si un pod plin cu paturi comune (la 10-15TL patul), se dormea chiar si pe acoperisul vilei! , unde aveam seara de seara o combinatie de muzica, foc de tabara, piscina, gratare si povesti (in general, in engleza) in care se schimbau impresii, experiente, intimplari de vacanta pe toate continentele... Asa ceva nu poti avea, oricit ai plati, intr-un resort 5*!

adryanaAUTOR REVIEW
[04.10.12 11:47:12]
»

@sanis, excelent ecoul tau si din cate imi dau seama ai avea multe sa mai spui despre Selcuk deoarece am inteles ca l-ai vazut de mai multe ori decat mine. In ceea ce priveste statiunea Kusadasi o zi asa cum spui tu este absolut insuficienta pt. a vedea tot orasul, sa zic doar plimbarea pe malul marii cu vizita Insulei Porumbelului poate ai reusi sa o parcurgi intr-o zi. Orasul are multe locuri frumoase, multe hoteluri ieftine si mai izolate care sunt convinsa ca ar fi pe placul tau la fel ca si cele din Selcuk. Totul este sa cauti si sa te informezi. Uite, numai pe langa satul de vacanta la care am stat anul asta-Ephesia Holiday Beach Club-erau o gramada de vile care ofereau cazare. Am apreciat mult la hotelurile in care am stat ca macar la ,,seara turceasca'' am putut vedea dansuri traditionale, obiceiuri si daca iti alegi bine locatia unde sa stai poti sa te bucuri si de gustoasele lor mancaruri traditionale care din cate am vazut, nu le gasesti peste tot (doar anul asta am gustat gozleme si am vazut si cum se face). Sunt multe de spus. Si mie mi-a placut f. mult Selcuk, este deosebit, un oras linistit care iti merge direct la suflet.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sanis*
[05.10.12 09:24:46]
»

@adryana: Da, recunosc, eu nu am pierdut timpul in bazarul din Kusadasi: -) Am dat o raita prin centrul vechi, pe "faleza", prin porturi, pe insula... Plaja nu am facut - tocmai de aceea "fugisem" din Selcuk, ma cam frigea pielea... Practic, mi-au fost suficiente citeva ore, dupa prinz. Da, sunt mult mai multe restaurante decit in Selcuk, fara a fi o mai mare varietate. In schimb, e mult mai aglomerat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sibicrengut
[30.06.21 09:22:54]
»

@adryana: Te rog cand se merge la bazar SELCUK, mai bine dimineata sau nu conteaza?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, sanis*, sibicrengut
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Selcuk și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074767112731934 sec
    ecranul dvs: 1 x 1