ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Moscheea Isa Bey – monument al arhitecturii islamice

Ilustrație video-muzicală
Seraj-Meykhame

TIPĂREȘTE

Profund impresionati de excursia in orasul antic Efes (click aici ), am pornit sa cautam alte obiective istorice din oras sau din imprejurimi. Ne-am intors la hotel pentru masa de amiaza, am mai intrebat in stanga si-n dreapta ce s-ar mai putea vizita si cum ajungem iar seara am pornit spre Selcuk. Ne-am indreptat spre cetatea orasului si Biserica Sf. Ioan (click aici), dar era trecut de ora 19.00 si cetatea era deja inchisa. A ramas sa revenim in alta zi si la alta ora. Ce sa facem? Trebuia sa vizitam ceva! Dar ce? In apropiere se zarea o moschee, asa ca am pornit glont spre ea.

Moscheea era deschisa (ne temeam ca nici aici nu putem intra). Intrarea in curtea moscheei se face printr-o poarta monumentala in bolta, avand deasupra aceleasi motive traditionale turcesti “stalactita” si ceva inscriptii. Curtea este imprejmuita cu un gard din piatra, in care sunt ferestre cu bolta si care au in partea superioara aceleasi motive stalactita, iar pe langa gard este o alee din marmura. In mijlocul curtii este gazon, in mijlocul caruia se afla fantana de ablutiune, octogonala, fara ziduri inalte si care nu cred ca mai functioneaza dupa cum arata.

Zona verde este delimitata de coloane inalte de granit care-mi amintesc de orasul antic. In toata curtea, pe langa gard, sunt bucati de piatra cu diferite inscriptii si motive care fac parte din moschee. De altfel, ca si alte constructii de acest fel, moscheea este ridicata cu materiale provenite din Efes, coloanele de granit si capitelurile fiind aduse de la baile din port (din Efes).

La intrarea in moschee pe un panou este un mic istoric. Moscheea a fost construita in 1375 de catre Isa Bey, in timpul invadarii zonei de catre turci. Este pozitionata pe o panta mica de pe dealul Selcukului. Locul este anume ales, astfel ca se interpune intre doua constructii magnifice: ruinele Templului Zeitei Artemis, acceptat ca cea de-a saptea minune a lumii, prima credinta/idolatrie adoptata de locuitori si Biserica Sf. Ioan, biserica crestinilor, dupa renuntarea la credinta in zeitati.

Moscheea insasi este un monument exceptional, fiind o constructie magnifica, al doilea exemplu de moschee cu doua minarete din perioada pre-otomana din Anatolia, iar ca marime este mult mai mare decat multe moschei din acea vreme. Din cauza cutremurelor, unul dintre minarete s-a prabusit, ramanand doar unul, la intrare. Acolo este si o scara pe care se poate urca putin, pana la grilaj, este chiar in dreptul intrarii in curte. Zidurile exterioare poarta urme de foc, in mai multe locuri fiind innegrite.

Arhitectul moscheei a fost Ali bin Mushmish, fiul celebrului arhitect din Damasc. Intrarea in moschee se face printr-un portal inalt incadrat de trei arcade sustinute de coloane de granit.

In moschee era liniste, nu se mai auzea nimic de afara. Chiar la intrare, pe dreapta sunt puse esarfe pentru femei in cazul in care acestea nu sunt imbracate adecvat sau nu au capul acoperit.

Nu stiu de ce, nu am indraznit sa ma plimb prin moschee, am ramas doar la intrare. Poate daca mai era lume, insa eram singuri si daca intram, aveam impresia ca suntem niste « pagani ». Mihrabul se afla in fata, pe peretele opus intrarii. Nu ma pricep la arta, mai als islamica, dar acesta mi se pare lucrat cu migala si cu stil. Sunt trei nise sapate in perete, una mare, centrala si doua mai mici, toate arcuite. Cea din mijloc este incadrata de patru coloane sculptate in perete, cate doua de fiecare parte. Deasupra acestor nise se gaseste un desen din gresie. Langa mihrab, am vazut un fel de paraclis, iar in fata lui un scaunel pentru cei ce vin la rugaciune.

Pe jos sunt o multime de covoare de toate culorile, nu urmeaza o anumita linie coloristica. Moscheea are doua cupole sustinute de coloane din granit negru, iar arcele cupolelor au au diferite ornamente mozaic din portelan alb si albastru inchis.

Atat pe peretii laterali, cat si pe tamburul cupolei, sunt multe ferestre cu arcada. Mai multe candelabre folosesc pentru iluminarea interiorului, dar momentan sunt stinse. Ele coboara foarte jos, aproape pana la nivelul capului si sunt alcatuite din mai multe becuri – felinare dispuse cilindric in cascada.

Fata de Moscheea Albastra din Istanbul si Mausoleele Sultanilor, care aveau foarte multe picturi interioare si caligrafii cu versete din Coran, aici totul este simplu, peretii albi, fara picturi. Exteriorul este la fel, simplu, cu inscriptii fine. Nu e o moschee impunatoare cum e Moscheea Albastra, cu multiple arcade din marmura si coloane pe fatada. Interiorul mi-a parut mai cald si mai primitor.

Moscheea este unul din cele mai frumoase exemple ale arhitecturii islamice.

Dupa ce am iesit din moschee, foarte aproape, am vazut niste ruine, care cred ca sunt bai turcesti, insa nu am informatii despre ele.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 29.11.10 23:55:20
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2740 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Selcuk - bai turcesti, in apropierea Moscheei Isa Bey
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11800 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

dannek
[30.11.10 00:16:14]
»

Sincer, nu imi place sa vizitez ruine, dar e o placere sa citesc ce ai scris!

cc_iordachescu
[30.11.10 00:22:26]
»

Şi noi am fost impresionaţi de acest monument de arhitectură, dar care inspiră şi mult respect spiritual. Am văzut-o în 2008 (am dormit în Selcuk în drum spre Marmaris).

Coloanele cu motive antice, diferite între ele în coronament mi s-au părut bizare, parcă adunate ca într-un muzeu aici!

La fel, nu era absolut nimeni, am admirat interiorul din uşă: sobru, auster dar şi primitor în acelaşi timp, senzaţie dată de fineţea covoarelor pe care nu am îndrăznit să le calc decât cu palmele... un loc care te îmbie să revii şi te ispiteşte emoţional chiar de eşti ateu!

cc_iordachescu
[30.11.10 00:26:44]
»

dannek, nu este o ruină, este cât se poate de funcţională, dar curtea interioară dă senzaţia de muzeu. Sau poate e o formă de respect faţă de înaintaşii în ale arhitecturii de pe acele meleaguri. Iar o asemenea linişte nu am mai întâlnit decât la Mn. Polovragi!

webmaster13
[30.11.10 05:05:57]
»

iata si un fond muzical propus pentru aceste impresii!

valimi
[30.11.10 08:39:37]
»

Un vot cu SB pentru un review frumos, scris cu mult suflet si sensibilitate.

Felicitari!

sandu.53
[30.11.10 09:00:37]
»

extraordinare informatiile oferite! o descriere completa a unui obiectiv turistic de prim rang! imi place in plus stilul in care ai scris! felicitari si astept si fotografiile!

biancutaAUTOR REVIEW
[30.11.10 09:01:23]
»

Multumesc web13 pentru melodie, ca de obicei e foarte potrivita!

@dannek, multumesc pentru aprecieri! Moscheea nu e o ruina, asa cum spune si @cc iordachescu, e doar foarte veche.

@cc iordachescu, ai dreptate in legatura cu acele coloane. Eu m-am uitat la cele din curte, care nu sustin nimic si nu le vad rostul, dar poate ca in trecut erau altfel.

Cu toate acestea, moscheea e frumoasa! Multumesc pentru aprecieri!

later: sandu.53, multumesc! Pozele vor fi validate in curand.

raoulp55
[30.11.10 10:18:24]
»

Este interesanta cultura vecinilor nostri de la sud-est. Imi amintesc cu placere povestirile unui batran turc din Tuzla noastra de la malul marii, de intelepciunea, calmul, caldura cu care-si inconjura familia, isi indruma nepotii...

Felicitari pentru review!

trandafir 1970*
[30.11.10 12:14:25]
»

Iata ca exista si locuri interesante de vizitat in Turcia, nu numai plaja si all inclusive!

Nu am fost niciodata intr-o moschee, desi imi doresc foarte mult! Un prim pas l-am facut acum, citind review-ul tau!

dorgo
[30.11.10 13:35:18]
»

@ felicitari biancuta... ai un dar deosebit al naratiunii si al observarii detaliilor...

amota
[30.11.10 16:42:18]
»

Superba descriere a moscheei. Felicitari pentru review-ul clar si foarte bine scris. Vacante placute si un vot!

corinne
[30.11.10 20:41:09]
»

Imi doresc sa ajung si eu, vreodata, in Turcia, la Istanbul si in orasul antic Efes. Poate si la aceasta moschee.

Am fost in Turcia, intr-o excusie in Marmaris dar nu am vizitat obiective turistice incarcate de istorie. Totul a fost pur comercial, turistii sa cumpere aur, articole din piele sau dulciuri si turcii sa fie in castig.

Felicitari pentru descriere!

ascent
[30.11.10 22:46:33]
»

Interesanta povestirea ta si foarte frumoase sunt si pozele!

biancutaAUTOR REVIEW
[02.12.10 11:07:53]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri, Moscheea Isa Bey este unul din principalele obiective care merita vizitate daca va aflati in Turcia, zona Kusadasi - Efes. Aici, in Efes, este foarte multa istorie, iar fanii genului vor fi cu adevarat incantati.

Pe langa Cetatea Selcuk si Orasul antic Efes mentioante in review, merita vizitat si satul Sirince, Casa Fecioarei Maria, unde aceasta si-a petrecut ultimii ani din viata si Muzeul de Arheologie din Selcuk, unde sunt expuse numeroase statuete si alte obiecte de valoare descoperite in orasul antic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ilincutei c*
[03.12.10 16:09:59]
»

foarte frumos!! felicitari! un review scris cu sensibilitate si cu drag! as fi curioasa sa vizitez plaiurile islamice...

magdalena
[06.12.10 15:56:10]
»

Dar stiu ca ai vizitat niste locuri superbe in Turcia, ma intreb cate zile imi trebuie sa vizitez cate ai reusit tu, tinand cont ca ai mei sunt cam statici...

costin1968
[04.01.11 21:06:56]
»

Draga biancuta,

Dragi colegi,

Stiti ce inseamna numele ISA, la musulmani?

dannek
[04.01.11 21:39:07]
»

@costin1968

Pentru musulmani inseamnă ISUS= ISA

biancutaAUTOR REVIEW
[05.01.11 12:09:58]
»

@costin 1968 si @dannek, interesanta informatie! Multumesc!

costin1968
[05.01.11 20:09:32]
»

Dragii mei,

Sunt, cu adevarat, mandru cu voi!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amota, ascent, biancuta, corinne, costin1968, dannek, dorgo, ilincutei c*, magdalena, sandu.53, trandafir 1970*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Selcuk și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060009956359863 sec
    ecranul dvs: 1 x 1