ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Un prânz în Samos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ştiu că pare straniu un asemenea titlu de review, dar, nu, nu vă gânditi că e un review dedicat vreunui restaurant sau vreunei taverne, ci, îmi place, nu-mi place să admit, tot ce-mi amintesc cel mai bine din acea excursie făcută din Kuşadası este o masă copioasă de prânz pe care am luat-o în Vathi, capitala insulei Samos.

Una dintre excursiile opţionale pe care le-am cumpărat din Kuşadası, de la agenţia lui Murat a fost aceasta, în insula Samos, alături de cea de la Efes plus Casa Fecioarei Maria, cea de la Pamukkale şi cea de la parcul acvatic Adaland. A fost aşa, un soi de cadou pentru aniversarea mea iminentă petrecută în acel an pe tărâm turcesc, şi, in acelaşi timp, un soi de curiozitate ce ne îndemna să vizităm o insulă grecească pornind de pe ţărm anatolian, deşi ştiam că în septembrie urma să ne satisfacem pofta de Grecia cu vacanţa din Lefkada.

Auzind că vrem să mergem şi în Samos, după ce ne târguiserăm pentru celelalte trei obţinând nişte reduceri substanţiale la acest pachet, fiind excesiv de amabil până atunci, turcul a început chiar să ne ia la rost, „că de ce vrem în Samos, atâta timp cât în Turcia aveam atâtea să vedem, mai cu seamă ca era prima dată când călcam pe pământ otoman”. Atunci mi-am amintit de veşnica şi eterna rivalitate dintre turci şi greci care s-a lăsat cu insuportabilităţi remarcabile şi de-o parte, şi de alta.

Luându-l cu uşurelul, l-am convins pe turc că noi suntem nişte bieţi turişti care vor să vadă şi să cunoască cât mai mult şi că nu ştiam când se va mai ivi o altă oportunitate. L-am înduplecat pe turc, dar a ţinut să ne spună că excursia constă doar în transport până în portul din Vathi, unde urma să ne petrecem ziua cum ne tăia capul şi la orele 17 trebuia să fim în acelaşi port îmbarcându-ne pentru drumul de întoarcere, fără ghid, fără nimic. Ceea ce a „omis” să ne spună a fost că, la întoarcere, taxa de viză nu mai era acoperită de costul excursiei şi trebuia achitată la intrare pe teritoriul turcesc, în Kuşadası.

Ziua excursiei a sosit şi mi-am dat seama că toţi turcii, asemenea lui Murat, fuseseră foarte convingători, atâta vreme cât în port în Kuşadası, la plecare, mai era doar o familie de români cu copila lor adolescentă. Vasul? O prăpadiţenie de vas mic şi amărât şi cam vechi, că-mi era şi cam teamă (aflasem că totuşi călătoria durează două ore în ciuda distanţei mici) şi cam jenă faţă de alţi călători ce aşteptau să se îmbarce în vase mai moderne. Unde mai puneţi, pe deasupra se numea, culmea! : „Kuşadası Prenses”, adică Prinţesa din Kuşadası.

Croaziera pe mare a fost agreabilă, pe mica ambarcaţiune adunându-se un grup eterogen de călători, aproape cosmopolit: o australiancă globe-trotter cu rucsacul în spinare, câţiva brazilieni, ceva americani şi italieni, neuitând de englezii şi nemţii majoritari. Printre ei, ne număram şi noi, cinci români, mândri că proveneam dintr-o ţară est-europeană, care, uite, avea şi ea reprezentanţi.

Din când în când, la apropierea de vapoare mai mari cu care îşi întretăia drumul, marea se legăna atât de tare, că mă lua cu rău de la stomac. Căldura era destul de greu de suportat, aşa că nu mai puteam suporta încă un disconfort, ţinându-mă tare. Am urmărit cu interes protocolul pe care, ulterior, l-am mai văzut şi cu alte ocazii, conform căruia la jumătatea distanţei, odată intraţi în apele teritoriale ale Greciei, s-a arborat steagul acesteia, deşi vasul era turcesc, la întoarcere, când am intrat în Egeea turcească, asistând la cutuma inversă, arborându-se drapelul cu semilună.

Sosiţi în portul din Vathi, după vămuirea relativ fără probleme, pentru noi cetăţenii europeni care am fost invitaţi la un ghişeu separat, spre mirarea internaţionalilor care erau controlaţi minuţios şi in bagaje, pe lângă cel destul de atent la paşapoarte, program de voieee!

Despre Samos ştiam (mă informasem serios de-acasă) că este o insulă din arhipelagul Sporadelor de Sud, de mărime medie, cam de 460 kmp şi cu o populaţie de vreo 30.000 locuitori, din care mai mult de jumătate trăiesc în capitala omonimă sau Vathi care este şi cel mai de seamă port al insulei.

Ştiaţi, de pildă, că Ion Ghica, fostul nostru prim-ministru de marcă din anii de după Mica Unire, şi-a legat numele definitiv de Samos, fiind vremelnic guvernatorul insulei? Cum s-a intamplat? În timpul revoluţiei de la 1848, a fost trimis de către guvernul român provizoriu ca reprezentant al acestuia la Istanbul, pentru a negocia cu guvernul turc. După înfrângerea revoluţiei, a rămas în exil la Istanbul; ulterior a fost numit de autorităţile turce în funcţia de Bei al Samosului (1853 - 1859), unde a reuşit să stârpească pirateria, în floare în insulă, care afecta în mod serios aprovizionarea pe mare a trupelor ce luptau în războiul Crimeii. La terminarea misiunii sale, în 1859, a primit de la sultanul Abdul-Medjid, conducătorul de atunci al Imperiului Otoman, titlul onorific de Prinţ de Samos. Astăzi el este o personalitate respectată în insulă, deţinând un portret impunător în galeria municipalităţii dedicată celor mai importanţi oameni ce au marcat trecutul insulei, în josul căruia se vede scris in greacă numele său: Ιωάννης Γκίκας. Autorităţile din Samos vorbesc foarte elogios la adresa sa, aprecierile nu contenesc.

Ca orice bucăţică din vechea Eladă, are o istorie de câteva mii de ani (este locuită dinainte de anul 3.000 Î. C.) care, astăzi, se poate admira din Pythagorion şi Heraion, cele două situri arheologice-emblemă, situate spre sud, la distanţă de peste 20 km de Vathi primul şi peste 25 km cel de-al doilea. Pythagorion, care pana in 1955 se numea Tigani, este cel de-al doilea oraş şi port ca importanţă şi locul de naştere al celebrului Pitagora (580 Î. C.) şi al altui matematician (şi astronom): Aristarh (310 Î. C.) cunoscut pentru faptul că a fost primul, înaintea lui Copernic, care a formulat ipoteza heliocentrismului (planetele se rotesc în jurul Soarelui). Heraion a fost unul dintre cele mai impresionante temple ale Greciei arhaice, dedicat zeiţei Hera, fiica lui Cronos şi a Rheei, zeiţa protectoare a căsniciei, a căminului şi a femeilor măritate, precum şi regina zeilor şi a oamenilor...

Am fi vrut şi noi şi ceilalţi români să mergem în oraşul natal al lui Pitagora, cel ce ne-a marcat copilăria cu teorema sa celebră, să cercetăm la faţa locului istorica aşezare. Pe atunci, fie că lucrurile nu funcţionau aşa de bine, fie că noi eram la inceputuri, n-am reuşit să ne deplasam acolo, deşi asta intenţionaserăm încă de-acasă. Interesându-ne, am aflat că exista transport în comun organizat până acolo la ore fixe, însă noi am nimerit între autobuze, următorul ar fi plecat după vreo oră. Aşa, ar fi trebuit sa apelăm la taxi, distanţa depăşind 25 km, iar noi fiind deja cinci persoane am renunţat şi de-o parte şi de alta, neavând curajul de care nu ducem lipsă, în general. Cert este că nu ne-am descurcat, şi de teamă că nu ne-am fi întors în timp util, debutanţi fiind într-ale „scotocelilor”, am rămas în Vathi, unde ne-am plimbat prin oraş, în sus şi-n jos, în port, pe străduţe, la biserici, în parcul oraşului, şi bineînţeles culminând cu masa îmbelşugată de prânz, pe care am preluat-o în titlu.

Samos este celebră şi pentru plajele sale frumoase, pentru podgoriile şi crângurile de măslini, pentru vinurile sale dulci şi cam piperate la preţ. Colindând şi câteva magazine din oraş, am concluzionat că Samos era pe-atunci o insulă cam scumpă pentru buzunarele noastre, până şi suvenirurile cumpărate fuseseră cam costisitoare.

După-amiaza târziu, ne-am înfiinţat în port de unde urma să ne îmbarcăm pe acelaşi vas vechi şi prăpădit care ne ducea în Kuşadası. La întoarcere, colectivul se cam schimbase, aceia care călătoreau pe cont propriu rămăseseră în Samos, de unde plecau către alte insule greceşti, dar ne pricopsiserăm şi cu alte feţe noi, semn că oamenii circulă liber în dorinţa lumească de cunoaştere ce ne caracteriza şi pe noi. Şi călătoria de întoarcere pe mare a fost plăcută, deşi oboseala ne cuprinsese iar, din când în când tangajul ne ridica goluri în stomac, ajungând cu bine în portul din Kuşadası.

În final, să vă spun că prima experientă de călătorie de genul acesta, pendulând între două ţări atât de apropiate doar la propriu (distanţa cea mai mică între ţărmuri, efectivă, fiind de doar 2,5 km) a fost una săracă ce n-a folosit decât la „am văzut şi altceva”? Ar fi inutil pentru că v-aţi dat seama şi singuri, lipsa unui ghid resimţită şi ulterior în toate excursiile similare putând să-i pună pe gânduri serios pe touroperatorii ce ar putea să profite zdravăn din asta. Eventual, debarcarea ar trebui să se facă în Pythagorion, nu în Vathi, şi atunci totul ar putea fi rezolvat. Nu ştiu dacă-i lasă mândria. Câştigul nostru efectiv şi cert a fost acela că, după zile întregi pe pământ musulman, am ajuns la un lăcaş de cult ortodox unde ne-am putut apropia de Dumnezeu printr-o rugăciune cuviincioasă şi ne-am încărcat bateriile pentru urmatoarea săptămână, până soseam acasă.

Daca aveţi ocazia sa călcaţi în Samos, chiar şi pentru o zi, vă îndemn să vedeţi neapărat Heraionul cu Pythagorion, nu le rataţi, căci veţi rămâne cu regretul care mă macină şi pe mine, acela de a nu simţi o pagină importantă din istoria antică a Eladei. Dar ce poate fi mai motivant decât să-mi doresc o întreagă vacanţă în Samos în care să recuperez tot ce n-am putut face şi vedea, şi chiar mai mult poate, decât această neîmplinire din care am rămas, în principal, cu satisfacţia unui dejun memorabil...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 26.04.15 22:05:25
Validat / Publicat: 26.04.15 23:50:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5413 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Biserică din capitala Samos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.04.15 22:14:06]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

webmaster
[26.04.15 23:50:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[26.04.15 23:54:54]
»

@webmasterX: Mulţumesc, este OK, melodia super, iar videoclipul, trăznet!

calatorul
[27.04.15 10:09:55]
»

Simpatica relatarea calatoriei pe mare, am patit/o si noi acum cativa ani tot la Kusadasi, unde am stat cateva zile ca sa vizitam Efesul si Pamukkale, am scris despre asta pe AFA. Am facut si o croaziera de o zi pe mare si am nimerit tot un vaporas care ne/a cam zgaltait cand a iesit din golf in marea deschisa. DAr nu marea se legana, ci vaporasul, desigur.

Am retinut si sfaturile pentru Samos, stiu si am simtit si eu vechea neprietenie dintre greci si turci, reactivata de ocuparea Ciprului. De aceea sunt greu de facut excursiile astea si poate si preturile mai mari in insulele grecesti din zona, vizitate de pe pamant otoman. Din fericire turismul primeaza si atunci lucrurile devin posibile, pentru un mic beneficiu desigur in buzunarul organizatorului.

Lyssys
[27.04.15 10:32:02]
»

@irinad - Felicitări pentru un review fluent, scris într-o manieră încântătoare, pentru care superbonusul e absolut binemeritat! Bucuria că votul meu vi l-a adus este a mea, pentru lectura agreabilă cu care am început săptămâna!

Multe vacanțe de vis să aveți!

marius gaudi*
[27.04.15 13:25:36]
»

Din nou, o placere sa citesti articolele Irinei.

dianabzs
[27.04.15 16:31:35]
»

de cateva luni locuim la Istanbul, iar la inceputul lunii iunie mergem in Thassos; am primit aceeasi intrebare : ce cautati in Grecia cand Turcia are atatea de oferit?

ce era sa le raspund? ca mi-e dor de Grecia ca de o persoana draga, ca numar zilele pana la vacanta si am fluturi in stomac? ca vacantele in Grecia ma emotioneaza cum Turcia nu va reusi niciodata? ca Grecia nu numai ca este foarte frumoasa, dar este si foarte curata? ca Turcia este frumoasa, dar pacat ca este locuita? inca nu le-am oferit niciun raspuns celor care m-au intrebat...

irinadAUTOR REVIEW
[27.04.15 18:34:57]
»

@calatorul50 - Da, a fost prima experienţă de genul acesta şi am simţit atunci, cel mai acut "încordarea" dintre părţi. Cu timpul am început să mă obişnuiesc, anul trecut, traversând din Kaş în micuţa insulă Megisti, a fost mult mai relaxant. Aşa cum aţi spus şi dvs., până la urmă, beneficiile le culeg şi organizatorii, dar şi noi, turiştii rămânem cu experienţe memorabile în ciuda faptului că sunt mai scumpe.

Altfel, mă bucur că mi-aţi împărtăşit părerile! Mulţumesc pentru vizită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[27.04.15 18:54:05]
»

@Lyssys - Mulţumesc foarte mult pentru amabilitatea dvs., şi sunt, realmente, flatată că eu v-am dat ocazia unei lecturi agreabile cu care aţi început ziua şi săptămâna! Vacanţe frumoase vă doresc!

irinadAUTOR REVIEW
[27.04.15 19:21:59]
»

@marius gaudi - Mă bucur să aflu că vă plac review-urile mele şi vă mulţumesc pentru vizită! S-aveţi vacanţe frumoase!

irinadAUTOR REVIEW
[27.04.15 20:02:50]
»

@dianabzs - Eu pot să spun cu mâna pe inimă, că, de ani buni, îmi petrec cele două vacanţe anuale în fiecare dintre cele două ţări pomenite aici, deci, le vizitez pe amândouă în fiecare an. Aşa că nu pot să declar, decât că le iubesc pe-amândouă, mi se face dor atât de una, cât şi de cealaltă, şi eu şi soţul meu fiind îndrăgostiţi de meleagurile celor două ţări. Însă aceasta este părerea mea, de pe o poziţie neutră, dvs. înţeleg că sunteţi ceva mai subiectivă! S-aveţi o vacanţă de vis în insula Thassos despre care, de curând, am scris şi postat două review-uri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
danamandache
[28.04.15 09:58:06]
»

@dianabzs: Ai prefera sa locuiesti in Grecia, sa mergi in Turcia doar ca turist!

@irinad : Felicitari pentru articol!

dianabzs
[28.04.15 15:44:25]
»

@danamandache

ai dreptate, Dana, sa locuiesc in Grecia, asa macar pentru vreo 3 ani, ar fi pentru mine un vis implinit. si in Turcia este bine ca turist, insa ca si rezident este cu totul si cu totul altceva. stii unde ma simt cel mai bine in Istanbul? in zona Sultanahmet, printre miile de turisti.

irinadAUTOR REVIEW
[28.04.15 15:55:14]
»

@danamandache: Multumesc foarte mult, tu esti ca de obicei, foarte draguta!

sibicrengut
[06.07.21 10:02:39]
»

Buna, foarte frumos ce am citit, si noi plecam in KUSADASI, am vrea sa luam o excursie optionalaSAMOS, dar... cu vaporasul acela m ai dezamgit, oare asa de rau e? te zgaltaie??

irinadPHONEAUTOR REVIEW
[06.07.21 11:40:04]
»

@sibicrengut: Bună! Mulțumesc pentru aprecieri! Impresiile mele despre această excursie sunt vechi, totul se petrecea în 2008. De atunci și până astăzi, cred că s-a mai schimbat câte ceva. În primul rând, va trebui să te asiguri că anul acesta se organizează astfel de excursii, anul trecut, din ce am citit aici pe sait, nu a fost posibil din cauza pandemiei și a situației politice dintre cele două țări. Iar, dacă se organizează, este puțin probabil să se mai folosească un vas ca acela cu care am fost noi.

Oricum, eu îți urez de pe acum să ai vacanță minunată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sibicrengut
[06.07.21 12:54:46]
»

@irinad: Buna, da! se organizeaza, plecam cu [...].

Excursii optionale:

- EXCURSIE LA EFES (vizitare Casa Fecioarei Maria, Cetatea Ephesus cu Strada de Marmura, Odeonul, Bouleterionul, Templul lui Hadrian, Agora,

Bordelul, Biblioteca lui Celsius, Marele Teatru, strada Portului, Templul zeitei Artemis si Moscheia Isa Bey) - 50 euro / pers.

- PAMUKKALE (Vizita la piscinele termale si la travertine, Vizita in cetatea Hierapolis, una dintre cele mai mari necropole a Antichitatii si a Anatoliei,

numarand aprox 1200 de morminte, Teatrul si Agora) - 50 euro / pers.

- CROZIERA CU VAPORASUL - Plecarea se face din portul Kusadasi la 09:30 am de unde va veti indrepta spre golfurile din N-V-ul

Kusadasi-ului. Vasul va stationa in cateva golfulete unde puteti inota in voie sau va veti bucurati de soarele ce scalda Marea - 20 euro / pers.

- EXCURSIE INSULA SAMOS (transfer de la hotel si bilete ferryboat catre Samos dus - intors), odata ajunsi pe insula, fiecare este pe cont propriu -

40 euro / pers.

- AQUA PARKS - 24 euro / pers.

- DOLPHIN PARK - 115 euro / pers

- SEARA TURCEASCA - atmosfera traditionala, Pretul include: taxa de intrare, transport, bauturi alcolice si nealcolice nelimitate;

- BAIE TURCEASCA - transportul dus - intors, baia de aburi, masaj cu sapun, manusa de masaj individuala - 15 euro / pers.

- JEEP SAFARI - vizitarea Parcului National si a catorva sate din inprejurimile Kusadasi-ului - 35 euro / pers.

- SCUFUNDARI - 30 euro / pers.

- SHOPPING IZMIR - Tur panoramic al orasului cu vizitarea cetatii Kadifekale, timp liber in Piata Konak langa Turnul cu Ceas simbolul orasului

Izmir, apoi deplasare pentru shopping intr-una din multiplele zonele comerciale ale Izmirului - 35 euro / pers.

- BODRUM - HALIKARNAS - Vizionarea Amfiteatrului si a Mausoleul din Halicarnassus, vizitarea Castelul Bodrum. Timp liber pentru masa si

cumparaturi pe cont propriu - 50 euro / pers.

- SIRINCE si GROTA CELOR 7 ADORMITI - Deplasare spre satul Sirince, tur pietonal, degustare de vin la fabrica din Sirince. La intoarcere oprire

langa Efes pentru o scurta vizita la Grota celor 7adormiti - 25 euro / pers.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[06.07.21 12:59:05]
»

@sibicrengut: ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE

Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat) - click pe numele utilizatorului, apoi, în fereastra nou-deschisă, pe linkul "Trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

sibicrengut
[06.07.21 13:32:00]
»

@webmasterX: Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, danamandache, dianabzs, irinad, Lyssys, marius gaudi*, sibicrengut
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Samos - excursie opţională:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060795783996582 sec
    ecranul dvs: 1 x 1