ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Leeds, un echilibru stabil între trecut, prezent şi viitor

TIPĂREȘTE

Mă aşteptam ca Leeds să fie un oraş muncitoresc, ceva gen "la mine-n cartier, fabrici şi uzine". Dar edilii care s-au succedat la conducerea oraşului chiar au vrut să lase o urmă a trecerii lor prin primărie, astfel că Leeds arată modern şi clasic în acelaşi timp, cu locuri unde te întorci în perioada Tudorilor şi cu spații proiectate futurist. Imaginea cenuşie a unei urbe industrializate excesiv şi acoperită de smog înecăcios nu mi-a apărut în față, eu bucurându-mă de un soare prietenos care mi-a ținut companie aproape toată ziua.

Leeds a cunoscut o dezvoltare economică puternică încă din sec. al XVII-lea, producția şi comerțul cu lână aducând bani şi bunăstare. Revoluția industrială a găsit aici un teren propice, s-au construit căi ferate, s-a săpat canalul de legatură cu Liverpool, s-au ridicat fabrici şi depozite. Astăzi oraşul a rămas la fel de potent, doar că utilajele şi instalațiile s-au mutat încet spre margine, lăsându-l să se transforme estetic. Ce am putut să vizitez reprezintă doar o parte din ceea ce Leeds oferă, dar am reuşit să-mi fac o impresie, să am o părere despre el.

Millennium Square, principala piață civică o urbei se deschide larg, motiv pentru care a fost utilizată în timp pentru concerte, manifestații, expoziții. La nord este închisă de o clădire care-ți atrage privirea prin albul ca de marmură, cu o intrare amintind de templele antice, dar continuată în lateral cu două turle, asemănătoare unor clopotnițe. Ridicată în timpul Marii Crize din anii '30 ea a fost salvarea pentru mulți lucrători în căutare de locuri de muncă. Acum este sediul Consiliului local al oraşului. Spre est se găseşte Muzeul orăşenesc, nu atât de spectaculos precum cel din Liverpool, nici încărcat de istorie ca cel din Londra. De vină sunt poate şi celelalte muzee ale oraşului, Muzeul industrial de la Armley Mills sau Muzeul arsenalului, care acaparează atenția prin inventar şi prezentare.

Mai spre sud se află primăria, o primărie cu adevărat moumentală, deținând recordul de cea mai înaltă clădire a Leeds-ului (aproape 70 de metri) pentru mai mult de un secol. Construită la mijlocul sec. al XIX-lea, pe când oraşul cunoştea o perioadă de avânt economic, a fost şi este folosită mai mult pentru concerte şi alte evenimente civice. Ceasul, care a devenit un simbol al urbei, a fost adaugat câțiva ani mai târziu. Pe aceeaşi stradă cu primaria este şi Muzeul de artă, aflat din păcate în reparație până în toamna acestui an, şi Institutul Henry Moore, unde am fost cam dezamagit negăsind o colecție cu lucrări ale marelui sculptor, ci doar expoziții temporare ale unor artişti contemporani.

O altă realizare arhitectonică remarcabilă este Bursa porumbului, care pierzându-şi utilizarea inițiala a fost transformată pentru a găzdui restaurante şi magazine. Am intrat pentru o scurtă vizită pentru a vedea locul unde se stabilea prețul cerealelor, unde se încheiau afaceri, unde se negocia la sange pentru fiecare bob. Zarva se dusese de mult şi acum restaurantele se pregăteau pentru oaspeți, iar în magazine stăpânea încă liniştea.

Biserica Sf. Evanghelist Ioan este plasată în zona centrală şi este cea mai veche din oraş, ctitorită în prima jumătate a sec. al XVII-lea. Are un exterior zidit în acel gotic perpendicular specific englezesc, cu ferestre largi, creneluri în partea superioară şi cu un turn cu ceas pătrățos. Interiorul iacobin este mândria bisericii, cu structuri din lemn vopsit în negru, complicat alcătuite, care susțin acoperişul şi compartimentează incinta. Stranele şi amvonul sunt sculptate cu migală, iar în diferite colțuri plăci memoriale amintesc de diferițir enoriaşi. Aici găseşti Anglia pe care o ştii din cărți şi filme, aici ai senzația că ai păşit în trecut.

Catedrala romano-catolică a Leeds-ului, cunoscută mai mult ca biserica Sf. Ana, este mult mai nouă, fiind zidită la începutul anilor 1900, în stilul neogotic. Lipsa de spațiu a făcut ca suprafața ei să fie mai mică, ea dezvoltându-se mai mult pe verticală.

Mult mai atrăgătoare mi s-a părut Sf. Petru, catedrala anglicană din Leeds. Deşi actuala construcție datează din sec. al XIX-lea, ea aparține unui şir de biserici ridicate pe acel loc începând din sec. al VII-lea. Poate şi de aceea stilul gotic englezesc, i se potriveşte atât de bine. A fost ridicată din banii comunității, printre cei care au contribuit numărându-se şi Florence Nightingale. Multitudinea de ferestre, acoperite cu vitralii viu colorate, face să apară inundată de o lumină veselă. Altarul sculptat, înconjurat de multe icoane de dimensiuni mari şi parapetul care protejează balcoanele te îndeamnă să apreciezi arta meşterilor care au dat naştere unor broderii aşa de fine din nişte scânduri tăiate grosolan.

În apropierea gării este biserica Sfânta Treime, unde se organiza un concert de chitara clasică atunci când am venit eu. Ceva mai departe de centru, am găsit o alta, închinată mântuitorului Isus, amplasată pe coama unui mic deal şi având un aspect mai mohorât.

Spațiile comerciale sunt din belşug dar nu eram hotărât să le explorez. Am aruncat curios doar o privire prin câteva galerii decorate într-un sclipitor art nouveau, cu ispititoare vitrine inundate de articole pentru toate buzunarele. Mărci cunoscute şi foarte cunoscute ofereau posibilitatea uşurării cardului bancar într-un timp record. Al meu se subțiase deja simțitor şi a trebuit să renunț.

Ce mi-a plăcut foarte mult a fost zona de-a lungul râului Aire. Pornind din gară spre Muzeul Arsenalului pe malul apei, bănuiam că depozite şi manufacturi seculare mă vor însoți. Parțial a fost adevărat, doar că anticele construcții aveau un aer nou, proaspăt. Ferestre şi balcoane mari fuseseră instalate, spații verzi şi parcări generoase le înconjurau, iar poduri cu alură calatraviană traversau râul. Fosta ecluză părea o piesă de muzeu şi în docurile pline altădată de şlepuri înnegrite se odihneau mici nave de agrement. Blocuri noi concepute în acelaşi stil industrial fuseseră adăugate, iar printre ele clădirea cu design suprarealist a Muzeului Arsenalului. Acesta deține cea mai amplă colecție de arme pe care am văzut-o până acum şi este muzeul care nu trebuie ratat la o vizită în oraş.

Nu departe de Leeds, undeva spre nord-vest, pe malul râului Aire, se află ruinele fostei mănăstiri Kirkstal. Se ajunge uşor la Kirkstal, distanța față de Leeds fiind de doar trei mile (ca să păstrez specificul britanic). Microbuzul Flying Tiger 757 (un nume mai potrivit unui avion decât acestui mic vehicul) te poate duce până la stația Abbey Rd Abbey Walk, în imediata apropiere a abației. Pentru siguranță eu am întrebat şi şoferul unde să cobor şi el m-a atenționat din timp. Este posibil şi cu trenul din stația Leeds, durata fiind aceeaşi, de vreo 20 de minute. Intrarea este liberă ca la majoritatea obiectivelor turistice din Marea Britanie, accesul liber la cultură fiind o realitate nu doar un deziderat.

Mănăstirea a fost construită pe la mijlocul sec. al XII-lea pentru a oferi adăpost şi loc de rugăciune abatelui Alexander şi comunității de călugări cistecieni care-l însoțeau. Stăpânii locului au încurajat extinderea ei, astfel apărând moara şi helesteul, iar abația devenind una dintre cele mai mari din Anglia. Renunțarea la religia romano-catolică din perioada regelui Henry VIII şi confiscarea averilor mănăstirilor a făcut ca locul să-şi schimbe proprietarii de mai multe ori şi pietrele din ziduri să-si găsească alte întrebuințări, mai lumeşti.

Peisajul romantic al unor ziduri odinioară impresionante a fost apreciat de-a lungul anilor de simplii vizitatori, dar şi de pictorii în căutare de inedit. Celebrul J. M. W. Turner a venit de trei ori şi impresiile sale plastice s-au materializat în mai multe schițe din care au rezultatat câteva acuarele păstrate acum la Tate Britain şi Cambridge.

Leeds-ul m-a surprins plăcut şi din fotografiile făcute veți vedea cu uşurință de ce. Prima şi ultima mea vizită în acest oraş m-a făcut să-mi schimb radical şi definitiv impresia despre zona Liverpool - Manchester - Leeds. Călătorul are toate motivele să oprească aici, iar dacă nu o face este doar pierederea lui. Leeds a păstrat legătura cu trecutul, este plin de vigoare astăzi şi îşi construieşte un viitor atractiv.

Să aveți un drum frumos în față.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 16.06.17 14:38:48
Validat / Publicat: 17.06.17 09:37:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.

VIZUALIZĂRI: 1713 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Biserica St. George
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56600 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.06.17 16:14:27]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Leeds, Leeds" (nou-creată pe sait)

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[17.06.17 10:33:04]
»

@webmasterX: Credeam ca nu exista vreun review despre Leeds.

webmaster
[17.06.17 10:38:07]
»

@Radu Tudoran: Așa este... dar fiind weekend echipa noastră e împărțită în mai multe activități și ne adunăm un pic mai greu pentru deliberare.

===

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[17.06.17 10:44:42]
»

@webmaster: Atunci, in acelasi spirit, Muzeului Louwman nu i s-a facut o nedreptate?

webmaster26
[17.06.17 11:07:26]
»

@Radu Tudoran: după cum s-a spus mai sus,dar și în alte cazuri, nu există o regulă ca un review să primească imediat statutul de MG sau Destinație nouă.

Echipa deliberează - dar prioritar ne ocupăm de validarea review-urilor - și dacă se strâng voturile el va fi selectat.

Unori poate dura și 1/2 zile funcție de timpul disponibil.

Deci ''răbdare și tutun''! Dacă este selectat punctajul se actualizează automat!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[17.06.17 12:04:20]
»

@webmaster26: Inteles. Dar fara tutun.

doinafil
[17.06.17 12:35:53]
»

Mi-a plăcut ce-am citit şi văzut în poze!

Bursa de cereale este o clădire atipică, superbă! La fel şi alte clădiri din Leeds.

Despre bisericile şi catedralele Regatului Marii Britanii, ce să mai spun?! Ele îşi merită locul în preferinţele multor oameni.

Am vizitat de curând Basilica San Pietro din Roma, în urmă cu vreo 7 ani Catedrala Notre Damme din Paris, şi multe, multe altele. În sufletul meu rămâne pe locul unu (din toate punctele de vedere) Westminster Abbey, din Londra

Am votat pentru că mi-a plăcut!

Să aveţi drumuri bune şi soare în vacanţe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[17.06.17 12:46:57]
»

@doinafil: Este greu sa ma hotarasc care catedrala sau biserica imi place mai mult. E chiar o proba de baraj. Mai ales ca intervine aspectul interior, exterior, etc. Mai repede as gasi ce nu-mi place

Iti multumesc pentru vot si aprecieri.

Vacante frumoase mai departe.

PS Nici macar la Roma nu pot spune care biserica m-a impresionat mai mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan-Ioan
[18.06.17 14:52:34]
»

@Radu Tudoran:

”Mamma mia, here I go again

My my, how can I resist you? ”

Cu alte cuvinte... Magna cum laude!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[18.06.17 17:17:59]
»

@Dan-Ioan:

The winner takes it all, the loser has to fall,

It's simple and it's plain, why should I complain.

Si chiar daca nu se ingramadesc voturile la "capodoperele" mele, cand vad cine ma citeste nu mai am de ce ma plange.

Multumesc pentru apreciere.

Vad ca suntem amandoi fan ABBA.

Michi
[19.06.17 08:58:59]
»

@Radu Tudoran: Trebuie să ştii că este primul review pe care-l citesc şi votez după o pauză forţată de câteva luni. Nu am vizitat Leeds deşi am fost în Anglia de două ori. Dacă ar fi s-o iau de la început aş vrea să revăd ce mi-a plăcut mai mult plus altele noi. Câte vieţi ar trebui?

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[19.06.17 09:50:48]
»

@Michi: Pentru mine zona Liverpool-Manchester-Leeds insemna doar fotbal si industrie. Calatoria acesta mi-a dovedit ca nu stiam mai nimic. Sigur n-a fost atat de frumos dintotdeauna, dar oamenii aceia si-au dat silinta sa transforme o arie cenusie in ceva demn de vizitat. Noi incercam invers. Din pacate.

Ma bucur ca ati reinceput activitatea pe AFA. Mai ales ca review-ul a dat startul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan-Ioan, doinafil, Michi, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Leeds:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10282111167908 sec
    ecranul dvs: 1 x 1