GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Doar câteva ore în Garmisch-Partenkirchen
("Impulsul de a călători este unul dintre cele mai benefice lucruri ale vieţii" )
Am mai spus-o şi în alte ocazii că sunt fan înrăit al sportului de iarnă, ski jumping. An de an urmăresc concursurile de sărituri desfăşurate în staţiunile de munte din Europa, SUA sau Japonia şi de fiecare dată mă entuziasmez de performanţele acestor ”Icari” moderni, unii din eu cu vârste atât de fragede.
Televiziunile obişnuiesc să prezinte, înaintea concursurilor şi în pauzele publicitare, imagini cu locul de disputare a întrecerii sportive şi a împrejurimilor. În urmă cu ceva ani am urmărit un set de imagini din Garmisch-Partenkirchen, oraşul bavarez unde are loc una din cele patru etape de sărituri cu schiurile ( Turneul celor patru trambuline) şi am rămas impresionat de frumuseţea locurilor. Apoi am citit şi excelentul review al colegului nostru BOGDAN DSN şi m-am aprins şi mai tare.
Eram cazat în staţiunea turistică Mayrhofen din Tirol şi gândul că mă aflam la aproximativ 125 de km de Garmisch- Partenkirchen nu-mi dădea pace. Aş vi vrut să ajung acolo, dar timpul nu-mi era prieten prea bun în situaţia dată. Într-o dimineaţă însă m-am sculat hotărât, mi-am luat ” copilotul” şi... direcţia Germany. Numai că am mai pierdut din timp cu vizitarea altor locuri în Zillertal şi nu a mai fost posibil să vizităm tot ce ne oferea oraşul-staţiune. Ne-am gândit că fiind o destinaţie de iarnă principalele locuri de vizitat sunt cam prin zona pârtiilor şi le parcurgem rapid.
Nu a fost deloc aşa, pentru că cele două ”cartiere” (Garmisch şi Partenkirchen), despărţite de râul Partnach , oferă şi altceva de vizitat în afară de zona trambulinei şi a pârtiilor de schi. Despre numeroasele drumeţii ce pot fi făcute pe munte nici nu a putut fi vorba în cele câteva ore pe care le-am avut la dispoziţie. Şi aşa timpul scurt ne-a permis vizitarea doar a zonei situate în vestul râului Partnach.
Din Zillertal se poate ajunge în Garmisch- Partenkirchen pe două rute turistice principale, una prin Pertisau şi cealaltă (un pic mai lungă) prin Mittenwald, un frumos oraş aflat la poalele alpilor. Am ales ruta din urmă, pentru că are o porţiune de drum alpin şi oferă imagini panoramice asupra munţilor. Dincolo de Innsbruck am părăsit autostrada, am setat sistemul de navigaţie GPS pe ”evitaţi autostrad㔺i pe un drum foarte bun am ajuns în urcare pe un platou împădurit şi plin de verdeaţă, deasupra oraşului-staţiune Garmisch- Partenkirchen.
După un mic popas pe acest platou am coborât spre oraş şi la intrare am făcut stânga spre celebra trambulină. Aici nu erau prea mulţi turişti şi nici nu se desfăşurau antrenamente de sărituri pe iarbă artificială, aşa cum am văzut în 2015 la Planica în Slovenia. Am plecat din zona schiabilă, am intrat în oraş şi am găsit parcare cu plată pe una din străzile mai puţin turistice, în apropiere de St. Martin, o biserică mai puţin arătoasă la exterior, dar cu un interior baroc foarte frumos.
Acest a fost şi primul obiectiv pe care l-am vizitat, iar turnul bisericii a fost reperul nostru în plimbarea prin oraş. Nu am avut un itinerar anume, paşii ne-au condus aproape la întâmplare pe străduţele înguste, pietruite şi rămase aproape neschimbate de sute de ani. Mulţimea de clădiri pictate în culori atrăgătoare fac ca oraşul să pară desprins dintr-o poveste. Ne-am plimbat ore bune pe străzi, ”ghidaţi” de clădirile colorate şi credem că am acoperit 90% din ”cartierul”Garmisch.
Dintre obiectivele turistice care mi-au plăcut în Garmisch, aş pune pe primul loc Michael Ende Kurpak, o oază plină de verdeaţă şi linişte din plin centrul „cartierului”, cu multe aranjamente florale, alei de promenadă şi copaci seculari. Fără să respect o anumită ordine a preferinţelor, Aleea pietonală Am Kurpak, Klamstrasse, cafeneaua Konditorei Kronner, haioasele fântâni arteziene, cele două clădiri cu farmacie la parter, la Kongresshaus, magazinele sau băncile pentru odihnă şi relaxare au fost alte puncte turistice care ne-au rămas adânc întipărite în memorie.
Cu părere de rău că nu ne-am calculat bine timpul de vizitare în acest frumos oraş din Bavaria, ne-am întors în Zillertal, de data acesta pe ruta prin Pertisau. Obisnuiesc să procedez mereu la fel în plimbările mele; nu-mi place să mă întorc pe ruta pe care am venit. Aleg întotdeauna o alta, chiar dacă este mai lungă şi, uneori, mai rea.
Ajunşi pe platoul de deasupra oraşului nu am făcut la dreapta spre Innsbruck, via Mittenwald, ci am făcut la stânga spre Wallgau, un sat, mai degrabă un orăşel, absolut superb. Casele sunt vopsite în culori atrăgătoare, la fel ca cele din în Garmisch- Partenkirchen, cele câteva hoteluri de lux şi restaurantele la fel, iar imaginile panoramice asupra munţilor din regiunea Zugspitz, asociate cu un albastru strălucitor al cerului, te uimesc.
Din Wallgau sunt două posibilităţi de a ajunge în Zilleretal, via Pertisau. Prin Vorderriss (112 km), paralel cu râul Isar, sau prin Bad Tolz (148 km), pe lângă lacul Walchen. Imediat după ieşirea din sat urma drumul spre Vorderriss, însă sistemul nostru de navigaţie nu ne -a lăsat. Ne-a întors în sat, apoi ne-a dirijat pe drumul cel mai lung. Din teamă de necunoscut ne-am luat după GPS şi la final nu ne-a părut rău.
Am străbătut valea Walchen, pe o şosea alpină impecabil de curată şi străjuită de brazi semeţi, am vizitat două lacuri alpine foarte frumoase, Walchen şi Kochel, am trecut prin câteva localităţi curate şi frumoase din Bavaria Superioară.
Când drumul ales de noi s-a întâlnit cu cel refuzat de sistemul GPS, ne-am lămurit ce s-a întâmplat; drumul scurt trecea printr-un tunel şi din moment ce am setat ”evitaţi autostradă” s-a setat şi ”evitaţi drumuri cu taxă”. Şi aşa am făcut aproximativ 40 de km în plus.
Trimis de traian.leuca † in 04.03.19 15:42:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@traian. leuca: Votul 20 ajuta la ceva? Daca da, sa fie primit!
Nu pot sa nu remarc frumusetea cladirilor, pe care am intalnit-o si in Austria, in anul 2014. Aceste cladiri specifice Tirolului, unele vechi de sute de ani, fac deosebirea intre frumosul adevarat si cel neadevarat (ca sa fiu elegant in exprimare) pe care il intalnim, din belsug, la Ranca, Moieciu si alte locuri de la noi din tara. La ei se poate cladi comform traditiei locului, la noi daca nu trantim langa niste brazi o magaoaie din beton cu termopane nu putem Am intalnit la Lofer o casa construita in anii 2000, in acelasi stil ca cele din 1700, dar izolate mai bine, cu ferestre din lemn, nu din plastic. Or fi austriecii mai prosti ca noi daca mai construiesc in stilul medieval al zonei? Eu nu prea cred. Dar de ajuns cu rautacismele!
Felicitari pentru articol, dar mai ales pentru poze!
Numai bine si calatorii placute!
@mihaelavoicu: Aşa este, casele din Tirol m-au fascinat şi pe mine.
@liviu49:
”Am intalnit la Lofer o casa construita in anii 2000, in acelasi stil ca cele din 1700, dar izolate mai bine, cu ferestre din lemn, nu din plastic.
Iar eu am vizitat pe la noi câteva palate (castele) restaurate cu uşi şi ferestre din termopan.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Sînt frumoase drumurile astea prin Alpi, dar trebuie spus că iarna, în funcție de căderile de zăpadă, pot fi închise, sau cu acces limitat celor cu lanțuri montate pe roți. Mai ales Achenpass (drumul prin Pertisau).
Așa că, cine călătorește iarna, e bine să se informeze în prealabil pe pagina Asfinag (compania care administrează drumurile Austriei) - asfinag.at. Deja pe pagina principală e o hartă cu restricțiile în timp real.
Cel mai nasol a fost în ianuarie anul ăsta, cînd au fost ninsorile alea de s-au dat și la știri în România, și au fost închise toate trecerile dintre Tirol și Bavaria, cu excepția autostrăzii. Să vezi acolo cozi și întîrzieri de ore!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Everestul Germaniei [Zugspitze] — scris în 13.08.24 de Rina23 din BRETZFELD - RECOMANDĂ
- Jul.2024 [Zugspitze] Am dat mana cu zeii!!! — scris în 15.07.24 de Wallone55 din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Cheile Garmisch Partenkirchen — scris în 10.10.23 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Inaltimea Sa Muntele – Zugspitze, Germania — scris în 24.07.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 O staţiune de top — scris în 31.03.16 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Zugspitze, acoperișul Germaniei — scris în 08.10.15 de spiros din DEJ - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Din frumuseţile Bavariei — scris în 31.07.15 de GIN2015* din BUZăU - RECOMANDĂ