GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
ANVERS orasul in care nu ai timp sa te plictisesti
ANTWERPEN – ANVERS
Doream cu nerabdare să ajung in acest oraș, pentru că nu mă săturasem de diamantale de la Amsterdam, doream neapărat să văd și magazinele evreilor de la Anvers. Așadar, ne-am cumpărat bilete de la Bruxel, pentru o zi, dus-intors pentru Anvers/Antwerpen.
Antwerpen este al doi-lea port ca mărime după Rotterdam și cel mai frumos oraș din Belgia.
Voi incepe descrierea acestui oraș cu ceea ce m-a impresionat cel mai mult și anume – Gara Centrală- monument ce mi s-a dezvăluit ochilor.
Gara Centrala este o adevărată operă de artă care merita un review alocat doar ei, pentru că eu nu m-am mai săturat privind-o și fotografiind-o. Gara a fost construită în 1905. Este o adevărată operă de artă, construită din carămidă șimarmueă cu fațada barocă, ceasul imens, domul de sticlă și metal – un adevărat punct de atracție pentru turiști. vezi aici
Gara are o cupola foarte mare si opt turnuri micute, dintre care sase au fost demolate in anii 50. Ele au fost reconstruite in 2009, cand au fost adaugate si alte ornamente - printre care statuia unui leu pe acoperisul de la intrare.
Gara e structurata pe 4 nivele de la care pleacă trenurile. Noi cand am venit de la Bruxelles trenul a oprit la cel mai inalt nivel. Central exista o banda rulanta ce te duce la ce nivel doresti, iar peste tot sunt numeroase magazine ce vand de la suveniruri marunte pînă la diamante.
Cum ieși din gară, in stînga incep magazinele cu bijuterii ale evreilor. Bulevardul este intesat si pe stanga si dreapta cu magazine ce-ti fura mintile, ochii si tot ce vrei.
Eu am fost in situatia asta, de m-am lipit de vitrine de nu-mi mai venea sa plec. Dacă te vede interesat de ceva, te invită imediat si te conving ca-ti fac un pret special doar pentru tine. Mie, de exemplu pentru ca nu eram prea convingatoare ca as vrea ceva, au ajuns sa-mi faca o reducere la jumatate de pret. Doamnelor, daca totusi vreti sa va cumparati ceva, faceti putin teatru cu soțul… Puneti-l in situatia sa se supere, sa plece, sa vedeti cum vi se scade imediat pretul la bijuteria dorita. Toate magazinele astea au niste vanzatoare trasnet care stiu sa negocieze. Nu cred ca raman ele in pierdere, dar sa le vedeti cum se vaita si se prefac, de parca ti-ar da ceva gratis.
Patronii, cu perciunii lungi, care li se rasucesc de sub palariile cu borurile foarte largi, imbracati in pardesie de culoare neagra, pana peste genunchi, in ciuda faptului ca afara sunt 20 grade stau in fata magazinelor si fac conversații unii cu altii. E ciudat să vezi cum copiii acestora la 4-5 ani poarta aceleasi haine ca și părinții si le ies zulufii răsuciți de sub palarii.
Evreii ortodocși formează o comunitate aparte, in fapt un alt district- cel al diamantelor, comunitate socanta la prima vedere pentru ochii turistilor care-i vad. Sunt deja parte integranta a orasului, figuri reprezentative ale uneia din ocupatiile de baza inca din perioada medievala- productia de bijuterii si vanzarea acestora. Comunitatea evreilor din Anvers este mare, numara in jur de 50.000 persoane. De amintit ca de Sabbat, sambata toate magazinele de bijuterii sunt inchise si toti evreii stau in casele lor. I-am intalnit la plimbare, in parcuri si piete in timpul saptamanii, insa sambata magazinele de bijuterii sunt parca parasite.
După diamante am plecat la cutreierat prin magazine. Am luat-o de la gară pînă în Piața Operei, apoi pe strada Meir, stradă pietonală plină de magazine, loc de promenadă, cu diverse formatii ce cantau pe stradă spre deliciul trecătorilor. Era chiar și un grup de acordeonisti și sunt sigură ca știți ce cântau…nu, nu ,,m-a facut mama oltean! ”
Cand ne-am plimbat pe aceasta stradă, ne-am intrbat dacă oamenii din Anver nu lucrează? Erau prea mulți.
După colindarea magazinelor am mers in Piata Mare – Grote Markt unde se află Primăria cu steagurile tuturor țărilor din UE în față.
Cladirea Primariei in stil renascentist incorporeaza atat stilurile flamande, cat si romane, a caror influenta e vizibila. Ornamentele bogate ale sectiunii centrale ale cladirii aveau trei statui: una a unei femei ce reprezinta justitia, o alta e Prudenta si a treia, deasupra lor era statuia Fecioarei Maria.
In fața Primăriei se află un mare monument care, conform legendei este reprezentativ pentru oras. Un gigant mitic, pe nume Antigon, ce traia langa râu cerea o taxă de trecere tuturor acelora care traversau Schelde. Celor ce refuzau să plateasca taxa li se taia o mana. Mîna era aruncată in rau. Tanarul erou Brabo a reusit sa taie, la randul lui mana gigantului si s-o arunce in rau. De aici numele orasului, din olandezul “Hand Werpen”- mana aruncata, denumire ce s-a transformat pe parcurs in Antwerpen. Statuia ce-l reprezintă pe viteazul ce-a infrint gigantul are un soclu din multe blocuri de piatră. Este foarte frumos executată această operă de artă, si-ti dă senzația că in momentul în care te uiti, Brabo aruncă mina în apă. Mana este blazonul orasului, o regasim și pe strada Meir, dar și ca blazon pe castelul ce adăpostește Muzeul Marinei
Un alt obiectiv pe care nu trebuie să-l ratezi atunci cînd ajungi la Anver este Casa lui Rubens. Biletele le cumperi de la magazinul de suveniruri de peste drum de casă, bagajele voluminoase trbuie să le lași la recepție, și se dă un ghid audio sau o broșură în care sunt prezentate fiecare exponat. Tablourile expuse aici și celelalte obiecte sunt originale și foarte bine securizate, dar despre asta cred că voi vorbi intr-un review separat.
Pentru a vedea unele dintre cele mai célèbre picturi ale lui Rubens trebuie să mergi la Catedrala Notre Damme care-și înalță turnul peste oras. Catedrala este situată în Groeplaats 21. Taxa de intrare este de 5 euro sau 3 euro pentru grupuri de min. 20 persoane. www.dekathedraal. be
Constructia ei a inceput in secolul 14 si a fost finalizata in 1521. Este una din cele mai impresionante catedrale gotice din nordul Europei. Turnul de nord are 123 metri.
Este renumita deoarece are 4 picturi ale lui Rubens: “Coborarea de pe cruce”, “Ridicarea pe cruce”, “Invierea lui Christos” si “Assumption”.
O altă biserică importantă este SINT – ANDRIESKERK – Biserica St. Andrei. Aceasta este construită în stil gotic tîrziu. www.sint-andrieskerk. be Intrarea este liberă, se plătește 1 euro pentru vizitarea tezaurului
Biserica Sf. Charles Borromee din Anvers este o biserica construita în stil baroc, cu o faţadă spectaculoasă, ridicată de catre iezuiti intre 1615 si 1621.
Peter Paul Rubens a fost pictor, decorator și architect contribuind la faţadă, turn şi o mare parte din interior. Interiorul a fost proiectat sa arate ca o sala de banchete in stil baroc, oferind o pregustare a ospăţului ceresc. Decorul opulent a dat bisericii porecla de "templu de marmură. "
La 18 iulie 1718, un fulger a lovit-o şi 39 picturi de Rubens de pe plafon s-au pierdut tragic în foc. Cele mai multe sclupturi din marmură originală au fost, de asemenea, distruse. Cu toate acestea, absida altarului principal şi Capela Maria au fost cruțate şi le oferă vizitatorilor splendoarea acestei biserici.
Biserica Sf. James – este mai ornata decat catedrala Notre Dame si adaposteste mormantul lui Rubens. Inițial s-a dorit ca inălțimea turnului să depășescă 150 metri, dar criza economica a abandonat acest proiect.
Biserica Sf. Paul – are un minunat interior in stil baroc, si se afla la distanta mica fata de Grote Markt.
Deci orașul este plin de biserici, toate una mai frumoasă ca alta, unde găsești adevărate opere de artă.
Și cum orașul este al-II-lea port ca mărime după Rotterdam și cel mai frumos oraș din Belgia ne-am indreptat spre castelul de pe malul rîului Schelde și spre halele si docurile vechiului port. În fața castelului este expusă o corabie foarte veche. Castelul care este renovat adăpostește Muzeul Marinei.
Tot din această zonă poți pleca in diverse călătorii cu vaporașe de croazieră. Noi nu am profitat de asta si acum imi pare rau. L-am salutat pe Guliver, ne-am odihnit pe o bancuță profitînd de briza rîului, am admirat multitudine petuniilor, mușcatelor și a altor flori din jardinierele ce atîrnau la fiecare stălp și apoi ne-am indreptat spre Gara Centrală de unde am luat trenul spre la Bruxelles. Voi atașa o fotografie cu toate sațiile in care a oprit acest tren. Biletul de tren a fost dus/întors și putea fi folosit la orice oră din ziua respectivă.
Trimis de kmy in 01.09.11 19:05:28
- A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kmy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Melodia atasata poate fi inlocuita/stearsa!
cat priveste cel mai frumos oras al Belgiei parerile sunt impartite intre Antwerpen si Brugge
Imi puteti spune daca au preturi bune la bijuteriile de aur alb?
Noi am vrea sa ne schimbam vereghetele. Primesc si la schimb aur?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2019 Orașul Diamantelor fără... diamante — scris în 28.02.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 În vizită la Casa Rubens din Antwerpen — scris în 18.03.19 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Anvers, in februarie (II) — scris în 19.02.17 de cristina47* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Anvers, în februarie (I) — scris în 15.02.17 de cristina47* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Orasul diamantelor — scris în 24.10.15 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- May.2015 Gara din Anvers — scris în 07.08.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Ce sa fie, Antwerpen sau Anvers? — scris în 21.05.14 de Alesana29 din EINDHOVEN, OLANDA - RECOMANDĂ