GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am fost prima data in Nairobi in 1994;la primul contact cu orasul, eu, europeanul care avea pareri preconcepute despre Africa gen "deabia au coborat din copaci" am ramas uimit de frumusetea si modernitatea sa; cladiri de 20-30 de etaje, multa verdeata, bulevarde largi, oameni civilizati, civilizatie europeana vreau sa spun; anii de dominatie engleza si-au lasat adanc amprenta asupra oamenilor si locurilor.
Am locuit la hotelul Meridian Court, 3 stele, cu piscina la ultimul etaj, am avut apartament, conditii foarte bune; mesele au fost de tip european dar puteai sa accesezi si mancarea traditionala cu influente indiene (80% din oamenii de afaceri erau de origine indiana, economia era guvernata de ei desi la putere era dictatorul Arap-Moi)
Clima in Nairobi este extrem de placuta, aflandu-se la ~900 m altitudine, influenta ecuatoriala este mult atenuata, as compara cu luna mai de la noi doar ca ploua numai noaptea (extrem de convenabil pentru turisti); ganditi-va la un mai perpetuu...
Timpul acolo are alte masuri pentru "bastinasi". Pole-pole este cuvantul de ordine si inseamna incet -incet... totul se petrece slow-motion... sa va dau un exemplu:
plec dimineata in oras la colindat; pe holul palierului nostru, erau multe ghivece mici (vreo 10) cu flori ce trebuiau ingrijite: pamantul afanat, curatat de frunze uscate etc... Un baietas de vreo 20 de ani se ocupa de aceasta operatiune... in slow-motion; ma intorc pe la pranz la masa, baiatul tot la flori lucra... plec dupa masa in oras, ma intorc seara si...a ti ghicit, baiatul tot acolo era, curata florile... cred ca lucra cu multa temeinicie si facea lucru de calitate. Oricat am incercat cu diverse ocazii sa-i scot din ale lor, fie cu bacsis fie cu indemnuri, n-am reusit... pole-pole ziceau si acest cuvant il au in ADN....
Oamenii sunt prietenosi si deschisi (fetele in special sunt extrem de deschise fata de europeni), dar discutau cu fereala despre dictatura, "baietii cu ochi albastri" lucrau si pe acolo, chiar am auzit sintagma ca atare... de la cei care au invatat in Romania! M-am imprietenit cu barmanul de la barul piscinei exterioare cu ocazia unui eveniment caritabil si-am fost invitat acasa la el la 20 km de Nairobi; m-am dus.
Am luat matatul, un autobuz cu 15 locuri colorat aproape pakistanez, fara geamuri si cu incasatorul de bilete mergand pe scara, strigandu-si oferta de transport... si dupa aproximativ 40 de minute am descins intr-un satuc pe buza unor dealuri; mirosul... dupa miros jurai ca te afli in satul romanesc, acelasi miros de lapte afumat, de balega si fum de coceni, dar oamenii erau negri, copacii erau plantatii de ananas, vitele aveau coarnele mult mai mari, in rest totul era la fel, pana si praful gros al ulitei te ducea cu gandul la Baragan...
Casa amicului era construita din tabla ondulata, dar probabil ca era izolata deoarece nu se simtea caldura de afara la amiaza. Mobilier minimal, de tineri casatoriti, aveau 2 copilasi care bineinteles ca au stat numai in bratele mele, eram ciudatul alb pe care l-a adus tata...
Ospitalieri, m-au asezat la masa dar nu stiu nici acum ce-am mancat....
Dupa masa am plecat la carciuma din sat sa ne racorim cu o bere... aici lume relativ putina initial, apoi au inceput sa vina... Intai primarul apoi si invatatorul din sat; primarul a venit cu propunerea sa mancam ceva traditional, si-a fost nyama ciomo, adica niste coaste de vita la gratar, absolut delicioase, cu mamaliga de mei si un sos iute acrisor. Supertare! Mi-a revenit sarcina sa ofer eu bautura pentru toata lumea, vreo 7 insi; berea era rece, excelenta si... ieftina. A curs o vreme berea in valuri, timp in care ne-am luat de politica. Ceuasescu fusese prieten cu Arap Moi, primise chiar in dar, ziceau ei, o ferma in apropiere de Nairobi; faceam comparatii la salarii, preturi la alimente etc si constatam similitudinea acestora; cel putin la nivelul salariului unui invatator eram perfect egali la acea vreme. Berea continua sa vina... primarul incepuse sa-mi vorbeasca in swahili eu in romaneste si ne intelegeam perfect... engleza fusese uitata de toata lumea; seara se apropia si se punea problema sa innoptez in sat si o faceam daca nu eram fortat de regulament sa nu innoptez in afara orasului.
Cu mare greutate ne-am despartit cu promisiunea de a reveni, promisiune pe care pana acum, n-am onorat-o; dar cine stie ce ne rezerva viata...
In ziua urmatoare am facut un tur complet de oras cu matat-ul (autobuzul frumos pictat), avand ocazia sa vad periferia si mizeria acesteia, cocioabe din pari, din stuf, din cartoane si tabla, copii goi si murdari alergand pe langa "case", canalizari curgand la vedere cu dejectii.... nu mai spun de miros. Se urcau in autobuzul nostru tot felul de indivizi dubiosi, mastecand "cat", un fel de betel autohton (un drog legal se pare la ei, am vazut carute pline cu acea iarba); incepusem sa regret curajul si inconstienta mea si pe buna dreptate, dupa cum aveam sa aflu mai tarziu...
Din fericire nu am patit nimic, oricum prea multi bani nu aveam la mine si nici altceva care sa-i atraga, gen camera de luat vederi, aparat foto etc.
Restul sejurului meu in Nairobi nu am mai calcat la periferie; erau atatea locuri de vizitat, muzee, etc iar pentru distractia de seara, era Florida 2000, o discoteca tare pe vremea aceea, cu ring de dans din inox si cu alte lumini si alte nebunii pe care nu le mai retin.
In zilele noastre se pare ca orasul nu mai este la fel de sigur; preturile au crescut astronomic, atunci totul era ieftin si sa va dau exemple: cazarea la hotel era 50$ zi cu 3 mese iar la Mombasa 17 $ zi (despre Mombasa alta data). O masa in oras in jur de 3$ ,o bere 0,50 $, cafeaua la fel (nu mi-a placut cafeaua, Kenia este producatoare de cafea).
As fi curios cine a fost de curand ce preturi sunt acum... atunci la Hilton in Nairobi, unde statuse Iliescu in vizita, era 100$zi.
Trimis de michirec in 11.02.09 09:23:27
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (michirec); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Frumoasa postare, exceptionala as zice din prisma subiectului abordat. Am citit-o, sincer, pe nerasuflate...
Mai vrem [cand gasesti vreme]; sunt sigur ca mai ai multe acolo in "tolba" :-)
Tare mult imi doresc sa ajung in Kenya, sa vad modul de viata al bastinasilor, sa ajung in parcurile si rezervatiile naturale si nu numai. Poate, chiar, voi reusi intr-o buna zi.
Frumoasa povestea. Frumoasa experienta. Felicitari autorului pentru ambele.
Mal d'Afrique. E ceva ce nu te lasa toata viata. Daca ai fost odata pe aceste taramuri ancestrale iti vei dori mereu sa te intorci. Aviz amatorilor Desigur, ma refer la Africa neagra.
Nimic nu e cum ti-ai imaginat. De cum aterizezi Pe Jomo Kenyatta te izbeste un miros puternic de transpiratie si pamant ud iar umezeala din aer e si calda si racoroasa insa totul e o senzatie placuta per total. E bine sa te ia cineva de la aeroport, nu te lasa la mana taximetristilor, tre' sa fii putin nebun...
Dupa un timp realizezi ca totul se imparte intre albi si negri. E o diferentiere pe care nu eu am facut-o dar am trait-o. Alta e viata pt un alb si alta pt un negru. Mult mai scumpa pt primul si mult mai ieftina pt al doilea. Am locuit in Runda district, unul din cartierele rezidentiale ale capitalei. Ca un oras in oras. Cu paza, propria administratie locala, politie, scoala, graditinta, etc. Dar pt toate acestea se plateste scump. Chiria cam 3000 de dolari, una decenta... in afara de sofer si menajera restul iti angajezi singur (bona, gradinar, etc)
Nairobi pt turisti, hmm... nu e mare scofala, un downtown cu cladiri inalte si cateva semafoare unde, culoarea rosie e mai mult ca recomandare... nu se prea opreste, se circula haotic, insa, paradoxal, au loc mai putine accidente decat la noi.
Nu va recomand matatu (acel mijloc de transport in comun -- singurul de altfel). E nesigur si neigienic.
In Kenya nu ai ce sa cauti in masina personala fara sofer, decat daca stii orasul ca-n palma. Indicatoarele sunt lipsa iar orasul e foarte mare. Toti albii au soferi. E o priveliste banala. Daca conduci tu si faci accident... ia-o la fuga. Te omoara aia inainte sa vina politia. Insa intai iti iau banii.
Parcul national Nairobi, orfelinatul de elefanti, girafele Laura si Daisy de la centrul Rockefeller, marele templu indian si cateva giro cu masina. Cam atat va recomand sa faceti in capitala.
Mergeti in safari, ajunge o data in viata insa... mergeti. Am fost in Maasai Mara, in tabara Tipilikwani. E scump insa... e vb de corturi de 5 * si momente de nepretuit. Confort in mijlocul salbaticiei.
Sfaturi: fiti incisivi, ei nu sunt europeni sa-i duca mintea asa ca spuneti si cereti ce vreti clar. Sunt lenesi asa ca daca doriti un serviciu prompt ori luati masuri ori va incarcati cu rabdare. Nu va chinuiti sa-i curatati, le place sa fie nespalati si gata. E un miros cu care ei au facut pace si... is your problem if you have one with it Accepta orice e gratis, nu te vor refuza niciodata cu nimic. Toti sunt intre ei "brother" and "sister".
Kenya e pasnica (inca), vizitati-o. Si nu uitati de lacul Nakuru cu cele peste 1, 5 mil pasari flamingo, o minunatie. Plus lacul Naivasha, frumusel. Mergeti cu barca si pescuiti.
Recomand berea Tusker. Best of my life!
V-am pupat!
a! cum ajungeti in aeroport, puteti fuma (doar) la poarta 14. (Dupa 8 ore de zbor... stiu cum e )
sonike, randurile tale sunt interesante. Ar fi frumos daca ai putea sa ne impartasesti impresii din vacantele tale prin intermediul reviews-urilor. Sunt convins ca ai ce povesti si i-ai bucura pe multi dintre noi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2010 Nairobi National Park, The Carnivore Restaurant... — scris în 02.05.11 de ireedeejay din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Village Market - Nairobi — scris în 29.04.11 de ireedeejay din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Giraffe Center - Nairobi part 2 — scris în 28.04.11 de ireedeejay din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Giraffe Center - Nairobi — scris în 28.04.11 de ireedeejay din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Jambo! Karibu Kenya! Salutare! Bine ati venit in Kenya! — scris în 28.04.11 de ireedeejay din PLOIESTI - RECOMANDĂ