ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

In vizita la imparatul Qin

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

1974 august, in Lintong era seceta, iar eu angajat la o cooperativa agricola apartinand Republicii Populare Chineze satul Xiyang. Neavand inca suficiente canale de irigare iar o sursa de apa functionala era destul de rara, multe fantani au secat deja-am fost trimisi intr-o dimineata in loc de munca de pe camp... la sapat fantani. Si am inceput mai multe echipe in diferite locuri unde credeam ca gasim apa sa sapam. La una din fantani eu am fost cel care s-a bagat sa sape mai ales ca jos era mai racoare sus arsita. Pamantul era scos cu o galeata atarnata de o sfoara de catre tovarasi colegi. La un moment era sa rup sapa, am dat de ceva tare, sapa nu s-a rupt am decapitat in schimb primul soldat de teracota gasit acolo, asa ca am scos prima data capul si pe urma corpul de teracota al soldatului.

Apa n-am gasit.

Au urmat inca 8000 de soldati, iar locul a devenit unul din cele mai vizitate in China si in lume.

Acces intre Xi-an si a opta minune a lumii, program si tarife

Dupa noaptea petrecuta la hotelul Grand Metro Park am fost culesi de sofer, ghid si SUV ul chinezesc din fata locului de cazare. A urmat drumul spre exteriorul cetatii si am trecut pe sub una din portile din zidul de aparare. Este vorba despre East Gate Jianlou, drumul a continuat pe Dongguan Main Street, pana la Second Ring Road, Huaqing East Road, Xi, an Eelevated Expressway Main Road (aici a avut loc un control de rutina de catre politia rutiera), podurile de peste Chanhe River, Bahe River, G30 Lianhuo Expressway, Qintang Avenue la marginea muntilor Lintong care abia se vedeau de ceata/poluare. La capatul drumului Qintang care este aproape o infundatura gasim complexul in care centrul de interes sint cele 3 situri cu 6000,1400 respectiv 68 de soldati de teracota, muzeu, si in jurul acestora gasim un adevarat mic orasel turistic (56 kmp) cu un parc superb cu vedere spre Muntii Litong, restaurante, magazine, locuri de cazare, alei si multe alte atractii. Ceva mai departe de armata de teracota se vede un deal in forma de piramida (de fapt cea mai mare piramida din lume) dar este de fapt exteriorul Mausoleului imparatului Qin Shihuandis, mormantul in sine nu are decat... dimensiunea unui teren de fotbal. Distanta aproximativa intre centru Xi, an si sit arheologic este de 30 km, dar datorita traficului se fac cca o ora si un sfert. Alte mijloace de transport sint autobuzele, de ex linia 306,7 rmb (4 ron) din gara Xian si pana aici. Un taxi ar fi din centru Xian pana aici cca 150 rmb (90 ron). Localizarea GPS este:34°22′54″N 109°15′14″E. Pentru alte informatii foarte pretioase mai ales drumul de la gara pana aici rog sa cititi si articolul dnei mprofeanu aici

Despre program am aflat ca situl este deschis 365 zile pe an, intre orele 8.30-17.30 iar un bilet de intrare costa 120 rmb (72 ron) noiembrie-martie si 150 rmb (90 ron) martie-noiembrie. Bineinteles ca si ghidul audio este de nelipsit, dar noi am avut un ghid in carne si oase (nu din teracota...)

Vizita la fabrica de teracota

Inainte sa putem vizita armata adevarata am oprit pe drum sa vedem (si eventual sa cumparam) un soldat de teracota. Era una din binecunoscutele vizite comerciale dar a fost interesant. Se numeste Xian Daqin Terra-Cotta & lacqueur furniture art FactoryPoti sa-ti iei de la una mica de 2-3 cm pana la marime naturala asa sa ti-l pui in gradina sau in casa langa tine si sa te pazeasca. Sau daca esti milionar poti sa-ti iei o armata intreaga banuiesc ca ai unde sa-i pui. Eu de exemplu as avea loc sa gazduiesc o armata de teracota de cca 50 bucati in marime naturala, asa sa mai am loc si pentru familie si sa mai pun si o ceapa, rosie in gradina. Dar lipsesc fondurile pentru armata respectiva asa ca am ramas cu ceapa, rosia, familia si pisicile, armata de teracota doar in poze... O figurina asa in marime naturala are un pret mediu de 13800 rmb (8200 ron) dar nu va faceti probleme sint soldati pentru toate buzunarele chiar si pentru alea gaurite... Personal mi-a placut fabricarea figurinelor si arderea in cuptoare. Dar si diversitatea din magazin, pe langa soldati se pot cumpara toate figurinele posibile si imposibile, am vazut cai, dragoni, lei, elefanti, tot felul de animale mitice, armuri, sabii, mobilier suberb chinezesc imitatie de epoca, tablouri, farfurii, cani, tacamuri, pahare, vaze, covoare, carpete, instrumente muzicale iar in ultima incapere inainte iesire cam tot ce se gaseste intr-un targ, magneti si alte chinezarii mai marunte.

Istoria mausoleului

Ca sa intelegem importanta arheologica dar si turistica al locului trebuie sa mentionez cateva date istorice si o scurta poveste despre imparatul Qin Shi Huang. Acum 2276 de ani si 259 i. e. n., si-a inceput viata si domnia acest imparat deosebit deoarece a avut multe activitati de succes care au unificat China atat din punct de vedere cultura, economie, cat si din punct de vedere forta armata. Tot el a fost cel care a inceput constructia Marelui Zid Chinezesc (dar a si unit multe ziduri de aparare independente pentru a forma unul singur) A fost un fel de erou al marii uniri daca putem spune asa. Dar a avut si defecte daca putem spune asa, prea dur cu oricine care avea pareri diferite un fel de Ceausescu de pe atunci. Alt defect al lui a fost ca a cautat nemurirea, si chiar a trimis discipoli in lume pentru a cauta un raspuns in acest sens. Cat de crud si de dur putea fi in viata atat de inspaimantat era de moarte. Vazand ca se apropie ziua in care nu va mai fi a inceput sa construiasca cu ajutorul a inca 700000 de muncitori un mormant cum nu a existat niciodata in care incape o armata intreaga cu cai, arme cu tot cu destinatia precisa ca in caz de inviere sa aiba armata langa el si sa poata lupta in viata de apoi. Bineinteles ca printre figurinele de teracota comandate de imparat inca in timpul vietii lui nu lipseau femeile (adica amantele), animalele preferate, plante, mobilier, instrumente muzicale cu tot cu muzicieni, mijloace de transport. Deci in caz de inviere... sa le aiba pe toate. Acest defect al lui ne-a adus noua turistilor o mare bucurie, una din multiplele motive sa vizitam China. Imparatul Qin a murit in 210 i. e. n. iar mormantul lui acea imensa piramida care acum este un deal impadurit cu alei si parc deasupra nu este vizitabil de catre turisti (doar exteriorul mausoleului), nu au fost incepute nici macar cercetarile arheologice.

Vizita armatei de teracota

Dupa parasirea locului de parcare am intrat in incinta sitului avand loc primul control de securitate. Intr-o cladire mare cu un hol si mai mare ghidul ne-a procurat biletele, dupa care am iesit in parcul superb unde primele flori de primavara mai ales cele de pe arbusti au inceput sa ofere ceva frumos. Daca se vedea si muntele cat de cat era perisajul perfect. Parcul este curat si nu se vede nici un gunoi, muc de tigara si nici gume de mestecat pe jos. De la intrare si pana la situl arheologic se fac pe jos 15 minute dar se pot folosi acele multicare electrice contra cost in 5 minute se ajunge acolo. Urmeaza un alt control de securitate mai sumar, si sintem inauntru in hangar, deoarece acoperisul celui mai mare sit arheologic (230 x 60 m) arata ca un hangar de avioane. Dar hangarul este numai buna de protejat aceasta armata de teracota care acum 2000 de ani aveau hainele colorate dar statul in pamant, conditiile de umezeala au sters aceste culori asa in prezent toti au culoarea bej. Dar savantii in domeniu lucreaza intens la acest lucru, se coloreaza pe rand folosind niste culori in combinatia si materialele de acum 2000 ani, in muzeu am si vazut expuse vopselele care se foloseau atunci.

Care a fost prima mea impresie intrand in primul sit (mai sint inca 3) acolo unde se fac cele mai multe fotografii comerciale si de promovare? Coplesitor si in acelasi timp foarte interesant, nu se poate descrie aici pe AFA in cuvinte. Am stat vreo ora doar aici in primul loc de expozitie dar studiind de la distanta (cca 5 m pana la primul exponat) din cei 2000 soldati de teracota (in total s-au gasit 6000 aici dar vizibile sint doar cca 2000 buc) nu am vazut doi la fel. Personal cred ca se proceda in felul urmator: Fiecare artist care a lucrat la modelarea figurinelor cred ca avea un model propriu cel putin virtual (o ruda, un prieten, un soldat cunoscut de el) si incerca sa-l modeleze cu lutul. Plus ca fiecare trebuia sa-si scrie numele pe figurina (mai mult cred ca pentru a il trage la raspundere daca nu ii placea cuiva din elita imparatului figurina) Si aici trebuie sa mentionez ca constructia a avut loc intr-un timp atat de scurt datorita presiunii imparatului. Cercetarile arheologice au descoperit in aropiere un fel de cimitir, o adunatura de oase dintr-o groapa comuna, decedatii fiind muncitorii care lucrau 24 din 24 ore la foc continuu, cazand la datorie din cauza oboselii, eventual subnutritie. Dar China e mare si sint multi asa ca se gaseau destui artisti care le luau locul.

Figurinele de teracota pe langa faptul ca nu seamana intre ele au si inaltimi diferite, imbracaminte diferita dupa rangul din acea vreme si arme diferite. De fapt armele originale s-au pastrat extraordinar de bine in acesti 2200 ani am inteles ca se folosea si un aliaj de crom. Mergand spre spatele primei hale de exponate am dat de spitalul soldatilor de teracota. Asa am numit-o eu spital de fapt este laborator de reconstructie. De si scrie in acest loc no photo, toata lumea facea si aici ce-i drept putin mai discret si nu in vazul paznicilor. Aici se reconstruiesc soldatii de teracota (care se excaveaza in continuare din pamant) gasite in bucati. Niste cutii mari de plastic contin membrele, acestea sint lipite iar tot soldatul bandajat, chiar pare un spital de razboi. Am mai vazut aparatura interesanta aici dar nu pot spune despre ce este vorba. O sa atasez o poza si cu acest spital, este interesant. De fapt ce nu este interesant in acest loc? Pe partea cealalta a halei am gasit un alt spital aici si caii erau resuscitati (suport in care stateau caii de teracota in timpul lipirii bucatilor) O alta zona din aceasta hala era destinata soldatilor de teracota gata pictati, si seamana tot mai mult cu armata de acum 2200 de ani.

Iesind din prima hala dupa o scurta plimbare pe niste alei pe langa vegetatia superba am intrat intr-un alt sit arheologic mai mic (96x84 m) in care se afla doar 1400 soldati (vizibile pentru turisti mai putini) plus foarte mult armament, cai, care de razboi, razboinici. Exponatele in toate halele sint la 5-7 m adancime asa ca ne uitam de sus la acestea. Iluminatia este adecvata si pune in valoare exponatele. Cea de a treia incapere de si mica si adaposteste doar 68 de figurine este si cea mai importanta deoarece personajele modelate in lut sint comandantii armatei imparatului. Atat in prima cat si a doua hala exista automate de medalioane de teracota cu diferite personaje, costa intre 20-30 rmb (12-18 ron) Dar de vanzatori ambulanti nu scapi pe aleile intre hale, fiecare isi lauda marfa cat poate mai bine care poate fi si de doua ori mai scumpa decat in magazine de specialitate. Sa nu vorbim de persoane dornice de castig rapid si usor care se da drept fermieri care au descoperit acest loc si vor contra cost foto cu ei (daca ne gandim bine daca in 1974 aveau sa zicem 40 de ani acum ar trebui sa aiba 83 ani dar nu parea nici unul sa aiba aceasta varsta plus ca unul de 83 de ani (daca mai traieste...) nu-si mai doreste smartphone sau SUV chinezesc doar sanatate si sa mai traiasca cativa ani... deci tapa)

Dupa vizitarea armatelor de teracota am vazut si muzeul foarte intresant unde predomina exponatele de bronz atat de bine pastrate in timp. Highlight absolut este carul cu razboinic tras de patru cai, dar si toate armele expuse. Un interes deosebit am manifestat in incaperile unde s-a descris povestea descoperirii acestui loc, atunci mi-a venit ideea sa ma pun in locul unui fermier care a sapat fantana si a dat de soldati de teracota. Si intre armata de teracota si mausoleul imparatului este un mijloc de transport asigurat, biletul de 150 rmb (120 extrasezon) da dreptul si la aceasta vizita, pacat ca inca nu s-a descoperit ce se afla in mormant, mai este mult de lucru acolo.

Utilitati in interiorul muzeului:

In afara de acele masinute electrice care ne duc din poarta in poarta, toalete suficiente, locuri amenajate pt primul ajutor in caz de nevoie (unde sint asa multi turisti chiar este nevoie de asa ceva) un centru de informare turistica, am mai vazut ceva locuri de luat masa mai mult bufet (cele mai multe restaurante se afla in exterior) o sala de conferinte si cateva terase.

Dupa aceasta vizita lunga si interesanta in preajma armatei imparatului ni s-a facut o foame de ostas asa ca am incercat meniul soldatului chinez la un restaurant aflat la iesire din muzeu Old Xian restaurant, dar asta e alta mancare, alta poveste.

Rog WM sa-mi un clip care as vrea sa fie la inceputul articolului, multumesc

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 24.05.17 23:53:07
Validat / Publicat: 25.05.17 08:59:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.

VIZUALIZĂRI: 2056 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Cei 2000 de soldati expusi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[25.05.17 08:05:29]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[25.05.17 14:13:27]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanu
[25.05.17 16:37:42]
»

@AZE: Prin reviewul tău special și prin frumoasele poze iar mi-am adus aminte de China, de Xi'an, de Armata de Teracotă și nu numai...

O destinație deosebită, o minune!...

Dana2008
[25.05.17 16:37:56]
»

Un alt articol foarte interesant!

Felicitări pentru fotografii!

Parcă ai fi la un spațiu de joacă pentru copii cu figurine.

Mi-a plăcut plimbarea la soldații de teracotă.

Călătorii plăcute!

tata123 🔱
[25.05.17 21:37:54]
»

@AZE: Impresionant loc; pe lângă Marele Zid Chinezesc aș dori să văd neapărat și Armata de teracotă. Îmi place mult carul de luptă din P39 și P40, caii sunt nemaipomenit de bine realizați. Mă bucur că am putut „să gust” în 2013 o fărâmă din fascinația acestui loc privind cei câțiva războinici de teracotă aduși la București în cadrul expoziției „Comorile Chinei”.

Reiau aici recomandarea făcută de @abancor de a lectura articolele arheologului Cătălin Pavel publicate în „Dilema” - un serial în 3 episoade e dedicat împăratului Qin (și restul articolelor sunt interesante - faceți click pe numele autorului).

AZEAUTOR REVIEW
[25.05.17 22:09:19]
»

@mprofeanu: Multumesc.

Datorita tie cand ai scris articolul (iar eu aveam deja sejurul platit si stiam ca o sa ma duc acolo iar articolul l-am citit cu mare interes) am aflat mai multe informatii despre acest loc deosebit.

Si pentru chinezi este deosebit, cred ca 97% din turisti erau chinezi.

Dar sincer, este inca mult de lucru acolo pana se pune tot in valoare inclusiv mormantul imparatului de care inca nu s-au atins arheologii, dar probabil urmeaza, chinezii nu se feresc de nici o munca grea.

AZEAUTOR REVIEW
[25.05.17 22:16:29]
»

@Dana2008: Multumesc

Este un loc interesant si frumos acest sit arheologic cu soldatii de teracota.

Si dupa ce incepi sa cunosti istoria locului devine si mai interesant.

Foarte frumos si parcul din jurul gropilor cu soldatii, cu milioanele de flori si cu muntele in imediata apropiere.

Pacat ca din cauza cetii (sau poluarii) nu am putut observa acesti munti Litong in detaliu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[25.05.17 22:24:09]
»

@tata123: Bine de tinut minte, informatiile despre arheologul Catalin Pavel si articolele despre acest loc,o sa imi fac timp pentru lectura.

Armata de teracota fiind atat de renumita incat se intituleaza a opta minune a lumii bineinteles ca se organizeaza expozitii in toata lumea inclusiv in Bucuresti cu exponate transportate temporar de acolo. Numai in SUA au fost cateva expozitii, nu vorbesc despre alte tari.

Este o minune faptul ca au realizat asa multe acum peste 2000 de ani,si alta minune ca le-au descoperit in zilele noastre in mare parte intacte doar culoarea s-a dus de pe soldati.

Am fost acolo, am vazut... mai e mult de sapat, sint convins ca sint mai mult de 8000.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor
[25.05.17 23:37:28]
»

@tata123: Cătălin Pavel are un talent literar care face cu atît mai agreabile articolele. Amuzantă de pildă tipologia turiștilor care intră în vorbă cu arheologii, publicat acum 2 sau 3 săptămîni (înțeleg că îi citești rubrica, de aceea fac referire directă).

Omul a publicat și 2 sau 3 volume, romane sau proză scurtă, nu știu, că nu am citit din scrierile lui literare, de ficțiune, decît povestirea care i-a apărut în numărul 3 al revistei Iocan, din decembrie trecut. Revista se mai găsește la librării (sau la Bookfest zilele astea). Povestirea e o fantezie onirico-istorică, scrisă cu talent dublat de cunoștințele sale de specialitate. De fapt ăsta e scopul ecoului de față, să-ți recomand povestirea respectivă. Crează acolo o lume oarecum medievală, dar ieșită din timp, un grup de cavaleri cu familiile lor care întemeiază pe rînd mai multe cetăți, cam ăsta ar fi firul narativ. O proză de atmosferă.

tata123 🔱
[26.05.17 17:21:15]
»

@abancor: Mulțumesc pentru semnalare. De anul trecut urmăresc articolele lui Cătălin Pavel... bine scrise, relaxante, interesante. Un alt mod de a „povesti” istoria - mai captivant, mai atrăgător. Într-un astfel de fel ar trebui abordată predarea istoriei și în școală (eu am avut noroc de un astfel de profesor) - scuze de off-topic.

mishu
[30.05.17 14:58:12]
»

@AZE: Un loc in care din pacate nu am reusit sa ajung asa ca prin intermediul tau am ajuns si eu acolo.

Felicitari, votat cu mare placere

AZEAUTOR REVIEW
[30.05.17 21:55:01]
»

@mishu: Multumesc

Probabil ca o sa ajungi si acolo odata, deoarece am observat ca iti aduci cu placere aminte de China si inevitabil la prima ocazie, oferta vei merge din nou.

Dar asa cum am povestit in articol mai este mult de lucru acolo, mai sint de restaurat figurine de teracota cu miile, mai sint de descoperit soldati cu sutele care probabil le-au observat cu diferite instrumente ca sint acolo ingropati dar mai trebuie adusi la suparafata. Mai este mormantul imparatului care in acest moment este o enigma.

Poate cand o sa ajungi toate astea vor fi finalizate si vei merge la o armata si mauzoleu complet de vizitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Xian - soldații de teracotă:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066762208938599 sec
    ecranul dvs: 1 x 1