ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 4 zile
Prieteni
2 ADULȚI -- v: -
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul Pergamon din Berlin (I)

TIPĂREȘTE

Muzeu de Arheologie, de Istorie și de Artă. Această titulatură poate fi dată pentru Pergamonmuseum din Berlin, cel mai mare al doilea muzeu de antichități din Europa, după British Museum din Londra și Louvru din Paris. Se află pe Insula Muzeelor, insulă formată de râul Spree și un braț al acestuia, în fosta zonă de influență sovietică. UNESCO a avut grijă ca în 1999 să ia sub oblăduirea sa, toate cele patru muzee aflate în nordul insulei.

De ce Muzeu de Arheologie?

Pentru că exponatele sale sunt rodul muncii arheologilor germani. O primă expediție în vechea Mesopotamia s-a desfășurat în anii 1886-1887, condusă de doctorul Robert Koldewey și ca o ironie a sorții, au găsit un cimitir (în apropiere de actualul Telloh). O altă expediție germană, condusă de același arheolog, dar organizată pe scară ceva mai largă, a fost trimisă în 1899 cu scopul de a explora ruinele Babilonului. Atunci s-au găsit principalele exponate aflate în muzeul din Berlin. Mai târziu s-au efectuat săpături în nordul teritoriului, în zona fostului Imperiu Asirian, în orașele Assur și Ninive.

Karl Humann, inginer feroviar, puțin arhitect și fără să fi studiat Arheologia, a făcut o pasiune din a scormoni întinsele zone aflate sub tutela Imperiului Otoman, acolo ude era obligat să trăiască din cauza unui bacil Koch. A mai avut și acceptul de la sultan de a lua tot ce „era scriere, sau figuri umane, tot ce nu ținea de Coran” . Lucrând la un drum în zona fostului Babilon întâmplarea a făcut să găsească o friză ce aparținea Altarului din Pergam.

De ce Muzeu de Istorie?

Pentru faptul că adăpostește în colecțiile sale antichități din perioada greco- romană și din Orientul Apropiat.

De ce Muzeu de Artă?

Siluetele și culorile leilor din Aleea Procesiunilor, acuratețea mozaicului de la Milet, ornamentația Templului Jupiter Heliopolitanus din Baalbek, sculpturile frizei Altarului din Pergam sau reliefurile din Palatul Regal din Ninive nu pot fi decât rodul imaginației și îndemânării unor artiști desăvârșiți.

Am cumpărat ticket în valoare de 12 euro valabil pentru mai multe muzee din oraș, nu rețin dacă era avantaj/senior sau nu, rețin că am stat la o coadă serioasă și nu la cumpărarea ticketului, ci la intrarea în muzeu. Nu am fost un grup organizat și nici nu am urmat traseul muzeal impus de documentele primite, ci am umblat de colo, colo și am stat cât am dorit, întreaga vizită însumând mai bine de două ore. Puțin!

Fără a mai face un istoric al muzeului, atât vreau să spun, că întreaga clădire a fost ridicată și dată în folosință în 1930, special pentru a adăposti monumentele mari aduse din zona Greciei și Asiei Mici, reconstituite pe baza fragmentelor riguros numerotate de arheologii expeditori. Treabă nemțească!

Cea mai mare piesă este Altarul din Pergam (Bergama de astăzi, în Asia Mică) după care muzeul și-a luat și numele. Surpriza neplăcută a fost că la vizita noastră încă era în renovare și modernizare, conform unui plan care se încheia în anul 2019. La o vizită anterioară, prin anii 80, atunci când OJT-ul organiza excursii în țările socialiste, am avut bucuria de a-l vedea în toată splendoarea sa.

Poarta Zeiței Ishtar

A fost prima vizitată. Este imensă, albastră și bine pusă în lumină. Era una din porțile Babilonului, ca parte din zidul orașului și marca intrarea principală, cea nordică. Avea 15 m înălțime, dar reconstituirea s-a efectuat doar părții superioare și numai fațadei spre oraș. La reconstituire s-a folosit numai material adus de arheologi din excavările in situ.

Poarta ridicată în sec. al VI-lea î. Ch. în timpul domniei Regelui Nabucodonosor al II-lea, este o frumusețe! Un zid din cărămizi smălțuite, ornat cu imagini în relief, de tauri și siruși, pe toată suprafața. Conform istoricilor, poarta, împreună cu partea din afara orașului, care era mult mai mare ca cea dinspre oraș, era ornată cu 150 tauri și siruși. Sirușii erau animale fantastice cu cap de șarpe, ghiare de pasăre răpitoare și trup acoperit cu solzi. Aveau rolul de apărători ai orașului.

Pe o latură a porții arheologii au găsit un zid cu scriere cuneiformă, o declarație de identitate și de proveniență divină a regelui, cuvinte rostite de rege și săpate de scribi, în cuneiformă.

Poarta a fost dedicată zeiței Ishtar, zeiță a războiului, dragostei, frumuseții și întruchipa fertilitatea și renașterea la viață, precum zeița Athena, la grecii antici.

De o parte și alta a imensei porți, sunt expuse două mari panouri ce reproduc cu elemente originale,

Fațada sălii tronului lui Nabucodonosor al II-lea (604-562 î. Hr)

Din cărămidă smălțuită, de un albastru intens, cu ornamente florale iar în partea de jos, o superbă friză cu lei.

În aceiași încăpere, într-un colț, a fost montată o copie a faimoasei stele pe care sunt imprimate Legile lui Hammurabi, datate sec. al XVIII-lea î. Ch. și al cărui original se află expus în Muzeul Luvru din Paris, despre care am scris aici. Acest rege a impus ordine și disciplină, iar Regatul său a cunoscut „epoca de aur a civilizației babiloniene” .

Și tot în această încăpere am privit cu atenție două foarte interesante hărți ale Mesopotamiei.

Aleea Procesiunilor

Am trecut în altă încăpere, în continuarea primei, tocmai pentru faptul că Aleea Procesiunilor pleca de la Poarta Ishtar și ajungea, se pare, la templul lui Marduk.

Echipa de arheologi a lucrat cu aproximativ 200 persoane zilnic, pe tot parcursul anului, timp de 15 ani, din 1899 până în 1914 pentru a scoate la lumină anticul Babilon care se întindea pe o suprafață de 900 ha, zic istoricii. Amplasat în zona orașului Hilla din Irakul de azi, pe malul estic al râului Eufrat, orașul avea străzi radiale care se terminau în centru, acolo unde se afla Ziguratul (Turnul Babel) și 14 temple, cel mai important fiind cel al lui Marduk. Și cel mai important era traseul procesiunilor sau Aleea Procesiunilor.

În muzeu este expusă și o machetă de ansamblu a traseului, de numai 30 m din totalul de 800 m cât avea Aleea,

Construită de Regele Nabucodonosor II, Aleea Procesiunilor avea o lățime de 20 m și decorată cu plăci ceramice de culoare albastru strălucitor și ocru. 120 de lei, câte 60 de fiecare parte ornau Calea, mergând în direcția spre Templu.

Sunt superbi acești lei! O împletire de nuanțe, de expresii și mișcare cum numai un artist plastic poate reda. Combinarea culorilor este de-a dreptul, uluitoare! Privindu-i, nu-ți rămâne decât să le asculți răgetul!

Calea Procesiunilor este una din operele salvate, recondiționate și expuse pentru noi, să-i admirăm frumusețea și să apreciem talentul și îndemânarea celor care au creat-o, dar și gradul de civilizație a popoarelor antice.

Încerc să mențin vie amintirea Muzeului Pergamon, atât cât am văzut, deși parte din el era în restaurare.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Insula Muzeelor rste un loc preferat pentru toate categoriile de turiști, dar și de localnici.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Parcul Lustgarten aflat tot pe Insula Muzeelor este un loc super de relaxare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 04.12.20 20:41:24
Validat / Publicat: 04.12.20 21:25:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: De două ori în Berlinul separat și de două ori în Berlinul reunificat.

VIZUALIZĂRI: 1036 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Muzeul Pergamon, Berlin. Calea Procesiunilor din anticul Babilon. Friza cu lei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.12.20 21:36:29]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.12.20 21:40:36]
»

@webmaster:  Mulțumesc!

crismisPHONE
[05.12.20 09:32:12]
»

Am avut șansa de a vizita de 2 ori acest superb muzeu. Prima dată, în oct 2012, participam la un congres european care are ca tradiție să declare una din seri "seara muzeelor", asigurându-se accesul liber al participanților la câteva muzee alese de organizatori. Am fost extrem de impresionată, am rămas efectiv cu gura căscată în câteva rânduri!...  

De aceea, la următoarea vizită la Berlin, mi-am dorit să recidivez. Eram cu o prietenă, ne-am lăsat bagajele la hotel, ne-am urcat într-un taxi și - hop, la Pergamon! Am vrut să cumpărăm bilete combinate pentru toate muzeele de pe insulă, fără să realizăm că n-am mai avea timpul fizic necesar să le baleem pe toate. Noroc cu doamna de la casă, că nu s-a pus la mintea noastră... Oricum, abia pentru Pergamon de am avut vreme, cât de cât; ca să nu mai zic ce era pe bietele noastre picioare...

Țin minte că am cumpărat și o carte de la magazinul muzeului, eram chitită să scriu despre el când am ajuns acasă, dar m-am luat cu altele și n-am mai apucat...

Felicitări pentru articol, aștept cu nerăbdare continuarea! Copleșitor loc!...

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[05.12.20 14:05:39]
»

@crismisAm fost extrem de impresionată, am rămas efectiv cu gura căscată în câteva rânduri!...

Da, așa este. Măreția la cote maxime. Și bine ai spus la încheiere, Copleșitor loc...

Rămâi cu mintea în loc, ce au putut realiza meșterii ceramiști, mozaicari, zidari sau ce alte meserii or mai fi participat la o așa lucrare excepțională cum este această Cale a Procesiunilor. Ohoooo și când?? Calcule, proiecte, materiale... nimic nu se amintește, decât Regele. Atât. De parcă el ar fi ridicat cărămizile!

Regtret pentru colega Carmen Ion că a ratat Berlinul în primăvară din cauza pandemiei. ​​​ 

Mulțumesc pentru ecou și să auzim de bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008PHONE
[05.12.20 17:38:28]
»

@mihaelavoicu:  Felicitări!

Mulțumim frumos pentru ora de istorie!

Călătorii plăcute!

Numai bine! Sănătate! ​​​

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[06.12.20 00:54:36]
»

@Dana2008:  Mulțumesc Dana pentru cuvintele frumoase! Toate bune!

webmaster
[06.12.20 09:55:43]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeul Pergamon, BERLIN" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Pergamon:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0674889087677 sec
    ecranul dvs: 1 x 1