ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Imperial al Războiului din Londra

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

În 2009 am făcut o excursie semiorganizată de o săptămână la Londra. De ce spun semiorganizată? Pentru că din partea agenţiei turistice am beneficiat de transport cu avionul, cazare şi atât. Ne-am dat seama de la început că programul nu cuprindea obiectivele care ne interesau pe noi. După ce am vizitat British Museum, National Gallery (unde nu s-a permis fotografiatul), Muzeul de Stiinţe Naturale în care statuia lui Darwin trona la capătul scării spre etaj şi Muzeul Modern Art amenajat într-o veche centrală pe cărbuni şi care nu mi-a plăcut deloc, într-o dimineaţă ne-am gândit să ne urcăm în London Eye să vedem Londra de la înălţime. Am văzut-o.

De fapt soţul meu avea un plan: să meargă la Muzeul Imperial al Războiului. Pusese totul la punct de acasă, ştia traseul ca şi cum s-ar fi născut la Londra aşa că hai! hai! am străbătut distanţa de 1.5 km în cca jumătate de oră şi am ajuns pe avenue Lambeth în faţa unei clădiri somptuoase. În faţa ei erau două tunuri navale uriaşe din Primul Război Mondial cu care se trăgeau obuze care ajungeau până la 30 km distanţă. Ele fuseseră montate pe navele la HMS Ramillies şi HMS Resolution. Muzeul a fost deschis în 1917 pentru a comemora victimele primului război mondial.

La inaugurarea sa de către regele George al V- lea, sir Alfred Mond, iniţiatorul proiectului şi-a expus concepţia prin cuvintele „ nu este un monument al gloriei militare, ci un record de trudă și sacrificiu˝ Trebuie să vă spun că englezii au un cult al conflagraţiilor câştigate dar şi al efortului şi sacrificiului comun al militarilor şi civililor.

Îmbogăţindu-şi exponatele a fost mutat în 1936 în actuala locaţie în clădirea Bethlem în care a funcţionat un spital psihiatric. Deşi iniţial muzeul fusese destinat evocării primului război mondial, după cel de al doilea a inclus şi exponate din acesta. Astăzi În Anglia mai sunt încă patru muzee ale războiului care fac parte din organizaţia IWM (Imperial War Museum) din care trei sunt în Londra. Muzeul din av. Lambeth este cel mai important.

Clădirea muzeului a suferit o serie de amenajări începând din 1980 şi care au fost terminate în anul 2000. Muzeul este organizat pe cinci nivele, plecând de la subsol, dedicat exponatelor din Primul Război Mondial (tunuri, uniforme, arme, hărţi etc.), parter (care se concentrează asupra celui de al II-lea Război Mondial), la nivelul următor se află o expoziţie permanentă dedicată Holocaustului ( în curs de organizare când am vizitat noi muzeul).În cursul amenajării curtea fostului spital a fost transformată într-un atrium, - parterul fiind construit suficient de solid pentru a susţine greutatea echipamentelor expuse-, o mezanină şi un balcon cu vedere la etajul doi. În atrium este Galeria Exponatelor Mari. În acest spațiu au fost amplasate tancuri, piese de artilerie, vehicule, echipamente și aeronave din primul război mondial până la războiul Falklands (1982). Exponatele de la parter includ: „Diavolul” un tanc Mark V; „Ole Bill” un autobuz de tip LGOC B, rachete V-2 și Polaris, coajă de 800 mm de la Schwerer Gustav și (colorat cu nisip, extremă dreapta) un rezervor Grant folosit de Bernard Montgomery.

Aeronavele suspendate includ un Sopwith Camel, Heinkel He 162 și (parțial întunecat) Supermarine Spitfire numărul R / 6915, care a zburat în bătălia Marii Britanii și a doborât trei aeronave. La etaj am fost impresionată de obiecte din timpul holocaustului. Parcă şi acum văd o vitrină cu sute de perechi de pantofi, majoritatea numere mici de copii. În 1999 expunerea holocaustului nu era terminată dar ce am văzut m-a cutremurat.

În 1968 muzeul a fost atacat de un piroman care a vrut să-l incendieze protestând astfel împotriva exibiţiei militarismului în faţa copiilor. În 1992 un republican din armata irlandeză a plasat două bombe la subsolul nuzeului. Ambele încercări de atentate au fost dejucate.

Intrarea este gratuită, finanţarea întreţinerii sale fiind făcută de stat şi din donaţii.

Ce vă mai pot spune? Dacă ajungeţi la Londra nu rataţi acest muzeu care nu este dedicat numai victoriilor militare, ci şi participării populaţiei civile la război. Prin analogie şi acum suntem într-un război dar cu un inamic nevăzut. La acest război participăm cu toţii schimbâdu-ne modul de viaţă şi rămânând în casele noastre. Ne este greu mai ales acum în preajma celei mai mari sărbători creştine în care până anul acesta mergeam la Înviere şi ne bucuram împreună cu cei dragi, copii şi nepoţi.

WEB, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=O9G5q1vompI


[fb]
---
Trimis de Michi in 14.04.20 15:53:40
Validat / Publicat: 14.04.20 18:10:21
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 561 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Atrium, marile exponate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.04.20 17:48:54]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[14.04.20 18:20:07]
»

@Michi:  Start vot! Interesant acest muzeu si ati fost inspirati ca v-ati stabilit trasee de acasa, asa vezi clar ce vrei tu. Asta este bine in excursiile pe care ti le planifici tu.

Mi-au placut aceste cuvinte:

  „ nu este un monument al gloriei militare, ci un record de trudă și sacrificiu˝​

cam despre asta este vorba, si la fel de adevarat este acum ca luptam impreuna (in fine, aici ar fi de comentat daca luptam impreuna sau inca unii impotriva altora), dar inamicul este acelasi din pacate.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[15.04.20 08:11:15]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Imperial al Războiului (IWM London), LONDRA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

​​

MichiAUTOR REVIEW
[15.04.20 12:31:05]
»

@webmaster26:  Da, aşa e, m-am orientat după London Eye

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Imperial al Războiului (IWM London):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053999900817871 sec
    ecranul dvs: 1 x 1