GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Orsay este cel mai frumos muzeu din Paris... mă rog, după părerea mea.
Vă plac pictura şi, în general, artele plasice? Dacă nu, nu aveţi ce căuta aici, vă pierdeţi vremea. Dacă însă răspunsul este afirmativ, atunci pregătiţi-vă pentru o zi (cel puţin) de delectare şi încântare.
De ce îmi place mai mult acest muzeu, decât Louvre-ul? În primul rând, pentru că este mai puţin aglomerat, mai puţin frecventat de cei care cred că vizitarea unui muzeu din Paris este „de bon ton”, „chic”, sau, mai nou, „cool”, „trendy”, dar şi, subiectiv, pentru că aici găsesc picturile impresioniste care mi-au încântat adolescenţa, când le admiram în albume, nesperând că voi ajunge vreodată să le văd pe viu.
Aici nu vei fi cuprins niciodată de acel sentiment de nimicnicie pe care s-ar putea să-l încerci la Louvre, totul aici este plin de viaţă, agitaţia şi forfota vizitatorilor fiind ca cea dintr-o gară, pentru că, realmente te afli într-o gară, este drept, dezafectată şi transformată, din 1986, în muzeu.
În timp ce, la Louvre aveam mereu senzaţia aceea de rece şi impersonal, în ciuda înghesuielii permanente din faţa Giocondei, aici parcă mă aflam acasă, la o şuetă cu prietenii. Senzaţia se pare că nu este numai a mea, şi alţii cu care am discutat au avut păreri asemănătoare. În plus, acesta este singurul muzeu din Paris unde am mai întâlnit şi alţi români. Nu spun că românii nu se duc prin muzee, dar se pare că aici intră mai mulţi, faţă de alte locuri, cum ar fi complexul muzeal de la Invalides, de exemplu.
Clădirea, aflată în inima Parisului, pe malul stâng al Senei, faţă în faţă cu Jardin des Tuileries, de pe pe celălalt mal, este organizată pe 6 niveluri, dintre care numai 3 au expoziţii permanente cu opere de artă.
La nivelul 0 (parter) este reprezentată perioada pre-impresionistă, unde sunt expuse opere ale unor artişti dintre care îi amintesc pe Corot, Courbet, Daumier, Degas, Delacroix, Ingres, Manet, Millet Monet, Moreau, Renoir şi alţii.
La nivelul 2 (unde se găseşte şi un restaurant), sunt expuse lucrări de pictură şi sculptură din perioada academismului, naturalismului, simbolismului şi Art Nouveau, aparţinând unor artişti precum Bonnard, Bourdelle, Claudel, Gallé, Gaudi, Munch, Rodin şi alţii.
La nivelul 5 (şi aici se găseşte un restaurant) se află „la crème de la crème”, adică impresionismul şi post-impresionismul, cu lucrări ale lui Cézanne, Degas, Gauguin, Manet, Matisse, Monet, Pissaro, Renoir, Seurat, Sissley, Toulouse-Lautrec, Van Gogh şi ale altora.
Cel mai bine este să urmezi traseul recomandat de organizatori, în ordine cronologică: nivelul 0, apoi urci cu liftul la nivelul 5 şi, în sfârşit, cobori la nivelul 2. Dacă nimeriţi şi în timpul unei expoziţii temporare, intraţi şi pe-acolo.
Dacă dispuneţi de suficienţi bani şi înţelegeţi una din limbile franceză, engleză, spaniolă, italiană, germană, rusă, sau, mai rar, olandeză, japoneză, chineză, luaţi-vă neapărat un audio-ghid.
Biletul costă 9, 50 euro, dar mai sunt şi nişte reduceri, nu ştiu exact, pentru că noi am folosit Paris Museum Pass, care asigură intrarea gratuită la peste 60 de muzee din Paris. Vă recomand să utilizaţi acest pass, pentru că economisiţi bani, dar şi timp, nu mai staţi la cozile de la bilete. Pentru amănunte, mergeţi la adresa:
În continuare, vă las să vedeţi câteva fotografii de la muzeu.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 48.86052000 N, 2.32618300 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pentru cei ce nu stiu asta, cum spuneai, Muzeul Orsay ocupa o fosta gara a Parisului, construita in 1900 pentru Expozitia Universala. Desi avea o pozitie buna, ea nu a functionat decat pana in 1939. A fost inchisa, apoi a fost abandonata pana la inceputul anilor '60. In afara faptului ca aici s-au facut filmari pentru un film al lui Welles, vechea gara a devenit teatru sau sala de licitatie, dar si piata. Prin 1975 cineva propusese demolarea ei, dar in 1977 hotararea a fost ca trebuie sa devina muzeu. Pe mine m-a impresionat intr-un mod foarte placut, colectiile sunt superbe, dar si cafeaua buna in spatele ceasului.
Sarbatori fericite !
fotografiile cu celebrele picturi sunt minunate.
Da şi mie mi-a placut mai mult d'Orsayul decat Luvrul. La d'Orsay e mult mai cald, şi nu mă refer la condiţiile meteo... şi poţi admira în linişte picturile lui Claude Monet şi alţii.
Voiam sa adaug si eu poze de la d'Orsay si Grevin dar am ramas " interzisa" in fata numarului postat de tine si a preciziei explicatiilor.
Vot tardiv dar mare de la mine. Dupa parerea mea cele doua review-uri ar fi meritat fiecare cate 10000 puncte dar... no comment.
Am vazut o americanca plangand de emotie si de bucuria de a se afla in fata unui tablou de Van Gogh. M-a impresionat acest lucru si m-a facut si pe mine sa privesc cu alt suflet, capodoperele aflate in acest muzeu. Superbe pozele postate de tine. Vreau sa adaug si eu una care evidentiaza realismul lui Gustave Courbet ,,L'origine du monde''.
Vad ca poza pe care am incercat sa o postez nu a fost acceptata. Incerc cu alta in care apare si fiul meu de 14 ani. Daca el are voie sa vada un tablou realist dintr-un muzeu celebru, de ce membrii AFA nu au voie? Cred ca se exagereaza cu puritanismul pe acest site. In fond este o opera de arta nu o poza porno.
@popescu. borsa
In conformitate cu regulamentul saitului, pe care-l gasesti dand click aici, la Capitolul II, lit B], pct. 5, se spune explicit ca, nu sunt acceptate pe sait
”Fotografii despre care se poate aprecia ca nu respecta legea sau morala
Poza a fost stearsa, deoarece expunerea in public a organelor sexuale, in opinia noastra, incalca principiile moralei. Plus ca, nefiind un sait accesibil doar userilor inregistrati, este vizibil oricarui minor, s-ar documenta de exemplu pentru o compunere cu aceasta tema.
Te avertizez sa nu mai urci astfel de poze, ele nu vor fi acceptate.
Multumesc.
Crezi ca in Musée d'Orsay este interzis accesul minorilor?
Ai incarcat o noua poza, dupa avertizare. La fel de imorala.
Chiar ai nevoie de un cartonas galben, care-ti ofera 2 zile la dispozitie pentru a citi, intelege si aplica regulamentul?
Te rog nu starui. La validare, toate pozele sunt luate la mana de un webmaster, asa ca astfel de poze nu pot trece.
Multumesc.
Gresesti, avertismentul a venit dupa ce am incarcat ambele poze. Nu-mi pasa de cartonasele voastre. Amenintarile voastre sunt sub cea ce asteptam eu de la voi. Salut, si cartonasul de care spuneai il iau singur.
Mutat în rubrica "Museul d'Orsay, PARIS" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2015 Muzeul d'Orsey Paris — scris în 04.11.15 de irina2015 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cea mai pretioasă colecţie de artă impresionistă din lume, Musee d´Orsay, Paris — scris în 13.02.20 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Musée d’Orsay (IX) — scris în 23.05.12 de Ovidiu istorie din BOTOşANI - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Muzeul d'Orsay / Un muzeu - opera de arta — scris în 27.09.09 de anami din MERLIMONT, FR - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Muzeul d'ORSAY in cateva fotografii. — scris în 04.07.10 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2007 Muzeul d'Orsay / Incarca-te cu energie — scris în 07.02.10 de lidiasi din IASI/BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2002 Muzeul d'Orsay / Saizecisisase — scris în 17.04.09 de Cristian_h* din CRAIOVA - RECOMANDĂ