GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Correr, un muzeu al amintirilor
AmFostAcolo, am fost la Veneția și nu numai odată! Așa mizeră cum o văd unii, falnică și mândră cum a fost odată, ”perla Adriaticii” ne face totuși cu ochiul și cu un semn al mâinii parcă ar zice ”Hei, veniți la mine, veniți cât mai sunt, cât încă mai exist! ”
Capitală a provinciei Veneto, bijuterie a Adriaticii, mândra și falnica Serenissimă încet, dar sigur se scufundă. Așa zic oamenii de știință, în frunte cu geologii!
Aș zice că astea sunt problemele municipalității și ale statului italian, dar pe lângă încălzirea globală, apoi și noi turiștii, în număr extrem de mare, dăm ”o mână de ajutor procesului de scufundare”
Și ca o paranteză, de curând, un artist plastic italian, Lorenzo Quinn, a realizat două mâini albe de 12m înălțime, ce ies din Marele Canal și par a fi ale unui om gata să se înece. Sau o altă interpretare poate fi aceia că, palatul de care sunt prinse mâinile să fie scufundat și tras în mare, de însăși Adriatica, sau poate chiar Adriatica să fie salvatorul acelui palat. Aici stă forța creativă a artistului, în diversele moduri de interpretare a lucrării sale. Oricum ai lua-o, este simbolul încălzirii globale și al Veneției în pericol!
După cum spusei, în anul care tocmai a trecut, am pus iarăși piciorul pe pământul ”plutitor” al Veneției (sincer, nu am simțit că se clatină) și în una din cele câteva zile petrecute aici, am pus în program Muzeul Correr.
Este unul din cele 11 muzee conduse de Fundația Muzeelor din Veneția. Aflat în Piața San Marco, acesta se întinde de-a lungul părții sudice a pieții și ocupă etajele superioare ale Noilor Procurații, precum și Aripa Napoleoniană, acolo unde se află și intrarea în muzeu.
Aici sunt expuse colecțiile bogatului Theodor Correr, membru al unei familii cu tradiție în a colecționa, pasionat și iubitor de istorie și artă, dar și de tot felul de obiecte ieșite din uz, precum documente, hărți, într-un cuvânt tot ce se poate aduna și colecționa. Deh... este și asta o boală! Această ”boală” a fost moștenire de familie și amplificată după căderea Republicii Veneția, când multe familii de nobili își puneau în vânzare valoroase obiecte personale sau chiar colecții întregi.
Altruist de fel, Correr și-a deschis porțile palatului său în 1830 pentru ca și alții să poată gusta frumosul sub aspectul valorilor acumulate în timp. După care și alte familii au procedat la fel, alții donându-i chiar din colecțiile lor.
Patrimoniul mărindu-se, Correr și-a donat întreaga colecție orașului Veneția, inclusiv fondurile destinate conservării acesteia.
Locația a trebuit schimbată, soluția fiind galeriile Procurațiilor Noi din Piața San Marco. Muzeul este format din Colecția Correr, Muzeul de Arheologie și Sala Bibliotecii Naționale Marciana.
Am luat bilet de intrare în valoare de 13 euro/seniori (20 euro preț întreg), acest bilet cuprinde de fapt și Palatul Dogilor și toate cele menționate mai sus.
Urcăm scările din marmoră ale muzeului cu aparatul foto în mână, la vedere, fără a mă informa în prealabil dacă îl pot folosi sau nu. Și dacă nu mi s-a atras atenția, l-am pus în funcțiune.
Având o atracție deosebită pentru tavanele ornamentate, nu-mi puteam lua ochii de la ele și nici de la policandre.
Correr a fost un mare admirator al operelor sculptorului Antonio Canova, drept pentru care vizita începe cu Colecția Canova aflată în camere unde, după căderea Republicii au fost găzduiși regi ai Franței și împărați austrieci. Câteva din aceste lucrări sunt în fotografiile atașate.
Antonio Canova încă din timpul vieții și-a câștigat celebritatea datorită talentului său, fiind unul din reprezentanții de seamă a neo-clasicismului în sculptura europeană.
Colecțiile întregului muzeu se întind pe aprox. 30 încăperi unde sunt expuse tablouri ale unor importanți pictori venețieni, portrete ale dogilor, mobilier, colecții de monede, costume venețiene, încălțăminte, printre care am văzut (ce nu am mai văzut până acum), pantofi cu talpa foarte înaltă, enorm de înaltă, ale fostelor curtezane pentru a fi mai ușor reperate, apoi ceramică, chiar și mumii, hărți maritine, ceasuri, jucării, servicii de masă (unul vechi din 1525) și multe, multe alte obiecte.
Am trecut fugitiv prin Muzeul de Arheologie, (pentru care ar mai fi trebuit încă ceva timp) și am pătruns în Sala Bibliotecii Naționale Marciana.
Eu nu voi descrie sală cu sală, pentru că acestea nu se vizitează. Ci, numai sala de lectură. (Vezi foto anexate). Biblioteca este unul din cele mai vechi depozite de manuscrise și texte clasice, din lume. Numele îi vine de la Sf. Marcu, patronul spiritual al orașului.
Baza colecției a fost donația umanistului și savantului bizantin, Cardinalul Bessarion care în 1468 a donat 750 de manuscrise în greacă și latină, plus 250 incunabule (cărți tipărite), constituind astfel prima bibliotecă publică deschisă oamenilor de știință din Veneția.
Și biblioteca ce a aparținut lui Petrarca, donată orașului și formată din manuscrise și scrisori personale, a fost găzduită aici, dar cu timpul s-a pierdut. Conform unei vechi legi, câte o copie din fiecare carte tipărită în Veneția era depusă la Marciana. Tot aici au fost depuse și colecții de manuscrise provenite din diverse mănăstiri desființate din porunca lui Napoleon I
Mare parte din valori, cu timpul au fost mutate în alte locații ale orașului.
Astăzi Biblioteca Marciana conține aprox. 13.000 manuscrise, peste 2.800 incunabule și peste 24.000 de alte lucrări tipărite între 1500 și 1600. Pe lângă multe valori, sunt și partituri muzicale de opere și sonete.
Valori cu care, Veneția zice-se că s-ar scufunda!
Mulțumesc!
Trimis de mihaelavoicu in 14.02.18 10:01:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diverse țări.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Muzeele Veneției, VENEZIA / VENEŢIA" (nou-creată pe sait)
@mihaelavoicu: Start vot! de cand nu am mai putut spune asta, asa ca de fiecare data cand voi putea face asta am sa o fac prioritar fata de articolele vechi necitite. Foarte frumos muzeul iar Venetia este una dintre dorintele mele, era sa fie cum vreo doua sapt, dar nu am mai prins bilet de tren ieftin asa ca mai astept o ocazie. Insa pana atunci gratie articolelor dedicate acestui oras, printre care si acesta voi avea mai multa informatie. Foarte frumos muzeul si merita sa-i acorzi atentia vizitandu-l. Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Merci mult, dar mai bine că nu ai prins bilet, pentru că în această perioadă, la Veneția se desfășoară carnavalul și cred că este o nebunie de nedescris, plus că e posibil ca anumite muzee să fie închise.
La un review de zilele trecute, Zozo era fericită că nu ai net și poate da starul. M-a amuzat!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mihaelavoicu: multumesc pentru fereastra artistica deschisa in acest muzeu venetian a carui esenta e frumusetea... mangaierile artistice ale orasului sunt nenumarate... din orasul care seamana cu un vis, dupa cum zice Byron, nu poti retine decat visul... sper sa mai ajung odata acolo si sa revad mandra Venetie... am lecturat cu interes articolul si am notat biblioteca in mod deosebit.
@mihaelavoicu: Câtă viață au statuile lui Canova!
Câtă trăire și lumină emană! E-atât de frumos muzeul ăsta!
@mishu: Da, ți-am ținut locul cu succes de câteva ori. Nu multe, dar importante! Și mi-a plăcut mult!
@mireille: Așa mică și înghesuită între ape, Veneția este, ca și Florența, Inepuizabilă. Îți doresc să mai ajungi nu odată, ci de mai multe ori acolo!
@Zoazore: Ești tu cu multă personalitate pe firul de discuții de la Alba, dar și frumosul știi să-l apreciezi!
@mihaelavoicu: Veneția - orașul plutitor, orașul de pe ape, orașul gondolelor, dar și orașul „frumosului” și artelor. Un articol care ne atrage atenția asupra câtorva puncte de mare valoare artistică și cultural-istorică - mulțumim.
Câtă atenție pentru „frumos” în Biblioteca Marciana. Cred că prin acumularea unui exemplar din orice carte apărută în Veneția vremurilor de demult Biblioteca Marciana juca rolul unui depozit legal din vremurile noastre.
Frumos muzeu, frumoase chipuri sculptate!
Am rămas șocată privind poza P10. Cum puteau frumoasele curtezane să umble pe cataligele alea?! Nu le scăpau din picioare? Cum își țineau echilibrul? Ce sacrificii făceau să placă!!! Sau erau prea micuțe de înălțime?
Am votat cu drag!
@doinafil: Am văzut odată un film cum o tânără trebuia neapărat să se învețe a merge pe astfel de încălțări. Până a reușit să meargă... vai de mama ei!
@tata123: Mulțumesc pentru aprecierea frumosului.
@mihaelavoicu: Pe bune? CHIAR se catarau pe alea? Cu scara, poate! Eu am crezut ca e un soi de... arta, dar nu functionala!
Din ce erau facute? Par foarte grele!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2017 Palatul Dogilor, Veneția — scris în 19.07.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Muzeul Dantelei din Insula Burano — scris în 04.07.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2014 Palazzo Mocenigo – muzeul veneţian al costumelor şi parfumului — scris în 23.05.14 de Klaudyia din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Palazzo Mocenigo di San Stae — scris în 27.10.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Muzeul de istorie navala — scris în 22.10.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2006 Muzee Venetiene — scris în 08.08.09 de Cristian_h* din CRAIOVA - RECOMANDĂ