ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.02.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul de Arheologie din Varna - tezaur de civilizație

TIPĂREȘTE URM de aici

În review-ul precedent vorbeam despre vizita mea în Varna și despre locul unde am servit masa, acum voi vorbi despre Muzeul de Arheologie, obiectiv turistic pe care țineam neapărat să-l văd în Varna, despre care citisem în „Bulgaria, Ghid complet” din Editura Aquila că este unul din cele mai frumoase, cele mai vechi și cele mai bogate muzee din Bulgaria, un muzeu cu mari tradiții în domeniul științei și activităților muzeale.

Varna, numită și „capitala maritimă” sau „capitala de vară” a Bulgariei, este cel mai mare oraș din nordul Bulgariei și de pe coasta bulgară a Mării Negre, al treilea oraș bulgar ca mărime, are circa 350.000 de locuitori, un important centru turistic, visit.varna.bg/en/index.html, mare parte l-am văzut și eu, ….

Este acolo din secolul 4 î. Hr., când sub numele Odessos adică „Orașul pe apă” era un important centru comercial și, până în secolul 7 când a devenit Varna, a avut mai multe nume, date de cei ce stăpâneau orașul, perși, traci, romani, slavi….

Numele Varna, care poate veni de la un termen din bulgara veche care înseamnă „ciori“, l-a purtat până în anul 1949 când a fost denumit Orașul Stalin, am avut și noi unul!?!? , dar după nici 10 ani s-a renunțat la acest nume, nu și la capacele gurilor de canal inscripționate cu el, capace care se mai văd și astăzi pe străzile Varnei.

Muzeul de Arheologie este situat la numărul 41 pe B-dul Principesa Maria Louisa și poate fi vizitat între orele 10 și 17, zilnic din iunie până în septembrie, din octombrie până în mai fiind închis duminica și lunea. Are site-ul archaeo.museumvarna.com cu multe informații utile, inclusiv zbuciumata lui istorie despre care aș vrea să spun câteva cuvinte.

În anul 1887 un grup de profesori de la Liceul de Băieți din Varna a creat o echipă pentru colectarea materiale arheologice din oraș și împrejurimi pentru ca anul următor să organizeze un muzeu la Biblioteca orașului. Peste câțiva ani Ministerul Economiei Naționale a ordonat trimiterea colecției muzeale la Sofia pentru înființarea unui muzeu central. Varna s-a opus dar a fost obligată să le trimită. În anul 1894 profesorul Karel Skorpil, unul din faimoșii frați arheologi cehi Skorpil care au activat în Bulgaria după dobândirea independenței țării în 1878, unul din inițiatorii primei echipe de colectori, a luat inițiativa de a amenaja o nouă colecție.

După lungi tratative cu Sofia s-a decis expunerea colecției într-o sală la Liceul de Fete pentru ca în anul 1906 să se inaugureze Muzeul Raional în mansarda aceluiași liceu. A fost plimbat prin alte clădiri pentru ca în anul 1993, clădirea Liceului de Fete restaurată să fie complet ocupată de Muzeul de Arheologie, zona de expoziție fiind de peste 2.000 de metri pătrați. Astăzi Muzeul expune mărturii preistorice, apoi ale tracilor, ale grecilor și romanilor, mărturii medievale bizantine, otomane și, în fine, bulgare și este organizat în două departamente principale, Arheologie și Artă, și în mai multe secțiuni.

M-am oprit puțin în fața clădirii pentru câteva poze și pentru a vedea mai bine clădirea construită la sfârșitul secolului 19 în stil baroc târziu, cu demisol, mansardă și două niveluri, o clădire pătrățoasă într-o curte spațioasă, pe a cărei fațadă se mai vede încă destinația ei inițială, „ȘCOALA GIMNAZIALĂ DE FETE” .

Am achitat taxa se acces, 10 leva de persoană și, surpriză, am fost informați că fotografiatul este interzis și chiar a fost.

În cursul vizitei am întâlnit multe supraveghetoare, doamne de toate vârstele, una la 2 – 3 săli, norocul meu că nu au stat tot timpul lângă mine, reușind să fac ceva poze, nu toate reușite. Nu pozez cu telefonul, ci doar cu aparatul foto al cărui zgomot este ușor de recunoscut. Când trebuia să pozez soțul meu se uita după doamnele însoțitoare și se juca cu cheile pe care le luase din rucsac, dar și doamnele destul de atente își mai găseau câte ceva de făcut….

În muzeu sunt prezentate cronologic cu explicații și în engleză peste 60.000 de artefacte unice din epoca greacă antică, romană și epoca antică târzie, forme rare de pre-monede, peste 2.000 de monede antice și medievale de aur, argint, bronz și cupru, precum și statui și sculpturi antice, vase, basoreliefuri medievale și decorațiuni, podoabe din aur, aranjate în patru secțiuni, Preistorie între anii 40.000 și 1.200 î. Hr., Antichitate din secolul 8 î. Hr. până în secolul 6 d. Hr., Evul Mediu secolelor 7 – 18 și Numismatica, o bogată colecție de monede din secolele 6 î. Hr. până în secolul 18. Unic pentru acest muzeu, toate exponatele prezentate în aceste secțiuni au fost descoperite în urma săpăturilor din Varna, vechiul Odessos, și împrejurimi.

Aici se află Cea mai veche comoară de aur din lume, datează din anii 4000 î. Hr. și cuprinde bijuterii de aur de o rară măiestrie. A fost descoperită accidental în anul 1972, în timpul unor lucrări de construcție din vestul Varnei, azi Necropola Tracă Varna, închisă publicului, când au fost dezvelite aproape 300 de morminte și cenotafe ce conțineau exemplare sofisticate din aur sau cupru, ceramică, lame de sidex și obsidian, mărgele și scoici, mai sunt destule încă închise….

Au fost găsite circa 3.000 articole de aur pur de 23,5 carate cu o greutate totală de circa 6,5 kilograme, coliere, brățări, ornamente, vase și chiar un sceptru de aur, simbolul puterii monarhului, interesant, în cenotafe a fost găsit mai mult aur, probabil să suplinească lipsa osemintelor, decât în morminte…, dar cel mai mult aur a fost găsit într-un mormânt alături de scheletul unui bărbat de patruzeci - cincizeci de ani, acoperit cu mai mult de 100 de podoabe de aur printre care plăcuțe în formă de taur, venerarea virilității, a forței instictuale și a războiului, având în mână un buzdugan de luptă, imaginea regelui care deține funcții sacre și putere.

Au fost găsite în Necropolă și sunt expuse în muzeu, circa 600 de obiecte ceramice, vase, unele aurite, statuete, măști din lut nears ….

În afara artefactelor găsite în Necropolă, Muzeul deține și o valoroasă Colecție de icoane bulgăresti din secolele 14 – 19, care, cu peste 150 de icoane, este a doua ca mărime din Bulgaria, unele, vechi și foarte valoroase, altele, capodopere ale Școlii bulgare de iconografie.

După colecția de icoane mai sunt expuse bijuterii medievale de aur și argint din secolele 12 – 14, centuri din Al Doilea Regat Bulgar, …. aici nu am putut poza…

Am ieșit în curtea muzeului și ne-am oprit la Grupul Statuar Frații Skorpil, Karel și Hermann, cei doi arheologi cehi veniți tineri în anii 1880 în Bulgaria, fondatori ai arheologiei bulgare, ai Muzeului de Arheologie din Varna, cu o vastă activitate arheologică în Bulgaria în care se odihnesc și astăzi.

Vizita mea în Muzeu a durat aproape două ore, a fost o vizită plăcută, aș fi stat mai mult, aș fi vrut să privesc mai mult și mai în liniște exponatele, să citesc și mai ales să reușesc să înțeleg explicațiile scrise…. Am putut poza diferite exponate din cele patru secțiuni ale muzeului, repet în muzeu fotografiatul este interzis, poate am reușit să vă trezesc curiozitatea, cert este că vă invit să vizitați acest valoros muzeu, să vă rezervați suficient timp pentru el, nu veți regreta, merită din plin….


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Muzeu deosebit, foarte valoros, cu spații generoase de expunere, de neratat în Varna...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 07.02.21 15:29:31
Validat / Publicat: 07.02.21 16:12:43
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

VIZUALIZĂRI: 938 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Varna, Muzeul de Arheologie, Grupul Statuar Frații Skorpil, Arheologii cehi stabiliți în Bulgaria, inițiatorii muzeului...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56600 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.02.21 16:08:30]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeele Varnei, VARNA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Varna și împrejurimile]

webmaster
[07.02.21 18:22:38]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

micutzuPHONE
[07.02.21 19:21:50]
»

Salut. Va felicit pentru acest articol  în care prezentați atât de frumos unul dintre cele mai frumoase muzee din Bulgaria. Spre rușinea mea am fost în Varna de mai multe ori, dar fiind vara, soare principalele obiective au fost plaja și marea. Dvs ati aratat cu acest review și cu cele anterioare, din zona orașului Varna, ca vecinii noștrii bulgari au multe de oferit turiștilor. Voi incerca și eu în următoarele reviewuri sa prezint locuri văzute în ultima perioada și care sa nu aibă legatura cu litoralul. Va stimez, apreciez și va doresc toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisPHONE
[08.02.21 07:19:23]
»

Super-interesant și corect organizat acest muzeu, el a fost scopul principal al micului nostru sejur în Varna de toamna trecută. Nu-mi amintesc să ne fi atras cineva atenția că n-am avea voie să facem poze, poate nu și-au mai bătut capul cu noi, fiind singurii vizitatori la momentul respectiv sau pentru că n-au văzut camere foto la noi. De ceva vreme folosim doar telefoanele, e mult mai comod și, cel puțin în cazul meu, rezultatul e mult mai bun. Ce-i drept, am fost supravegheați permanent, dar ne-au lăsat să imortalizam în voie, mai puțin în sala tezaurului.

Oricum, am plecat copleșită de acolo! ​

mprofeanuAUTOR REVIEW
[08.02.21 10:32:10]
»

@webmaster:  Mulțumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[08.02.21 10:37:13]
»

@micutzu:  Am vizitat pentru prima dată Bulgaria în toamna trecută și am rămas plăcut surprinsă de ce poți vedea acolo.

M-aș bucura dacă vei scrie articole despre Bulgaria și litoralul ei, merită!

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Aceleași gânduri frumoase!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[08.02.21 10:49:10]
»

@crismis:  Așa este și noi am fost mai tot timpul singuri, în tot muzeul erau 5,6 vizitatori prin alte săli.

Aparatul foto l-am avut pitit sub hanorac, erau afișe la intrare în fiecare sală cu fotografiatul interzis​, iar personalul de supraveghere era destul de vigilent...

În sala de final, a tezaurului, a stat cineva tot timpul cu noi​...

Aștept impresiile de acolo!

Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag, ​! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, micutzu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Varnei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091156005859375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1