ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 7 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Magnificul, Ficino, Machiavelli et comp.

    TIPĂREȘTE

    Piazzale degli Uffizi, opera arhitectului Giorgio Vasari este spațiul aflat între cele două corpuri de clădiri ale Galeriilor Uffizi din Florența. Cu deschidere la Arno, florentinii și-au expus în aer liber marile personalități florentine și toscane, avangardiști în artă, literatură, pictură, filozofie, științe, arhitectură și multe alte domenii.

    Cel mai de seamă reprezentant al familiei Medici rămâne incontestabil Lorenzo Magnificul. Poet, naturalist, bun diplomat, colecționar a tot ce înseamnă artă, interesat în mod deosebit de filozofie, Lorenzo îl ține aproape pe Marsilio Ficino, grecul care stăpânea latina, medicina, muzica, filozofia și logica. În foto P02 Magnificul îl are alături pe fratele său mai mic, Giuliano.

    Marsilio Ficino era tânăr când bunicul lui Lorenzo, Cosimo Pater Patriae l-a pus să-i traducă din greacă în latină, din Platon și Aristotel. Marsilio era fiul doctorului lui Cosimo, copil precoce ce știa la perfecție câteva limbi. Deși mai mare ca vârstă, a fost prietenul cel mai apropiat lui Lorenzo, l-a instruit, i-a salvat viața când cei din familia Pazzi au conspirat împotriva lui și a fratelui cel mic, Giuliano, care din păcate a căzut victimă, i-a educat și școlit copiii și-l însoțea în escapadele nocturne foarte periculoase pe străduțele întunecate ale orașului Florența. Marsilio Ficino a fost omul care i-a format și i-a modelat încă de mic personalitatea.

    P01. Galeria de personalități începe cu acel vârstnic Cosimo Pater Patriae, adică Părinte al Patriei, cel care a pus bazele conceptului de bancă, împrumut, dobândă, câștig. Este fondatorul dinastiei Medici și finanțatorul palatului Medici din via Cavour, prima reședință a familiei (-- vezi impresii ----). Își doarme somnul de veci în cripta de sub Basilica San Lorenzo, iar cei doi fii ai săi, din care unul e tatăl Magnificului, în Vechea Sacristie din aceiași biserică.

    P03. Andrea Orcagna, născut Florența, mort Florența. Are o frumoasă Cina cea de taină în Basilica Santo Spirito.

    P04. Niccolo Pisano născut la Pisa, sculptor bine cunoscut pentru lucrările pe care le-a făcut în Catedrala din Pisa. Când majoritatea artiștilor lucrau în stil gotic, Nicola a fost influențată de sculptura antică greacă, din acest motiv este considerat a fi fondatorul sculpturii moderne.

    P05. Giotto. Numit și Giotto di Bondone a fost cel mai important artist al Școlii Florentine de Pictură. Primele lucrări ale lui Giotto au fost la Basilica di Santa Maria Novella: O frescă cu o Bunavestire și un Crucifix enorm, de aproximativ 5 metri, suspendat, pus la adăpost, afectat fiind în urma inundațiilor din 1966. Acesta a fost datat în jurul anului 1290. Și apoi Campanilla, celebra Campanillă de la Santa Maria del Fiore care îi poartă numele.

    P06. Donatello, cel mai mare sculptor al Renașterii timpurii. A lucrat Ușile Apostolilor, realizate în bronz de-o parte și de alta a altarului Vechii Sacristii a Bisericii San Lorenzo, Cantoriile din Domul din Florența, cu un șir de amorași dansând, grupul Judita și Holofern pentru grădina Palatului Medici care, după izgonirea familiei Medici din Florența, este mutat în Loggia dei Lanzi (---vezi impresii-) din Piazza della Signoria. Donatello moare în 1466 în Florența și este înmormântat în cripta Bisericii San Lorenzo. Operele sale au exercitat o mare influență asupra lui Michelangelo.

    P07. Leon Battista Alberti. Împreună cu Brunelleschi, a fost un adevărat deschizător de drum în arhitectura Renașterii.

    P08. Leonardo da Vinci. De necomentat! Atât, că s-a născut în apropiere de Florența, în orășelul Vinci, că ucenicește în Florența la școala lui Verrocchio, că în Uffizi se află o superbă Bunavestire a sa și că, prin multipla sa personalitate artistică reprezintă Spiritul Renașterii.

    P09. Michelangelo Buonaroti, alt titan al Renașterii. El numai a copilărit în Florența. De mic este adus ”de urechi” în grădinile Magnificului, cele încărcate de statui antice grecești, un fel de Academie în aer liber, unde laolaltă cu alți copii, la indicațiile Magnificului va modela ceva la alegere. Mich. a făcut un cap de faun. Imediat este reperat, luat în familia sa, unde va crește alături de copiii săi. Va sta cu ei la masă și va primi educație de la Marsilio Ficino. Când familia Medici a fost alungată din oraș, Mich. neștiutor în ale politicii s-a alăturat mulțimii, iar la revenirea acesteia la putere, Mich., de frică s-a ascuns într-o cămăruță secretă din palat. Târziu, în zilele noastre a fost descoperită ascunzătoarea care avea mâzgălită pe pereți mâini și picioare precum ale lui David. Florența posedă multe din lucrările sale. Este înmormântat în Santa Croce.

    P10. Dante Alighieri Poet, filozof și om politic născut în Florența, a fost cel mai mare scriitor european din Evul Mediu. Autor al „Divinei Comedii”, capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă italiană. Expulzat politic, se stabilește la Ravenna, unde are un frumos Mausoleu (-vezi impresii---). Florentinii și-l revendică insistent, dar fără sorți de izbândă.

    P11. Francesco Petrarca. Unul din cei mai importanți poeți lirici ai literaturii italiene, născut la Arezzo, stabilit la Florența, prieten cu Dante, va fi expulzat odată cu el. Se stabilește în Franța, aproape de orașul Avignon, unde o întâlnește pe Laura (probabil Laure de Noves), pentru care face o pasiune, devenită legendară. Statuia sa se află printre cele 20 de personaje feminine din Parcul Luxemburg, Paris. (--vezi impresii--)

    P12. Giovanni Boccaccio. Mare poet și umanist italian. Cu povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul”, 1470) a influențat mult dezvoltarea literaturii italiene. Studiază la Florența, cutreieră Italia, apoi se stabilește iar la Florența, unde capătă și cetățenie florentină. Bun prieten cu Dante, moare la 62 ani.

    P13. Niccolo Macchiavelli Dacă Magnificul a excelat în zona politicului și a administrației, totul se datorează consilierului său, Niccolo Machiavelli, diplomat de excepție, cu minte și judecată limpede, creator al statului modern, al securități acestuia. Principiul său, Scopul scuză mijloacele a devenit celebru. În opera sa cea mai cunoscută, Principele (1513), descrie metodele prin care un principe poate dobândi și menține puterea politică.

    P14. Francesco Giucciardini Istoric și om de stat italian, născut la Florența. Prieten și critic al lui Niccolò Machiavelli, el este considerat unul dintre principalii oameni politici ai Renașterii italiene.

    P15. Amerigo Vespucci. Născut la Florența, a fost unul din cei mai mari navigatori. A urmat o renumită școală de geografie din Florența, Școala Paolo Toscanelli, Acesta era cel mai mare cosmograf al timpului și de asemenea un mare colecționar și realizator de hărți. Este cel care, l-a convins de a naviga spre vest. După moartea tatălui, devenit moștenitorul averii familiei sale și managerul familiei Medici, în mai 1499, Vespucci pleacă la drum, dar ajunge în Brazilia. S-a decis să facă o nouă expediție, care avea să-l facă faimos, deoarece avea să descopere un nou continent. În cinstea sa, continentul descoperit îi poartă numele, începând din anul 1507: America.

    P16. Galileo Galilei. Născut la Pisa, a fost fizician, matematician, astronom și filozof. A jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor. Galileo a fost numit „părintele astronomiei”.

    Vizitați Pisa, vizitați Domul, admirați Lampa lui Galilei!

    După 1610, a început să susțină public heliocentrismul. Biserica catolică a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals și contrar Scripturii”, iar Galileo a fost avertizat să abandoneze susținerea sa. În 1632, a fost judecat de Inchiziție, găsit ”suspect de erezie”, forțat să retracteze și și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu. A continuat să studieze până în 1642 când se stinge din viață. Mormântul său se află în Basilica "Santa Croce" din Florența.

    Frumoasa Piazzale degli Uffizi, ca și vecina sa, Loggia dei Lanzi, sunt două mici bijuterii în salba de minuni florentine.

    Nimic nu trebuie ratat la un ”galop” prin Florența, căci nu degeaba, zidurile marilor palate păstrează încă, dispozitive speciale pentru priponit caii.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 04.11.18 19:20:34
    Validat / Publicat: 04.11.18 22:16:19
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Veneția, Napoli, Milano, Roma, Pisa Luca, Cinque Terre, Ravenna.

    VIZUALIZĂRI: 698 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 Dante.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [04.11.18 22:18:58]
    »

    @mihaelavoicu: Start vot! Un articol excelent, felicitari, votat cu mare drag.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [04.11.18 22:26:43]
    »

    @mishu: Ești formidabilă cu startul tău!

    Mulțumesc pentru apreciere!

    doinafil
    [04.11.18 22:53:05]
    »

    @mihaelavoicu: Superbe statui!!!

    Nu știu când voi ajunge în Florența, în mod sigur, însă, îmi doresc să ajung cât mai curând să le văd, atât pe acestea cât și multele și formidabilele opere de artă ale ei!

    Felicitări pentru articol și poze!

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [05.11.18 08:19:43]
    »

    @mihaelavoicu: Eu zic să priponim caii și să-i lăsăm acolo câteva zile.

    Florența trebuie străbătută la pas, nu în galop, cu ochii deschiși larg pentru a-i admira frumsețile și cu sufletele pline de bucurie. Nu trebuie să fii cunoscător al artelor și științelor pentru a înțelege că orașul acesta este special, că aici s-au născut sau au trăit oameni de excepțională valoare care au schimbat lumea. Iar statuile din piața Uffizi, atât de minunat descrise de tine, nu îi reprezintă decât pe câțiva dintre ei.

    Michi
    [05.11.18 08:36:39]
    »

    Ca totdeauna foarte documentat. Mă minunez cum în acelaş timp, vezi, alegi cadrul, fotografiezi, ţii minte şi, cu ochii la minunăţii nu te împiedici pe trotoar

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [05.11.18 08:44:58]
    »

    @doinafil: La Florența sunt curse low cost, aeroportul e aproape de oraș, trebuie numai să te ocupi din timp cu rezervările. Și neapărat să stai măcar 3-4 zile.

    Îmi doresc eu, pentru tine! Te îmbrățișez!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [05.11.18 09:01:44]
    »

    @Carmen Ion: Florența asta are un magnet și atât de multe chichițe care se prind de el, încât de fiecare dată, la plecare rămân restanțe. Așa am ajuns să fac mai multe drumuri, dar acum, gata. Am pus punct. Am încă multe de spus despre ea, pe AFA.

    Mulțumesc, Carmen!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [05.11.18 09:13:46]
    »

    @Michi: Haideți, D-na Michi că nu e chiar așa! Eu nu călătoresc cu grup și ghid care să mă mâne de la spate.

    Am priponit calul la un obiectiv și stau cât vreau. La prima vizită la Uffizi, am stat aproape o zi.

    Cu fotografiatul, știți că spuneam odată, nu e așa simplu.

    Cu drag vă îmbrățișez și mulțumesc pentru vizita în spațiul meu din comunitatea AFA, pe care, cu trudă l-am lărgit dând din coate, ajungând cu acest review la numărul 90.

    Michi
    [05.11.18 10:50:22]
    »

    @mihaelavoicu: 90 de reviewuri, din care 70 anul ăsta e o performanţă dar dincolo de ea este munca pe care numai cei ce o iau în serios o preţuiesc.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil, Michi, mihaelavoicu, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Florenței:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068415880203247 sec
    ecranul dvs: 1 x 1