EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Museo Nationale di San Matteo, Pisa
Este un muzeu de artă și istorie, ce deține obiecte de colecție care au aparținut mănăstirii benedictine San Matteo sau provenite din diverse alte locații, cum ar fi biserici dezafectate sau „Camposanto” din Piazza dei Miracoli.
În drumeția mea din septembrie 2018, două zile din cele patru, au fost dedicate orașului Pisa. Și alte două pentru Cinque Terre și Lucca, superbul și inegalabilul Lucca!
După Piazza dei Cavalieri (vezi impresii) din Pisa, care trebuie văzută înainte de Piazza dei Miracoli tocmai pentru a nu fi diminuată impresia, am pătruns în încrengătura de străduțe aflate pe malul drept al râului Arno, străduțe vechi, înguste, pietruite, majoritatea pietonale închise motocicletelor. Am ieșit la Arno, pe Lungarno Mediceo, pe malurile căruia se înșiră ca mărgelele, clădiri cu două sau trei etaje, colorate în alb, ocru, gri, galben. Sunt luminoase, elegante, majoritatea hoteluri sau administrații locale.
Muzeul se află în Piazza San Matteo și cuprinde întreg spațiul din vechea mănăstire restaurată în 1949, când a fost reamenajat și vechiul muzeu ce deținea valoroase lucrări la care s-au adăugat obiecte din alte locații.
Într-o primă încăpere unde am cumpărat biletul în valoare de 8 euro, valabil și pentru Palazzo Reale aflat pe Armo, dar pe care nu l-am vizitat, este expus planul întregului ansamblu mănăstiresc format din parter și etaj, inclusiv curtea interioară. Clădirea poartă amprenta vremilor când orașul Pisa era sub dominație florentină, emblema fiind prezentă pin multe locuri.
Intrăm în curtea interioară plină de verdeață și înconjurată de o logie pavată cu cărămidă și piatră de râu. Aici sunt expuse vase din ceramică (unul cu emblema Florenței, în relief), o colecție de capiteluri, pietre funerare, lespezi din marmoră sau sarcofage. Toate din sec. al XII-XV-lea.
Am urcat la etaj la Sectorul icoane și cruci pictate, majoritatea de secol al XIII-lea.
Din multitudinea de cruci din lemn frumos pictate, cu influență preponderent bizantină, am admirat o Cruce de procesiune cu ambele fețe relevante, pictată în tempera cu aur, pe lemn, din sec XIII, executată de Giunto Pisano (foto P4), vechi pictor, din lucrările căruia, puține sunt în lume. Tot aici, am găsit un frumos Crucifix cu alură bizantină, al cărui autor a rămas necunoscut (foto P5).
Seria Icoanelor pictate începe cu cea mai veche, din sec. al XIII-lea, o Madona con Bambino provenită tot din San Mateo (foto P6), o Frescă a Sf. Catarina din Alessandria, din sec al XIV-lea lucrată în metal (poza P7), un Simone Martini, ba, chiar doi. O Madonna con Bambino din sec. al XIV-lea și alta mult mai elaborată (foto P8).
Din Chiesa della Spina, bijuteria gotică aflată pe malul de sud al Arno (foto P9) este expusă Madona del Latte] lucrată la 1348 de Andrea și Nino Pisano. Este o extraordinară lucrare plastică, în special figura Fecioarei, de o limpezime și o claritate cum rar am întâlnit (Foto P10).
Cei 12 Apostoli cu Iisus la mijloc (foto P11), Fecioara cu doi Îngeri, alți Sfinți, Îngeri sau Regele David (o marmoră din sec al XII-lea) , toate au fost demontate de pe fațada bisericii, amenințată permanent de apele râului Arno.
Ridicată la 1323 într-un splendid gotic pisan, Chiesa della Spina, poartă numele de la o relicvă altădată păstrată în biserică, un spin din coroana lui Iisus. Bogat ornamentată cu lucrări din Școala Pisană de Sculptură, biserica a fost mutată un metru distanță de Arno, statuile atât din exterior cât și din interior au fost luate și adăpostite în Muzeul San Matteo, iar baza bisericii a fost întărită pentru a o proteja de aluviuni. Acum biserica este goală, nefuncțională și poate fi admirată doar pe afară.
În altă încăpere a muzeului sunt expuse Sculpturile în lemn provenite din alte biserici din oraș. Siluete de Îngeri, Sfinți, Madone, sculpturi pictate, toate de un rafinament aparte, cu faldurile mantiilor în mișcare și cu expresii de parcă ar fi vii. Incredibil cum s-au păstrat culorile, deși toate au fost executate în sec. al XIV-XV-lea.
Am admirat și fotografiat o Madonna Piangenti, provenită din Spitalul Santa Chiara, un lemn pictat în culori vii (foto P12), sau Îngerii Buneivestiri cu figuri diafane, mantii bogat ornamentate și expresii fantastice.
În altă încăpere se află expus un San Paolo, o tempera aurită pe lemn, de la 1426 de Masaccio (P17), mentorul perioadei de tranziție de la pictura gotică la cea umanistă. Figura sfântului nu pare a fi de sfânt, ci mai degrabă a unui om oarecare de pe stradă.
Sec. al XV-lea este reprezentat de Benozzo Gozzoli (cel care a realizat „Capela Magilor” din Palatul Medici din Florența (aici) cu o Sant' Anna Materzza (P18). Culori, talent, expresie, toate de la 1468. Lucrarea a făcut parte decorativă pe peretele nordic al „Camposanto” , cimitirul din Piazza dei Miracoli.
Am întâlnit o lucrare în bronz de Donatello apoi un Michelozzo cu un relief încastrat în lemn, o Madonna con Bambino (P19) și câteva reliefuri în terracota smălțuită, așa cum am văzut în mari muzee din Florența.
Muzeul San Matteo mai expune ceramică, sticlă, tapiserii, miniaturi, fildeșuri, bronzuri etc. într-un spațiu separat, dar nu am mai avut forță să-l vizitez.
Pisa are enorm de multe valori pentru turiștii interesați și de altceva, decât Piazza dei Miracoli.
Vizitați Pisa și nu veți regreta!
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Pe malul râului Arno.
Trimis de mihaelavoicu in 29.07.20 16:16:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diferite orașe.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Muzee în Pisa, PISA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)