ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Templul Cybelei – obiectiv central la Muzeul de Istorie din Balcic

TIPĂREȘTE URM de aici

Relaxanta plimbare pe faleza Balcicului și printre ambarcațiunile din portul turistic s-a încheiat cu vizitarea a două muzee importante aflate în centrul urbei. Mai întâi am intrat la Muzeul de Istorie, după care am vizitat și Muzeul de Etnografie (vezi impresii). Dacă veniți cu autoturismul găsiți o parcare subterană cu plată chiar lângă clădirea muzeului.

Vizită: august 2023

Adresă: ul. Dimitar Jelev 2 (ulița Vitosha pe GoogleMaps)

Web: balchikmuseum.bg/en/attra ... -museum-balchik

Program și tarife. Programul de funcționare pe timpul verii este între orele 09.00-17.30 (iarna se decalează orarul: 08.00-16.30), de luni până sâmbăta (duminica închis). Prețul pentru vizitarea muzeului este de 5 leva/persoană, însă noi am achiziționat un bilet combinat pentru vizitarea a două muzee acest lucru aducând o reducere de preț: 7 leva/adult. Alte variante de preț, reduceri și servicii plătite găsiți pe site-ul web (balchikmuseum.bg/en/for-visitors). Am primit bon fiscal (nu aveau bilete personalizate) și ni s-au indicat încăperile de la parter pentru vizită. Există o taxă foto, dar în limita bunului simț se pot face câteva fotografii cu telefonul.

Vizitarea muzeului

Înainte de a intra în muzeu am admirat clădirea care se individualizează prin turnul său, fosta Primărie a Balcicului, operă a arhitectei Henrieta Delavrancea-Gibory, fiica mai mică a scriitorului Barbu Ștefănescu-Delavrancea și soră a scriitoarei și pianistei Cella Delavrancea (metacult.ro/architecture/fisa.php?id=666). Se numără printre primele femei-arhitect din România și s-a remarcat prin clădirile proiectate în perioada interbelică în Balcic. Între 1934-37 a refăcut și extins o clădire mai veche pentru a găzdui Primăria orașului Balcic.

Muzeul este compus din 3 săli de expunere, axate aproape integral pe descoperiri arheologice din zona orașului antic Dionysopolis – port înființat de coloniștii greci (mai ales ionieni din Milet). Pentru noi acest oraș are importanță din perspectiva menționării regelui dac Burebista drept „cel dintâi și cel mai mare dintre regii din Thracia” într-o inscripție (decret) provenind din Dionysopolis (detalii aici: ro.wikipedia.org/wiki/Dec ... in_Dionysopolis).

În primele două săli am văzut expuse obiecte din preistorie, epoca elenistică și romană descoperite în timpul campaniilor arheologice: unelte din silex, topoare și ciocane de piatră, vase și fragmente ceramice, monede, opaițe, fragmente de statui etc.

Din epoca romană este reprodus un car de luptă cu două roți, scaun de fier și decorațiuni de bronz, aparținând probabil unui nobil roman. De asemenea, o mică dioramă ne prezintă mormântul unui medic-preot roman, cercetat arheologic la începutul anilor 1900. Aici au fost găsite instrumente chirurgicale din bronz și ceramică.

Sala 3 – Templul Cybelei reprezintă principalul punct de atracție al muzeului. Descoperit accidental în 2007 în Balcic la 250 m depărtare de mare, templul închinat „Mamei Pontice a Zeilor - Cybela” este cel mai bine păstrat templu de pe coasta vestică a Mării Negre. Zeița de origine frigiană era considerată protectoarea Naturii și a animalelor sălbatice, ceremoniile dedicate ei având un caracter sângeros și orgiastic (la Balcic în partea vestică a templului se afla o vatră unde se efectuau sacrificii).

Templul din Dionysopolis a fost construit în secolul III î. Ch. și a fost utilizat doar aproximativ 100 de ani, ulterior clădirile fiind incendiate și abandonate. În expoziție vedem o machetă a templului precum și fragmente de piatră provenind din situl arheologic: un fronton sculptat, o masă din marmură utilizată în cult, numeroase statuete, diverse artefacte din interiorul templului. Pe un tv lcd rulează un filmuleț care ne prezintă aspecte istorice privind orașul antic și descoperirile arheologice din zonă.

Concluzii. Etichetele și panourile informative sunt redactate în limba bulgară și limba engleză ceea ce ușurează înțelegerea rolului și semnificațiilor obiectelor expuse. Vizita a durat circa 30 de minute, accentul fiind pe sala dedicată templului zeiței Cybela. Recomand o scurtă oprire în acest muzeu, mai cu seamă pentru importanța exponatelor arheologice.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 16.09.23 18:45:20
Validat / Publicat: 16.09.23 21:27:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 691 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 De pe terasa din spate se vede Marea Neagră.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.09.23 21:27:18]
»

Mutat în rubrica "Muzee în Balcic, BALCIC" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Balcic și împrejurimile]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Balcic:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04904317855835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1