GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vefa Bozacisi - Pe urmele lui Mustafa Kemal Atatürk
Nu stiu cum fac alti turisti aflati in Istanbul dar mie imi place sa nu irosesc nici o clipa din timpul pretios petrecut aici si sincer si 11 zile daca am stat, tot nu am simtit ca ma plictisesc iar de pe lista lunga pe care o facusem la plecare, doar putine obiective le-am ratat... Asta doar ca aparusele altele noi, mai usor de vizitat si gandul ca asa mai am inca un motiv sa revin pentru cele ratate, m-a facut sa trec mai usor peste, pentru ca nu sunt genul care sa renunt asa usor la planuri...
O zi de pe lista noastra de vizitat arata cam asa si era grupata zona respectiva: Cisterna Zeyrek, Manastirea Zeyrek, Apeductul lui Valens (vazut, dar nu ma plictisesc niciodata de impozanta lui), Vefa Bozacisi, Biserica-moschee Vefa, Biserica Kalenderhane, Moscheea Suleymaniye si mormintele lui Hurrem si Suleiman, Hamamul Suleymanyie, Buyuk Valide Han, si Yeni Han, iar la intoarcere stradutele super aglomerate din spatele Spice Bazaar.
Foarte misto zona si pitoreasca acea zona coborand spre bazar, pe alta parte mai este Mahmutpasa care coboara de la Grand Bazaar si Tahtakale in care dau acestea doua. Aici simti intr-adevar viata adevarata a turcilor, nu cea cu iz comercial turistic din Grand Bazaar sau Spice Bazaar.
In fine, din lista din ziua aceea ajunsesem la capitolul Vefa Bozacisi, unde se servea o bautura cu traditie, gen braga iar acest loc facea parte din istoria orasului fiind foarte cautat in special iarna pentru aceasta bautura dar si pentru ca fusese vizitat chiar de marele Ataturk, pentru un pahar de braga buna.
Afacerea a fost deschisa in anul 1876 de catre un intreprinzator albanez pe nume Hadji Sadık Bey, care sosind la Istanbul a incercat si a reusit sa schimbe aceasta reteta, adaugand si alte ingrediente si metode de prelucrare perfectionate.
Conform istoriei acestei afaceri bautura din acea perioada era inchisa la culoare, acrisoara si avea consistenta unui suc iar acesta a modificat consistenta care era acum mai groasa, foarte putin acrisoara si de culoarea galben-pal.
Dupa cum vedeti, locul nu este pe lista destinatiilor turistic obisnuite, dupa cum spuneam lista este muuult mai lunga, iar acest loc l-am gasit cautand hidden gems din Istanbul. Eu braga mai bausem pe litoral la noi la Mamaia, dar sincer nu prea mi-a placut nici consistenta si nici gustul dar vazand ca acest loc din cartierul Vefa este asa cautat de localnici vazand si clipurile de pe YouTube, am organizat traseul asa incat sa includ si acest loc.
Venind dinspre Apeductul lui Valens chiar paralel cu acesta, am avut neplacuta surpriza sa vad ce a devenit mareata constructie antica, care pe langa faptul ca arcele sale au devenit magazii sau ceva de genul, incepe sa se darame in portiunile joase acolo unde localnicii l-au integrat in constructiile lor. Acesta o sa-l descriu intr-un alt capitol separat, inca mai am de vazut din el si ma fascineaza tare mult...
Deci coborand pe strada Islah Sk care este paralela cu apeductul, faceti in stanga pe strada imediata Akif Pasa Sk, dreapta pe strada urmatoare Cemal Yener Tosyal Cd si la intersectia urmatoare o luati in stanga pe strada Vefa Cd., cladirea Vefa Bozacisi are firma care se vede din ambele strazi si este chiar a doua de la coltul strazii. Nu este greu traseul, il parcurgeti mai bine intai cu Street View si printati harta.
Odata ajunsi acolo, am constatat ca eram singurii clienti cu noaptea-n cap, localnicii se strang seara la o boza si o vorba... Tipul de acolo nu stia engleza, dar a fost foarte amabil, cu turca noastra ne-am descurcat mai bine si ne-a facut cunostinta cu celebrul produs dar si cu alte bunataturi ce avea in magazin, sirop, limonada si serbeturi traditionale, dar si inghetata.
Ne-a vazut ca admiram magazinul si ne-a aratat spre ceva de pe perete care mie mi-a parut o lampa si a zis Ataturk, tinand si mana pe inima in acelasi timp, foarte misto gestul si m-a impresionat. Mai tarziu, marind poza am vazut ca este de fapt un pahar sau cana cu suporte metalic... Ce taran am fost, sa confund paharul cu lampa, dar nu pot purta ochelari atunci cand fac poze, deci e scuzabil intr-un fel... :)
Am testat bautura minune, iar un afis pus pe perete ne arata si proprietatile benefice ale acesteia, mai ales ca energizant. Bautura se serveste cu topping de naut prjit sau scortisoara, nu stiu daca gustul este pe placul tuturor, are o consistenta groasa, se mananca cu lingurita si este acrisor.
Mie mi-a placut, echipei mele nu, luandu-le serbet si inghetata, eu servindu-ma cu portiile lor. Chiar are un gust deosebit, nu te astepti sa fie asa dar te obisnuiesti cu gustul si ca dovada ca mi-a placut, am mai servit o portie si la targul de pe Hipodrom, unde aveau standul lor.
Am petrecut cam o ora acolo, invartindu-ma prin local si pozand fiecare detaliu, pentru posteritate... Puteti lua si la pachet boza, in borcane sau siropuri in sticle...
De acolo ne-am indreptat spre alt obiectiv de pe lista, Biserica-moschee Vefa...
Trimis de ireedeejay in 17.02.19 06:06:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ireedeejay); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Considerăm recomandarea mult mai degrabă utilă celor care se documentează despre ”alte locuri interesante de văzut” decât despre ”unde mâncăm” în Istanbul, astfel că am mutat review-ul, la reorganizare, în rubrica "'Must See' în Istanbul, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)
@ireedeejay: Eram sigura ca sunteți vorbitori de limba turcă, puteam jura
Prietena mea (Dumnezeu să o odihnească) adora Turcia, vorbea limba turcă, îmi povestea mereu despre o băutura tradiționala, o numea “zeama de colivă”, cred că e vorba despre aceeași băutură.
Povestești cu mare drag, parcă aș citi impresii scrise de prietena mea, nu de tine. Îmi face plăcere sa te urmăresc, sper din suflet ca anul acesta să ajung iar in Istanbul, l-am inclus deja in traseul meu turcesc.
Ce mare nevoie aș avea și acum de ea, vreau sa-i cert pe niște turci și era mai bine ca e-mailul sa fie in limba lor. Parca “sunt turci și nu înțeleg” întrebările mele adresate in limba engleză
Felicitări pentru energia pozitivă pe care o transmiți in articole!
@krisstinna: Va multumesc frumos pentru apreciere, imi place sa scriu despre aceste locuri iar daca cititi review-ul meu de la Hotel Ersu, veti intelege de ce scriu cu asa pasiune despre Istanbul. Cred ca m-am nascut in tara gresita! ????????
Nu vorbesc turca, imi place s-o cred ca da, dar nu este asa... Imi place limba, urmaresc seriale turcesti si acolo imi suna foarte familiara si dulce fata de spaniola din vesnicile telenovele de dupa Revolutie. Vorbesc frazele uzuale, imi place sa interactionez cu ei si sa le vorbesc limba din respect, ei vad asta si incep sa le turuie gura dar ma pierd pe drum ????????
Legat de boza, aici la Vefa Bozacisi au reteta proprie imbunatatita iar restul e posibil sa foloseasca reteta traditionala, care seamana cu braga de la noi si sincer nici mie nu-mi place aceea...
Toate cele bune si orice informatii aveti nevoie, vi le dau cu drag! Toate cele bune!
Daca va supara cineva, scapati de ei usor cu Siktir git, dar sigur nu le va placea asta... ????????
@ireedeejay: L-am recitit, pozele nu le văzusem, le-am văzut acum. Despre Ersu hotel ziceam.
Sa știi ca nu vreau sa-i înjur pe turci, eu îi iubesc și mă simt sultană in țara lor.
Ideea e ca vreau sa îi cert frumos, sa negociez cu ei niște excursii. Mâine merg la Halal, la turcii “mei” de aici, la marketul lor, să îmi traducă din romană in turcă.
Mai “am” un turc super simpatic in Obor (e din Istanbul) m-a ajutat cu accesoriile pentru întâlnirea AFA de anul acesta.
Apropos: nu veniți la Herculane? Veți fi foarte incantați, îți garantez!
@krisstinna: Glumeam cu injuratul, nu e nici frumos nici sanatos, sa intri in polemici cu ei...
apreciez poporul lor pentru simtul patriotic, pasiunea pentru afacerile proprii, dragostea si atentia pentru copii si animalele strazii si persoanele in varsta pentru respectul care il acorda tuturor, turc sau strain...
Imi place ca dreptul la practicarea unei meserii si deschiderea unei aflaceri fie ea cat de mica, este libera, asa cum a fost si la noi candva si de aceea sunt nostalgicul timpurilor trecute iar aici timpul pare ca a stat in loc.
Multumesc pentru invitatie, as fi onorat sa vin, nu am fost niciodata dar pentru mine va fi un an greu, starangem banii pentru concediul de la Istanbul din vara, ca sa ne luam ce ne doreste sufletelul si sa ne facem orice pofta, inșallhah! ????
Am gasit si eu o persoana foarte amabila la primaria din Istanbul care mi-a trimis pe cheltuiala proprie niste harti ale orasului Istanbul, pe care le cerusem in mai multe locuri din oras, hoteluri, restaurante in schimbul promovarii lor in cartea pe care o scriu, dar nu am primit nici un raspuns...
in schimb apeland la serviciul Beyaz Masa, persoana de acolo care a raspuns mesajului meu de pe mess, a inteles si apreciat gestul meu de a promova orasul Istanbul pe cheltuiala si timpul proprii si a facut acel gest frumos...
Imi trebuiau cca 100 de harti pentru atasarea la cartea mea si pe care voiam sa le dau gratis odata cu cartea... o harta originala conteaza mai mult decat una facuta de la 0 la noi... nu am gasit decat 15 bucati, nu a putut trimite mai mult, nu avea voie...
Spuneam de acest tip, pentru ca am trimis mesaje la mai multe persoane turce de la noi pentru acest lucru sau pentru sponsorizarea cartii, dar se pare ca multi turci de aici ne-au imprumutat firea, sunt zgarciti sau rautaciosi, nu asa cum ii stiam eu... ceva de genul soferilor de pe autocarele de naveta spre Istanbul, aia sunt inraiti si o spun din experienta proprie...
Sincer, as putea sa vorbesc despre subiectul Istanbul zile in sir, dar nu am cu cine...????????????
@ireedeejay: Of, dacă trăia Maria, prietena mea...
Aveai cu cine vorbi, sfătui...
Mergea des la Istanbul, știa ca va muri și totuși și-a mai dorit o ultimă vizită acolo, ca un fel de adio, nu a mai avut forța necesară pentru o ultima vizită.
Eu îți doresc succes și te rog sa mă anunți cum stai cu proiectul tău, sunt curioasă
Ai vorbit ca soțul și ca fiul meu: “merg la Istanbul sa îmi cumpăr tot ce vrea sufletul”
@krisstinna: Pai numai acolo in Turcia, romanii se simt sultani sau sultane! ????????
Sigur, va tin la curent daca doriti dar sincer dupa o gramada de piedici pe care le-am intampinat pelcand de la edituri, oameni, agentii de turism care puteau face acest proiect viabil, tind sa ma las pagubas, nu mai am nici energie, pasiunea moare, rabdarea la fel...
@ireedeejay: O recomandare interesantă care se încadrează în rândul locurilor pitorești dintr-un oraș, obiectiv în care simți pulsul vieții cotidiene locale. De obicei locantele frecventate de localnici sunt drăguțe, oamenii la fel, produsele proaspete și gustoase.
O asemenea afacere de familie, aproape la fel de veche, a fost înființată de un albanez la Slatina (am scris despre Atletul Albanez în acest articol vezi impresii), produsele comercializate fiind deosebite prin gust și ingrediente.
Îmi place braga, aduce un pic cu covașa preparată în Moldova. Am băut braga în Mamaia (uneori mai bună, alteori slabă), se găsește și în București (au apărut câteva afaceri). Dar cea mai bună mi s-a părut boza făcută de bulgari și care se comercializează în aproape orice magazin alimentar din Bulgaria.
Din ce văd în fotografiile tale băutura de la Vefa Bozacis pare un pic modificată față de rețeta originală de boza (de altfel, chiar tu ai observat), pare mai cremoasă, nu se vede mălaiul fermentat.
Mulțumim pentru semnalarea acestui loc pitoresc!
@tata123: Multumesc frumos pentru aprecieri, ma bucur ca nu scriu degeaba si ca informatiile mele pot interesa pe cineva...
Intr-adevar, e diferenta intre braga si boza, e diferenta intre boza de aici si cea Balcani, prin aportul fondatorului albanez la acesta: ingrediente noi, procedeul de prelucrare, etc.
Cum am mai spus, caut asemenea locuri autentice in Istanbul, documentarea despre acestea continua si chiar daca mai trec pe la vechile obiective, o fac pentru fetita mea, sa aiba niste amintiri din faimoase locuri istorice, gen Turnul Galata, Hagia Sophia sau Tokapi...
Multumesc inca o data si promit sa prezint si alte locuri interesante pe viitor! ☺
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 'Grand Bazaar: Povestea culorilor și aromelor Turciei' — scris în 12.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Istanbul — vechiul Constantinopol — scris în 05.02.23 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Nu ma mai satur de Istanbul — scris în 11.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Rumeli Hisari si Bosforul — scris în 01.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Tekfur Sarayi si nu numai — scris în 29.02.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 SeaLife si Legoland — scris în 03.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Istanbul facut cu Istanbul Tourist Pass — scris în 02.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ