ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Istanbul - locul de intalnire al Apusului cu Orientul

TIPĂREȘTE

Daca ar fi sa caracterizez acest oras prin trei cuvinte, as spune asa: magnific, fascinant si unic! Binenteles, fiecare oras al lumii este unic in felul sau, dar pentru mine Istanbulul este un oras de vis. Oricand m-as intoarce acolo cu o deosebita placere, in aglomeratia si forfota continua care se instaleaza pe stradute de la primele ore ale diminetii si pana tarziu, la lasarea intunericului, unde intalnesti oameni muncitori, multe locuri extrem de interesante de vizitat, pline de insemnatate istorica si, nu in ultimul rand, mancare extraordinara si preturi bune.

Este incredibila si fascinanta in acelasi timp diferenta dintre orasul nou (in care pot fi intlnite si admirate constructii moderne, “zgarie-nori” cu fatade de sticla) si orasul vechi (in care se afla cele mai multe atractii istorice care dateaza din timpurile bizantine si otomane). Trecand dintr-o parte in alta ai impresia ca pasesti in lumi diferite, invaluite de un mister aparte si de o vraja care te copleseste…

Inainte de a va povesti despre obiectivele turistice si locurile pe care le-am vazut si facut in Istanbul, vreau sa va spun ca pe noi ne-au impresionat in mod deosebit turcii care, dupa ce se descaltau si se spalau pe picioare, stateau in moschei in genunchi si se rugau la niste pereti “goi”… Acest lucru ne-a fascinat! Obisnuiti cu bisericile noastre, pline de culoare si imagini, sa-i vedem pe ei cum se roaga cu atata ardoare la niste pereti goi…a fost un sentiment greu de explicat in cuvinte!

Moscheea Albastra – este cea mai mare din Istanbul, singura care are 6 turnulete. Peretii din interiorul acestei moschei sunt acoperiti cu peste 20.000 de placi de faianta albastra, de unde ii vine si numele. Am stat minute bune in aceasta moschee, admirand cu interes fiecare coltisor, in ciuda faptului ca era extrem de cald si ca salul era destul de gros, dar va spun ca a meritat efortul. Desi in interior nu este incarcata sau aglomerata, nu pot sa-mi explic de ce este atat de deosebita. Aici se intra gratuit, trebuie sa va descaltati la intrare iar femeile trebuie sa fie acoperite pe cap si pe umeri (la intrare existand saluri pentru acest lucru).

Biserica Hagia Sofia (Sfanta Sofia) – o splendida si impunatoare cladire care a fost initial o bazilica crestin-ortodoxa iar apoi a fost transformata in moschee. Sa vezi picturi crestine in interiorul unei moschei este o experienta extraordinara. Aici se plateste taxa de intrare iar vizitatorii nu trebuie sa se descalte (cred ca a fost singura moschee in care nu a trebuit sa ne descaltam).

Palatul Topkapi – pe langa vizitarea haremului (unde va puteti face o impresie despre cum traiau conducatorii otomani), aici puteti vedea, printre multe alte minunatii, Sabia lui Stefan cel Mare care a fost cucerita de otomani, toiagul lui Moise si dintele lui Mahomed.

Palatul Topkapi reprezinta de fapt locuinta sultanilor otomani timp de aproape 400 de ani, fiind alcatuit din curti, gradini si cladiri. Palatul Topkapi este un loc absolut incantator care trebuie vizitat in liniste si admirat in detaliu. Se plateste o taxa de intrare la acest obiectiv turistic (haremul nefiind inclus in pretul standard, pentru vizitarea lui fiind necesara o taxa suplimentara), dar va garantez ca merita toti banii. Este pacat sa ajungeti in Istanbul si sa nu includeti in programul dumneavoastra o vizita la acest palat.

Palatul Dolmabahce mai este numit “Micul Versailles”. Este o constructive impresionanta, total diferita de cea a palatului Topkapi, care se bucura de o priveliste absolut incantatoare asupra Bosforului. Pana sa vad Vaticanul, acest palat a ocupat locul 1 intr-o clasificare personala cu cele mai bogate locuri in care am fost. Pe langa candelabre luxoase, covoare de o calitate deosebita, portelanuri rar intalnie, tesaturi cu fir de aur, aici se gaseste cel mai mare candelabru de cristal din lume. Cred ca acest palat are o insemnatate atat de profunda pentru poporul turc nu datorita acestor bogatii, ci pentru ca aici a murit marele lor conducator Ataturk, fondatorul Republicii Turce.

Palatul Beylerbeyi este aflat in partea asiatica a Istanbulului, are 24 de camera si 6 Sali, fiind alcatuit din doua parti: “Selamlik”, dedicata barbatilor (ornata foarte bogat) si “Harem”, dedicate femeilor (decorata extreme de simplist). Ornamentele somptuoase ale tavanelor, oglinzile de cristal venetian, un mare candelabru originar din Istanbul şi alte patru cu cristal de Bohemia, covorul din matase pura (care are nu mai putin de 150 de metri patrati), vitrinele in care sunt expuse portelanuri de o valoare insetimabila – toate acestea reprezinta un puternic motiv sa ajungeti acolo, sa va incantati ochiul si sufletul cu splendoarea existenta in acest minunat palat.

Galata Tower se situează la 35 m deasupra nivelului marii, are o inaltime de 51,65 m si a fost construit de genovezi. Este o constructie care poata fi vazuta din mai multe puncte ale orasului oferind o priveliste panoramica minunatata. Se poate urca in turn, in schimbul unei taxe de intrare, exista doua lifturi pentru acest lucru si dupa coborarea din lift, mai sunt cateva trepte pe care trebuie sa urcati pentru a ajunge pe balcon. Aici puteti gasi de asemenea un restaurant unde, doritorii pot servi masa sau pot bea o cafea la inaltime.

Muzeul Militar din Istanbul este un loc in care puteti afla mai multe despre civilizatia acestui popor. Se afla in orasul nou, se poate ajunge aici cu tramvaiul si puteti admira un splendid spectacol cu ostasi costumati si muzica. De asemenea, de aici puteti sa va cumparati diverse suveniruri cu soldati din oastea otomana. Si aici se percepe o taxa modica de intrare.

Croaziera pe stramtoarea Bosfor este o alta experienta minunata care nu trebuie sa lipseasca din nici o vizita la Istanbul. Purtati de apa de un albastru infinit, pe un vapor ce asigura o cale de legatura intre malul european si cel asiatic al Bosforului, puteti admira privelistile panoramice de o frumusete inegalabila.

Marele Bazar – cine nu a auzit de el? Aici ne-am lasat pierduti printre magazinele cu bijuterii care te uluiesc, pe stradutele unde comerciantii incearca sa te convinga sa le cumperi marfa, sunt atat de ospitalieri si primitori incat, multi dintre ei ofera trecatorilor o ceasca din vestitul lor ceai…doar doar sa cumperi ceva. Trebuie sa recunosc faptul ca, ultima data cand am fost in bazar nu am intalnit chiar aceeasi dorinta de negociere din partea lor ca prima data si ca nu mi-a placut faptul ca multi dintre vanzatori sunt romani. Oricum ar fi, daca ajungeti acolo, cu siguranta veti gasi ceva de cumparat, preturi mai mari sau mai mici, marfa mai buna sau mai putin, Marele Bazar din Istanbul este un loc in care trebuie sa ajungeti in vizita la Istanbul.

Am fost in Istanbul de doua ori, de fiecare data numai pentru cateva zile. Am strabatut strazile acestui oras de dimineata pana noaptea tarziu si tot nu era suficient timpul. De fiecare data l-am vazut cu alti ochi, de fiecare data am descoperit lucruri noi si sunt convinsa ca daca voi mai ajunge acolo se va intampla la fel…O ceasca de ceai sau de cafea din Istanbul sau o bucata din renumita lor baclava, reprezinta pentru mine o “poarta” catre stilul de viata oriental, un punct de trecere dintr-o lume in alta, dintr-o cultura in alta.

Mergeti la Istanbul, macar pentru cateva zile!


[fb]
---
Trimis de cdiana in 07.07.13 17:37:54
Validat / Publicat: 07.07.13 20:40:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1876 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cdiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P28 Fantana arteziana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.07.13 20:40:15]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046983957290649 sec
    ecranul dvs: 1 x 1