ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.03.21
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Istanbul — vechiul Constantinopol

TIPĂREȘTE

Dragilor pentru ca am vazut recent filmul documentar Rise of Empires- Megmet vs Vlad, pe care vi-l recomand, mi-am adus aminte de Istanbul si m-am hotarat sa scriu si eu un articol cu obiective de vizitat, locatii interesante si impresii personale legate de acest oras.

Doresc sa mentionez ca am vizitat orasul de 5-6 ori in perioade diferite si cu siguranta il voi mai vizita in urmatorii ani. Ultima data cand am vizitat Istanbul a fost in Septembrie 2020. Perioada cea mai buna de vizitat ar fi mai-septembrie insa orasul poate fi vizitat in orice perioada doar ca perioada mentionata este mai ofertanta si nu ai surprize cu vremea. Chiar si in septembrie si mai exista riscul sa prindeti cateva zile cu ploaie.

Se poate ajuge in Istanbul cu masina personala, avion sau autocarul prin agentie. Eu am mers de fiecare data cu autocarul datorita pretului avantajos. Foarte multe agentii au pachete turistice la pretul de 170-200 eur, iar pachetul cuprinde transport cu autocarul, patru nopti cazare precum si vizita in orasul Edirne, tur de oras precum si croaziera pe Bosfor. Un pachet similar am achizitionat si eu iar in septembrie a costat 360 eur pentru 2 persoane. Recomand sa mergeti prin agentie cu pachet similar daca optati pentru un sejur ieftin deoarece este foarte comod iar in vama nu veti avea probleme sa petreceti foarte multe ore.

Istanbul este inscris pe lista patrimoniului mondial Unesco alaturi de Roma si Atena. Avand o populatie de 18.8 milioane de locuitori este si principalul centru comercial, economic si cultural al Turciei, fiind unul dintre cele mai mari metropole din lume. Avand in vedere aceste aspecte, cand veti ajunge pentru prima data va fi un soc sa vedeti un asemenea oras si pe unii chiar sa va sperie sau sa aveti o teama. Nu aveti de ce sa va faceti grija este primul impact apoi va veti obisnui si veti dori sa reveniti.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Orasul Istanbul nu poate fi vizitat in cateva zile si trebuie sa va faceti un plan in avans cu ce obiective va doriti sa vizitati sau sa vizitati ce puteti fara sa puneti presiune pe voi. Am intalnit oameni care doreau sa viziteze in 3 zile tot orasul si este cam imposibil aceste lucru datorita multitudinii de obiective si a distantei intre ele.

Mai jos voi face o lista cu obiectivele in ordinea importantei si a distantei fata de obiective:

1. Palatul Topkapî (Topkapı Sarayı) - fosta resedinta a sultanilor timp de 400 ani. Palatul a intrat in patrimoniul Unesco in anul 1985. Este muzeul cel mai vizitat din tara si inteleg de ce, aici se luam cele mai mari decizii din Europa pe vremea imperiului otoman. Palatul este superb, cu gradinile interioare unde te poti odihni si admira peisajul si Bosforul. Foarte multe filme au fost facute in acest palat precum si in Harem-o cladire adiacenta unde se intra separat. Intrarea in Harem se plateste suplimentar insa merita. Vizita la palat estimativ ia cam 2-3 ore cu pauze prin curtile interioare.

2. Hagia Sofia se afla in apropierea Palatului Topkapi si este al doilea cel mai vizitat obiectiv din Istanbul. Un obiectiv controversat care a trecut prin mai multe transformari astfel, initial a fost biserica crestina, apoi moschee, apoi muzeu si in prezent este tot o moschee. Acest obiectiv face parte din patrimoniul Unesco din 1985. Hagia Sofia a fost catedrala pana in anul 1453 si este un obiectiv de mare valoare istorica si arhitehtonica. Timp de vizita maxim 1 ora. Femeile pot intra in Hagia Sofia doar cu basma, batic sau sal.

3. Moscheea Albastra se afla in Piata Sultan Ahmet foarte aproape de Hagia Sofia. Practic puteti vizita cele trei obiective in aceasi zi deoarece sunt aproape una de alta. Moscheea Albastra a primit acest nume datorita placilor de faianta de culoarea albastra si are sase minarete. Planurile de contructie au fost concepute de vestitul arhitect Sinan.

4. Obeliscul egiptean - adus in Istanbul din Karnak de catre Teodosie cel Mare; cine a vizitat Egiptul si templul de la Karnak complexul Luxor poate vedea unul similar si la Karnak.

5. Fantana Imparatului German Wilhalm al II-lea, Kaiserul Germaniei oferita cadou in memoria celei de a doua vizita a imparatului la Constantinopol. Cele doua obiective: obeliscul si fantana se afla situate in apropierea Moscheei Albastre unde in trecut a existat un Hipodrom.

6. Parcul Gulhane (Parcul Casa trandafirilor) se afla aproape de Palatul Topkapi in zona Sultan Ahmet. Practic din curtea palatului poti ajunge in parc. Este un parc ingrijit, cochet, cu multe flori si copaci. Daca vreti sa va odihniti este un loc bun pentru a va odihni si admira frumusetile din acest parc. Este unul dintre cele mai frumoase si cele mai mari parcuri din Istanbul. In trecut parcul a fost gradina a palatului imperiului otoman fiind inchis publicului. In luna aprilie are loc festivalul lalelelor si este decorat cu milioane de lalele.

Toate obiectivele mentionate se gasesc in apropiere, in Piata Sultanahmet, o zona turistica unde sunt foarte multe hoteluri, restaurante si magazine. In Piata Sultanahmet se poate ajunge cu tramvaiul T1, iar transportul public este foarte bine pus la punct si modern. Este indicat sa gasiti cazare in Piata Sultanahmet astfel incat sa ajungeti rapid la obiective. Am avut o data o cazare in zona si a fost foarte bine ca am putut ajunge rapid la toate obiectivele turistice.

7. Bazarul Egiptean - situat in carterul Eminonu, este al doilea centru comercial dupa Grand Bazar. Este un bazar destinat vanzarii de condimente dar cu timpul si-a schimbat destinatia si pot fi gasite si bijuterii, imbracaminte, obiecte de casa la fel ca in Grand Bazaar. Mie personal imi place mai mult Bazarul Egiptean decat Grand Bazaar.

8. Podul Galata - se intinde peste Cornu de Aur. Aici veti gasi multe restaurante si terase care comercializeaza produse de peste, in special pentru cei care doresc sa manance peste proaspat. Recomand si sandwiches cu peste din portul Eminonu.

9. Turnul Galata - un alt obiectiv turistic si printre marile atractii ale orasului. Se poate ajunge pe jos, pe stradute imediat dupa ce tranversati podul Galata de la Eminonu. Drumul este anevoios deoarece se urca o panta dar este interesant. Langa turn puteti sa va opriti la o cafea sau un ceai la terasa. Preturile sunt rezonabile. Turnul se poate vizita, insa eu nu l-am vizitat. Poate cu alta ocazie.

10. Piata Taksim - de la Turnul Galata mai mergeti putin pe jos si ajungeti pe strada Istiklal si apoi in Piata Taksim. Pe strada Istiklal, fiind cea mai cunoscuta strada din Istanbul, veti gasi multe cofetarii, magazine, restaurante, terase, baruri. Pe aceasta strada circula si tramvaiul rosu pe care il regasiti in reclame, vederi din Istanbul. Este o strada aglomerata si intens circulata. Este un loc bun pentru shopping si pentru a petrece timpul.

11. Palatul Dolmabahce - cea mai mare si luxoasa resedinta din Turcia. Aici veti regasi lux si opulenta celor sase sultani care au locuit la palat. Palatul are o arhitectura aparte deoarece nu se aseamana cu alte palate otomane fiind inpirat din arhitectura franceza sau austriaca. Palatul se afla in apropierea stadionului Besiktas. Va recomand sa beti o cafea la una din terasele de langa Palatul Dolmabahce pentru a vedea Bosforul si a savura bauturile locale: ceai, cafea sau un desert. La iesire din palat exista magazine comerciale de unde puteti achizitiona souvenirs produse de portelan, carti, bijuterii. Recomand sa faceti cumparaturi din aceste magazine, deoarece preturile sunt mai mici decat in Bazaar fiind controlate de stat si unele produse sunt handmade.

12. Grand Bazaar - este cel mai mare bazar din Istanbul si unul dintre cele mai vechi centre comerciale din lume; se poate ajunge cu tramvaiul pana la statia Bayazit; eu tot timpul m-am ratacit pe culoare asa ca aveti grija. In bazar veti gasi foarte multe produse de la dulciuri, imbracaminte, covoare, bijuterii si obiecte decorative. Preturile sunt mai mari ca in alte zone fiind in ultimul timp un obiectiv turistic. Poti intalni comercianti dispusi sa negocieze insa majoritatea, din experienta mea tin la pret asa ca nu va ganditi ca o sa cumparati bunuri ieftine. Insa va recomand sa mergeti ca experienta si de ce nu poate aveti mai mult noroc la cumparaturi.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Pentru relaxare va recomand o croaziera pe Bosfor care se poate achizitiona de la Eminonu sau de la Kabatas. Din experienta proprie, eu am avut croaziera tot timpul inclusa in pretul excursiei cu ghid in limba romana. Croaziera pe Bosfor dureaza de la 1 ora la 2 ore depinde de program si pret. Recomand aceasta croaziera mai ales daca este vremea frumoasa. Veti vedea obiectivele de pe partea asiatica si partea europeana si este foarte placuta atmosfera.

Tot de la Kabatas se poate merge cu feribotul pana la Insula printilor. Se pot vizita mai multe insule, insa eu am vizita doar Buyukada. Buyukada este cea mai mare insula din cele 9 insule din Marea Marmara insa doar patru din cele 9 se pot vizita. Recomand o zi alocata pentru Insula printilor. Casele sunt foarte dragute, cochete si merita sa te plimbi pe stradute. Sunt foarte multe case din lemn cu o arhitectura deosebita si cu gradini frumoase. Drumul dureaza o ora de la Kabatas la insula si acolo puteti sa va plimbati, sa mergeti la restaurante sau sa urcati pana in top unde exista o biserica ortodoxa si cateva terase. Este un loc linistit si retras de forfota orasului Istanbul. Exista transport public cu minibus-uri electrice si plata se face cu Istanbul card. In urma cu multi ani se putea vizita insula cu trasuri cu cai insa acum au fost interzise deoarece animalele erau chinuite si prost tratate. De asemenea, vara se poate face plaja insa trebuie sa platiti transport separat. Plaja este privata si veti avea asigurat transportul dus-intors, sezlonguri. Accesul la plaja se face doar pe apa contra cost. Preturile la plaja sunt ok nu sunt foarte mari. Vara daca va doriti sa faceti baie si sa faceti plaja puteti sa alegeti aceasta locatie. Insula se poate strabate si la picior daca va place sa mergeti pe jos. Este foarte frumoasa si chiar merita incercat daca aveti conditie fizica. In cazul in care veti folosi Istanbul card puteti sa il reincarcati si la capetele de linie deoarece exista aparate de incarcare.

In port, veti gasi restaurante insa preturile sunt piperate in special la peste si din lipsa de comunicare, intelegere o sa va treziti cu o nota mai mare daca va comandati peste.

Recomand o cafea buna, inghetata si sandwiches la Kahve Dunyasi-Buyukada este aproape de port, se ajunge rapid, serviciile sunt bune, preturile fixe, puteti sa platiti cu cardul si panorama este de vis. De asemenea, puteti sa achizitionati dulciuri si cafea si pentru acasa si preturile sunt rezonabile. Si in Istanbul veti gasi aceste cafenele de la Kahve si exista si una in Mall Vitan la Bucuresti cu produse importate din Turcia.

Recomand de asemenea un restaurant cu mancare buna, preturi rezonabile si cu o panorama draguta catre Cornu de Aur si Eminonu si anume restaurantul Hamdi Restaurant-Eminonu. Este aproape de Bazarul Egiptean. Restaurantul este ok, servirea ok si se poate plati cu cardul. Noi am stat la etajul doi al restaurantului.

O alta recomandare ar fi pentru o cafenea, cofetarie aproape de gara Sirkeci si Eminonu si anume "Hafiz Mustafa 1864" o cafenea veche cu renume. Au diverse sortimente de dulciuri si cafea. Puteti sa luati la pachet sau sa serviti la etaj. Baclavaua si rahatul sunt cam scumpe dar merita incercat avand in vedere calitatea si notoritatea.

Cu siguranta mai sunt si alte locuri de vizitat insa eu mai las obiective si pentru alte excursii sa am astfel motive sa revin, iar Instanbul-ul ofera multe motive pentru care iti doresti sa revii dupa ani si ani.


[fb]
---
Trimis de Mirinda in 05.02.23 12:46:48
Validat / Publicat: 05.02.23 13:43:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Bodrum, Istanbul, Antalya, Anatolia

VIZUALIZĂRI: 2829 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mirinda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 View Insula Buyukada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.02.23 13:43:20]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Istanbul, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: 'Must See' în Istanbul]

-

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 110432&hid=2468.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.

webmasterX
[05.02.23 17:48:40]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

-

Mutat, la reorganizare, în rubrica "'Must See' în Istanbul, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)

MirindaPHONEAUTOR REVIEW
[05.02.23 18:31:15]
»

@webmasterX: Multumesc și eu!

webmaster
[05.02.23 20:49:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Kyandra
[07.02.23 11:06:45]
»

Am vizitat și noi Istanbulul cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, doar că impesiile sunt puțin diferite:

- la Palatul Dolmabahce m-au impresionat cu adevărat porțile spre Bosfor, grădinile și poarta de la intrare... Dacă asta era cea mai luxoasă reședință din Turcia, nu-mi imaginez cum erau celelalte... Palatul în sine este un exemplu nereușit de stil victorian sever combinat cu elemente orientale... Culoarele strâmte, intunecate, camerele tapisate în culori sumbre, cu mobilier englezesc din era Reginei Victoria... Candelabrele greoaie, importate probabil din manufacturile englezești... Scara de Cristal, mult fotografiată, este în realitate mult mai mică și mai puțin impresionantă decât în poze... Apartamentele private ale sultanului sunt mai mici decât apartamentul regal de la castelul Peleș... Sincer, denumirea de reședință a sultanului Imperiului Otoman, unul din cei mai puternici oameni de pe pământ în era respectivă, nu se regăsește în nici un fel în dimensiunile ori decorațiunile acestui palat... Mi s-a părut TRIST. Oricum ghidul ne-a spus de la intrare să nu ne așteptăm la o reședință regală de genul celor europene...

- Palatul Topkapi are grădini superbe, dar nu este un palat propriu zis. Este format dintr-o serie de pavilioane, însă măcar aici stilul este complet oriental, spre deosebire de mixul amețitor de la Dolmabahce. Pentru cine a văzut seriale istorice turcești, dimensiunile Haremului de la Topkapi nu au nimic de-a face cu decorurile din film... Aceleași coridoare înguste și întunecoase, baia sultanului de dimeniunile unui birou de subsef într-o companie fără pretenții, apartamentele cadânelor favorite și ale sultanei-mame sunt mici, decorate modest și întunecoase. Impresionantă este colecția din Sala Armelor, care include și sabia lui Ștefan cel Mare, colecția de bijuterii și cea de ceasuri ale sultanului. Dacă îl comparați cu Alhambra din Spania, operă a maurilor din Granada, edificiul spaniol câștigă detașat.

- Hagia Sofia... din păcate în acest moment se vizitează doar parterul (în urmă cu 7 ani am putut vizita și etajul) Este impresionant geniul arhitecților bizantini, care au reușit să construiască în secolul VI AD un edificiu cum puțini arhitecți moderni reușesc să ridice în ziua de azi.

- impresionantă ni s-a părut Basilica Cisternă, de lângă Hagia Sofia, rezervor subteran de apă proaspătă de dimensiunile unei catedrale, o pădure de coloane delicate ale căror siluete grațioase se răsfrâng în luciul apei care acoperă podeaua edificiului.

MirindaPHONEAUTOR REVIEW
[07.02.23 15:59:16]
»

Toate obiectivele mentionate au farmecul lor și nu ar trebui sa le comparam cu alte obiective ci sa le luam ca atare și sa fim incantati și fericiți ca noi am pășit prin camerele și coridoarele unde cu sute de ani trăiau sultanii și se luau decizii pentru tarile din Europa. Ambele obiective au un touch oriental evident, acesta este și farmecul lor. Eu am vizitat Palatul Topkapi de doua ori și sincer tot m as mai duce a treia oara sa îl vizitez. Trebuie sa ne gândim și când au fost efectuate aceste construcții, acum sute de ani, la vremea aceea acesta a fost planul arhitectural.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Kyandra, Mirinda, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049093008041382 sec
    ecranul dvs: 1 x 1