ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Moscheea Suleymaniye - un imperiu si o iubire

TIPĂREȘTE URM de aici

Ajunsi la Istanbul cu programul pregatit de acasa am reusit sa ramanem in grafic pana la capat astfel ca dupa vizita la Palatul Subteran am luat-o frumusel pe linia de tranvai numarul 1 pret de doua stati mai exact pana in dreptul la Marmaray Sirkeci unde am lasat Cornul de Aur in dreapta si am facut stanga pe un labirint de stradute urmand GPSesul comutat pe mers pietonal. Cred ca de la Palatul Scufundat pana la zidurile moscheei am facut cam o jumatate de ora. Deci noi am abordat intrarea dinspre Cornul de Aur specific lucrul asta pentru ca mai exista si alte puncte de acces.

Recunosc ca serialul turcesc despre domnia lui Suleyman a dus legatura de iubire dintre cei doi intr- o zona romantata dar care a placut mult publicului. Hurrem sau Roxelena cum mai este cunoscuta in istoria otomana a ajuns in haremul sultanului dinainte ca acesta sa urce pe tron cumparata se pare de la Targul de sclavi, ea s-a dovedit o eleva silitoare care se pare ca era atrasa de studiul Coranului. Ca si celelalte fete din harem urca in ierarhia femeilor care apartin sultanului, intai ajuge hasseki apoi chiar il convinge pe sultan sa o ia de nevasta bulversand astfel curtea sultanului. Hurrem daruieste dinastiei otomane 6 copii: Mehmed, Mihrimah, Abdullah, Selim (al II lea), Bayezid si Cihangir.

Din arhivele vremii reiese clar ca a avut o corespondenta bogata cu uni conducatori ai Europei. Deasemeni ea din bani personali a construit o moschee, doua scoli, un spital in apropierea pietei de sclavi, chiar si un haman pentru credinciosi.

Moscheea Suleymaniye in sine este imensa, maestosa si placuta vederii. Sub acelas edificiu se afla mai multe constructii care au avut (unele functioneaza si acum) rol religios, cultural, haman, cantina a saracilor, scoli (4 medrese).

Se pare ca prin 1549, Suleyman ii porunceste marelui arhitect Mimar Sinan sa ridice acesta moschee care sa rivalizeze cu Sofia. Interiorul moscheei l-am gasit simplu decorat (pe gustul meu), doar pe la arcade sunt montate placi (albaste) ceramice de Izink. Domul este foarte inalt si destul de luminos. De jur imprejurul domunlui se gasesc mici domuri sprijinite de un zid dublu atat la exterior cat si la interior. (se pare ca acest artificiu arhitectural sustine maretul dom).

Din locul de unde am intrat in curtea interioara am vizualizat cu greu cele 4 minarete care au impreuna 10 balcoane marcand astfel al 10 lea sultanat. Intodeauna la musulmani mi-a lacut faptul ca la loc de cinste la moschee au cate o cismea unde credinciosi se spala pe picioare inainte de a intra in lacasul de cult. Aici ca si la Moscheea albastra exista mai multe cismele cu scaunelele aferente.

La intrare in moschee am lasat sandalele la intrare si mi-am acoperit capul si bratele in totalitate (oricum te dau turcii afara daca nu esti corespunzatoare la tinuta). Interesant este faptul ca la iesire am fost atentionata sa nu calc in zona pragului pentru ca acolo au montat o sticla peste piatra originala, asa ca am topait peste geam si m-am incaltat pe o bancuta pusa chiar la iesire.

Dupa vizita din moschee m-am hotarat sa intru in micutul cimitir care adaposteste doua mausolee unde isi dorm vesnicul somn Suleyman si Hurrem. Nu stiu care au fost consideratiile pentru care cei doi iubiti nu sunt adusi in acelasi mausoleu desi fiecare mauseleu contine morminte de sultani, copii, sotii etc. Hurrem se afla in mausoleul mai mic care mi s-a parut mai cochet si mai frumos impodobit cu multa faianta albastra de Izink

Din curtea interioara am iesit apoi pe o terasa imensa cu vedere la Cornul de Aur. Podul Galata si pe celalalt mal Turnul Galata, aici toti vizitatorii se opreau sa faca poze cu panorama care sincer este"wow".

Suleyman Magnificul sau Legiuitorul a preluat de la tatal sau un imperiu pe care cu multa intelepciune l-a condus si chiar l-a extins intai cucerind Rhodosul si Belgradul apoi o parte din nordul Africii reusind sa controleze militar si economic bazinul marii Mediterane. A modificat legislatia imperiului ajutand astfel la dezvoltarea economica si sociala a marele imperiu otoman.

Intrarea la moschee este fara taxa, la cele doua mausolee era cineva care taia bilet daca intentionai sa donezi vreo lira lacasului. Durata vizitei o estimez eu ca ar fi cam de o ora sau chiar doua daca mai stai si la poze,


[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 20.12.17 10:21:44
Validat / Publicat: 20.12.17 11:14:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3551 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 suntem langa gard
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Aurici
[20.12.17 14:50:05]
»

@adrianbogdan: Am fost acolo. Eu n-am văzut serialul turcesc, dar am citit la fața locului o grămadă de mărturii despre dragostea sultanului pentru aleasa inimii lui. Și mi-a plăcut mult ce-am citit și ce-am aflat acolo. Ai zice că doar în filme întâlnești așa o dragoste, dar iată că filmele au la bază povești reale, care chiar s-au întâmplat așa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ioan marinescu
[20.12.17 17:00:45]
»

@adrianbogdan: Și a fost să fie votul meu cel de-al douăzecilea și m-am bucurat. După atâtea biserici, mânăstiri și catedrale, a fost binevenită și o relatare despre o moschee!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[20.12.17 22:32:00]
»

@adrianbogdan:

Bună recomandarea!

Eu la seriale turceşti nu am timp să mă uit şi am şi ratat vizitarea acestei moschei cu ocazia vizitării Istanbulului. Cum cochetez de ceva vreme cu ideea unei viitoare plimbări prin Istanbul, articolul tău a picat la fix.

La intrare in moschee am lasat sandalele la intrare si mi-am acoperit capul si bratele in totalitate (oricum te dau turcii afara daca nu esti corespunzatoare la tinuta).

Mie-mi spui? Am păţit-o la Moscheea Albastră unde eu eram prea...roşie . Nu m-au dat afară, dar nici nu m-au lăsat să intru

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[21.12.17 07:47:22]
»

@adrianbogdan:

Nu am vizitat moscheia deși mi-am dorit, sper la următorul drum așa că spun și eu la fel, articolul a picat la fix. Despre serialul de care vorbești, ei bine eu la început l-am ignorat dar întrigată de multele polemici iscate în jurul lui, la noi și în Turcia, l-am urmărit cred că de la episodul 10, nu sunt sigură. Ei bine, am mai spus, acel serial a fost poarta care mi-a deschis ochii spre istoria turcilor și desigur a noastră și a Europei și pentru asta am căutat mereu pe net informații, după fiecare episod. Sunt destule adevăruri exprimate acolo în serial și așa am avut certitudinea, încă o dată, că istoricii moderni din emisiunile tv spun uneori niște prostii de te doare capul pe tine, un profan.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[21.12.17 08:09:19]
»

@Aurici: Neata! se pare ca a fost o mare iubire intre Suleyman si Hurrem existand o ampla corespondenta presarata cu poeme fumoase de amor, zic si io ca nu te apuci sa scri versuri de amor asa oricui.

Din pacate si io am urmarit serialul din trei in trei si chiar imi pare rau acum.

Sarbatori cu sanatate va doresc!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[21.12.17 08:12:40]
»

@ioan marinescu: Multumesc! multumesc, pentru citit vot si superbonus.

Sa fiti sanatos si sa ne mai scrieti despre America! Sarbatori cu bine!

tata123 🔱
[21.12.17 11:06:42]
»

@adrianbogdan: Acum câțiva ani am fost și eu acolo, pe o ploaie măruntă, mocănească, dar care nu a reușit să ne oprească a mai „gusta” câte ceva din parfumul Istanbulului, fiind vorba de ultima zi din cadrul vizitei. Am apreciat măiestria constructorilor/arhitecților turci, moscheea fiind a doua ca mărime din Istanbul după Moscheea Albastră. E un adevărat complex religios și social, cum de altfel sunt toate marile moschei. Mausoleele le-am găsit închise. Mulțumim pentru prezentare și fotografii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[21.12.17 12:38:10]
»

@nicole33: Buna!

De voi nu imi fac probleme va descurcati voi in Istanbul.

Ai grije sa te imbraci corespunzator!

Hi! Hi!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[21.12.17 12:41:04]
»

@tata123: Buna!

Iti dai seama ca ma zgariam pe fata daca nu gaseam deschise mausoleele stiam ca al ei este deosebit cum as fi putut sa-l ratez??

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[21.12.17 12:47:27]
»

@elviramvio: Buna!

Daca ai in plan o vizita la Suleyman ma bucur, chiar merita.

Si eu am urmarit serialul din 3 in 3 si am spus imi pare rau acum.

Sarbatori cu bine, Elvira!

mishu
[24.12.17 15:14:52]
»

@adrianbogdan: Istanbulul este un oras pe care il planuisem a-l vizita cu Maria, insa fiecare dintre noi a avut alte planuri de viitor astfel incat deoacamdata ma bucur de ceea ce scriu altii.

Este un oras pe care va trebui sa il iau maruntel la puricat deoarece tot ceea ce am citit pana in prezent merita atentia, la fel cum este si articolul de fata.

Asadar felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[28.12.21 07:54:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Moscheea Suleymaniye» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Aurici, elviramvio, ioan marinescu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea Suleymaniye:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07345986366272 sec
    ecranul dvs: 1 x 1