GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mormantul Regal Tracic de la Sveshtari (al regelui Dromihete?)
La creionarea acestei iesiri de weekend, la Bojentsi, eram hotarati ca la intoarcerea spre casa, sa facem un mic ocol spre a ajunge sa vizitam si acest obiectiv istoric.
Aveam aceasta dorinta inca din noiembrie 2014, dar faptul ca in perioada 30 noiembrie- martie, obiectivul este inchis publicului, pentru o mai buna conservare a sa, ne-a facut sa amanam vizita.
Acum ivindu-se ocazia, am zis sa o concretizam. :)
Mormantul Regal se afla in apropierea localitatii Sveshtari. A fost descoperit in 1982 sub movila nr. 7, in timpul unor excavari arheologice. Este uluitor prin arhitectura sa.
Nu s-a putut spune cu certitudine, cel putin pana acum, dar se pare ca aici isi doarma somnul de veci unul dintre regii emblematici dar si enigmatici ai acestor locuri, Dromihete, cel ce a traint undeva pe la anul 300 i. Hr, el fiind conducatorul triburilor getice avand in stapanire cetatea Helis.
Ca se spune ca este mormant tracic, ca Dromihete a fost get, ca cetatea Helis ar fi fost de fapt undeva prin Arges, sau prin Baragan, ... nu comentez.
Vreau doar sa scot in evidenta monumentul cu maretia si vechimea sa.
Cert este ca aici este ingropat un mare lider, acest mormant fiind impresionant si o zic dupa ce vizitasem deja Mormintele Tracice de pe Valea Regilor Traci de la Kazanlak si care chiar ne impresionasera.
Mormantul are o lungime de 7,5 m, o latime de 6,5m si o inaltime de 4,45m.
Mormantul este compus dintr- antecamera si 2 camere mortuare, una pentru conducator si cea de-a doua pentru sotia sa. Mormanatul este bogat ornamentat. Printre cele 5 coloane din piatra, de sustinere sunt intercalate alte zece sculptate, reprezentand tot atatea cariatide (Def: Statuie reprezentand o femeie in picioare, care sustine, ca o coloana, cornisa unui acoperis, o intrare. sursa: dexonline.ro) cu mainiile ridicate deasupra capului.
Din explicatiile ghidului urmarind aceste picturi si sculpture se pare ca cel ce a fost ingropat aici a murit brusc, inainte de terminarea acestui mormant, Observandu-se ca bratele unor cariatide nu sunt atat de finisate, iar culorile lor sunt date doar de linii trasate cu creta neagra, practic schitate, mormantul in ansamblu nefiind finisat in totalitate, a dus la ipoteza ca regele a murit inainte de a fi terminat si finisat acest mormant.
Mormantul era inchis de o usa masiva din piatra. Alaturi de mormantul acestuia se regaseste si mormantul sotiei, sacrificata pentru a fi alaturi de sotul sau in calatoria sa dincolo de moarte, iar in camera laterala s-au gasit ramasitele calului acestui important conducator.
Tot din explicatiile ghidului, aratandu-ne usile masive din piatra expuse, se pare ca acestea aveau un mecanism automat de deschidere, dar care s-ar fi blocat demult, necesitand spargerea acestuia.
Mormantul descoperit in 1982 si intrat in Patrimoniu UNESCO in 1985, intai a fost excavat in intregime, decopertand tot pamantul movilei ce il acoperea, construindu-se peste el o cupola de protectie, apoi pamantul repunadu-se la loc, acoperind in intregime cupola, redand aspectul initial al tumului funerar. Din 2000, este deschis publicului.
Alte 2 morminte, denumite Mormantul 12 si Mormantul 13, au fost descoperite in apropierea Mormant Regal.
Mormatul 12, vizitabil si el, este distrus in proportie foarte mare, ipoteza fiind ca prin sec. I i. Hr, zona ar fost afectata de un puternic cutremur, marturie stand crapaturile observate in peretii anumitor morminte.
Pe langa Mormantul 12 se poate vizita si Mormantul 13, care este intr-o stare buna, beneficiind si acesta ca si Mormantul Regal de o instalatie automata de climatizare.
Pe drum pana sa ajungem la acest obiectiv, la Sveshtari, chiar ne intrebam de ce se acopereau aceste morminte cu un strat de pamant.
Aici am gasit si primit o explicatie. La mormantul 12, mormantul fiind distrus, se excavase in sectiune transversala movila de pamant si se vedeau foarte bine straturile succesive de pamant ce acopereau mormantul. Din explicatiile ghidului a reiesit ca se acoperea cu anumite tipuri de pamant pentru a rezista in timp vitregiilor vremii.
Programul de vizitare este din 7 martie- 30noiembrie, de miercuri pana vineri intre orele 9,30-4,30.
Daca doresti vizitarea doar a mormantului regal biletul este 10leva, iar daca doresti vizitarea si a celorlalte 2 morminte, biletul este 14 leva. In pret este inclus ghid. Accesul in interiorul mormintelor se face doar insotit de ghid si doar dupa iesirea grupului de turisti deja intrati.
Atat Mormantul Regal cat si Mormantul nr. 13, beneficiaza de instalatii de climantizare, care mentin o temperatura in interior de aprox. 8 grd C, si mentin umiditatea in parametri optimi.
Pentru a ajunge la acest obiectiv, noi am avenit plecand, din Bojentsi, trecand prin Dryanovo, apoi de la Veliko Tarnovo, mergand spre Razgrad. De acolo ne-am indreptat spre Isperih, de unde am urmat indicatorul pentru localitatea Sveshtari. De abia din Sveshtari, am gasit indicatoare cu acest Complex Muzeal, pana acolo lipsind cu desavarsire aceste indicatoare (sau poate nu le-am observat noi).
Dup ace strabati localitatea Sveshtari, mai mergi cativa kilomentri si dai de indicatorul spre obiectivul cautat.
Accesul din sosea spre obiectivul turistic se face pe un ingust drum asfaltat, lung de cateva sute de metri pe care ajungi direct in parcarea complexului. Aici poti achizitiona si ceva suveniruri, poti beneficia si de prezenta unui automat cu cafea si ape minerale/chipsuri, snacks, etc.
La plecare noi am ales in a ne intoarce in Sveshtari, iar de acolo am urmat drumul spre Tutrakan situat in dreptul orasului Oltenita, de la noi, iar de acolo spre Ruse, paralel cu Dunarea.
Se mai poate ajunge si pe varianta Ruse, mergand spre Varna/Razgrad si dupa Ruse se urmeaza la stanga indicatorul de Chervena Voda. Se continua prin Novo Selo - Kubrat - Zavet - Isperih – Sveshtari.
Fotografiatul fiind strict interzis in interiorul acestor morminte, nu pot prezenta fotografii, dar pentru o ilustrare sumara a celor prezentate mai sus am sa postez cateva fotografii luate de pe net, cu mentionarea sursei respective.
Daca timpul va permite si daca sunteti si oarecum prin zona, eu zic sa nu ratati acest obiectiv, cred ca merita efortul.
Trimis de Testosu' in 10.07.15 12:03:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 43.74510670 N, 26.76634438 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Razgrad și împrejurimile" (nou-creată pe sait)
Având în vedere şi importanţa [şi accesibilitatea! ] obiectivului descris — Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mormântul tracic de la Sveshtari» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 La Mormântul Tracic de la Sveshtari — scris în 05.04.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ