ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2009
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Targoviste
ÎNSCRIS: 04.02.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2007
DURATA: 7 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prima data in Turcia

TIPĂREȘTE

In vara lui 2007 am vizitat Turcia pentru prima data, intr-o combinatie de circuit si sejur, recunosc, avand parere preconceputa despre aceasta, uitand ca a fost un imperiu ce a dominat o parte a Europei intr-o vreme. Calatoria am facut-o impreuna cu sotia mea, profesoara de limba franceza, cu gandul ca traseul circuitului va cuprinde o serie de cetati si situri antice, orase importante, locuri pitoresti, dar si capitala Istanbul, dar si bucuria unui sejur in care sa ne odihnim. Am plecat din Bucuresti cu un autocar clasificat, beneficiind de un ghid care, aveam sa ne dam seama mai tarziu, era un om deosebit de instruit si placut. Era un domn in varsta, bucurestean de etnie turca, ce mergea in Turcia pentru a 320-a oara. De la el am aflat multe lucruri importante despre istoria si pozitia geografica a Turciei, despre obiceiuri, despre modul in care trebuia sa facem cumparaturi, cum trebuia sa ne prezentam in fata oamenilor locului, despre fiecare loc unde ne opream, dar si despre cultura maslinului, un arbore de o importanta covarsitoare pentru acel tinut.

Dupa o traversare rapida a Bulgariei, la Edirne am facut un popas la Moscheea Sellimye, primul contact cu cultura turca. Apoi autocarul a facut o rapida trecere pe un drum de o calitate foarte buna, spre vest, catre Gallipolli (locul unei mari batalii armata engleza si cea turca, in care ambele au dat dovada de multa vitejie), marea vazandu-se cand pe dreapta (Marea Egee), cand pe stanga (Marea Marmara). Am innoptat la un hotel curat si placut, dupa ce am admirat apusul soarelui din port si am vizitat orasul noaptea. Treziti cu noaptea in cap, am traversat cu ferry-boat-ul la Cannakalle, iar dupa 30-40 km am ajuns la cetatea antica Troia, imaginandu-ne luptele dintre greci si troieni (in care Brad Pitt-Ahile trebuia sa ocupe in ochii celor mai tineri ca noi, un loc de seama), dar fiind impresionati de incarcatura istorica a locului. Sincer, calul de la intrare este un kitsch, dar nu l-am bagat in seama, era doar un simbol, si un loc de joaca pentru copii. Pentru ca aveam drum lung de facut, am continuat pe tarmul Marii Egee spre sud, trecand prin Izmir, oras care semana cu un amfiteatru expus spre vest, de cca 7 mil. locuitori, cu artere moderne, hypermarket-uri, un port imens, metrou. Mai la sud, la cca 80 km, am ajuns in orasul sejurului nostru, Kusadasi, oras cu cca 50 mii de locuitori stabili, statiune superba, care acum catva timp era un orasel de pescari. Hotelul la care am locuit se numeste Minai, este dragut, cu 4 etaje, cu cca 120 camere, cu restaurant la parter, situat la cca 300 de iesirea de la hotelul Asena la plaja de nisip Ladyes Beach, o plaja foarte lunga cu nisip fin si apa verzuie, stravezie si linistita dimineata, cu valuri spumoase dupa amiaza. Cand am ajuns am fost intampinati cu un whisky si o inghetata din partea casei, iar la plecare s-a organizat o seara turceasca, in care am fost si noi angrenati. Hotelul dispune de o piscina superba, extrem de curata, in care seara tarziu ne beam berea din sonda imbrobonata, ori sucul de piersici. Faleza, situata la cca 15 m deasupra plajei, este un bun loc de promenada si de distractie pana tarziu in noapte, la preturi rezonabile.

Masa noastra era asigurata la hotel in sistem demipensiune, cu servicii bune si bucatarie dietetica, excelenta, iar daca simteam nevoia, la pranz, cu 4-5 Euro se lua un pranz foarte bun. Chiar daca din tara aveam la pachet cateva excursii, am profitat de excursiile pe mare cu vizitarea unor insule, baie in mare, plaja si masa sistem bufet suedez pe vaporas. Una din excursiile din pachetul la care am facut referire, era cea in care se vizita casa sf. Maria, ruinele templului zeitei Artemis si cetatea Efesus. Cetatea este extraordinara, foarte bine pastrata, cu 2 amfiteatre, biblioteca lui Celsius, aleea din marmura, etc. La Milet exista, de asemenea, un amfiteatru imens, iar la Didime am putut admira templul lui Apollo, cu niste coloane imense. La sfarsitul sejurului a trebuit sa traversam Podisul Anatoliei, timp in care am descoperit minunea de la Pamukkale, un munte de creta, cu mici alveole cu apa, care se preling continuu, loc unde se afla si o cetate de pe vremea romanilor, cu amfiteatru si terme (zise ale Cleopatrei). In drum am fost impresionati de ospitalitatea turcilor cand ne-au oferit un ceai aromat si fierbinte la un popas in mijlocul podisului. Spre seara am ajuns in capitala, un oras de cca 18 mil. de oameni, cu o lungime de aproape 150 km si o latime de 50 km. Am fost cazati seara tarziu la un hotel cochet langa gara, in vecinatatea celor mai importante locuri ce trebuiau vizitate a doua zi: Sfanta Sofia, Mosheea Albastra, palatul Topkapi. Nu am ratat nici Bazarul, dar, cu toata oboseala noastra, am mai facut seara urmatoare un tur splendid in cartierul Galata, in piata Taksim, apoi dupa un ocol am revenit in port pentru a servi pe niste scaunele minuscule peste prajit, facut pe ambarcatiunile ancorate in Cornul de Aur, dupa care am avut la dispozitie servetele parfumate. Tot ca deliciu al excursiei, am poposit undeva in Bulgaria la un restaurant, in care, cu mai putin decat in Romania, am mancat regeste si rapid pui cu mujdei de usturoi si am baut bere. Impresii excelente, dupa o excursie din care nu am regretat nimic. A fost o ambianta placuta, tovarasi de calatorie de calitate, personal dragut si ospitalier.


[fb]
---
Trimis de mcosmin in 03.12.09 00:35:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Tot la Kusadasi, hotel Melike
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3834 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mcosmin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Hotel Minai
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 550 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest review

4 ecouri scrise, până acum

Andox
[03.12.09 13:29:38]
»

Foarte frumoase si la obiect impresiile si pozele tale. Felicitari!!

Totusi permite-mi o mica corectura.

Kusadasi are numai vreo 50 000 de locuitori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mcosminAUTOR REVIEW
[03.12.09 18:03:59]
»

Da, eu stiam de 70.000 locuitori, comparabil cu ce ati spus dvs., asta nu scuza greseala mea de a adauga inca un zero (ca sa fac o gluma, profesorul nostru de matematica spunea, hatru, ca nu conteaza un zero, tot nu inseamna nimic).

webmasterXY*
[03.12.09 18:18:00]
»

Dupa ceva sapaturi pe net, votez si eu pentru 50.000 de locuitori pt KUSADASI.

(am corectat si in text

mcosminAUTOR REVIEW
[03.12.09 18:58:59]
»

Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Andox, mcosmin
Alte impresii din această RUBRICĂMinay Hotel:

INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062235116958618 sec
    ecranul dvs: 1 x 1