ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
83.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Parcul Natural Rusenski Lom - un canion la o oră şi ceva de Bucureşti!

Ilustrație video-muzicală
The Bulgarian Voices - Fly, Fly My Sadness


TIPĂREȘTE

Am dorit de ceva vreme să apuc să merg şi eu aici, sămânţa fiind sădită de nişte pliante scrise într-o română puţin cam şchioapă de către vecinii din Ruse (Centrul de informare turistică), pe care le-am adunat la una dintre ediţiile mai vechi ale Târgului de Turism (cred că prin 2010, sau chiar mai devreme).

Aceste fiţuici prezentau (mult prea pe scurt, din păcate) câteva obiective ce merită vizitate în Ruse şi în regiunile apropiate - mânăstirile rupestre din Ivanovo şi Basarbovo, peştera Orlova Ciuca, cetatea medievală Cerven, parcul natural naţional Rusenski Lom, cetatea romană Sexaginta Prista...

Cel mai slab prezentat - modul de acces! Voi încerca în cele ce urmează să aduc oarece detalii asupra acestuia, dar şi despre ce-i de vizitat prin zonă.

Mă rog, acum după ce ne-am întors, am constatat că pentru pasionaţii de turism, drumeţii şi natură sălbatică, această zonă aflată la mai puţin de 100 km de prăfuita noastră capitală e o adevărată mană cerească.

Recomand plecarea la drum de vineri seara, cu corturi (sau înnoptare la ceva pensiuni din zonă) dar mai ales cu biciclete, pentru plimbări de-a lungul apei (pe unde se poate). Mersul pe jos iar e o metodă de vizitare a locurilor.

La Ruse cred că ştie aproape tot românul să ajungă, problema de aici începe. Pentru Basarbovo (Басарбово) se poate merge fie ieşind din drumul spre Razgrad (Şumen, Varna), fie din cel spre Plevna (Sofia). Pe această variantă (cea mai simplă), după ce se trece de o benzinărie Shell, pe un pasaj suspendat se desparte o bretea spre stânga, mergând spre Basarbovo. Din drumul spre Razgrad, se face la dreapta chiar la ieşirea din Ruse (unde se termină drumul cu separare de sensuri şi continua cu şoseaua cu 2 benzi, fiecare pe sensul ei), spre Basarbovo (imediat după intersecţie e şi un mare magazin cu mobilă pt. copii - au reclame şi în română!). Se intră în localitatea Basarbovo şi la un moment dat, la baza unei pante uşoare drumul se bifurcă: o stradă la stânga iar înainte se merge mai departe spre Ivanovo, Cerven etc. drumul trecând peste un pod cu prioritate pentru cei ce vin dinspre Ruse. Ei, aici, pentru mânăstire trebuie virat la stânga. Sunt şi ceva semne, dar nu e presemnalizare, iar semnele existente au mare nevoie de a fi 'renovate', fiind aproape ilizibile. Şi prost amplasate, pe deasupra!

Mă rog... se ajunge după vreo alte câteva sute de metri la mânăstire. De subliniat că este unica mânăstire rupestră din Bulgaria care încă mai este în funcţiune (celelalte fiind părăsite, din fericire vizitabile). Că este ctitorie a soţiei ţarului Ivan Alexandru (Teodora), fiică a lui Basarab I întemeietorul, că a fost sălaş sfântului Dimitrie cel nou, ale cărui moaşte au fost aduse la Bucureşti prin sec. XVIII pe vremea unui război cu turcii (unde au şi rămas, de altfel, devenind sfântul protector al Bucureştiului), nu cred că mai trebuie să spun. Dar nici alte lucruri noi nu am a vă spune, pe lângă pozele ce le voi anexa ulterior la articol. Nu am plătit nicio taxă de vizitare (nu era menţionată pe nicăieri), locul fiind însă populat cu călugări, este la intrare o inscripţie (doar în bulgară!) prin care vizitatorii sunt rugaţi să aibă o ţinută cuviincioasă dacă intră în incinta mânăstirii.

Am urcat cele câteva trepte şi am admirat frumuseţea şi simplitatea micii biserici din piatră (am pus şi ceva mărunţi în cutia milei). Am fost martor şi la venirea unui grup pentru o ceremonie (botez, dacă bine am înţeles), dar nu am rămas să asist la sfintele taine, locul fiind mult prea strâmt...

De aici, am mers încă puţin în susul apei, de-a lungul râului Rusenski Lom (Русенски Лом), cu ape line şi întunecate, dar care în milenii au săpat adevărate canioane în pereţii de calcar printre care şi-a croit drum, în calea lui spre vărsarea în Dunăre (este ultimul mare afluent al acesteia, de pe malul drept). Am trecut pe lângă două mari guri de peşteri (în care se poate intra şi cu maşina, dacă n-ar fi închise şi ferecate cu porţi mari de fier), ajungând până pe malul unui iaz numai bun pentru pescuit (zona e marcată ca zonă de pescuit sportiv). Mai departe, n-am îndrăznit să merg, deşi am văzut că mai circulau ceva maşini; drumul însă este îngust (abia trece o maşină) şi am întors.

Aspectul natural al văilor le-a făcut de-a lungul vremii adevărate sălaşuri pentru cetăţi şi lăcaşuri de cult greu de atacat de către mulţii cotropitori ce au trecut peste aceste locuri.

Am continuat şi noi drumul, revenind pe urmele noastre până la drumul principal (501) urmându-l până la Ivanovo (Иваново). Aici, o intersecţie spre stânga (semnalizată şi asta foarte prost) ne coboară spre bisericile rupestre din acest loc. (dar, aşa cum spuneam, există astfel de locuri de refugiu şi cult cam în fiecare localitate din aceste municipalităţi).

Am ajuns chiar din urmă o trupă de ciclo-turişti din Germania, veniţi în grup organizat (inclusiv un microbuz de suport, cu remorcă). Dar i-am lăsat pe ei să ajungă înaintea noastră, eu oprind la o parcare, unde erau şi ceva panouri de informare turistică şi o clădire (părăsită), ca să văd ce e pe-acolo. De fapt, de aici se desprinde un drumeag de ţară, pe care se poate ajunge la câteva biserici rupestre (printre care şi biserica Sf. arhanghel Mihail), la care însă nu ne-am dus, drumul fiind nemarcat şi cu un aspect oarecum "dubios", mai ales că noi am ajuns acolo după o ploaie torenţială.

Aşadar am continuat şi în scurt timp am ajuns la parcarea de la baza mânăstirii "Sfânta Născătoare de Dumnezeu" (Света Богородица). Urcând scara, am fost întâmpinaţi de către un "ghiduş" (la propriu şi la figurat) bulgar, care ne-a informat că tariful pentru adulţi e de 4 leva, iar pentru copii, elevi, studenţi şi pensionar e de 1 leva. Da' pentru că "oameni suntem cu toţii" îmi zise el pe bulgăreşte, vă consider pe toţi 'studenţi' aşa că pentru câte o leva de pălărie ne-a condus (fără bilet de intrare) în interior şi ne-a explicat în engleză (tocmai urcase încă o familie de români care nu înţelegeau din păcate limba bulgară) câte ceva despre istoria şi despre pictura murală a bisericii. Frescele sunt foarte bine păstrate, având în vedere vârsta venerabilă, dar şi condiţiile în care au reuşit să reziste... Din păcate, până să apuce ghiduşul nostru să termine ca lumea povestea, am fost efectiv "invadaţi" de cicliştii teutoni. N-am mai reuşit nici poze să fac aşa cum aş fi vrut...

Din faţa acestei peşteri se poate merge pe o cărare spre un loc de belvedere - e practic un pinten, lăsat în urmă de Rusenski Lom pe măsură ce apele sale mâloase au săpat calcarul moale ce le era matcă. De aici se deschide o amplă perspectivă asupra versantului de pe malul drept al râului, cel unde se află restul mânăstirilor rupestre anterior amintite, din Ivanovo. Ar fi fost şi mai frumos dacă era soare, mai ales spre apus, dar... mna! n-a fost să fie. Data viitoare, sper.

Cu ochii plini de măreţia naturii, cu inima încărcată de spiritualitatea locului şi cu sufletul liniştit, am coborât de acolo, nu fără a remarca prin crengile câtorva arbori firele de mărţişor pe care, conform tradiţiei de la ei, băieţii şi fetele care le primesc le leagă astfel pentru a le dori rod bogat şi viaţă lungă...

Ajuns jos, în parcare, am pornit spre ultima destinaţie din această zi - cetatea medievală Cerven.

Revenim deci la drumul principal şi o luăm la stânga, spre Dve Moghili (Две Могили), Cherven (Червен) fiind la câţiva km pe acest drum.

Se trece pe lângă o răspântie spre stânga (spre Koşov / Кошов) şi după încă puţin e altă intersecţie, unde o luăm la stânga pentru Cerven şi Tabacika (Табачка), drumul spre Cerven desprinzându-se mai apoi tot spre stânga de cel spre a doua localitate. Se merge tot înainte, ici-colo mai e câte o urmă de săgeată indicatoare şi se ajunge la o altă parcare unde lăsăm iar bidiviul şi ne pregătim să urcăm cele 232 de trepte până la cetatea medievală. Nu mai înainte de a achita de data asta suma oficială de 4 leva de persoană.

Deşi pare lung, urcuşul nu e greu, te opreşti vrând-nevrând măcar să faci poze la toate pietrele, dacă nu şi pentru a bea o gură de apă şi a-ţi mai trage sufletul.

Strategică poziţie şi-au găsit oamenii ăştia pentru cetatea lor! Chiar m-am mirat că a reuşit să fie cucerită de turci (1388). De fapt, aşezări omeneşti au fost pe aceste locuri încă de pe vremea tracilor, dar abia pe vremea celui de-al doilea ţarat bulgar, pe timpul Asenov-ilor, a atins apogeul, aici fiind şi sediul bisericii episcopale, dar şi al "împăraţilor roşii" (червено) care au dat şi numele binecunoscut al cetăţii.

Din loc în loc sunt panouri explicative bilingve (bulgară / engleză) ce lămuresc privitorul atât asupra destinaţiei din vremurile bune ale clădirilor ale căror ruine le admirăm. În ciuda lipsei coşurilor de gunoi, locul este foarte curat, n-am văzut nici măcar un celofan de bomboană pe-acolo. Am găsit în schimb o monedă de 2 stotinci din 1974. :))

Aici din păcate nu mai e niciun ghid care să spună poveşti... Dar frumuseţea locurilor, susurul lui Rusenski Lom din vale, luciul alb-roşiatic al pereţilor ce ascund alte peşteri şi poate chiar vreo mânăstire neştiută încă este aproape asurzitoare...

Un mare palat feudal, ziduri fortificate care ajung până la 3 m grosime, două apeducte subterane bine conservate pentru alimentarea cu apă, 13 biserici, dintre care cea episcopală chiar foarte bine păstrată, clădiri administrative şi rezidenţiale, ateliere şi străzi au fost excavate până în prezent. O fortificaţie de 12 m înălţime, de trei etaje din secolul 14 a fost de asemenea complet conservată şi chiar a fost folosită ca model pentru reconstrucția unui turn (al lui Baldovin), în Ţareveţ, Veliko Târnovo, în 1930.

Dar cum timpul nu stă nicio clipă, a trebuit să oftăm, să trecem puntea prin care se iese din incinta citadelei spre ceea ce odată era 'oraşul exterior' şi să coborâm cărarea domoală spre valea râului.

Vom reveni însă, cu siguranţă! Peştera Orlova Ciuca aşteaptă să mă vadă (şi eu pe ea!), la fel cu alte comori aşezate de-o parte şi de alta a râului Rusenski Lom şi a afluenţilor săi, Cernîi Lom şi Beli Lom.

Ca fapt divers, pentru cei care au juniori ce nu-s pasionaţi de vizite, sunt câteva "jucării" in apropierea parcării, pe malul apei, chiar lângă terasa unde se poate bea un suc/bere/etc. sau gusta ceva, de genul 'adventure park' (tiroliană, traversări între copaci, tir cu arcul) la preţuri potrivite.

Pe curând, aşadar!

PS Pentru cei interesaţi, am dat întâmplător şi peste asta: Traseu velo-turistic.


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 13.08.12 00:35:42
Validat / Publicat: 13.08.12 07:56:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 29416 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P34 Parcul Naţional Natural Rusenski Lom - pe peretele stâncos din spate, de pe malul stâng al lacului, se face alpinism - escaladă. E un indicator în Basarbovo spre acel loc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2032 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[13.08.12 06:12:27]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

roth
[13.08.12 08:30:31]
»

Frumos, frumos... ce sa spun

Amfostacolo si tare mult mi-a placut ce am vazut. Eu am dat 3e la manastirea rupestra si am primit informatiile de la un ghid ce purta insemne "oficiale".

Povestea mea e in stadiu de ciorna, insa rw tau ma va motiva sa o termin si sa urc pozele pe care tu ai spus ca nu ai reusit sa le faci, merita pentru cum s-au pastrat si ce simbolizeaza. Sunt picturi unice, nu se gasesc in alte obiective, e povestea Domnului Isus de la nastere, la tradarea de catre Iuda (sper sa nu ma insel), la Masa Tacerii...

Acelasi traseu l-am urmat si eu, o excursie organizata, cu ghid cu tot din Bucuresti si spun ca a meritat banul dat.

La cetate noi am platit 3e intrare, cu bilet taiat... asta asa ca si completare.

PS

de ce nu PMA?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[13.08.12 08:49:03]
»

@roth: Am poze, doar ca aseara eram prea obosit ca sa le incarc; e drept, la Ivanovo as fi vrut sa pozez mai cu de-amanuntul frescele, dar ceva-ceva tot am imortalizat.

E corect, acolo e infatisata toata viata lui Isus Cristos, (Buna Vestire, Nasterea, Invierea lui Lazar, Schimbarea la Fata, Tradarea lui Iuda Iscarioteanul, Plata argintilor, Moartea lui Iuda, Cina cea de Taina [la care sunt reprezentati doar 5 apostoli! ], Spalarea picioarelor ucenicilor, Pilat din Pont spalandu-se pe maini, Rastignirea, Invierea... sper ca n-am uitat prea multe), asa cum ne e povestita de Biblie. Si cam la fel ca la manastirile noastre pictate din Bucovina.

PS Raspuns: Mie imi ajunge cate un PMA de la fiecare om care crede ca a citit ceva util. Oricum sunt retras din concurs.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Admin
[13.08.12 09:07:47]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

iulianic
[13.08.12 10:08:08]
»

@Dragos: In urma cu cativa ani am facut si eu o excursie (organizata, cu autocar si ghid) pe urmele Sf. Dimitrie Basarabov. (vezi impresii)

Pe atunci, la Pestera Sf. Dumitrie Basarabov vietuia un singur calugar, el fiind si preot la Biserica Sf. Mihail din Ruse. Am urcat treptele abrupte pentru a intra in mica biserica si la altarul de piatra, apoi am vazut cele doua grote alaturate.

Am vizitat si bisericile de piatra de la Ivanovo (ce a mai ramas din ele) si am admirat picturile murale vechi de cateva secole, de asemenea cetatea medievala Cerven cu ruinele fortaretei, bisericilor, caselor si strazilor.

Mi-a placut aceasta plimbare de numai o zi cu toate ca noi am avut un program strict pe care a trebuit sa-l respectam. N-am fost in sus pe firul apei si n-am explorat alte locuri.

Am citit cu mare placere reviewul tau. Multumesc pentru frumoasele aduceri aminte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[15.08.12 11:42:47]
»

Azi am reuşit să adaug toate pozele pe care le-am selectat din materialul fotografic adunat acolo.

Vizionare plăcută!

PS în câteva explicaţii la poze sunt detalii ce nu le-am povestit în articol.

lore2016
[23.03.18 13:03:29]
»

buna ziua. imi puteti spune va rog unde ar fi ok sa necazam pentru o noapte, in ce sat mai exact

vrem sa vizitam parcul rusenski lom si am dori sa ne si cazam o noapte

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[23.03.18 13:20:50]
»

@lore2016: cum noi am fost doar în excursie de o zi, nu am avut cazare în zonă, nici nu m-am interesat până acum de oferte.

În schimb, cred că pentru un raport preț / confort optim, cel mai bine ar fi să vă cazați chiar în Ruse. Dar nici pentru acest oraș nu am vreo recomandare, întrucât nu am stat vreodată peste noapte aici - au făcut-o însă mai mulți membri AFA care au scris impresii - vezi ce poți alege de acolo.

Petrecere frumoasă în zonă vă doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
lore2016
[23.03.18 13:24:42]
»

ma puteti ajuta va rog putin cu cateva informatii?

care e cel mai apropiat sat de parcul rusenski lom? Ivanov, Kosov?

Ae prefera o pensiune cu putina verdeata, nu vreau sa stau in Ruse

crismis
[23.03.18 13:41:03]
»

@lore2016: Noi ne-am cazat o noapte în Melnik, vreo 20-30 km vest de Ruse, la Seven Generations Winery (parcă așa se cheamă), un hotelas foarte drăguț situat într-o podgorie. E un adevărat complex, de fapt, cu restaurant, piscină, fermă de animale (cred că e fabulos în anotimpul cald, mai ales pt copii). Am scris la vremea respectivă impresiile mele pe AFA, le poți căuta.

A doua zi am vizitat toate obiectivele din zonă în drum spre Veliko Tarnovo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
lore2016
[23.03.18 13:43:03]
»

este destul de aproape de parc si de cetatea medievala dar si de manastirile in piatra?

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[23.03.18 13:55:20]
»

@lore2016: păi ar fi cam așa:

Rusenski Lom Hotel (Koșov); astea din Ivanovo, plus Milkovata Guest House (Koșov) etc. (cele 2 fără link sunt din booking).

Acum, sincer, nu știu ce să spun - dar aș încerca (de-aș fi în locul vostru) să contactez pe cei listați în pagina bulgărească, prin mail, pt. detalii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[23.03.18 17:02:16]
»

@lore2016:

este destul de aproape de parc si de cetatea medievala dar si de manastirile in piatra?

Uite ce am găsit scris aici (pg 41):

Pana la teritoriul parcului se poate ajunge prin mai multe căi de acces – de la drumul principal E70 Varna-Ruse în s. Pisanets-Shtrklevo-Nisovo; din drumul principal E85 Sofia-Ruse în satul Ivanovo; din s. Basarbovo. Drumurile spre satele Pisanets, Shtraklevo, Nisovo, Cherven, Koshov, Ivanovo, Basarbovo sunt asfaltate, iar de acolo accesul se face pe drumuri de țară și pe poteci.

Posibilități de cazare și de masă sunt oferite de hoteluri și pensiuni în Pisanets, Shtraklevo, Nisovo, Cherven, Koshov, Ivanovo, Basarbovo.

Dacă ne uităm pe o hartă, vom vedea că (în afară de Cerven și Basarbovo), cam toate celelalte localități sunt relativ depărtate de obiectivele de vizitat din zonă... În fine, asta dacă nu doriți să mergeți pe drumurile secundare, lucru pe care sincer vă recomand să-l evitați pe cât posibil, deși se ocolește puțin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, iulianic, lore2016, roth
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirile rupestre Basarbovo și Ivanovo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056962966918945 sec
    ecranul dvs: 1 x 1